Isnin, 23 April 2012

Menelusuri Alam

Lamanya rasa tak menulis. Padahal bukan sibuk pun. Aku tengah sedaya-upaya menyiapkan catatan pengembaraan aku ke beberapa buah tempat pada tahun-tahun yang sudah.

Aku memang suka dengan pengembaraan, tak kisahlah XPDC ke, konvoi ke, backpack ke, asalkan yang berkaitan dengan keindahan alam di tempat orang. Namun dek kerana beberapa kekangan (masa dan sebagainya), aku jarang mengambil tempat dalam aktiviti-aktiviti yang diadakan beberapa kelab-kelab kembara yang aku tahu.

Disebabkan sikit saja pengalaman dalam bidang ini, aku rasa perlu untuk meningkatkan lagi bilangan kembara aku satu masa nanti.

Sebab tu skarang ni aku suka baca blog-blog yang disebut sebagai TRAVELOG. Masing-masing punya pengalaman best gila. Ada yang pegi sorang-sorang, dengan teman, dengan kluarga dan lain-lain lagi. Dari situlah aku mengambil info-info yang mungkin berguna untuk aku satu hari nanti.

Pada hemat aku, masa muda ni lah aku kena cari pengalaman-pengalaman untuk dijadikan kenangan dan sumber ilham (ceh). Dan kerana termotivasi dengan lagu Keindahan Alam nyanyian Flybait. Aku tekad untuk menjadikan pengembaraan sebagai satu 'to do list' untuk aku bila ada masa lapang nanti.

Doakan supaya cita-cita aku ni tercapai. Hehe.


Panorama


 gambo disnap bbrapa taun lalu

Akhir perenggan, terimalah sebuah nyanyian dari aku (hehe)

Angin pagi berlalu meresap jiwaku
Burung-burung menyanyi berkicauan
Desir ombak berlalu memukul ke pantai
Kanak-kanak berlari berkejaran

Suasana yang indah dan permai
Pohon nyiur pun melambai
Suara alam mendayu menyanyi lagu ku
Bagai hati yang pilu yang merayu

Suria pagi menyinar megah di angkasa
Embun di hujung rumput mula pudar
Desir ombak berlalu memukul ke pantai
Kanak-kanak berlari berkejaran

Bagai hati yang pilu yang merayu
Bagai hati yang pilu yang merayu !

~Keindahan Alam-Flybait
pst: trima kasih krna still sudi singgah sini. hehe
pstt: April 2009 - April 2012, slamat ulangtahun ke 3 cakapwa.

27 ulasan:

Niza Romli berkata...

semoga menjadi apa yang diharapkan noh! dan selamat ulangtahun cakapwa..XD

Fakur berkata...

betul tu OL. kata orang jauh berjalang luas pemandangang.

oranglidi berkata...

pn niza,
-tima kasiiihh dgn kata2 sokongan n dorongannya. hehe

en fakur,
-tudiaaa. koho jauh jalang, koho luah pmandangang. hehe. jaga2, jalang tu boleh bawak maksud laen. hehe.

cimöt berkata...

aku nak kasi kau satu inspirasi..maybe one day u'll do it by urself!!


cop2 tak tau laa ko dah bace ke belom..tp pd aku novel ni sgt sesuai tuk sbg sumber ilham travelog..

bace lah novel contengan jalanan by hlovate.

Masy berkata...

gambo katne tu?

rafillet-o-fish berkata...

hurm, kalau nak travel tu..ajak gua sekali

oranglidi berkata...

cimot,
-trimaskasih2. sungguh terinspirasi rasanya di pagi hari ni. hehe.
-xpenah bace lagi novel tu. nnti aku try cari. trimas2.

masy,
-hak ni gambo aku ambik tepi jalan lebuhraya(xigt dari ganu ke perak ke ganu ke k.l)

rafillet,
-mane pautan ko? xleh nak hubungi la kalu aku nak pi nanti. haha

Mieza vs Rory berkata...

aku pun suke travel..tp pi ramai2 lg syiokk..

