Jumaat, 14 Ogos 2009

Retro Retro Kendi.. Candy?

Setiap insan ingin memiliki kulit yang cantik dan lembut.. begitu juga dengan kanak-kanak.. Namun, mereka bukannya mahukan bedak di muka atau mandian 'jonsen and jonsen' sbenarnya. Jiwa mereka impikan banjiran gula-gula.. hahaha! boleh jadi promoter x?

gula2 paling retro untuk tahun2 80-90an (pada pandangan wa)

-gula2 udang> wa penah cite.. gula2 udang ni putih, ade belang2 (macam udang kononnya), kalu isap lama2 jadi warna perang2.. manis o.. sedap.. bukak plastik,buang kertas pembalut dia (ade gambor udang), ada satu lapis lagi.. lapisan plastik, tapi boleh dimakan.. letak kat lidah, cair terus plastik tu. yum yum. (ape bunyi yum2 ni?)

-gula2 hantu aka monster> terdapat macam2 perisa.. stoberi, anggur, mempelam, dll. kalau makan, memang lidah jadi lidah hantu. dia punya effek terhadap lidah, memang best. seluruh lidah boleh jadi berwarna.. dahla sedap! cover die macam ade gmbar hantu. hehe.. seposen dapat 2 bijik.

-gula2 letup pow! pow!> terdapat dalam paket. die bukan bentuk bijik2.. die lebih ke arah serbuk kasar (macam pasir).. ada perasa kola dan pepsi.hehe. kalu skali kena lidah, 'pow, pow, pow!' die meletup. hahaha! ni boleh merawat kalu ngantuk time drive atau kelas ataupun time mesej dgn tunang. Dah lame x jumpa gula2 ni.. die punya paket ade gambar budak berambut spike. meletuplah kononnya. cilakak.

-nano-nano> hahaha.. yang ni still senang di cari dimana2.. gula2 buatan negara mane entah.. wa suka sebab lagu die sedap. haha.. bentuk die kecik molek.. ada perisa yang bukan- bukan.. paket die pun menarik. bile lah nano nak buat aiskrim agaknya..

-cuwing gam> skang dah banyak keluaran.. wa suke wrigley's dan yang ade gambar beruang panda tu.. takpun yang itam putih, tulisan cine.. siap bagi stiker tu .. buleh wat tatoo.. wa suke wrigleys yang pembalut die kaler putih.. perisa cuwing gam ni ada banyak.. memang sedap.. cuwing gam ni sangat sesuai buat lelaki2 nak mengorat wanita. hehe.. nampak macho.. (biasa orang kata isap rokok nampak macho, tapi ini alternatif utk yang x merokok hehe!).. lagi-lagi kalau lu pandai buat belon.. makan banyak2, sebesar belon panas pun lu boleh buat. Cuwing gam ni sangat meluas pasaran nya.. jurulatih2 bola sepak EPL memang suka kunyah waktu perlawanan..

-gula2 arnab> yang ni dah jarang ade sebab die letak ape jadah ntah.. melamin barangkali..patut a mahal.. tapi sedap woi!.. die punya rasa susu.. (susu arnab ke die pakai?.. ntah..).. ha, plastik bahagian dalam pun macam gula2 udang.. boleh dimakan..

-gula2 lembu> hahah.. ni mungkin jarang lu jumpa. die ada dalam paket.. keciik gile die punya gula2.. besar kuku jari kelingking kot.(kelingking tu mende?).. yang peliknya die punya gula2 bentuk love. haha..ade dalam berbelas bijik dalamnya.. setakat seumur hidup wa, ade 2 perisa je. vanila dan coklat. haha.. harga dalam 20 sen je zaman dulu.

-gula2 siulan> yang ni memang jarang dilihat.. certain2 kedai je jual.. bentuk macam gula2 polo (yang lubang ditengah).. tapi die macam lekatkan 2 terus. kalau makan, letak di muncung mulut, hembus atau tarik napas, ia akan berfungsi sebagai ahli muzik bersiul. haha!

