Khamis, 20 Ogos 2009

Bila Lapan Bujang Bersatu

Psst: AWAS, ENTRI TERPANJANG! Bisa mencederakan sisa hidup anda!

Hidup sebagai jiwa-jiwa bujang memang kacak.. Lagi-lagi bila berkongsi rumah sewa. Entri ini dipenuhi gambar warna warni. Harap lu tak berdengki..

2-3 hari lalu ketua rumah v4c-s3 membuat satu pengumuman penting.. tanpa notis.. mesyarat tergempar berlaku secara mendadak. 'Bulan Puasa al-Mubarak ni kita MASAK-MASAK di rumah.. untuk sahur dan berbuka'. ringkas tetapi sangat mendalam isinya..

Berkecamuklah kepala bujang-bujang ini memikirkan stratergi, perangkaan, pembahagian kerja dan bajet keseluruhan. Kata sepakat menunjukkan RM20 setiap kepala.. P'rockSifar berjumlah 8 orang semuanya, jadi jumlah keseluruhan adalah... ntah, malas wa kire.

Yang penting, dalam jadual memasak sahur dan berbuka, semua ahli rumah diwajibkan memasak.. tak kira samada bermain masak-masak mahupun memasak tumis.

~~Oh bujang...bujang...~~ (kalau ade bini xyah susah2 macam ni)

Lu telusuri sahaja kisah bergambar berikut.. lu xpayah tensen2 pikirkan hidup kami.


1) Berbekalkan semangat gigih dan 2 buah kereta pinjam (kancil & viva), anak2 muda ini membuat keputusan untuk 'shopping'!! Hahahah!! Apa, lu ingat wanita-wanita sahaja yang nak shopping? Kami juga pandai! (Zatiesiska, Terra, cik Najwa Hazie, Cikgu Azie, jangan jeles pulak! hahah!)

Yang penting, lelaki jarang bershoping benda2 kurang berpaedah seperti make up set, syampu urang aring, baju tidur, serta sanggul rambut. Destinasi adalah di Tesko Pasir Putih, Perak. Pertama kali sampai disini.. Tesko ni sangat luas hingga boleh memuatkan permainan bola.


2) Setelah membahagi 2 kumpulan, dua troli diambil untuk kumpulan masing2.. Kumpulan 'barangan basah serta makanan' dan 'barangan x basah langsung'. Yang tragisnya, senarai barang ingin dibeli tertinggal oleh ketua nasyid In-Saff (Hafiz). jadi kami terpaksa pandai2 cari sendiri. Ibarat kata Pirdaus, "kita jalan-jalan, nampak barang, ambik saja.. "
Takkanlah mahu berpatah arah ke Tronoh , kan?

gambar diatas tu adalah sebahagian hasil kumpulan barangan makanan (food and beverej).. Lu nampak x bihun tu!?? wa nak buat bihun goreng singapura ni!!



3) Gambar kotemporari anggota kumpulan barangan kering.. barang yang dibeli seperti dapur kecik, pinggan, periuk, belanga, sudip, dan lain lain..

ketua rumah memberi arahan supaya konco nya seperti Mat Jeri dan Pandaklam tidak berposing sangat. Time ni, wa berlatih untuk main gelongsor selipar atas lantai. (Oi budak, macamna lu buat ye?)



3) Disamping itu, wa baru tahu tesko ada jual baju-bajan..


4) 'Kuah' kurma?? CIS!! wa ingat nak beli benda ni saja untuk menggantikan 'buah' kurma untuk buka posa... rupanya ia adalah kuah kurma yang boleh buat ayam masak kurma tu.


5) Pada masa yang sama, tesko sedang mengadakan jualan murah sempena dengan apa entah.. Gambar menunjukkan anak muda di rantauan mencuba songkok.. Murah sungguh songkok itu.. dalam 6ringgit keatas.. Tiba2 terasa suasana Hari Raya. hahaha!!



6) gambar rajah menunjukkan sesi pemunggahan barangan kedalam perut kancil pinjam. Lu tau x, bajet secara keseluruhan adalah meleset sama sekali.. Jumlah keseluruhan adalah RM250 +-.. (dahtu, setiap satu troli mencecah RM150) haha..


7) X tahu nak campak ke mana sang troli ni. Tinggalkan sahaja di parking lot. haha.. bolos saja dinding itu! Akhirnya kami pulang setelah berada hampir 3 jam bershoping sakan sempena puasa dan raya. haha! dari jam 8.30 malam sampailah brader2 jurujual halau kami atas alasan tutup premis. Kalau tak, memang ingat mau bermalam disitu..


8) Hambik lu! Lepas ini boleh la bertanding memasak untuk jawatan master cooker. Gambar mempertontonkan dapur portable berserta kuali dan penutupnya. Nak buat macammana, saiz penutup itu je yang ade.


