Rabu, 9 September 2009

Shooting Star )Sasarkan Biddah Itu 30 Darjah!

entri ini bersifat nostalgik.. jadi, gambar ni nampak sesuai kan?
susah betul nak snap ini gambo.


peria bahasa orang puteh: biddah sekor, dapat dua.. tolong translate sendiri..

Sebelum apa2 , wa nak perkenalkan lu tentang si 'Biddah' ni.. Lu x pnah dengar?? Ciss.. .. (orang2 klantan dan tengganu harap2 paham)

Biddah ni adalah nama Terengganu bagi sejenis alat permainan yakni Lastik. Oh, bukan sekadar permainan.. ianya satu senjata kanak2 kampung macam wa.. Kadang2 dalam perang pun pakai konsep benda ni.. Ballistar namanya.. Walaupun tak sepopular permainan tradisional seperti gasing, wau, rakit buluh dan kereta kontrol, ia tetap malar segar di ingatan rakyat sehingga sekarang. Budak2 skarang bukan macam budak dulu. Reti maen komputer je. Ceh, bilelah nak maju..

Cara2 untuk membuat Biddah memang senang .. namun, untuk mendapat biddah yang 'sebati dengan jiwa' dan 'special', ada cara pembuatannya yang tersendiri.. Mase kecik2 dan hidup di kampung dulu, Ustaz Syukri selaku 'ayah' mengaji (tok guru) menurunkan ilmu mem'Biddah' kepada wa.. Ah, malas wa nak tulis cara buat. Pandai2 lah lu menuntut.

1998-Sukan Komenwel dan tahun DSAI (datuk sri anwar ibrahim) ditangkap lantas dilucut jawatan TPM..
Lokasi: Kampung Banggol Peradong, Manir, Terengganu..


Biddah memang teman sejati wa. Kayu berbentuk 'Y' bermutu itu wa jumpa dalam kebun time pekena rambutan.. kayu cengal ke, nyatuh ke, wa pun xtau.. Makan, tidur, mandi, lepak diparit dan sungai, pegi sekolah, juga ditemankan si Biddah.. Wa pernah menamakannya dengan nama panjang, 'Bidddahh'.. Wa sangkut Biddah wa di tengkuk kemana saja wa pergi.. memang tampak jejaka kampung..

"Setting Biddah ni kena betul.. Tali pinggang kulit macam ni sebagai pemegang batu memang dah ok.. Getah pun dah ngam.. Ingat, sasar elok2.. kalau nak biddah burung, jangan aim kepala dia, aim atas sikit.. 30 darjah okla." Pesan Ustaz Syukri besungguh2..
"Saiz batu pulak ambik ikut jarak dengan mangsa.. biasa orang pakai batu setengah dari saiz pemegang je.. Paling penting, Bismillah." Sambungnya lagi.

Wa selalu training dalam kebun nenek bersama geng2 laen. Selipar pun dah tak pakai, buat sangkut kat siku je.. Burung2lah yang menjadi mangsa kami. Jarang benar ada burung bernyawa kalau dah kena sedas.. hehe.. kejam2.. Nasib baek kalu baca bismillah boleh wat makan.

fakta lu kena tau:
Gaya paling biasa dan paling 'kena' pabila membiddah ialah duduk dengan: satu kaki melutut, satu lagi menapak, tangan menulis pengang batu bersama pemegang, tangan bukan menulis pegang kayu, leher kena senget, mata dekat dengan pemegang lu tutup rapat, mata satu lagi tengok sasaran, sambil mengerut dahi dan menggertap bibir.. pandai2 lah lu pikir.. ha, macam gambar tu..

shooting star!: kate orang puteh

/////////////\\\\\\\\\\\\\\\\\

Satu petang Ramadhan, anak penghulu kampung (JKKKK), Mohd Jimi, datang dengan 'gu' (geng) beliau.. Haish.. Diajaknye wa bertanding membiddah buah mango. Sape dapat lastik dengan sempurna, dia pemenang.. Wa tak nak tunggu-tunggu.. belum abis Jimi sebut syarat2, wa dah tarik, pelepom! gugur buah mango.. Kaku dan kelu sebentar Mohd Jimi dan anak2 orang kaya kampung yang laen..

