Ahad, 9 Ogos 2009

Entri Ni Bakal Masuk Surat Khabar? -agak panjang-

aik? macam lame wa tak apdet. tak pernah buat perangai macamni.. hayati kisah yang tragis berikut.. bacalah dengan gigih..


Macam tiada kena mengena gambar dan entri ni


Wa dan ibu pergi ke pekan pada petang itu.. Suasana agak mendung.. Ibu wa memandu kereta Gen2.. meluncur laju ke pekan.. kami ingin mencari menara jam untuk membayar bil ape ntah. Wa menggelarnya menara jam kerana terdapat sebuah jam besar diatas padahal ianya pejabat kerajaan.

Dalam perjalanan ke sana, wa dan ibu berbincang rancak mengenai beberapa perkara. Maklumlah, dah agak lama tak bersembang.. Antara topik perbincangan adalah tentang isu H1N1 yang melanda tempat pengajian wa. Ada juga antara topik perbincangan menjurus ke arah akademik, politik dan isu tunang.. isu blog? beliau tak tahu (kalau tahu, nahas telinga dipulas)..

Ibu wa turut bertanyakan pada wa tentang pengalaman wa dalam satu kursus motivasi di resort berhampiran sebuah pantai tempoh hari. Ohoho, pengalaman agak mengerikan bagi wa.. Tempat perlancongan (resort) itu sungguh seram.. Wa memanjangkan lagi cerita secara mendalam yang wa pernah terserempak satu bilik aneh yang mengandungi barangan klasik dan barangan seperti tempat untuk berbomoh...



Cerita wa tersangkut disitu kerana kami dah tiba diperkarangan menara jam. Tersergam tinggi dan indah.. Bila tiba di tempat parking, ibu wa meletak kenderaan dengan baik sekali pada hemat wa. Memang mematuhi standard sekolah memandu. Tiba-tiba datang seorang abang berpakaian polis-polis. Pegawai PerBandaran agaknya. Beliau datang mengutip duit parking. Tapi wa agak panas dengan itu brader. Cakap sekuat gema guruh dilangit dan seolah tak hormat pada ibu wa.

Yang peliknya, cara membayar parking sudah berubah? Kadar cukai kerajaan turut dikenakan untuk parking. Cilaka betul. Kalau dekat KFC wa tahulah ada surcaj nya. Inikan tempat parking!!? Tambah aneh apabila kita diberi pilihan untuk membayar mengikut kadaran sesuka hati kita.


sedia berperang!!

Kita boleh memilih 0.2 peratus sehingga 1 peratus daripada jumlah bayaran parking. Tak ke pelik bunyinya itu? Apa lagi, wa terus marah dan memaki hamun itu brader. Ibu wa senyap je. Dia memilih membayar cukai yang paling tinggi iaitu 1 peratus. Kata brader tu, kita akan dapat potongan jika membayar pada kadar tinggi. Ah, birokrasi dan korupsi sungguh dikau wahai ahli politik! Selesai keluar resit dari alat elektronik dari brader itu,
ibu letak di bahagian depan cermin dalam kereta.

Sebelum berlalu, brader itu bersalam dengan wa tanda memohon maap atas kekasaran sebentar tadi dan memuji wa sebab menolong menemani ibu. Sebaik wa berpaling, ibu dah tak ada.. Wa tercari-cari dimana ibu wa..

Alih-alih, ibu wa dah ada dekat pintu masuk menara. Cis, laju jugak ibu wa ni.. Wa pun pergi mendapatkan ibu.. Dekat tangga sebelum pintu masuk, tiba-tiba wa disapa seorang perempuan. Agak berisi badannya. Pakai baju putih yang agak sendat. Tak bertudung. Pada matanya dikenakan sepasang cermin mata hitam. Wangi semerbak baunya..Tak ketimuran langsung. Dia sempat bertanya pada wa. "Awak rasa saya ni cantikkk takk???".. Wa dah tak keruan, segan pun ada.. Ibu wa dah dekat dengan lif nun! cis.. banyak pulak kerenah awek
ni.. Wa jawap je 'boleh tahan'. hehe..



aik? tiada kena mengena lagi?