9) Antara barangan yang paling menerujakan hati si bujang!! Jug plastik bersama2 empat gelas setiap satu! Satu set RM 5 sahaja!!!!! wahahaha!!! jadi wa ambik 2.. kalu x, rugi la cik selamah oi!.. (warna apa itu jug?)

10) Lanskap untuk kabinet kami. Sardin paling murah, krimer susu paling murah, garam jenama tesko, bawang putih merah besar, serbuk-merbuk, ubi-ubian, kicap cap ape ntah, sos, gas memasak, tepung jenama tesko dan berbagai2 lagi.. haha..

10.5) Ha.. ramai pulak tanya pasal BERAS !trimas karna mengingatkan! Ni ha, gambar beras jenama tesko!


11) sekian yang demikian. Nantikan hikayat bujang seterusnya~


Psst: Nah, sape bilang lelaki bujang hidup merempat tanpa arah? haha!

Psst: Trimas kasus n kredit kepada encik Spawn dan Iz yang memberi kebenaran untuk pinjaman kereta

Psst: Trimas kepada ahli rumah yang menjayakan event ini. ahaha!

36 ulasan:

s@yangh@sni berkata...

sepakat membawa berkat...

saper tukang masaknyer nanti...
banyak makan sardin pun tak bagus tau...
orang kata cammaner lembut tulang ikan itu..
macam tu lah nanti tulang kita lama2..

beli ikan fresh arrr..
baik untuk kesihatan..

"ANDAI ADA LANGKAH MEMBEKAS LARA,
ANDAI ADA KATA MERANGKAI DUSTA,
ANDAI ADA TINGKAH MENOREH LUKA,
KUMOHONKAN MAAF LAHIR BATIN,
SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA"

cik naJwaa berkata...

2nd!!hahaha

cik naJwaa berkata...

pic last tu macam artis lah. otograph sikitt. haha

terrarosa berkata...

cis wa ingat wanita sahaja yang shopping dengan kancil dan viva dan myVi.... kikikii.
tak rock la brader !!!

lelaki bujang makan ikan sardin dalam tin tu... kira merempat dengan arah ke ? nghengehngeh..

ikan rebus goreng lagi best berganda - ganda larrr

Monkey D Luffy berkata...

pergh

sepakat membawa berkat ni

p/s: aku nak tumpang makan boleh?

cik 301 berkata...

wah semangat... shoping utk persiapan bulan ramadhan ke ni.. chayokkkk...

sharamli berkata...

k0rang b0leh la nk masak2..
kit0rang p0mpuan xleh p0sa pen0h..s0 nak wat benda2 ni p0n xsemangat..muahaha

adila lalala berkata...

jap~erm,,hahaahahah,,,okay2,,tahniah2,,aku mcm nmpak plastik bihun je,,beras? lagi?

tgok bekalan makanan ni ,,aku tau kita serupa,,huhuhu

teuku@ceh berkata...

ada dua barang penting wa tengok lu tak beli...
penyapu lantai dengan kain lap..

dua benda ni amat penting bagi orang-orang bujang masak...pastinya lantai lu orang bersepah lepas abis masak...

anis berkata...

harap2 krg tak keracunan la ek.
ha3x
boraih nye mane ?

teringin nak tau ,
semangat masak krg bertahan berapa lam ?

[z@ck] berkata...

waaa..
respek sama lu la bro..
agak2 memasak ni main campak je ke or buka buku..?
hahaha..

p/s : mencuba sesuatu yang baru sangat la menyeronokkan.Pernah try nak buat smbal ikan bilis.Tapi bahan x ckup. Pakai main cmpk je.Hasilnya ===> 2 hari berak x renti.
(T_T)

mimie berkata...

lu org mmg leh jadi calon suami sejati laaa...lu single lagi kan org lidi? wink2...kenyit2 mate kt lu..

Masy berkata...

waaaaaaaa murah tu jag + 5 bijik cawan = RM5 je. bak satu set, aku nak gak.

cik seLamaH KunDang berkata...

cik selamah punya jot down skali tuh..

.kakijalan. berkata...

haha memang jahat tinggal troli. kalau ade token singgit mesti tak tinggal punya.

hehe tenkiu masih lagi mengikuti walaupun dah lame menyepi.

Akmar Anuar berkata...

hahaha...comel gila oh korang ni sume..
shopping groceries bagai...gila ah!!

nnt jgn lupe masak!
jgn beli barang2 je lak..hehe =p

Jard The Great berkata...

aku nk apa yg kak masy nk.. dgn satu pasang selipar bole?? ahaha..

lumut berkata...

haha..aku pon baru shopping arituh..
lek ah dah nak bli songkok dah ke??
wah!!

selamat berpuase taw...
jup,aku nak tau pasal majlis cukur jambul tuh..