Jimi bilang die bawak senjata rahasia.. Pergh! Biddah buatan kilang!! Memang cantik.. cis.. tergugat ni.. Biddah baru dibeli kedai NaNaNa Mini Market pagi tadi..RM 3 kalau tak silap.. orang banyak duit katakan.. Jimi menghunus senjata beliau ke arah mango berhampiran mango wa bergantung tadi.. Gaya Rowan Atkinsen pun ade.. Jimi tarik getah...

Belepping!!

Tepat ke mukanya sendiri. Berbirat muka Jimi terkena getah biddah beliau.. cis, makan tuan sungguh lu wahai si lastik.. Geng2 wa dah gelak habis habisan.. wa tak layan sangat anak2 orang kaya menangis ni.. Wa berlalu pergi.. dan sampai dirumah, wa cakap kat mak wa. "Umi, ni buoh pelam, wat fresh oreng!"



Mereka mengucapkan selamat hari raya.. ceh.. awal benor raye?


psst: Rupanya Plastik mendapat nama sempena ke Elastikan Lastik.

psst: tahun 99 ade pilihanraya, kalau x silap wa, biddah wa pernah menembak brader2 politik yang bising2 berkempen..

47 ulasan:

Anis Mohd berkata...

wawa,
pelam wat fresh oreng ?
tinggi ilmu ..
anis ni x berapa pandai ,
so, x reti la nak hasilkan fresh oreng dr pelam.
camne ek ?

owh , acara sukan yg ini ,
x masuk dlm senarai anis waktu kecik2 lu.

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP berkata...

wa tau! wa tau! sbb wa slalu men mse bebudak dlu,ayah wa pun pggil biddah! sbb die klantanis..hehe...

skang ni biddah wat setik kucen yg jahat plak,suke curik lauk kat umh wa..huhuh..

pst : gmbar tu,kesian mereka,tak smpat nk bukak mate,tak smpat nak makan lu dh snap..huhuhu..

EN.ROBOT berkata...

pas lu lastik diorg tu, lu dan keluarga lu slamat x..?

[z@ck] berkata...

kalau kot belah utara ni..
perbuatan melastik burung itu dipanggil
" bidaih"

sebut betul2.. b.i.d.a.i.h

sharamli berkata...

pesen anak manja jgk jimi tu...

putera aftus berkata...

aku ingat bid'ah td.. haha..
1st time dgr.. :P

cik naJwaa berkata...

org kelantAn suke biddah cicokk. HAHAHA

Cik Dila berkata...

abang aku penah biddah aku,,tepat2 kena kpala aku.berdarah jugak la setitk dua.

.rafiq. berkata...

lu orang terangganu ke? dekat rupanya.haha. lu pakar melastik lah ni. lu memang hebat la. eh entri ni sempat lagi masuk fakta2 berguna. ada apa-apa ke?haha

ruffey berkata...

heheh. padan muka tuh anak urg kaya, minta puji lagi.
brader2 politik mana yg kau bidah tu? KJ ka? haha.

zzarina_hasim berkata...

mase bace 1st paragraph 2,aku x phm lgsung mnde la biddah nie..rupe2nye lastik..kg aku da bndr sket kot ea??haha..but dun wori,aku still familiar ngn p'kataan biddah 2..
mmg b'gaye abes r cr ko biddah..hehe

bonneyaim berkata...

nice header~

Faraheen Hazirah berkata...

x baek nye lastik burung.

imHepPie berkata...

patotla burung2 aku mati....
rupanya keje ko...

aku x kire ganti balek dabel tau..

John Iverson berkata...

Saya ada 1 bro... buat sendiri... guna kayu pokok rambutan... masuk hutan slalu bawak.... part of my survival item...

green berkata...

air oren dari pelam..

haa..ni citer betul ke tipu??
baik ko ckp betul2..

