Isnin, 13 Julai 2009

Entri Brutal dan Panjang. Kisah Terrarossa dan Lidi.


Apahal gaya lu macam Naga Merah dalam buku2 kartun HongKong?

Tengah mata wa kabur-kabus, bapa wa mintak wa antor adik darjah 1 pegi skolah.. Jam melihatkan 6.40 a.m.. Bile dah pulang, rupanya famili wa dah siap nak antor adik wa sorang agi masuk maktab kat Selangor nun. Wa tergamam. Ya, wa di arahkan menjaga kanak-kanak darjah satu selama 2 hari berkuatkuasa Ahad.. Tinggal wa dengan die je. (Nasib bek budak ni independent skit.. xmanja2 sgt.)

Ada pro ada con bile dah jadi camni.. Pro: wa buleh test drifting menggunakan kereta auto, buleh online lame2, buleh melompat ke langit memetik bintang, buleh layan rock bising-bising di malam hari, buleh masak, buleh SMS undian kepada 'Black' Mentor, buleh habiskan tengok konsert search yang disimpan dalam laptop, buleh On Rindu dan lain-lain aktibiti.

Con(eja camna? xtau a pulak.) : Kene bangun awal2 di pagi dan ditengah hari utk hantar dan ambik budak sekolah, kene berlagak ke'abang'an, kene layan tv dengan budak dajah 1, kene masak pagi2, kene layan kerja sekolah tapi buat di rumah (beliau salah sorang mangsa PPSMI.. ), kene kemas rumah bagai nak rak dan lain2.. Lu penah kene begini? Brader John, wa rase ini lagi letih dari pegi ekspidisi.

Tiba-tiba balik skolah semalam beliau menunjukkan senarai barang kena bawak masa skolah (subjek seni).. Senarai barangan untuk buat layang2 bersaiz A4?.. Kenapa x wat saiz dompet terus? Kertas, benang, gam, gunting dan... 2 batang lidi satay??? (Wa dulu buat sendiri je woi.. sambil meraut buluh)..Wa mula gelabah sampai berpeluh kening.. mana nak cari lidi satay? Pada mulanya wa bajet nak guna batang lidi bunga telur (hahahaha!!) tapi sayang a pulak.. orang wat lawa2, takkan nak buang bunga tu.. barulah wa tersedar signifikannya nama orang lidi terhadap wa.

Wa buat keputusan drastik.. Malam tu wa bawak adik wa membonceng kereta mencari kedai satay.. haha! sambil menari, sambil minum air.. Padahal niat wa nak belasah satay gak. 40 minit mencari-cari kedai satay, last2 baru jumpe.. Dengan lantang wa kasi arahan ringkas,

"Satay bungkuh sepuloh riyal! Campor aduk a perise die deh? Ayang ke, daging lembu ke, kalu ade kubao wat a etek.. Nasik kapit jangang dok ingak!." **

**mafhumnya= "Satay bungkus spulus ringgit! Campur aduk lah perisa dia ok? Ayam ke, daging lembu ke, kalau ada kerbau buat lah juga. Nasi himpit usah dilupa!"

Sambil tunggu satay siap, wa dan adik pekena teh peng.. Bile dah siap, wa drive tru ke rumah.. dan hasilnya..


dari kiri: nasik kapit, kuah kacang dan satay terengganu yang enak
(kamera bersolusi tinggi-laptop punye kamera)


Tiba-tiba wa terpikir.. Cikgu nak 2 batang lidi je, tapi wa beli sampai 10 hinggit=20++ batang ? Ah, x kisah.. wa dan adik menikmati satay tanpa tekanan, sambil menyaksikan 'Mentor-final'. Last sekali, wa makan 90% itu satay sebab adik wa dah kenyang awal. Hahah!!

Malam tu wa donlod2 Video Clip Terra Rossa - Bunga Angkasa (dari youtube, wa donlod versi karoke n versi live mase Ali dah join Mpire) -dek kerana xmau tidur sebab bimbang a kalo2 esok bgn lewat, terponteng a adik wa. Inilah lagu paling best dalam hidup wa skang. (Terrarosa, lu rilek2 dah a.. err, yang jadi model pompuan dlm video clip karoke tu lu ke?). Ehem..Best gile sore Ali ni.. Mase darjah dua wa ingatkan Search nyanyi lagu ni.. Time tua sikit pun masih bisa 'tarik' cam zaman dulu.. Lu tak layan ini lagu? Lu memang ketinggalan. haha!


