Isnin, 19 Mac 2012

Fikir Sejenak: Telur

Dulu masa zaman aku kecik-kecik, arwah mak aku suke simpan telur rebus yang dibawa balik dari kenduri kahwin ke dalam peti ais .

Aku masih ingat, untuk mengelakkan kekeliruan, masa tu arwah mak aku ajar macam mana nak bezakan telur yang dah direbus ataupun belum.

Caranya mudah. Mungkin ramai dah tahu, dan mungkin ada yang tak pernah tahu (dasar tak penah masuk dapur).


gambar carian gugel

Mak aku cakap, putar telur tu dengan perlahan. Kalau kadar kelajuan pusingan telur tu adalah pantas, itu maknanya telur kau dah direbus. Kalau perlahan gila, itu maknanya belum masaklah kan, ape lagi kau expect?

Itu sahaja, sekian sekalian.

ps: Dan aku berjaya praktikkan kemahiran masak telur rebus secara massive (banyak2) masa majlis kahwin abang aku. Bangga pula rasanya.-ok, tu tiada kena mengena.

ps2: teringat aku pada cerpen 'Of Bunga Telur and Bally Shoes'

31 ulasan:

Koyuki berkata...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaa (sambil nganga mulut)

nasib baik gua da tau...hihihi :P

Niza Romli berkata...

ohhh..lagu tu ka? memang taktau pun. sebab selalunya telur yg bwk balik dr rumah kenduri...mmg tak sempat nk masuk peti ais,masuk mulut terus je. hehe

obi berkata...

mak wa suka simpan dengan bunga telur skali ooo...

Anis Mohd berkata...

ari tu g kenduri , dapat kerepek + gula2 je . .
tak dapat pon telur rebus ..

NIZAM berkata...

kat tempat aku skang, jarang dah orang bagi telur ms kawen. telur mahal kot.

anis madu berkata...

terima kasih kerana telah memberikan aku tips utk bezakan mana telur yg dah direbus dgn yg belum direbus tanpa berlakunya pembaziran. sebelum ni aku baling je atas lantai, kalau pecah berderai tu aku tau la telur tu belum masak. haha.

inDah iNdrIana berkata...

abag dah kahwin:) kamu bila lagi??

oranglidi berkata...

koyu,
-hahaha. takpe2, tau sebelum trlambat. hehe

pn niza,
-ha.. lagu ni le. hehe.
-hehehe, tu a, biase org slalu telan teruh.

obi,
-arwah mak aku dulu mcmtu gak. tapi las2 buang gak rasenye. sbab banyak sgt. hehe

anis zahidah,
-orang skang nk berjimat. tu yg da kurang pakai telur agaknye. hehe

nizam,
-betul2. jimat hampir berpuluh2 percent kot kalau pakai gula2 ke, cikedis ke..
-lagipun sbnanye telur ni simbolik kpada kesuburan je.

anis madu,
-sama-sama. haha.
-tu da melampau da baling atas lantai. haha.

indah indriana,
-hahahaha. bila suda brsedia la. hehe. tggu stabil dlu.

ruffey berkata...

sori. aku tak makan telur. it's remind me it is either chicken embryo, or chicken ovum :P

oranglidi berkata...

ruffey,
-hahaha. lain orang lain selera.

syafiqakarim berkata...

oh,begitu,baru wa tahu
hahaha

pingu_kecik berkata...

macam tuu ke..sekarang dah tahu! hehe..

cerpen 'Of Bunga Telur and Bally Shoes' short stories mase form 1 kan..aku paling suka the pencil..
rindunye zaman2 sekolah..(:

Lea Isnawi berkata...

cerpen zaman form 1 tu

btw, penah dgr petua ni
tapi xpenah prektik pun
hehehe

anonymous berkata...

lama tak datang sini. nah bunga telur..

Fakur berkata...

telur kawin ni kalau makan dengan kicap kipas udang pun sodap.