Kuda Kertas berkata...

aku igt pos berentitikan hal ehwal agama..rupanya cte psl lastik..hahaha..

kalo nk lastik kpala gjh ade tips x??

cik seLamaH KunDang berkata...

ilek jer lstik org ko ni..hehehe

DaliaLiyana berkata...

yelah...awal sgt nak wish raye...
amboi..kemain lg..tak sempat2 nak raye..
puasa penuh tak ni??
hehehe..

SwEeTFoResT berkata...

hehehe..sweet xpnah dego plak.. ^__^

syed mohamed bin syed hassan (jen) berkata...

mai la blog kawe plop...huhu

The Hobbit Frodo berkata...

muhkakakkakakkaa ~ aku ada memori gak ngan mende lastik "biddah"?? ni .. kuikuikui. Tapi aku xder memori langsung sal komanwel n bung anwar kita tuh ... aku bertapa disebalik bukit agaknya ...


dah ko g biddah kan yg kung klang kung klang kempen tu, ader kira tak bapa mangsa yg cedera parah??? hohohoho

Jard The Great berkata...

ku komen dulu baru baca bole? ehehe

syed mohamed bin syed hassan (jen) berkata...

wah..lu suka baca belog gua?/gua pon da terpikat ngn blog lu la brader..ngeh3

terrarosa berkata...

ucapan alu - aluan
terima kasih sebab letak link blog wa semula ,penakut rupanya lu ni :P

ucapan perasmian
wa tak 'into' bidah , wa lebih suka main senapang kayu ,peluru - buah terung yang kecik kaler hijau tu, kurang sket kadar kecederaan dan kesakitan . amacam ?
happening tak wa dulu - dulu kikikiiii...

teuku@ceh berkata...

cantikla gambar yg lu snap tuh..ade seni..

Myra Sham! berkata...

haha mat, Jimi tu first time main bnde alah tu ke?
smpi leh kene muka sndr. :)) tgn dia bengkok agak. :P

ps: td mula2 aku baca tittle tu, aku ingt ko explain pasal bidaah mat haha

zatiesiska abdul rahman berkata...

weh ble nak bukak pose skali nih

Razman berkata...

haha..bes2! aku dulu kecik2 nak lestik burung tak pernah kena..so kambeng jiran la yang jd mangsa..kopem kena...

re:skang bz sket bro..tu pasal jarang bukak blog..nti free aku update..

{lumut} berkata...

wah!!ensem nye pakai baju melayu..
rse nak lastik je sorang2..
erk.sori2.over plak.hehe..

ade yg single?
eh over lagi,tak2.aku pergi ni.

en_me berkata...

first time dengo .. salam ramadhan bro

meo188 berkata...

oh yeah!!!!!!!!!!!!!!!!!

heri raye!

{lumut} berkata...

org lidi..nak ckp ni.
tp segan.hehe..
aku cm terharu ko sllau sgt dtg blog aku.
komen 1 post tuh berkali2..
ko sllau jengah2 aku ker??
mrh tunang ko kang..hehe..

org lidi thanx.
raye baik2..

cookie devine berkata...

nice entry

vidadarisakura berkata...

wa terer lastik anjing.haha

oranglidi berkata...

HAHAHAHA.. woi2.. wa x de idea nk tulih entri baru!

Anis Mohd:
-ala, pelam wat fresh oren tu maknenye.. ntah wa pn xpasti plak. haha.
-hahaha.. alah, lu men masak2, congkak congak, rembat konda kondi, boleh la..

kakuna sentiasa Mengkerlipan:
-lu tau?? baguslah! ade geng. haha.
-haha.. "skang ni biddah wat setik kucen yg jahat plak,suke curik lauk kat umh wa..huhuh..", lawak statement ni.
-ala, gmbar tu memang sengaja disnap begitu.

encik Robotik:
-lepas wa lastik tu, keluarga wa semakin selamat. haha!

zack dan faiz:
-peh.. pelik benor dengor.. bidaiiiihh.. hahaa!

sharamli shafarina:
-haha.. pesen supermen pun ade.

putra bumi rockers aftus andalusia:
-haha.. wa pun ingat bid'ah dholalah..

cik NAjwaA:
-ahahahahahhahaha.. demo biddah cicok guano? biddah ekor die ke? haa

cik Dila orang tengganu:
-kesian nye lu.. sempat pulak lu kire brape titik darah? haha.. meh wa biddah die pulok. haha

Rafiq aka kaki jalan:
-hadeh.. berape kali wa dah pesan kat lu bahawa wa org ganung!
-pakar la mase kecik2 dulu..
-ha? wa merapu pun salah, kasi fakta pun salah? haha. cilakak!