Ali meninggalkan Terrarossa, join XPDC dan join Mpire
(Gambar depan yang paling depan tu a Ali ketika usia tua sikit)


Jam dah tunjuk pukul 5.40 a.m.. wa terus mandi dan smayang subuh. Pakai baju ala kadar je.. Pegi dapur, wa masak 'nasik goreng daging masak kunyit orang bujang' yang wa namakan secara ringkas >Nasi Goreng Penangan Terrarossa- sempena kejayaan wa donlod video klipnya, berserta 'telur dadar digoreng dalam periuk'.. Tidak lupa 'teh peng oranglidi yang rasa macam durian sebab wa simpan dalam peti dan dalam peti ade durian'..
Pergh.. mengancam sungguh lauk pauk.



Dari kiri: 'Nasi Goreng Penangan Terra Rossa' dan 'telur dadar digoreng dalam periuk'
(Kamera laptop juga ni)

Wa kejut adik wa, suh siap2, brekfest.

"Sedap a masakan abang.. Air Durian peng pun sedap!"-kata dan puji adik wa secara jujur. Hambik lu!

psst: Ahaha.. apa pasal pandang2? Lu nak komen?. Sila2..

psst ke-2 : dah 91 ari blog ni dibukak (14 April-13 Julai 2009).. dalam 3 bulan.. 88 orang pollower (xtermasuk silent.r) setakat entri ni ditulis.. target awal 20 orang.. bermakna, 0.96703297 orang pollower sehari.. hmm.. trimas kasus sudi pollow penulisan amatur wa ni (pollower baru atau lama)! Lu semua memang best.

45 ulasan:

najwa hazirah halmi berkata...

ok fine.wa ketinggalan! wa xlayan lagu lamer..cis2x!

aha...sate???sajer jer sebok kennn...nk itot wa mkn sate....selamat wa mkn sate kajang!kuikuikui~

mekaseh atas pelajaran bahasa tganu tuh....
wa kner bnyak blajar!lalalala~

nasik goreng daging tuh....erm3x....
siler mintak resipi yg btol drpd wa...ahahaha

ok..kamoo mmg abg mithali..siyes....!untong la bini kamoo nanti!ehek!

wah2..tiber2 raser dihargai..wa merangkap pollower sedang2.. ( xbaru, dan xlamer )
nk sain?hehe~

ha...hambek lu!=p

Aie berkata...

wah wah ganasnya muka lu

cuak gua tengok

haha

GRuNGe berkata...

Wakakaka, orang bujang kalau sekali sekala masak memang sedap dol. Aku masa jaga adik aku pun, lebey kureng ko gak ar. Tapi telur dada tuh, aku ejas kasi taruk susu pekat manis. Makan dengan roti jer. Kira lu lagi hebat la, leh masak nasi goreng.

oranglidi berkata...

najwa hazie: hehehe! ketinggalan? ayuh layan ini lagu. haha!

sate kajang?? sate kijang best kadang-kadang

oh, bahasa ganu memang mudah. haha!

o, nasi gureng daging ade resepi ke?? ala, taruk ajaa

abang mithali=suami hebat?

sain? aik? dah ilang aaaa!

Aie si kaki foto: woi! tu bukan wa!

Grunge nirbana: haha.. wa stuju.. orang bujang memang masak ape pun sedap.. sebab sendiri makan. haha!.. o, lu penah ade pengalaman? bagus2..

yang sedap agi, lu pecah telur, letak susu pekat manis, letak garam skit, kacau2, lu masukn roti, kasi roti disaluti ramuan telur, pastu goreng.. perggh!!! cakaplu..

nasik goreng tu biase2 je. cis.

Jard The Great berkata...

ehehe.. masakan bujang mmg besh...

Anis Mohd berkata...

ok .
satu bnd je yang menarik perhatian
anis dlm n3 nih ..
satay .
wuhuu ..

tp kan wawa ,
adik ko mcm perli je bila die ckp,
mknn n air tu sdp.

awiena berkata...

hamb0i !
belasah satay ta pggl owg .
p0st a sni cket !
baru la ad amaln konsi mngongsi nie .
hakhak :)

terer a msk .
teh rse cm durian ?
wawh 1 transformasi uh .
haha ..

sharamli berkata...

tel0 dada?

ok..bkn..

[z@ck] berkata...

waa..
ko jd baby sitter ek..
bgus gila..
=)

Monkey D Luffy berkata...

hahaha

ini ada bakat jadi bapak ni

dah siap promot sedap tu!