-sugus, fruitplus dan seangkatan> yang jenis kunyah2, baru telan. hehe..

-coki-coki> zaman skolah rendah menjadi kegilaan cewek2 kalau nampak pelajar lelaki makan coki2.. kata mereka 'lelaki akan kelihatan cute dengan menghisap coki2!' cis! namun begitu, ia menyepi seketika setelah kurang iklan.. fenomena coki2 berulang kembali semenjak kebelakangan ini. wa x tahu kenapa. galak sungguh.

teori wa: sebab coki2 terkenal semula adalah lapisan kanak2 sezaman dengan wa dahulunya, skang dah meningkat dewasa, kemudian bila di ipt mereka terkenangkan kembali retro bersama coki2.. sebabtu melambung jualan nya..

-nini cokolat celup, nyum-nyum dan benda2 yang dalam cup> nyum2 menghasilkan sesuatu yang kreatif.. gunakan sudu yang diberi, celup dalam coklat pekat, celup dalam empingan, makan! hehe.. sedap2.. dan tampak fancy.. nini pulak lain sikit. ambik batang biskut yang disediakan, celup dengan perasa2 yang ada. wooo!!

-gula2 biasa> yang biasa ni wa sebut la jugak sebab xnak bagi mereka terasa hati. haha.. gula2 seperti kopiko, peanut butter, pola bear, mint yang ade isi coklat, hacks (perokok digalakkan), gula2 yang ade gmbar pmpuan tua, apollo, polo perasa satu, dua dan tiga..

-Terlupa: gula2 smarties dan seangkatan.. nips ke, m&m ke.. hehe.. konfeksi coklat dan kadang2 kacang, disaluti warna warni untuk menarik minat kanak2. cis! smarties dah buat aiskrim!!

-Terlupa dua: trimas terrarossa kerana mengingatkan!!

"gula - gula susu ?bentuk macam ala - ala panadol tapi besar macam duit seposen , dibungkus rapi sebiji - sebiji dengan kertas bergambar mengikut perisa. ada perisa rose , perisa coklat , perisa kopi...tapi wa sukaa yang original, kaler biru - putihselalu beli selepas balik mengaji , klasik sungguh !" - wa pun sama!!

psstt: kalau ada sebarang tambahan atau kenangan bersama gula2 yang lu masih ingat, silalah nyatakan di komen

psst: wa malas nak search gambar sekor2 gula2 yang wa nyatakan di atas. haha.

psst: slamat ari lahir ke 4 bulan kepada cakapwa.blogspot..

psst: 100 orang polower? trimas karna mempolow!

psst: pengkomen2, lu semua memang best!

takziah buat kluarga ustaz Asri Rabbani.

58 ulasan:

najwa hazirah halmi berkata...

hahaha...
mmg xbley blah!!!!
sumer guler2 yg kamoo ckp sumer wa tau...dan wa makan!!!
skunk pon layan kowt!!
gula2 mint dlm ader cekelat>>>DYNAMITE ker haper ntah namer guler2 tuh...

wa kongsi satu guler2 yg wa suker mkn waktu muder2 dlu..
org pnggil telur burung kowt..eh ntah..samar2 r..luper..
bentok dy mmg cm telur burung, bujur...
kaler plbagai..pling mngncm warner mrh ar..
biler mkn, mmg lidah kaler merah ar wa ckp lu!
sedap...elok dimakan untok org2 yg nk sakit gigi...

sekian=)

Faraheen Hazirah berkata...

eh smarties wt ice cream ke? xtau pon. hehe

SyafiQ berkata...

ice pop pown okay jgak...

terrarosa berkata...

ohoiiiii... topik yang mengujakan :)))

gula - gula susu ?
bentuk macam ala - ala panadol tapi besar macam duit seposen , dibungkus rapi sebiji - sebiji dengan kertas bergambar mengikut perisa.
ada perisa rose , perisa coklat , perisa kopi...
tapi wa sukaa yang original, kaler biru - putih
selalu beli selepas balik mengaji , klasik sungguh !

