Rabu, 1 Disember 2010

Jiwa Petrol, Cetakan ke-2





Jauh.

Jauh di sudut kampung Paya Berenjut.. Terdapat sebuah rumah kayu masih kekal kekampungan. Kicauan unggas menyelar kesenyapan desa.. Pada petang nyaman demikian, Si cucu sedang asyik mengurut-urut betis sang nenek. Angin serabut perut barangkali..

Sedang si cucu sibuk mengurut berbekalkan minyak Limau cap Yu Yee, sang nenek bermonolog sendirian.

'Haih, bau minyok cap Yu Yee ni mengonangkan eden pado sesuotu.. Minyok Petrol.. ' Ujar sang nenek. Setiap butiran kata menimbulkan urat leher yang berselirat. Loghat Negeri Sembilan masih pekat walaupun berpuluh tahun berada di Pantai Timur.

Kaca mata yang dipakai lantas dicabutnya perlahan dan diletakkan di tepi meja rotan sebelahnya.

" Jiwa petrol,
itulah kau...
disimbah api sikit, dah terbakar.. hehe.

Jiwa petrol,
apahal la kau ni senang benar terbakar?
ikan goreng pun tak sesensitip kau..
sikit-sikit nak berair mata.

Jiwa petrol,
aku tahu dah banyak yang kau lalui..
kalau disiram air, sibuk pulak kau terapung.
Biasalah, ketumpatan kurang..

Jiwa petrol,
apa-apa pun kau memang berdikari,
ke sana boleh kesini boleh.

-uhuk uhukk..Aih, Terbatuk pulok eden. Celakok. kat mano eh eden berenti tadi..-

ha... ehem.. nama pun bendalir, memenuhi ruang..


Jiwa petrol,
moga-moga kau terus berbau ghau-ghau.
lupakan kisah silam mu. Kerana esok bukan semalam.."

'Pehhww! nenek memang pandai buat sajak ye??' Tanya si cucu kekaguman.

'Hahahaha, buleh lah siket-siket.. eden teghingat sajok dari blog cakapapentah 50 tahun dulu. Keh keh keh..'

'Blog? Nenek pun ade berblog ye?'

'Ofkoss lahh adooo.. Hok jiwa petrol tu nenek la!! Cube ucu ambik laptop kat dapur nu.. Bukok, esoksemalam dot blogspot. Namo pena eden RUMPUT..'

'Rumput mende gok Semek oii.. LUMUT lah!' tiba-tiba OrangLidi menyampuk. Baru pulang dari berkebun gamaknya. Peluh jantan menyinggahi dahi. Sambil membetul-betulkan kain pelikat. Di bahu tersangkut selaras cangkul. Senonoh sungguh..

'Mane nasik goreng New zealend ambe? Lapo doh ni..'


sekian..



jotdown: gambar dari sini
jotdown: ape itu jotdown pun aku tak tahu.
jotdown: ni entri yang sedia ada, cuma dikemaskan balik supaya sedap sikit nak baca.
jotdown: aku tengah sibuk ni.

Lama tak bersembang dengan pemilik jiwa petrol yang jauh berkelana.
(Tiba-tiba mimpi jumpa beliau hari tu, hehe. Mimpi ja, bukan buat ape pun. Jangan terpesong pikiran. Hahahaha. Tak payah pikir bukan-bukan lah)

27 ulasan:

-hazen berkata...

keh dapat hidu someting fishhy

oranglidi berkata...

hazen,
ikan ape yang tak berbau? cer teka.

MOFASAD berkata...

ehem

oranglidi berkata...

ye saya?

kasutburok berkata...

fewit?

farahmoque berkata...

something fishy here..hahahaha

sharamli berkata...

yeah!!

dah ada cucu siap!

anis berkata...

sampai ber mimpi lagi tu .
hahaa

░♥si lampu neon♥░ berkata...

YO TAKUT NAK ISI MINYAK DUET KOPAK

seliparburok berkata...

lidi lumut-lumut dah tutup dowh, esok smlam plak x bagi komen, kalau lu ada contact2 lumut, mintak beliau take care ...

eh pakcik, lu mana lama hilang?
masuk gua?

fadh ^_^ berkata...

encik lidi,
hancus loghat nogori sembilan ekau tukang!
bughok bona jadi ea.....
ahaha~
ehem2, ade ape2 ke ngan ciklumut..
awwww~

Mieza vs Rory berkata...

Hai owg kgku..

Fakur berkata...

lepas ni tentu ramai yg pi lumut.

Frodo Baggins berkata...

betoolll, setuju dgn hencik fakur. keh3x ... hye mutty

meorazor berkata...

woit..
apekename daa..

hahaa..

try makan ikan bocat!

Koyuki berkata...

hahaha..rumput...

hai oranglidi

beautiful_rose berkata...

wallahhh........
dah ado cucu x bagitau pon hikhikhik =p

Farihah Ahmad berkata...

walopon keta burok aku bpotensi meletop dan bdn aku berkemungkinan bersepai dgn tidak adil sbb aku pakai ron kecik je, aku xkesah. aku patriotik. aku hang tuah. cukup x gitu?? hadoi xpaham lagi xtaw la...

Crazee Lazzy berkata...

aku syak ko suke lumut dalam diam kan?

Tanpa Nama berkata...

Jelas ada banyak tahu tentang hal ini. Saya pikir Anda membuat beberapa poin baik di Fitur juga. Tetap bekerja, pekerjaan yang besar!

lumut berkata...

aku kalau baca balik poem ni mst aku tersenyum...

dan ade 1 perasaan dimana aku mula2 baca poem ni macam rasa nak menangis pon ada...

erk.

orang lidi,
take care...
semoga kau dikurniakan kebahagiaan dunia akhirat.....

lumut berkata...

komen ini utk seliparburok,

yup lumut-lumut.blogspot.com telah ku delete..aku tak rasa blog tu punya jiwa...aku lebih suke berada di esoksemalam...

esoksemalam pernah bagi aku beribu2 memori...

seliparburuk,
aku ade saje di esoksemalam..carik saje aku disana..take care too...

Ah Laang berkata...

woi! update la blog!

aleen aiden berkata...

hai abg lidi!nak kawan boleh?wihihi :P
gamba atas tuh memang lawa lor.

Kuwe berkata...

aku tengah set tonasi ni. aku rasa aku dah dapat key dia ni.



hal sajak ni petik jari ja. kehkeh! takut minyak naik. jalan kaki ah. heh.

K2r~90 berkata...

weh suke maa gambo nenek tuh classic hoooo

Faarihin berkata...

singgah..

hahaha.. best entry ni..

kenangan di zaman tua untuk lumut dan tuan blog ini juga.. hahaha..