Khamis, 5 April 2012

Pernah 'hang out' dengan uptown girl?

Entri ni da lama duk dalam draft.. Tulisan ketika aku tengah prektikel di bumi Kuala Lumpur satu masa dulu.
 ------------------------------------------------------------------------------------------------
Uptown girl ni bukannya bermaksud gadis-gadis yang awak jumpe dekat uptown Danau Kota tu. Uptown girl adalah segolongan gadis yang 'up' dan tinggal di kota-kota dan bandar-bandar. Mereka adalah gadis urban dan disemai ideologi penuh modenisasi. Suci dari debuan desa dan kampung. (mungkin)

Pernah ko 'hang out' dengan uptown girl? (Ko nampak tak? Aku saja kasi taruk ayat gempak dan 'thrill', manala tau ada uptown girl baca ape aku tulis ni. kah3.)

Aku pernah la jugak skali, dua kali, tiga kali, lepak dengan uptown girl dan mendapati susah gila nak 'get into'. Perasaannya semacam 'cannot go' dan tak 'kamon'. Ko paham tak apa itu cannot go? Hahahaha. Bai de way, aku mendapat chance untuk lepak pun atas sebab-sebab tertentu. Bukan saja-saja. hehe.

Uptown girl ni bila sembang ko takleh buat lawak kampung. Dengan depa, ko kena sembang pasal benda benda yang 'up to date' baru la tak nampak selekeh. Serius. Aku cakap berdasarkan pengalaman. Nyatanya drama-drama dalam tv tu betul.

Dressing? Dressing macam Ana rafali tak maen la donggg ehh.. Dresing uptown girl kena la macam arretiss. Baru ngam. Takat beli kat gerbang malam Ipoh tu tak menjadi le. Paling koman pun beli kat Jusco. Tak ketinggalan, pemakaian uptown girl hok jenis pakai tudung tu. Huk oloh.. Kadang-kadang lagi maha dahsyat.


Makan? Kalau warung sori la. Paling koman pun starbak, Ikea, tutti frutti, old town je.

Itu baru siket. Ko belum tengok lagi uptown girl jenis isap rokok, isap shisha. Pehh gua cakap sama luuuuuuuuuuuu. Sirius, masa aku festaim tengok awek isap rokok kat Wangsamaju, rase tak percaya. Kejutan budaya dol. Ye la, aku kan orang kampung. Biasa kat kampung laki-laki je yang isap rokok ni.

Uptown girl noob stail ko penah jumpa? Haa.. yang ni menarik siket.. Yang ni baru beransur-ansur belajar nak jadi uptown girl. Waklu betulla. Yang ni biasanya golongan-golongan baru datang ke kota dan dipengaruhi member-member sekuliah ataupun setempat korje. Aku ksian betui bila tengok depa ni. Merangkak rangkak mencari identiti. Hadui.. Elok-elok kat kampung skolah agama JQAF, dah masuk kota teruh jadi sebegitu.

Kesimpulannya, ko kena jadi orang key ell baru lah 'can go' dengan uptown girl. Key ell disini bukan bermakna sebarangan key ell bang.. Key el yang jenih lepak pavilion-dutamas la. Kalau tak key ell, tak chill la bebbbbbbbbb.

pst: kemajuan sedikit sebanyak memundurkan akhlak.. mungkin?
pst: bukan semua uptown girl adalah seperti diatas. ada je yang uptown girl stock solehah2.

jangan hilang jati diri. rosak akhlak, rosak bangsa.

22 ulasan:

Wanita Mutalib berkata...

terbaik dong.
this is true.
so true.
well...kenyataan memang menyakitkan..
sakit ke?
hahahaha.
ask the 'wannabehuptowngirl' hee.

inDah iNdrIana berkata...

hehehe.. uptowb gilz hok solehah gane??

oranglidi berkata...

wanita mutalib,
-huhu.. ni brdsarkan apa yg ak lalui la, x tau la org len laen lak pngalamannye.

indah indriana,
-hahaha. ade rasanyee. xtau la mcmna.

Munirah Shamsudin berkata...

Sebenarnya kan.................AKU TAK TAHU SHISHA TU APA. Dadah? -.-

sharamli berkata...

hai nam saya s0lehah..ha3

cimöt berkata...

pala hotak dia uptown girl kunon!!
haktuihhhhh..

mostly budak uptown ni action je lebih..tp bangang..dok perabih reter mak bapak je..melaram mcm mak datin..cuba tanye sifir dua terus gagap..

mostly but not all..

Anis Mohd berkata...

hahahaa
tak tau nak kata pa dah

si robot comel berkata...

wa pun tak cannot go dengan up town,wa ada member kepada member,dia uptown girl,cover gila seyh.nyampah teman,haha

Niza Romli berkata...

saya tak reti laa nak jadi uptown girl walopun dok key ell dulu.. tokleh nokgi dok kat key ell sebab jiwa sy jiwa downtown girl. eceh. hehe tapi betul.
sekolah agama JQAF tu apa?

jani berkata...

gua rasa kalau gua lepak dgn uptown girl, mahu jadi kiamat nanti.

Lea Isnawi berkata...

teringat lagu Westlife - Uptown Girl

K2r~90 berkata...

haha surely taste orng gay uptown girl..

Masy berkata...

homaiiiiiii

Bella Bell berkata...

gua kampung girl beb. kalau lu nak lepak dengan gua tak payah up-to-date sangat. gua biasa2 je.


ha pe lagi. jom lepak! warung pun jadi :D

rafiq berkata...

tahniah2. Keputusan sudah diumumkan anda berjaya!

http://darahmalaya.blogspot.com/2012/04/pemenang-peraduan-budi-bahasa.html

Camy Alya berkata...

ehem ehem. uptown girl? poorah! -_-

oranglidi berkata...

cik munirah,
-haha. shisha tu wap dari air berperisa. ada prsamaan dgn rokok la sket2.

maksu,
-ye2 saya tauu.

cimot,
-hahahahaha. marah bnor tu.

anis,
-senyum, x perlu kata apa2. hahaha

si robot,
-hahaahahah. cover seyyyyhhhh.

puan niza,
-hahaha. jiwa downtown ye?
-saye pn xtau jqaf tu ape. dia macam skola agama ke ape.
jawi quran dan fardu ain ke ape. x igt. hehe

jani,
-hahahaha. eh, nama tuka ke?

lea,
-ha .btul tu. lama x dgr lagu tu. lagu hit kot dulu

maisarah,
-???? gay??

masy,
-hahaha. awat? ang pun jadi uptown la ni? hahaha

bella,
-ecehh. ye ke? gaya macam uptown gak jee. hahahaa.
-ala, aritu aku cuti ko xnak lepak pongg

rafiq,
-tima kasihhh!! nanti ak bg alamat. hahahahaha.

camy,
-hahahahah.

O CIKTEDDY berkata...

uptown girl ala2 solehah..?agak susah..mungkin. =D

Mutiara Bernilai berkata...

kemajuan menghakis akhlak?

oh, mungkin juga kita sibuk membangun bangunan, sampai terlupa nak membangunkan 'akhlak' diri,, :D

ini nais OL!

oranglidi berkata...

cikteddy,
-hehehee. susah ye nak cari? ade je koott.

mutiara,
-lama nye x nmpak.
-dalam subjek sejarah kn ade chapter pasal tamadun. tamadun barat dikatakan terbangun dengan material. tamadun islam pulak indah dngn akhlak. pilih je yg mane. hehe

lumut berkata...

i just love this entry dude...

miss ice berkata...

ice also 'cannot go' wt them..huhuk