Benda yang tidak diinginkan berlaku.. Beliau tarik bahu wa secara laju dan mendakap wa dengan erat. Wa dah rasa pelik ni.. Makcik cleaner yang berada ditempat kejadian memberitahu yang pompuan tu gila sebenarnya (dengan menunjukkan isyarat tangan berputar2 di kepala)..

Arrrggggh!! Pompuan gila?? cis.. Tak habis disitu.. Dia bawa wa ke satu sudut secara paksa.. Adeh.. Takkan wa nak lari, kang mengamuk pulak dia.. Wa menurut sahaja langkah beliau.. Wa nampak ibu wa mencari-cari wa.
Perempuan itu bawa wa ke satu sudut di hujung bangunan itu.. Beliau lepaskan wa kemudian berjalan ke satu tmpat.. Aik? Tempat tinggi ni.. bisik hati wa..

Wa nampak dengan jelas...

Dia jalan sampai ke satu hujung, tanpa melihat..

Kemudian dia jatuh dari ketinggian 2-3 tingkat!

Wa dah kelam kabut.. Mahu sahaja menjerit meminta tolong. Wa dah sesak nafas... Agh! Ya Tuhan! Selamatkan dia! Wa menjerit sekuat yang boleh.. Bila wa pandang sekeliling, wa tengok tiada orang.. Wa dalam bilik rupanya.


jejaka musim buah-buahan.. dengan jongkang jongkit. (patut a ade budak macam mengadu kat mak beliau.. lu nak maen ke? hahah!)

Mimpi ini terjadi ketika tidur petang sekitar 2 ogos 2009.. Segala yang wa ceritakan dan fakta yang wa sebut adalah sebijik-sebijik dari mimpi wa. Yang kadar bayaran cukai parking tu memang wa ingat!

Ada banyak lagi mimpi2 yang wa masih ingat, lain kali wa coret disini. Wa pun pelik sebab kadang-kadang wa boleh ingat sesuatu mimpi tu macam tengok muvie. hehe..

Aneh? Ah, wa rasa lu pun ada mimpi yang tak terlupakan.. kan?
cuma, apa signifikan mimpi ini ya?? dahla terengganu ni tiada satu pun menara jam.. oh ya, yang wa cerita di atas, pasal 'pengalaman kursus motivasi' kepada mak wa itu pun sebenarnya salah satu mimpi lain wa.. mistik2..

33 ulasan:

najwa hazirah halmi berkata...

wah!!!windoo lorh kat entri2 kamoo....
alhamdulillah...kamoo dpt pulang ngn selamat!!=)

adoi2...
wa ingat real owh citer nyh!!!
last2 mimpi rupernyer...!!
cis2!!tertipoo lagik wa di ctu!!!

tapi wa musykil..
knp mmpi tyme kamoo kner pelok yg dicerite..???
besh ar tuh!!cis2!!ahaha...

tp tabek spring ar kamoo bley ingat mmpi ngn baek...
wa sumpah sgt xingat klu mmpi2 nyh...
kdg2 baru terjager pon dah samar2 mmpi tuh..

kadang2 ader gak org mmpi smpai terbawak2 ke alam realiti..
contoh : mmpi kner marah ngn org ksygn, smpai2 nangis2... hehe...
maksod mimpi : wa raser org yg disayangi tuh sgt menyayangi org yg dimarah..
xpaham??arhhh..pahamkan!!haha

**motif wa citer..???
wa pon xtau..ngeh2x...

A+z+i+E = AziE berkata...

x ley blah....

sharamli berkata...

kal0 mimpi basah perlu cite kt 0rg x?