SMS1 : nasib baik lu ada sebut kopiko , kalau tidak terasa lidah gua ni , kopiko ni agak bahaya - keras(tak bleh 'kekoh' terus), besar dan sangat licin (mudah tertelan). Jadi perlu ada pengawalan yang ketat untuk menikmatinya.

SMS2 : lu pernah makan gula -gula kristal dalamnya ada sebijik buah asam masin, perghhh... meleleh air liur , wa pi cari skrang juga... stok buleh didapati kat KB Mall Ground Floor ,tapi ada tulisan Cina ? halal ke ?

cik naJwaa berkata...

5th!! haha wahh. gule2 asam yg luar jelly tu sedappp. btw, kite baru mkn nano dalam kelas tadi. haha

I n n z berkata...

gule2 yg siul2 tuh best gle kot
haha !

lumut berkata...

gule2 udang ngan gule2 arnab..
memang best!!!


gule pasir pon okeh gak,..hehe

princess irda berkata...

wow. sume gula2 yg ko sebut aku mkn. gula-gula kapas bole msuk skali x? hee~

ade lagi satu gula2 ni. ala2 dynamite gak. ade choc kt dlm, tp version lain ckit.

dia kaler oren, perisa oren. pastu kt dlm dia cm ade garam. best gk gula2 tuh :D

mimie berkata...

giler ar power lu punye memori weh..wa kagum giler ngan lu..and FYI sume jenis spesis gule2 n makanan yg tersenarai kat atas merupakan peberet wa masa kecik2 dulu..giler best time tu..on the way nak gi ngaji kan..mulut seko2 ada choki2..smpai lunyai2 plastik dia..hadoiii..

cottoncandy berkata...

nk cottoncandy...

[z@ck] berkata...

wallaweh..
semua gula2 diatas aku penah makan..
all time favourite is gula-gula arnab..
suka gila..
kalau beli sepeket..xdan seminggu dah abih da gua bantai sorang2..
sonang nak makan.telan sekali dgn plastik..
hahaha..
skang cam ssah nak cari kt mall,, tp kt kedai apek longsi ad lagi..

anis berkata...

hahaa..
bila baca td teringat plak zmn gado rebut gula2 dulu.
gula2 susu perisa kopi sedap woo..
sampai skang layan lg.
weh, gula2 warna oren yg ada cecair masam kat dlm tu , ko x penah mkn ke?
n coklat duit.
ala..die nye pembalut leh wat mcm2 hasil seni ..

ceh , mengimbau memori silam plak .
koleksi kopok doyan x nak letak ?
koleksi es kem pulak ??

Masy berkata...

gua paling rindu gula2 hantu! klu beli, aku make sure dptkan yg kaler itam. giler gothic ko time bukak mulot lps makan. hahaahahhahaha

kakuna_daisy berkata...

sume2 gule2 di atas best ar oranglidi..mase skolah sntiasa ade lam poket. coki2 pn best,siap skang ni leh wt breakfast mkn ngn roti..muwah je beb..tak yah bli coklat mhal2 nk cairkan..heheh...

ermm,tp skang ni susah jmpe dah yg dolu2 nye..pasaran skang ni ngade2 nk yg mahal2,famos amos la,hershies [yeke eja gini],dan memacam lagi.tgk kt KL Sentral suda..byk coklat dari gegula da skang..huhuhu..

but then,yg dedulu nye lg best kan..hehehe..

Razman berkata...

haha..gula2 udang..memori tu..skang dah xjpe..ko wat aku rse nak blk zaman kanak2..

Bu Boyz berkata...