OL. Al-fatihah utk arwah emak anda. Jangan lupa doakan kesejahteraannya sekurang2nya tiap kali lepas solat, ok.

oranglidi berkata...

syafiqa,
-haha. xtau lagi ka

pingu,
-laaaaa.. ramai juge yg xtauuu.
-haha, ko pn bace buku tu jugak ye. the pencil mmg best.

lea,
-ha, cerpen zaman form1 la.
-takpe, belum smpai masa lagi tu nak prektik. haha

ieda,
-hahaha, trimakasih untuk bunga telur. bila kawen ni? ahaha

en fakur,
-hehehe, telur rebus memang kamceng la dengan kicap. eh, kicap udang tu macam entri baru en fakur tu. hehe
-insyallah, mmg slalu amalkan.

rafiq berkata...

oo gitu.. baru ku tau.. gua tengah tunggu telur dr OL ni..

cimöt berkata...

tetibe nak bace cerpen tu mula..

dan tetibe teringat satu cerita;

ayah dia ajar mcm mana nak makan telur rebus..ayah dia kata hentak telur ru kat kepala dan kupas laaa kulit telur..then, dia cuba la praktik kat sekolah and nak tunjuk kat member..tanpa diketahui telur tu ialah telur yg suku masak..


dan...........


mandi teur laaa!! hahaha..

aku dh ingat cerita 'ramona and beezus' ce tengok..

K2r~90 berkata...

dulu sebelum bersukan gerenty makan telur separuh masak + kicap.. skung da x de amalam tu da kot

oranglidi berkata...

rafiq,
-hahaha. ala, telur kat kdai blambak nunn. tunggu telur aku sampai tua la ko. hehe.

cimot,
-hehe. sbnanye ak xbaca penuh pun cerpen tu. baca summary orang buat je. sbab aku maleh. hehhe
-tu la dia patut prektik cara mak aku ajar tu. baru dia tau nak beza.
-ramona and beezus? nnt ak trai tgk. tq2.

maisarah,
-peh.. sedap tu pekena dgn kicap. ape lagi, buat balik la amalan tu, hehe

si robot comel berkata...

kalau masa kecik2 dulu,aku goncangkan aje,haha

H.S berkata...

kawannnn!

saya baru tahu la :O

Farihah Ahmad berkata...

terasa malu-malu pulak nk berkomen.


Fikir Sejenak: Telur.


mcm nk muhasabah nih hehehhhh

Acid berkata...

kemon. sekarang trend bagi kuih apam kot. err..eh apam ke cupcake tah. bentuk cam cupcake..tapi rase apam.

sharamli berkata...

bila seb0t cerpen tu,tetiba teringat jugak

c'axoera ヅ berkata...

lama tak dpt telur org kawen hehehe

TiraPengemis berkata...

cte mse zaman skola menengah tue...xingt dh...hehee

oranglidi berkata...

robot,
-ala, goncang2 ak rasa sama je. xdpt beza lagi sbab tlur xmasak xkluarkan bunyi cecair pun. haha

HS,
-hai kawan
-xpe2, ramai lagi y x tau. hehe


farihah,
-ahahaha. malu bertanya sesat jalan. hhehe.
-teruskan bermuhasabah ye bakal2 pngantin skalian.

acid,
-cupcake? apekah?

sharamli,
-hahaha. best kot cite tu

caxoera,
-susahnye nama. hehe.
-ape lagi, awak je la kawen.boleh makan telur kawen byk2. hahaha

tira,
-haha. ak pn ingat2 lupa.

Masy berkata...

klu gua, main timbang kat tangan je. takpun goncang2. hehehe

oranglidi berkata...

masy,
-msti power ni. ak takat ni xleh beza lagi guna cara goncang2. haaha

Nazz@Purple berkata...

telur rebus org kahwin..wat msak kicap tau cili..sodap..