Doktor Ruffey, pesakit didahulukan, uwang dikemudiankan!!!:
-hahaha. ya, padan muke deme.. nasib bek bukan wa yang biddah deme.
-time tu KJ tak hot lagi brader!

zamZariNa bukan RTM dah:
-hahahahhahahah.. wa pun xpaham paragraph1 tu. wa men tulis je.
-masalah nye lu memang orang bandar! hehe.
-baguslah lu familiar dgn pkataan tu. ke lu family biddah? haha
-brgaye tu kena ade!

boney M :
-ahahaha!! lu ni.. segan lah wa.

Farahen pa'in:
-hahahahaha.. x baek ke?? skang dah x buat dah.. skang ni jadi pemburu je. gune snapang. bolah kan?

imhepie, lu heppi ke? wa heppi gak:
-adeh.. yeke? burung2 lu berkicauan x? haha.
-ok2.. wa ganti dgn blanje puyuh goreng. haha

Brader John pemilik pisau hebat!:
-wah!! ni buat wa lagi kagum ni.! wwat kat wa sebijik boleh? hehe.

hijau patron , green:
-ahaahhaah.. oreng.. sebut biar betul!
-cite2 tipu x dimuatkan dalam blog ini.
-lu suh wa cakap betul2?.. "betul betul".. ok?

Kuda berkuasa Kuda kertas:
-tu lah.. wa ingat nak wat entiti bukti. haha.
-lastik kepala gajah? sonang jo.. lu tendang je gajah tu haha

oranglidi berkata...

cik Selamah Kundang Yang shopping sakan!:
-mane ade wa lastik orang. ni mesti x abeh bace ni. haha.

Dalia Liyana Jasmay:
-haha.. awal kan?
-alamak.. jangan la tanye pasal pose. haha

suwit nye forest itu:
-lu org melaka.. emanglah x dengar.. biddauhh.. hehe

syed mohamed bin syed hassan yakni JEN:
-hahahahahha.. dah pegi dah.. siap makan nasik lagi.

Frodo yang first time wa komen kat blog beliau sebab beliau baru bukak slot komen.. hehe:
-haha.. lu ade memori pasal biddah? bagus la!
-la, dah tu lu duk sibuk bertapa sangat memang la x tau ape cite politikus. haha.
-mangsa2 tak dikenal pasti. haha.

jard Pemblog Tegar:
-masalahnye lu x komen pun lpas lu bace. cis!

syed Jen:
-hahahahah.. lu jangan terpikat sangat dgn blog ni. haha.
-blog lu best la. klantan rock!!

terrarossa pun oghe klante..:
-ucapan pendahuluan, sama2.. bukan penakut le.. cume serunn. haha
-ucapan penutupan, ala, rugila lu xinto.. snapang tu pun wa maen gak. cme die dah moden sangat plak. haha.
-memang hapenning habis a lu.. ni wat wa nak lastik nih!

teuku aceh!:
-lu orang first sebut pasal gmbar tu! hahahahahhaha,.. time kasih! kereta baru sihat?

Myra Sham yang suke makan roti:
-mat? mane mat?
-wa rase macam tu lah.. die baru beli dan belum testing lagi die punye lastik kot. haha.
-tangan die ok je. haha.
-wa eksplen sikit je pasal biddah ni. haha.

zatie siska abdul rahman, pembimbing rakan sebaya yang tenang :
-Jom!!!