=)

John Iverson berkata...

Ala bro... biasa la tu... msk memasak ni... masak sedap2... nnt bg kt wa sket... erm... wa nk buat trip nnt... wa nk ajak lu... pas raya... nnt wa post kt blog ya

lumut berkata...

bai,
lu memenkan wa ek??
nak kene neh..
batal pose sbb main2 kan org.
hahahaha

nak gak pulut kuning.

imHepPie berkata...

korg neh cam kipas susah mati tesco je suma brg dia korg sapu..gila jimat ar cmneh..

muahaha lgik 1 bulan merdeka neh cuba ar ko tunjuk sket smangat nasionalisme ko tuh..ade ke wat bhun sngapore...kcik ati rkyt malaya neh huhu...

wei dlm 8 bujang tuh, xde single ke wakakakaka...gila gatal dowh!!

milimilo berkata...

kalau dh beli brg2 dapur,mesti la pandai masak kan?bagos2..slmt mmasak utk sahor besok

!Hidup dalam kotaK! berkata...

semoga cepat semboh~

+_+

Myra Sham! berkata...

mat. gamba lu yg mana satu mat?
btw, hidup bujang la best, nnti da kawin shopping ngn bini plak! haa lagi heaven hahaha

Farhana berkata...

Ouh.. Tronoh.. Dak UTP kew??? Salam dari ipoh ya.. Huhu.. =p

Oh iyek.. Pandai msak bihun singapura ek?? Yg kaler puteh tu kan??? Heehee.. =)

Slamat brpuasa yek wat bujang2 trhangat di pasaran.. Hak hak.. =p

~ Salam singgah..

kakuna_daisy berkata...

perghh..semangat ni...hehehe...korang berjaya idup sbg bujang dengan jayanya..hahaha..

pasni berasap la dapur umh lu..heheh.

pst: wa nk sket bihun greng singapore!!! hehehe..

"SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL MUBARAK"

SwEeTFoResT berkata...

hehehe..dasat ar lu nieyh...semangat yang tinggi..ntie jgn x bgun sahor plak..tah2 buke pon bli kat lua je..heheheh..

selamat berpose yer...

haaa..lg 1 tarawih jgn lupe g plak yer...

:: Bu Boyz :: berkata...

waah... mantap... wa kagum... kisah tak kisah malam ni pesta trawikh... sampai habis sekali ngan witir.

najwa hazirah halmi berkata...

uish!!!
mmg sgt terujer bacer entri kali nyh!!!
gler pnjang...!
nk lawan wa ker haper...???
cisss!!
=)

la..aper slhnyer merase hidop bujang dlu...
t bler dah ader bini...
dah xder dah nk makan sardin2 nyh!!
wahhh gitu!!

salute ar ngn kowg...
ader plan nk mask cmtuh..
klu la ukm bg stdent dy msk sendiri...
dah lamer wa buat cafe dlm bilik!!
huhu~

baru tau korg duk satu rumah..
ingatkan hostel!

erm...psl haper plak wa nk jeles...
wa tau kbolehan wa akan menandingi kamoo..
wakakaka~

psssttt... nak mintak resipi x...???
ker.. nak wa masak kn..??? wahahahaha..

Fifa berkata...

hahahaha..briye gile. smoge bjaye a ngn plan tu wahai ank2 bujang smue. ade pape nk tnye, jgn malu2... hahahaha~

EN.ROBOT berkata...

hohohoho.,.,aku nk tggu entry ko soping utk raye plak.,.,~

DilOt berkata...

ape kate nnt ko amik gambar mase tgh masak untuk sahur or berbuka...

John Iverson berkata...

YEEHAA!!!! Bro xcited gua pn xcited jgk... jgn nnt kita berdua je yg pegi... org lain tarik diri last minit wakakaka... tp wa x kisah... janji rock... sorang2 pn gua jalan aktiviti... pokok ada... bole ajak menyembang.... YEEHAA!!!!

oranglidi berkata...

macamna lah nak jawap satu persatu ni. hehehe! terketar2 tangan menaip //\\

sayanghasni dan yus:
-tukang masak sudah dibahagi2 kan. hehe..
-begitu rupanya kisah disebalik sardin! trimas kasus mengingatkan.. xpe..kami makan kadang2 je. hehe
-ya, ikan fresh!! hehe..
-slamat pose juge!

cik najwaa yang kegembiraan:
-hehehe.. tahniah2! second !
-wahahah... pic las tu artis ke? hehe.. nah otograp! hehe.