Perenggan pertama lu... huwa huwa huwaha... adeh

ruffey berkata...

wah, entri lu kali ni mengembalikan nostalgia wa lah. skrg ni wa makan gula2 mahal je (gula tebu yang naek harga). =D

paling best gula2 susu tuh, masih ada jual kaa? gula2 udang pun sodap. ngan feveret aku, gula2 arnabb!!!

aien~s corner berkata...

hehe.. gule 2 sume pnh jd fevert aien.. tp skg xmkn sgt dh.. ssh nk cri dh..

The Hobbit Frodo berkata...

oiittt ... muhkakkakakaka, kau mengembalikan nostalgia aku kepada gula2. sungguh sedap beliau-beliau ini. kahkahkah

"ini cekelat celup ~ celup celup"
'ini cekelat celup ~ celup celup"
"N.I.N.I"

wahahahahhaha


epiccc gilerrrr ko gula2 zaman purbakala ni!!

helena's berkata...

terer la buleh ingat sume gule2,,huhu saya tak ingat pun,,tp memang jarang makan,,ingat yg gule2 udang tu,,sebab palstik dia buleh makan,.macam bunge ape tu??yg leh isap madunye,.eh de kene mengena ke?hiks

EN.ROBOT berkata...

hehe,.,.,.gule2 arnab mmg terbaik,.,..~
sian arnab2 betina tu kne perah.,,.~
ahhh,.,peduli ape, jnji best.,.,.,,~

*mo0ney_seLamaH* berkata...

aku suka semua gula2 tuh

adila lalala berkata...

weh,gula2 plastik udang tu xleh makan tau,,bahaye,,tu plastik dia tu ada unsur2 melamin gak,,sekarang dah haramkan masuk malaysia kan,,tp yg seludup ada gak pe,,huhu,, btw,,promoting fail okay,,

roshaizul berkata...

dindang datang lagi, dengan roda ajaib!!!!!

zatiesiska abdul rahman berkata...

alamak wa comment ni lu bace ke x ek

sume gegule di atas wa penah makan except gule2 siulan..cis apsal wa xpenah tau psl gegule tu

░♥si lampu neon♥░ berkata...

tu zaman kiter..aku pelik je la zaman budak2 sekarang ni tah ape mende tah diorang makan hahahaha

░♥si lampu neon♥░ berkata...

alaa gule yang tolak macam bentuk lipstik tu laaa yang perisa cam sarsi stoberi ke ape tah tu...

kasi tambah tau!

oranglidi berkata...

ADEI, ramai sungguh suka bab gula2 ni. haha.. wa cube jawap satu persatu..
TRIMAS kasus2.. siap beri kenangan tuh.. cis..

cik najwa hazie lame x update?:
-ahahha.. blah ape? hehe.. pinang dibelah dua ke? cis.
-amboii.. semua pun lu tau? bagus nye.. nak tengok gigi skit boleh?
-oooooh!! yang mint ade cokelat tu DYNAMITE ke? baru lah wa teringat nama sebenar beliau.
-telur burung? x penah plak merasa.. macam tau, tp x sure a btul ke x. hehe.

Faraheen Hazirah?:
-hehe. trimas datang melawat disini.
-smarties dah wat eskrem tu.. die gabung dengan jenama ape ntah.. kire aiskrim pastu ade smarties bertaburan..

SyafiQ hensem:
-wei, mane satu blog lu? banyak sangat.
-hahah.. ais pop? ke eskem poli? yang silinder double tu? kulit plastik tu?
-lenkalii wa buat pasal eskem plak. haha..

TerraRossa yang sibuk membungkus hadiah.. hehe:
-hhahaah.. mengujakan ye? hehe..
-trimas sebab ingatkan wa pasal ceklat susu tu.. memang best dan nostalgik. menjadi umpanan bagi kanak2 zaman tu. hehe..
wa suke yang coklat dan jagung!! lepas mengaji pun wa gi kedai cari!
-REPLY SMS 1 : hahaha.. kopiko memang penuh rahsia.. gula2 paling keras di abad ini.. kekoh sakit gigi lah semek oi..
-REPLY SMS 2 : YANG NI MEMANG SEDAP!! wa time ujung2 skolah rendah baru tau kewujudan nya.. masam2 manis gitu! Tulisan Cina, tpi bukan ade cop Halal?