Kuda Kertas berkata...

cehh..aku plik kt gmbr yg 1st..ape mereka tu sume lakukn??mcari ilham utk album t'baru kah??ke m'cari kelisa yg t'hilg??

roshaizul berkata...

ko jgn macam2 org lidi. arwah kawan aku dulu camni jugak. huhuhuhuhuhu

Jard The Great berkata...

ahaha.. siot.. ;p

John Iverson berkata...

Kah kah... Banyak siot hadiah budak milo tu lu sebat... Die betul suke lu lah hohohoho...


Semua ni mimpi je? cis

oranglidi berkata...

ahahaha

cik najwa hazie:
-ahaha! rindu mende? kan wa dah bilang, miskol je blog ni. kang wa miskol balik. hahahaa
-ala, wa pun ingat realiti gak awal2..
--time kene peluk? ahaha. ntah. 'ter'cerita. haha..
-ahaha, trimas2.. wa pun tabik spring kat lu.(spring basikal boleh? hehe)
-ahaha.. tu contoh mimpi sape tu? mimpi lu? haha..
-motip: wa lagi tau.

azie:
-adui cikgu nazirah khamsani.. itu je? haha!!
-lu bile nak apdet blog?

sharamli:
-lu tanye srius ke ni? ahaha..
-mimpi basah.. nak cite mnde nye.. ke lu nak cite? cis.

kuda kudi:
-lu org pertama skali mengkomen pasal gambar. bagus2
-gambar tu kalau lu baca lelok die tulis 'tanah perkuburan Islam Kg Senin, layang-layang kanan'..
-kiranya mereka sedang menjadi antoo fighter.. (baju kuning ketua ulamak)
-ikan kelisa baru habis buat bbq. haha!

brader roshaizul pengantin baru:
-aik? knape?

Jard yang hebat:
-cis.. haha..

brader john, brader john.. lame x dgr berita! haha:
-ahahah.. beliau memberi dgn ikhlas.. wa x sebat woi..
-lu memang,
-mimpi tak terlupakan.. lu ade x mimpi sebegini?

John Iverson berkata...

Bro org lidi...
pernah gak mimpi aneh... ada gak dlm my entry blog... hohoho...
lu duk mana ya? klu duk kl senang la gua ajak g camping... hoho

Yg shot tengok langit tu sbnrnya tengok bulan... sayang masa kami g tu masa bulan sabit... klu bulan penoh lg cantik...
owh... tringin camera yg hebat begitu... hohoho

handhalah ibnu kamil berkata...

ish3.

aku pun selalu ingat mimpi.
tapi tak sanggup nak tulis...

ngeee....

miko_chan06 berkata...

masa mimpi tu..ang terjaga kul bape...

Anis Mohd berkata...

ceh ..
leh plak mimpi jer..
sabo je r.
dah r bkn main teliti lagi ko cite wawa.
adehh..

DaliaLiyana berkata...

mmg panjang..smpat aadik akak wat kan kopi pun akak tak abis baca lagi entry ni..hehee..

GRuNGe berkata...

Wakakaka. Wei orang lidi. Entry lu ni tak masuk paper, tapi gambar lu dengan kawan-kawan lu memang masuk paper.

Paper Tamil Neesan. Front page di mana tajuknya, orang yang hilang.

Wakakakaka.

Wei, lama lu tak update blog lu. Wa pun sama dah macam lu, takde idea nak merepek kerepek dah.

s@yangh@sni berkata...

ceh mimpi basah rupanyer..
patut arr gambar2 tu takder kena-mengena ngan n3 ko nie..

Razman berkata...

lu dh mandi wajib ke blom bro?haha

terrarosa berkata...

sejak bila entri lu , banyak iklan ni ?
nasib baik tiada iklan K%@#X - Kisah Kaisara
hahahaaaa....

ruffey berkata...

kalo aku cerita mimpi aku lg best, sampai skrg still mimpi asrama sekolah dan juga matrix aku takda air. tension lak.
hehe

oranglidi berkata...