terrarosa pekerja cemerlang!:
-heheheh.. nak wat camno akak oi.. xde knderaan.. nek motor kang terbalik lak.
-ala, kancil la rock!!
-waahhaha.. merempat dengan arah la sikit..
-ikan rebus goreng???

monkey yang hensem:
-wahahah! jom2!!

cik 301:
-semangat ramadan katakan..
-chaiyuukk!! lu masak ke g kedai?

sharamli:
-hambooi, alasan sungguh. hahaha..

adilalalallaal:
-bihun yang bakal dimasak!
-gambar beras sudah dsertakan
-serupa?? hehehe... muka wa ada same ke dgn mimik muka lu? hehe

tengku aceh kaeril yang sibuk di permatang pasir:
-ala, tu x yah beli.. dah ade makcik cleaner.. lagipun menda2 tu dah sedia ada. hehe

anis:
-aish.. keracunan aponye.. kecuali kalau makan racun serangga
-semangat ni insyaallah berkekalan.. jadual dah siap la..

zack!:
-wahahaha... masak campak dan buka buku.. sama je.. hehe..
-pst: sambal ikan tenggiri kot.. sampai begitu rupa kesakitannya..

cik mimie , sakit lagi gigi?
-wahahaha.. calon suami makan beras sejati kot. hehee..
-single? belum kawen
-wa nak kenyit mata jugaklah kalu gini.

Masyhkah lu ingat:
-hehe.. salah!! 1jag, 4 gelas! hehe.. nak? try g tesko.. bek cari cepat semasa stok masih ada!

cik Selamah (kundang pulak?):
-aahahaha.. jot down mende?

kakijalan!:
-troli kalau yang letak token tu wa dah lipat masuk dalam kete. hehe.
-ofcos wa polow sebab lu polower 1st wa!

cik Akmar anuar:
-wahahah! lelaki x comel.. kami kacak je. haha.
-ok2, wa igt pesanan lu itu!

jard bloger yang hebat!:
-lu nak jag tu boleh, tapi selipar x boleh. selipar baru naek harga.
hahah

lumut ke lumut:
-waduh, baguslah shoping awal. hehe
-songkok tu buat try2 je
-slamat berbuka puasa!

brader John!:
- kenyataan wa satu je.. lu LAGI PANDAI MASAK!
-ade ksempatan wa nak pergi!

lumut:
wahaha.. wa dah jawap komen lu.
-batal ke poase? adeh.
-pulut kuning sila kawen

saya gembira pelangii:
-haha.. kipas susah mati? wa dah off tadi. hehe
-xde a die hard sampai begitu.. cume sbb murah. haha.
-wa x de a smgt nasionalisme sgt sampai bihun singapura pn x leh wat. haha.
-dalam 8 bujang tu, xde yg dah kawen. so, open book. hehe.

milimilo, dah ok ke jatuh aritu?:
-wahahaha.. nantikan entri sahur!

kotak hidup:
hahaa, dah sihat !

Myra oo myrae:
-hehee.. lu panggil wa mat? lawak a dgr.
-gmbar wa tiada dalam gambar.
-ala, shoping dgn bini a best. terarah sikit. hehe.

Farhana puteeri kenyalang?:
-wahahaha..
-salam dari trronoh!
-baru nk try masak bihun tu.. slalu buat bihun, xpenah jdi pun.
-slaamat puasa juga!

alkakuna yang sudah mula ceria hendaknya!:
-semangat zaman!
-tu a, dah berasap ni!
-nak bihun singapore? hahaha.. x jadii kang malu wa!
-slamat poase!

hutan kemanisan!:
-hehehe.. jgn a mcmtu..
-trawih sunat kan? hehehe

buBoys:
-hehehe.. witir!

najwa hazirah halmi yang baek:
-wahahaha!! teruja ke?
-nak lawan aaa jgak skali skala!
-betul2! kang ade istri, makan tomyam lah kan?
-ukm2!!
-la... x maen la hostel2..
-wahaha.. xpe2. wa tau pmpuan lagi sdap masak..
-nak resepi ayam kari boleh?
-lu nak memasak untuk wa? sila2!

Kak fifa:
-hehehe.. ye2.. smoga berjaya!
-ok2, wa tanye melalui perantaraan. hehe.

Mister Roboot:
-lame x dgr berita
-entri pasal raya? ahaahha!!

DilOt:
-OOOKKKK!! Nantikan!

Brader John:
-wahaha!! sudah tentu wa sgt teruja.
-ala, insyaAllah, jadi punya.. lu plan elok2 a, majoriti boleh datang bila..
-kagum a, lu boleh jln sorang2.

ungu berkata...

wahhhh..lu orang memang rock la

oranglidi berkata...

ungu warna cinta!

sampai sini lu still komen? peergh! hehe .trimas2'

memang p'Rock sifar~~!!