Cik Najwaa sakit lagi?:
-ahhaha!! bagus2.. nombor 5 tu kira top5 tu!!
-asam luar jeli? macam terra katakan tu kan? hehe.. sedap2..
-oohoo.. baru makan nano2? hehehe.. ke teknologi nano? cis..

INNZ yang lame x dengar cite!:
-oi! bagus a lu.. kire bukan wa sorang je menelan benda tu.. haha..

Lumut ke Australia:
-hehe.. ya, wa masih misteri bagaimana udang boleh wujud dalam gula2 tu.. arnab pun.. haha.. memang best.
-gula pasir? cis.. dahla gula habis seketika di malaysia ni.

Puteri Irda Aurora Beradu:
-hahaha.. lu tau semua? bagus gak lu ni.. mesti a, gula2 ni kebanyakan terdapat di tengganu!
-haha.. betul2.. gula2 kapas.. wa panggil GULALEY je.. hehe..
-Ya! wa ingat sangat gula2 tu weh!! sedap tu.. garam ke dalam die? hehe.. wa suke bile time garam tu keluar.. masam2..

mimie oh mimie:
-heheh.. sebabtu label entri ni memori yang hilang.. takut2 hilang kang.. bek tulis cepat2
-peberet lu semua? hehe.. peberet wa jugak!
-hahaha.. ramai yang mengaitkan gula2 dan mengaji kan? hehe..
-wa kalu hirup coki2 tu, sampai kulit2 die wa kemam.

gula2 kapas!:
-hahaha!! gula kapas dah habis ditelan zaman.. badrul zaman..
-ke lu nak bagi kat wa satu?

zack dan faiz:
-walaweeh! haha!
-semua lu makan? cis..
-gula2 arnab ada melamin.. dah x boleh makan dah..
-hahaha .. asik2 apek longsi je.. lu ade ape2 ke?

anis cik anis!:
-haha, zaman gadoh2 rebut gula2? zaman renaissance ke?
-hehe.. gula2 perisa kopi susu? yang mane ??
-hoho.. oren yg ade benda masam tu memang wa ingat.. sampai rasa dia masih menusuk lidah ni!
-yahaha.. coklat duit tu? heheh.. memang best oo.. pembalut dia wa buat tampal kat dinding. haha.
-kopok doyan? yang kropok jagung berperisa durian tu? bntuk silinder kecik, rase durian habis!
-koleksi eskem len hari lah. haha!

masy kah kau ingat?
-hehe.. gula2 hantu memang lazat dan menakutkan.. warna itaam memang ganas!

oranglidi berkata...

kakuna daisy, jangan bersedih:
-best kan?
-poket baju skolah pmpuan kat mane ye? kat kain biru tu ke? hehe..
-pergh, brekfes roti coki? cis.. wa suka letak pada biskut je.
-pasaran skang memang mengade2.. cis.. macam mane lah generasi akan datang ye? hehe..
-hershes kot. hah!
-banyak coklat dari gula> betul!
-dulu2 digelar retro!

RazmanamzaR:
-gula udang memang memori daun pisang brader!
-lu nak balik? lu nak ke upsr smula? heheh.

bu Boys:
-lu manusia pertama komen pasal perenggan 1 wa. cis..

ruffey jani:
-heheheh.. nostalgia ooo.. cis..
-lu makan gula tebu? wa makan gula batu je.
-gula2 susu ade lagi kalu x silap.. lu datang tengganu kalau ade majlis kawen, yang jenis beri gula2, mesti ada punya.

aien korner :
-wahahaha.. betul.. dah susah nak cari.. lu kena cari dekat kedai2 runcit jimat je.. seben eleben x de kot.