John Iverson berkata...

Menarik beb kisah idup lu bro... mmg best layan diri klu sorang2 kan... Makanan mmg best... serius best... nnt kita lawan makan nk? haha... by the way, klu nk tau letih ke x hiking, jom sabtu ni gunung nuang...

!Hidup dalam kotaK! berkata...

woit..

lu bajet lu hebat masak aa...

makcik salmah a.k.a makcik feberet dah bukak kedai..

wa layan nasi goreng daging merah ngan abc spesel td...

masyuk abes wa cakap lu..

anak die still camtuh..

lu bekenan??

hahahahha...

+_+

Encik Azizan berkata...

lenkali nak make satay tu contact la aku dulu.hahaha

gler,seriously gler..ko mmg abg sejati la.ngiahaa

teuku@ceh berkata...

best la blog lu beb...

gaya bhasa lu best la...

wa caya sama lu beb....wa nk polo lu...

terrarosa berkata...

hahahaaaa...
dah terbukti selain dari suara yg SEDAP ,
Ali Terrarosa juga punya muka yg hensem jenis 90-an :P

ah lu masih kurang sesuatu tentang Ali ni,
dia pernah keluarkan album Solo , lagu top dia masa tu KasihKu. pergghhh best giler !

bodi bilder berkata...

gua plg x thn part last skali. adik lu puji lu sebab air 'durian'peng .. ahaha...

oranglidi berkata...

berkerut rambut wa tengok komen2 nih

Jard yang hebat:
masakan orang bujang best.. tambahan lagi kalau tengok biliknya. hehe

Anis Manis:
Satay je yang menarik minat lu? cissss!.. susah susah wa wat nasik goreng. adik wa x reti memperli laa!

Awi dan Ena? :
hehe.. belasah satay? mane ade, wa lempang je.. nak post dah kat lu, tapi setem habis a.. ya.. jus teh durian satu transfomes

Sharamli:
dilarang berpikir bukan-bukan disini!

oi zack:
nasib bek lu seorang gadis.. baby sitter ke gelarannya? orang gaji 41 ok x?

Monkey:
alah.. lu ape kurangnya.. melanun dah tahap dewa kot.. haha.. wa ade promot sedap ke? hehe

Brader John:
are yu sliping? are yu sliping? hehe.. kisah hidup orang bujang.. biase a..

kisah lu lagi menarik pabila rambut lu skinhead.. hehe.. gunung nuang pun wa xtau kat mane. cis. wa ade keje oit.. sori byk2

hidup di celahan kota[k]:
haha! amacam nama baru lu? woi, kotak pink lu ape cite?

jap, camne lu tau name die auntie salmah? mesti lu dah analisis awal2 sebab men cintan ngan anak beliau kan? ces.. kantoi a lu!

Encik Azizan ! haha :
Tin susu ade lagi? hehe.. bukan 'make satay', tapi 'makang satay' haha.. abang sejati? macam lagu wings tu ke?

Tengku atau ceh?? ke tangan bicara? :
mane satu nama lu? blog lu ade dua, nak wa polow yang mana? hehe.. gaya bahasa kampung.. xde best sgt weih.. trimas kasus sudi lawat blog amatur ni.

TerraRossa:
Wa memang menantikan komen dari lu.. hahaha.. muka hensem jenis 90 an? macam penah dengar ayat tu. bukan die 80 an ke? cis..

wa tau bab die ber'solo' tu..album 'Ali Terra Rossa' kan? .. nun gambar atas sekali muka album die.. haha! saje wa xnak tulih.. dah panjang sangat rasenye entri ni. haha! 2-3 ari ni wa asik dengar bunga angkasa je.

dan Terra ,lu belum jawap soklan wa : "err, yang jadi model pompuan dlm video clip karoke tu lu ke?"

oranglidi berkata...

dan.. Bodi Bilder: woi.. haha.. lu bace part last sekali je ke? cis.

teuku@ceh berkata...

haha..aku x mnta pembalasan pon..aku polo lu ikhlas dari sanubari sbb blog lu mmg best...aku pon amatur jgk..lu polo blog dua-dua skaligus pon xpe...haha...

!Hidup dalam kotaK! berkata...

woit..

kotak pink wa maseh baek..

cume rosak sikit(maseh baek ke???)

wa taw name makcik tuh pasal akak kedai sblah bgtaw...

x sempat lg nk usha ank die pasal die asyik tnye pasal lu je..

wa xtaw nk jap pe~

hahahahah...

