Rabu, 13 Oktober 2010

Kuatnya Pengaruh Filem dan Drama Dulu-dulu [Bagi Aku la..]




Pernah sekali masa aku kecil-kecil, aku buat air kopi yang macam Si Belalang (Ba' Latif) buat untuk tetamu dan ayahnya (Yang cerita Nujum Pak Belalang tu)..

Ambik kuali, sagat dia punya arang, masuk air serta sedikit gula.. Bila hirup, Tuhan sahaja Maha Tahu..

Kuat sungguh pengaruh filem dan drama zaman tu.. Semua benda nak terikut.

Bila tengok cerita Maria Mariana tu pun aku boleh terikut-ikut gaya Awie bawak motor. Ambik spek itam 50sen kedai runcit, pakai topi kure-kure sambil bawak basikal 4 tayar.. Tangan mengepak sambil nyanyi lagu Mariaaaa Ohhh Mariaanaaa.. Wah..

Itu belum lagi cerita pasal Pendekar Kundur. Habis langkah silat dibuka walaupun tak ikut bunga betul. Sambil lawan sambil bunyi ihh, ahh, haikkk, yahhhh.. ciss..

Budak perempuan pulak mungkin ada yang menjadikan Hello Kitten sebagai idaman. Takpun Tailormoon.

Jadi zaman sekarang ni, rasanya ada tak budak buat orang jadi batu bila marah macam cerita Siti Kelembai tu?

Takpun yang mengidolakan pak imam yang selalu jadi hero dalam cerita-cerita hantu..


Oranglidi: Tak sabor eden tunggu cerita KARIPAP-KARIPAP CINTA [Nazri M Annuar] dan Hikayat MerongMahaWangsamaju [KRU Production].

16 ulasan:

FarhanaDr berkata...

Hahahahahaha.. Mesti ko stylo macam awie gak.. Muke dah ade dah iras awie.. Suare jek laa tak bape nak rock macam awie. Kikiki.. :p

Suke hati ko tukar katun peberet aku sailormoon jadi tailormoon.. Aku penah bayangkan tuksedo bertopeng jadi pakwe aku.. Dengan bunga mawar di bibir.. Hoho..

Farihah Ahmad berkata...

haih. rosak rosak ko neh =,=
xmcm aku. salu buat poket doremon kt kucing akuh. khurafat btol.

budak2 sekarang layan imam muda kot? wuuuuuhh...

lea berkata...

wat air k0pi guna bontot kuali tu sgt kretip kan?

*cimOt* berkata...

tu yang ader budak mati kunon nak terbang cam superman..terjon dari flat try terbang..be careful..

aleen aiden berkata...

seriyes ko pnah bwat kopi camtu?aku nak tryla.mesti manis2 kelat kan.hahah

siti murni berkata...

nanges leleh2 air mata tersedu-sedu macam erra dlm sembilu...huhu...itupun pengaruh filem gak tu..

I n n z berkata...

kecik-kecik dah bijakk .
bagus kau ni .

air kopi made from bontot kuali .
terbaekk !

fndrocka berkata...

pengaruh filem skrg pun kuat jugak..kuat menipu.kehkeh

AyuZ DeathWisH berkata...

i'm back~

maria ozawa berkata...

filem porno memang kuat pengaruhnya. budak darjah 3 pun terikut ikut.

beautiful_rose berkata...

teringin nak tgk ko jadi pelakon.... =p

OREOO berkata...

dah lama tak jejak mata ke blog orang lidi dan tengok masih tak berubah T_T

e. indah berkata...

aku rasa nak muntah tgk wayang2 sihir membanjiri TV LCD ... ; p
(nak bg tau TV akue pun LCD tp tak berapa besarlah inci ...hahhaa)


p/s : dulu angan2 nak jadik PUTERI IMPIAN mcm AMy Mastura ... hehhhehee...suka~

Masy berkata...

Bat Latiff la.

tu Hello Kitten dgn Tailormoon tu mmg saje2 buat salah eja ke ape? hampeehhh hahahahhahaha

sastraboy berkata...

budak sekarang minat tiru dialog citer seram apatah yang orang alim ue pegang kepala mangsa pastu jerit;

allllllaaaaaaaahhhhhhhhhuuuuuuuaaaaaaaakbbbbbbbaaaaarrrrrrrrrr!!!!!!!!

oranglidi berkata...

drFarhana,
-hahaha.. iras awie apenye.awie macho dol.
-suare x rock tapi takpe. yg pnting minattt.. hheehe
-eh, sailormoonnnn ye? lupa nk tukar.. wah, ni pminat sailormoon tegar ni.

farihah,
-hahaa.. memang sengal ayam ko nih. siap poket dorimun lagi. hahahha.. lawak2.
ksian kucing tu.
-imam muda ke layan gadis melayu?? nhaa

lea,
-hahahaha. kretip2. tinkiu.

cimot,
-ade ka kes mcmtu??
-bahana tu..

aleen,
-try la tryyy.. haha.

sitimurni,
-waww.. memang jiwang karat ekau.. erra tuh.

innz,
-bijak? cisss...
-haha, try le

fndrocka,
-ni gua stuju.

ayu,
-lama xdgr cerita!

razmanriaosawa,
-ahahahha.. kena wat pendidikan seks.

rose,
-??? cis... tau le ak lemah brlakun. hahaha.

oreeoooo,
-haha. biase je, x berubah pun.. malas. hehe.

eindah,
-cerita sihir wajib tayang kot..
-HAHAHHAHA!! nk gtau die nye tv mahal tu.
-cite putri impian mmg best dol

masy,
-er.. ya ka? hahaha.. silap le tuu
-saje je wat salah eja. haha.

sasteraboy,
-hehe.. tu la fasal.. budak2 skang..