Frodo habit:
-hehe..
-sedap ye beliau2 semua? hehe..
-nini cokolat celup, celup2.. rasa kacang stoberi, sungguh enak sekali, niniiii.. hahah!!
-epik ke? cis..

helena yang baik:
-hehe.. ingat sikit2 je tu.. kalu boleh, wa nak cari semua gula2 tu balik, pastu snap gambar utk memori..
-gula2 udang memang lazat!! hingga menjilat plastik.. haha!!
-bunga kertas kot. hahah! x de a.. bunga jarumla..
-ya, wa pun teringat bunga tu.. tarik dia punya jarum, isap madu dia. pergh!! pastu, sambung2 bunga tu jadi rantai.. hehe..

encik Robotik:
-haha! memang die ambik dari arnab ke? cis..

murni cik selamah anak pakku :
-hehe.. lu suka? nak belanje wa x?

adilalalalalala:
-wa dah nyatakan di atas.. trimas kerna mengingatkan kami. hehe..
-promoting fail?

roshaizul:
-ahahha! wa x cite lagi bab2 mainan dalam kotak rahsia.. dindang, tora dan laen2. cilakak..
-ade ke roda ajaib? wa nak beli rase!

zatiesiskaaa ooii:
-wa bacca semuaaa kooomeeenn punya!! siap balas lagi weehh..
-gula siulan tu jarang2 didapati.. dah nak pupus.. haha..

si lampu neooon neeooonn:
-hehehe.. budak zaman ni makan KFC, MEKDI, PIZA, dan GULA2 BOOMERMAN. hahaa!!
-hahahha!! wa terlupa !! gula2 tu pun memang terkenal masa wa tadika dulu.. siap ambik dari awek sekelas tu.. cis.. terlupa pulak..
-LOLIPOP satu lagi!!

oranglidi berkata...

woi!! sampai terpotong dua jawapan komen2.. cis.

GRuNGe berkata...

Wakakakaka.

Wei, retro lu pasal gula-gula memang best.

Gua suka gula-gula udang dan arnab, sebab gua suka tang plastik dia yang leh makan tu.

Kuda Kertas berkata...

oiii..gula2 kapas mne??peberet aku zmn2 knk2 chomel dlu tu..sllu mak aku bli kn..hehehe..

imHepPie berkata...

smua aku penah mkn..tpi erkk gula2 arnab??erkk pekah mende tuh tatau pown huhu...

owhh folower yg ke sratos tuh la yg paling cambesh kan??kan???muahaha

tuntung berkata...

gula pasir mne bro?aq pling suka gula pasir la..sggup lu x tulis~

tuntungkita.blogspot.com

cookie devine berkata...

hurmmmm..gula-gula.
Cik Cookie xsuka gula2 monster yg ada kaler cam keruh air sg tuh.mula masam tthen manis.anak buah suh mkn dl bl kn buka.bila agak manis dlm mulut Cik Cookie dia mintak balik.

zzarina_hasim berkata...

gula2 siulan..besh2,.bley wt hiburan..
gula2 hantu..haha..skali ngn gigi skali tkr kaler..
yg laen2 sume prnh mkn,tp gule2 arnab xprnh kot..
rase cm xprnh jpe je kecik2 dolu..huhu

sharamli berkata...

gula2 arnab?
xpenah mkn p0n...

Precious berkata...

Gula2 arnab ngan gula2 lembu haku tak tau ... Ada ker? Yang len sumer haku pernah makan!

Kuwe berkata...

gula2 udang ke namanya? kihkih aku telan pun tak pena pulak tau namanya. itu cewing gum kaler kelabu apa dah weh? aku taktau nama pulak.

Jard The Great berkata...

sampai hati lu.. delete komen wa!! uwaaaaaaaaaa!!!

ps: ko pernah jumpa aku ke???