Mutiara Bernilai berkata...

ouhh,,mutiara br je balik dr bandung..unplanned and backpackers,, :)

travel tu advencer! dan aku suka :)


tp xde kamera santek mcm kamu...

er, cantik gambar tu,, :D

Muhammad Rafiq bin Hasrudin berkata...

kemain flawless lg gmbaq.. tiga thun dh berbloging ye.. tnpa disedari..

anis madu berkata...

aku tau kau memang pencinta alam. aku ingat hari tu kau tuit pasal kau tengok binatang apa tah nama dia aku lupa. hahaha!

dah lama tak jengah blog orang. baru hari ni berpeluang. ekeke! :)

oranglidi berkata...

mijah,
-hahaaha. sronok deh die pegi balii! hahaha.
-aku boleh dua dua. sorang boleh, reramai pun boleh. hehe. cume kena ade yg sekepala baru best.

mutiara,
-wahhh. bestnye p bandung. apdet a.
-unplanned tu mmg slh satu kgemaran true backpacker. dorg kdg2 mmg x rancang pun. siap ade yg brkerja d negara org utk cari duit saku.
-kamera tu 6megapixel je la. biasa2 je tu.

rafiq,
-flawless?peh. hang speaking leniii.hahaha.
-tu a, ko lagi la lama dari aku kan. haha

cik anis,
-laa. igt lagi ye. bnatang tu nama dia ungkaaa. haha.
-tu a, lame bnor xnampok ko dlm blog.

si kosong berkata...

satu je lagi trip yg mmg dari skolah aku nk join tp xde geng..

berakit di sungai pahang...

tiap2 tahun xtvt ni ada,tp xde team ni ajak join skali..hahah

oranglidi berkata...

kosong! lama gila xnampak kt blog. haha. berakit? mcm best gak tuuuu. ajak a dak2 ni wat 1 team. klau ade ksmpatan aku nk join gook.

si kosong berkata...

leceh..pasal yuran dia saje lebih 2 ribu..tp mmg puas hati psl seminggu berakit kt sungai pahang..singgah kampung2 tepi sungai yg amik bahagian..tdo sana,esok tu sambung berakit balik....

oranglidi berkata...

kosong,
-bapak la 2ribuuuuu. baek buat rakit pakai buluh pahtu pegi sndiri2 je. haha.

Munirah Shamsudin berkata...

aku suka jugak travel.

cuma,
sekolah menengah ni belum lagi.

masa sekolah rendah dulu.





balik-balik pergi KL.
Ntah apa. Naik jelak aku.


Cis.

oranglidi berkata...

munirah,
-itu lawatan sambil blajar namanya. hehe. rilek a, nnti da grad skolah mnengah masuk u boleh a travel merata riti.

Melati berkata...

nice pixa :D
kembara dan berkelana itu mesti,
lagi2 suka dihati,
fikiran dan pengalaman luas pasti ;)

anonymous berkata...

wewwit.. nyanyi tu record la bg ktorg dengar

oranglidi berkata...

melati,
-sedap nama.
-wah, siap pantun ye.
dua tiga kucing berbalah,
trimas sudi singgah.

oranglidi berkata...

ieda,
-hahahaha. rekoder xdee.

Camy Alya berkata...

best wo kembara ^^

Jani berkata...

bro.. lama aku tak melawat kau.
*mcm mana aku tukar link, kau mesti tau kan... haha

Aku minat bab bab outdoor ni. ada kesempatan kita regroup pegi skali.

eszyamin berkata...

eh ajak la aku kalau nk jenjalan..aku pon gemar menelusuri alam..eh btw singgah sini lah kot2 dapat kn donut pisang

http://eszylife.blogspot.com/2012/04/minum-petang-bersama-donut-pisang.html

oranglidi berkata...

camy,
-musti laa besss. haha. jom le join haha.

jani,
-lpas ni ko tukar link lagi siap. hahaha
-ade ksmpatan nnti kna jumpe gak ko lepak2 skali. haha.

eszyamin,
-trimas sudi singgah sini
-hahaa. bagusla ko ske. insyallohhh aku ajok. hahahaa (xtau la bile nye)

syafiqakarim berkata...

mari datim sambil nyanyi lagu tu