Khamis, 8 Disember 2011

Memori Yang Hilang: Pantun

pst: Pertamanya takziah diucapkan buat sedara shahrulnaim. Ataupun dikenali Deus. Kehilangan seorang ibu memang memeritkan.

________________________________________________
Arwah mak aku dulu suka berpantun.
Pantun dia memang straight to da point.
Antara pantun paling aku ingat ialah bila ada antara kami adek beradik bercakap besar.
Pantun dia berbunyi:

"Cakap besor, berak berteman."

Simple, tapi mendalam. Maksudnya, seseorang tu cakap je besar. Tapi bila nak pegi berak, dia ajak orang laen temankan. Paham kan?

eh, pantun ke tu? hehe.

Baik nangka dari cempedak,
Baik ada dari takdak.

-Yang ni pulak pantun yang mengajar supaya bersyukur dengan apa yang ada. Huih, pantun ni aku boleh hapal dari umur 9 tahun sampai sekarang.

11 ulasan:

cimOt berkata...

dolu gua pemantun sekolah..tp damn! haram jadah tak ingat..

takziah pada saudara deus tu..

Anisa Hang Tuah berkata...

best berpantun-pantun ni..dtgkan mood seeorang walaupun pantun tu tak bape nak betul

putera aftus berkata...

kokok berderai-derai, ekor berselupat tahi.

cikpia berkata...

sembang tak runtuh, wat keja macam pala butuh.

tu pantun kami kat opis. mak aku SUMPAH tak ajar pantun maki camtu.

Farihah Ahmad berkata...

merepek pumpang-pumpang bagai, tapi kalo pantun mmg aku tak pandai.



eh.

Mieza vs Rory berkata...

ikan kekek mak iloi2
ikan gelama mak ilai-ilai

vidadarisakura berkata...

"Cakap besor, berak berteman."


ailaiiike. hehe

DuniakuAbstrak berkata...

keh3 pantun ringkas dan padat..

brader deus harap bersabar

sharamli berkata...

bang0n awal pagi tadi,
hai 0rang lidi.

Niza Romli berkata...

kita tak pandai pantun,
jadi takyah lah pantun.

bulih? huahaha

oranglidi berkata...

cimot,
-huhu, takkan la da lupa.

anisa,
-btul2. kadang2 rasa cool bila pantun mnjadi

aftus,
-mendalam tu.

cikpia,
-hahahahaha. hebat dak2 opis ko.

farihah,
-wow. menakjubkannnn

mieza,
-ikan kekek mak iloi2
ikan gelama mak ilai2
ambik semuanya masak gulai
ayayayayaiiii

vvdari,
-hehehe.. ak pn slalu sbut bnda tu

dnia abstrak,
-ringkas dan penuh makna
-smoga deus tenang slalu

sharamli,
-ok, aku balas pantun saudari:
malam dahni, hai sharamli

pn niza,
-hahahha. boleh2.