FdausAmad berkata...

Lu budak UTP rupanya..
Cilakak! patutla tanya tanya adik gua.

oranglidi berkata...

Grunge Mirwana:
-haahaha..
-retro pasal gula2 ni biasa laa.. xde ape yg best pun.. lu punye blog lagi best!
-haha, udang arnab memang kegemaran ramai! karena plastiknya yang ajaib.. kan?

kudalada:
-hahaha!! gula kapas? xtermaktub barangkali.
-woi, apehal lu zaman kanak2 chomel plak. gedik sungguh ayat itu.

i'm happy (nor syamimi kamaludin , blog pelangi):
-hahaha! lu memang lain dari yang laen.. gula arnab lu xtauuu??
-aahaha!! polower ke 100 tu memang rock!

tuntung yang sedang sibuk:
-hahaaha.. gula pasir tu yang mana? yang tebu tu ke? hahah.. beliau digolongkan bersama2 manisan laen laen.

cookie devine??:
-slamat datang ke blog ini!
-itu sweet sour laa.. masam dulu manis kemudian.. memang happening makan yang tu. kemasaman beliau sungguh luar biasa. kan?
-haha, lawak sungguh anak buah lu. cis.

zamzarina rancangan wanita rtm, haha:
-ya! siul jangan x siul! hehe.. hiburan sensasi tu!
-gula hantu memang berhantu! (sampai gigi lu bisa bertukar kaler?? cis)
-arnab x penah jumpe? cis! lu duk negeri mane?

sharamli yang hensem:
-hehee. x penah jumpa ya?? mulakan pencarian mulai sekarang, atau lu menyesal. haha!

Precious nya beliau:
-hehehee.. x tau pasal gula arnab dan lembu? ini diluar jangkaan!. hehe..
-semua yang tertulis diatas adalah benar belaka.
haha

Kuwe oghe klate:
-namanya wa maen sebat je udang sebab ade gambo udang sekor. haha
-cuwing gam kelabu? ntah, macam nama cina ..

Jard yang hebat:
-adeiihh.. bile mase plak wa delete komen lu.? dan ade ke lu terkomen?
-kalu ade pun, mesti die tulis name lu beserta 'catatan ini dibuang pengarang.'.. kan? cis.
-pssT: hahaha.. ntah. wa buat andaian je. haha..

Fdaus Amad yang wa x dapt pegi rumah beliau untuk akikah:
-woi2!! lmbat pikap a lu! cis.

ungu berkata...

semua gula-gula yang lu cakap tuh, wa makan gaya paling best dan nikmat habis. Pepak (bak kata orang Kedah) atau bahasa skemanya gigit. Ohh sangat sedap. Oh ya. Sampai skarang wa masih suka makan coki2. Betul kata lu, mengimbas kenangan zaman kanak-kanak. Serabut wa jadi orang dewasa.

imHepPie berkata...

owhh akukah yg gila cekelat tyme muda2 dlu??patot ar gigi puteh beseri

DilOt berkata...

aku suke choki2...feveret...

zaman blaja..tu je la yg aku beli..pastu makan ngan roti..ngan biskut..best wwoooo

John Iverson berkata...

Tahniah bro sbb berblog dan berblog... lu tulis wa baca wa komen lu tulis wa baca wa komen lu tulis wa baca wa komen lu tulis wa baca wa komenlu tulis wa baca wa komenl u tulis wa baca wa komen....

Mcm tu la kot sampai bila2... Thanks sbb sudi baca blog wa yg ntah apa2... wa akn support... no hal...

kakuna_daisy berkata...

letih siot oranglidi nk jawab komen..wakakaka...anyway,thanks oranglidi..ehee..

s@yangh@sni berkata...

rindunyer zaman itu...
setiap kali balik sekolah agama musti singgah warung beli bende2 tu...
ader sorang member dulu suka simpan plastik gula2 dalam pencil case..
rasa cam nak jadik budak balik...
bila baca n3 nie..

arryani berkata...