RazmaNamzaR:
-hehehehehehe... cilakak.. lu lastik buah mango depan umah kakak lu lah weh! baru best. Kambing menatang yang besar. x aci!
-oooo.. bizi la plak, cis.

lumut bukan duduk lumut.. :
-haha.. mereka memang hensem. silakan lestik. haha
-hahahaa.. over plak lu ni. ade je yang single.. tu budak skolah lu, si hapis. single available je.

encik Me:
-hahah.. first time dengor??? hahaa.. xpe2.. wa pun first time menulis. ahah
-salam ramadhan 10 malam akhir

meo188, pelukis yang hebat!:
-oh yeaaaahh jugakk!
-hhehehe.. raye2 jugak.. jiran sebelah jangan dilupakan. heh.

lumut skali lagi??:
-ahahahah.. hahahahaha.. hahaha..
-hahaha.

kukie divine :
-hehehe.. nice entry?? mane2??
-wa siap print post ni.. nak distribute kat jiran tetangga.

vidadari sakura wars:
-alamak.. jage2. kang die kejor lu kang. haha

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

lorr. dop pk gak. ape tu?

pas tahu permainan tradisonal. bary tahu. wakaka.

bidah oke? lolly sebut bidah.

syed mohamed bin syed hassan (jen) berkata...

kelantan mmg la rock.. =P

anak laut berkata...

salam..

Bila DSAI (datuk sri anwar ibrahim) ditangkap lantas dilucut jawatan TPM..mrupakan tragedi pahit negara yg menjadi penyebab jatuhnya negeri2 ke tangan pembangkang sekarang..

Masy berkata...

msti ko dah terhilang link aku neh. hmmmm

helena's berkata...

ex saya org kelatenese,,(hakk)takde pulak dia ajo biddah ni,,bidaah saya tau la..eh apakah??hikk

faiq berkata...

bgs2...atleast main permainan tradisionl..jgn lupekn budaya..hehe

arryani berkata...

Biddah tu...nama kazen wa...

Kazen wa ni...duk kat Jertih ..

Wa slalu gaduh2 ngan dia pasal berebut lauk..

Tak sangka plak...dia ada kena mengena ngan N3 lu plak...

bungacahaya berkata...

Dah baca half way baru tau biddah tu hape. Hehehehe...takde pengalaman main mende nih sbb duk di umah flat. Mampos la aku kena rembat kalau lastik2 kena keta org. Lgpun I wanita....main batu seremban jerk.

Salam kenal

chipsmore berkata...

buah pelam leyh wat fresh oren ke??? ehehe...

btw, i link u k org lidi..
nice blog..
mesti kurus cam lidi ni kan??
ehehehe ;)

oranglidi berkata...

Miss lolly yang setia pada masanya:
-hahahaha.. bidah ke? kalu tranung die macam ada penguat skit.. BIDDAH!. ha..

Syed Jen:
-Hahahahah.. rocker la lu ni kan?

anak lautan yang bersajak:
-hehehheheheh.. yeke? xtau lah plak.

masy:
-aik? bukan dah ade ke kat atas tu? maap leee.. xprasan..

helena usahawan berjaya:
-ahaha.. ex ape? ex y z ke?
-die xnak ajar lagi pasal biddah tu.. kang die ajor pening lak lu.
-bidaah tu wa tau. hehe.

faiq si rona roni:
-hahahahaha.. betul2!
-lu men ape dulu?

arryani yang ramai anak sedare:
-alamak!! yeke? kim salam kat Biddah ye? bilang wa gune name die sikit. hehe.
-lu rebut lauk ape weh??

bunga bercahaya halilintar:
-wa dah bace sampai habis pun xpaham2 entri ni sbenanye. hahaha.
-tu lah.. umah flat susah skit nak blajar menda2 tradisional ni. haha. duk men komputer je. xpun men kat taman permainan moden
-men batu seremban pun wa reti! haha.
-salam kenal n trimas kasus sudi datang sini

chipsmore kadang ada kadang ada. haha:
-ala.. die wat fresh oreng la.. bukan fresh udang. haha.
-alamak lu link wa? jangan nyesal lak. hahaha.
-lidi bukan saiz la. hahaha.