Jumaat, 6 September 2013

Titik Kesinambungan.

Assalamualaikom. Semoga sehat suma.

Terlalu lama pulak aku tinggalkan benda yang bernama blog ni. Haha.  6 Bulan tu..

Tiap kali apdet mesti ulang ayat sama. Seblom tu aku rase belum lah terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya. (Eh, bulan raye agi ni kan? hahahaha)


Jadi, sambungan rentetan hidup aku di Miri haritu adelah skarang aku kena lalui satu trening ni yang cukup lama. 1 tahun. Tepaksa ulang alik Terengganu dan Miri. Syukur a dapat tiket balik free skali skala kan.

Macam lopong pulak bila menulis dah bulan 9. Dulu macam tiap bulan ade je apdet nye. Oh ye, lupa nak crita raya haritu adek aku slamat dijabkabul. Tambah lagi ahli keluarga.

Namun yang pastinya aku la yang asyik kena target satu soklan ni mase majlis aritu. Padahal aku punya la cuba elak sampai menyamor buat bizi jadi tukang angkut lauk.

Soalan dia, "abang dah kawen, adik dah, awak bila?" Macamtu la lebih kurang soalannye.

Oleh yang demikian aku dah set awal-awal dalam minda apo yang nak dijawap. Aku cakap je a 'tunggu a dulu, baru kerja dan lain2'. Pusing-pusing memang soalan tu ja yang kena. Bertalu-talu. Sampai satu saat naik fedap jugak la kan. Haha.

Bukan nye ape kan, kite ni sape la kan. Ilmu tak cukup, ekonomi blum stabil (memang la kalau tunggu cukop sampai ke tua x kawen, tapi secara tegasnye sekurang2 nye kena a mencukupi). Ntoh, aku pun taktau camna nak explain benda ni. hehe.

Berbalik pasal kerja sket, sekarang ni aku duk timba ilmu kat laut. Training sambil bekerja camtu la. Sangat la letih keja ni rupenye.



Aku macam tersangat terkejut tengok rajen nya la brader brader naik turun laut ni. Dahla risiko tinggi,
berminggu minggu kat laut pulak, bila la ada masa dengan keluarga agaknya. Ada jugak yang tiap hari ulang alik. Bangun 5 pagi, sampai darat dah malam. Macam masa lapang diorang sangatlah terhad. Lagi-lagi yang jauh dari semenanjung ni.

Inilah mungkin dugaan atau mungkin jugak mereka sanggup menggalas tugas ni demi menyara hidup. Apa-apa pun pilihan di tangan masing-masing kan. Kalau dah rezki terima seadanya.

Orait la geng, itu je a barangkali sedikit sebanyak apdet kehidupan, pasal kenaikan minyak, majlis kahwen adek, pengalaman bulan puasa, beraya, naik kapal dan lain-lain aku semadikan dalam minda aje lah. haha.

ps: gambar untuk cantikkan entri ja. hahaha. trimas la sesapa yang masih membaca ni ya. Nanti ade masa aku lawat korang. hehe.

8 ulasan:

misz aisya berkata...

ape motif ko letak pic restoren full house tu? aku igt ko nak buat review. huhu

Suspek Utama berkata...

pic plg menarik adalah pic Full House tu sbb ada Mini Cooper.. :P

FaTiN berkata...

orang lidi kerja bahagian apa? so lepas abis training setahun kena posting Miri terus ke macam mana?

bestnya dah keje :DD

miss ice berkata...

oO org lidi da jd org laut ye..ke org minyak..hehe ~ stahun x lama...kjp je tuh..rilek suda...

klu de jodoh x kemana.. ~ haha

miko_chan06 berkata...

aik ..kau keje off shore ke? kat kemaman ke? sama dengan abg aku la gitu?

miko_chan06 berkata...

eh.. kau keje off shore ke?
kat kemaman ek?
sama la ngn abang aku gitu?

Yuki Casablancas berkata...

oit..g laut x ajak..


hehe

oranglidi berkata...

misz aisya,
-hahaha. lenkali je a review restoren tu. haha.

suspek utama,
-haha. takda motif

fatin,
-bahagian operation cmtu a lbih kurang. haah, terus sana.
-bes la juge. tapi tak rileks zaman blajo. haha

miss ice,
-hahaha. btul2, staun x lamaa. stuju a dgn jodoh tu.
-kena tuka nama orang minyak la ye

miko lama x dgr kabar,
-kat miri kak. haha.

yuki,
-nak ajok la niii. haha. lai lai