Bravooo..Bravooo...berabuk...

Panatik gule tul lu nih...

smua gula lu tau eh...

Wa main belasah jek makan gula nih..tak de la plak nk hingat segala mcm nama tu smua...

Apapun..majulah gula tuk negara..

oranglidi berkata...

Hahaha! trimas2.. sudi komen walau dah 2-3 hari post ni.. ade mase kang wa post subjek baru.

Ungu warna cinta:
-gaya peling best???? macam gaya ultramen sembur api x?
-pepak tu gigit? haha!! jauh betul bunyinya..
-ya, coki2 memang ssuai dimakan wlaupun ditelan usia. hehe.
-betul gak tu. dewasa serabut. nak pikir pasal kawenlah.. pasal komik la..

i'm happy cik syamimi:
-haha! putih kalau pakai gigi palsu je. haha!

dilot? apakah nama sebenar lu?:
-haha! coki2 memang digemari ramai.. kecuali datuk dan nenek. (barangkali) haha
-o, wa makan dengan biskut je.. kadang2 makan dengan nasik..

brader John, are u camping? hehe:
-tahniah? cis. kalu wa kawen nanti ucaplah tahniah. haha (x puas ati xleh pegi blogger gathering)
-lu tulis ape panjang2 ni!!?? haha!! silau mata wa baca! ke ni puisi baru?
-haha!! blog lu unik brader! wa menanti2 entri lu! (ikhlas cakap)

Hikayat al-Kakuna , riang gumbiralah sntiasa hendaknya:
-wahaha, itulah tugas bloger. hhehe.. xkenal tenat jemu katakan. haha..

sayang cik hasni dan yus:
-hehe.. rindu kan?
-samalah kite, balik2 mengaji mesti buat perkara tu.
-hehee... wa dulu simpan dalam poket baju je.. kadang2 dalam songkok.. haha!!
-nak jadi budak balik? hehe..jom masuk mesin masa doremon!

madam arryani:
-hehehe! berabuk? cis..
-bukan panatik.. cuma panik sikit2 je.. haha!
-tu baru 1per 4 gula2 duminati seantero malaysia.. ada banyak lagi yang wa belum terokai zaman kanak2 dulu.
-haha, lu belasah dulu baru makan? patut a x ingat akak ooi.. hehe
-ya2, majulah kemajuan untuk maju laju2!

Kuda Kertas berkata...

cehh..aku x rse ayt tu menunjukkan kegedikan..ke ko jeles??

oranglidi berkata...

kuda, x

A+z+i+E = AziE berkata...

weyh!!! ak maw nanges bc entri ko ni... huhu!!! sedey... retro gler r weyh..

oranglidi berkata...

cikgu nazirah khamsani,
lame x dgr khabar.
wa bace komen lu pun dah mencurah airmata. haha

milimilo berkata...

semua nama candy yg ko sebut aku pnah mkn..skrg pun masih fofular lg candy2 tuh sume..yg gule2 yg ade asam boi kat tgh pn best

SwEeTFoResT berkata...

wahhh...sume gule2 yg lu cite..sweet suke..sume sweet pnah mkn..hehehe..ade gak yg da xjmpe..hehehe..bagus2..teruskn..

puspawarna berkata...

hik2....
mmg betoi laaa....
rndu tol kt guler2 retro 2....
mmg best laaa mkn mse kcik2 dlu...
nsib bek ade lg gg skng ni....
wakakaka....

oranglidi berkata...

miloo, lame x komen disini:
hehe.. popular lagi ke?? yang asam boi kat tgh tu memang dahsyat.

hutan kemanisan:
-hehehe.... nama lu pun dah sweet forest.
-teruskan ape wehh??

puspa warna warni:
-hehe.. rindu kan?
-ade lagi gigi, tapi yang gigi susu dah xde!