Brader John pakai baju smart!!:
-wahaha! same lah kite..
-wa duduk di mana2.. hehe.. tengganu rumah.. perak perantauan..
-ohohoho.. ok a tu camera lu skang

handal nye ibnu kamill:
-eheeh.. critakan sahaja!

miko ooohh miko chan.. lame xdgr kisah lu.. susah betul wa nak komen kat blog lu:
-heheeh.. terjaga dah petang-petang.. kenapa??

Anis weiihh:
-ahaha.. itulah mimpi aneh namanya..
-teliti ke? cis..
-lu sihat?

DaliaLiyana Jasmay:
-eheheh... adik kepada kakak buat kopi? cis.. wat a untuk wa segelas.

Grunge Mirwana:
-lame x dengar cite dari lu semenjak ke tengganu.
-cis, asalkan masuk paper tamil pun takpa. haha!
-tapi, macamna paper tamil tajuknya BM? ke lu dah siap translate? cis.
-lu merepek ke? wa rase lu punya blog penuh informasi.

sayang hasni hehehe:
-mimpi basah mende gitu???? kalu yang basah2 mane buleh dicerita!! kang masuk ISA
-ahaha.. gambar memang jarang berkaitan.

RazmanamzaR!:
-wa mandi sunat hari raya boleh?
-cis

Terrarossa yang lame wa x dngar kisah!:
-iklan LOTEKS tu memang sampah. wa rase nak sepakan kijang ke arah iklan itu.
-iklan di sini biasa2 je.. cari makan..
-kisah Kaisara wa memang nak bakar.

oranglidi berkata...

ruffey! lame mendiam diri?
-cis.. lu ni.. x berkesudahan kemarau air lu.
kesian sungguh.. sampai masuk mimpi? bek lu cepat2 gi saman itu asrama.

joegrimjow berkata...

nanti masuk contestku plak ya

oranglidi berkata...

joe:
ahahaha.. okes2.. wa masuk tapi kalu kalah pun wa nak hadiah woi!! hehe..

kakuna_daisy berkata...

waaa...banyak nye komen..hehe..ape yg aku nk ckp sume org da cakap..hehehehe...

SwEeTFoResT berkata...

hampeh tol..ingatkan tol la td..mimpi je..hehehe..sweet kalu mimpi bile bangun da xingat pape..hehehe..

oranglidi berkata...

alahai kakuna:
ahaha.. x bnyk a.. wa sorang dah komen dkat spuluh dah.. haha.. lu xtau nak cakap ape? cakaplah cakapwa! heehe

hutan manis:
-heehee.. macam betul ke? cis..
-xkan lu xde mimpi yang tak terlupakan?? ehehe.

EN.ROBOT berkata...

tahulah aku kenape byk jonkang-jongkit taman permainan rosak teruk,.,. itu peranan mereka berdua ya,.,.~

oranglidi berkata...

Romansa saorang robot!:
-hahahaha.. cis.. tak rosak lagi la! wa baru test sekali dua tu.. lenkali nak cuba lagi.

SwEeTFoResT berkata...

ade la skit2..tp wa mls nak cite kat lu..ntie lu kecohkn satu malaysia..famous wa ntie..hehehe..

oranglidi berkata...

hutan manis:
-hehehe.. wa seorang yang memendam rahsia lah. heheh!!

ruffey berkata...

rahasia pebendenye oranglidi? ko igt ko siti nurhaliza?

mimpi pun dok citer kat blog =P

heheh

oranglidi berkata...

ruffey sanjani:
haha. rahsia pohon cemarai
mimpi lah benda senang dicerita.

nazat berkata...

kelako la mimpi ko neh.. menara jam ada di teluk intan..meh meh..haha

oranglidi berkata...

nazat. er.. haha