+_+

mo0ney berkata...

abg yang baekkkkkkkkkk

bodi bilder berkata...

poyo nye abg ni puji dri sndri..

terrarosa berkata...

woi...woi...
upload lar video clip karoke tu
wa pun dah lupa - lupa ingat ni...
hahahaa...

Album Ali tu kalu wa tak silap dalam tahun 1995/96 . Amacam ? tepat tak ?

oranglidi berkata...

oranglidi:
apahal lu?

teuku aceh:
haha! kureng asem, xmintak pmbalasan, tapi suh polow 2 blog ya? haha! tnggu2.. kang wa polow

hidup celah sisipan kota[k]:
la.. dah calar ke kotak lu? ceh.. mahal tu.
hahah! kakak kedai sebelah? yang jual kebab ke? tu bukan dah dapat jawatan makcik ke?

lu jawap je, wa suka makan kat laen skang. pizza heart contohnya.

moOneey? ke murni?:
hehe.. lu kakak yang baek? ya, lu kakak yang baek.

buddy Builder:
mane puji diri sendiri? wa x ade cakap pun! sila kasi contoh dengan tepat sekali dengan buktinya. haha!

(lu bodi bilder mane lak ni?)

terra jangan ressah:
ahah.. upload? wa x reti bab2 upload ni. lu lewati je laman web youtube nun. ceh, lu pnye tenet lagi laju a! ala, wanita yang pakai blous tu.. yang wajah akak2 awek rocker.. hehe

95-96? yeke? bagus2.. xde, wa ckp 80 an sebab jay-jay yang cakap mase konsert mentor sparuh akhir kat si'Black'.

Jard The Great berkata...

oit.. apsal tak hapdet lagi?

oranglidi berkata...

Jard yang hebat: Hapdet mende? wa buang entri ade ah. hahahaha!!!

xde idea wehh!

!Hidup dalam kotaK! berkata...

oit...

1.bodi bilder dah official to be the only one skrg!

2.akak kedai sblah makcik salmah yg baru bukak.kalo jual kebab, mungkin laa...

3.lagi satu,x mungkin die pecaye ko suke makan pizza heart...ko kan suka memasak..wa3....

+_+

bodi bilder berkata...

argh... aku tgh ke'hot'an nih.. apsal ramai sgt tmpang populariti aku nih.. woi, korank tggu r aku balek hostel nnti..
(org lidi:ceh, pnat2 gua baca dr hujung buku lali smpai hujung dahi, lu kata gua bca part last jer)

bodi bilder berkata...

tp yg plg pnting, pos ni plg poyo gle babas thp gaban..

!Hidup dalam kotaK! berkata...

bodi bilder boleh x jgn poyo...

ko x balek hostel pon xpe...

hahahhaha...

just joking...balek aa..

nk g gym ngan ko nih...

hak3...

+_+

oranglidi berkata...

Hidup dalam kota[k]:
lu dah balik tengok tilawah? haha! bodi bilder dah jadi pollower wa yang ke 90. tekejut oi!
kuang asam lu kotak!

bodi bilder 2 kali:
rilek2.. lu balik lu belasah budak2 tu. haha! lu bace sampai habis? bagus2!
poyo mende? haha! banyak lagi poyo diluar sana.

kotak: haha.. lu gi gym? good2!

bodi bilder berkata...

tp aku mmg xle pcye r ade pos spoyo ni..hidup dalam kotak..aku dgr pointer ko 4 flat eh..





hebat2..

oranglidi berkata...

cih.. bodi bilder!
ni bukan puyu, ni kisah benar. haha!

kotak 4flat? itu pekara biasa.. bak kata encik hafiz: star dowh

bodi bilder berkata...

wei2.. yg post sebagai bodi bilder slpas aku ke'hot'an tu adlh fat bilder.. mnyamar sbagai aku..
(aku mula trtanya2, adkh !!hidup dlm kotak! adalah pok yid?)

oranglidi berkata...

bagus2.. lu memang cepat pick up.. jom wat sit up!

!Hidup dalam kotaK! berkata...

ini sudah lebih!~

+_+

zatiesiska abdul rahman berkata...

nasik kampit?? hoi nasik impit lah haish

zzarina_hasim berkata...

ehem..4 flat?tahniah2..

da lepas tempoh pantang eh??tahniah2..

haizahyaacob berkata...

wordy letih nak baca.paling best bc caption die "(Kamera laptop juga ni)". haha..bole tahan kamu. apapon satay nmpk best (lapaq)=.=

oranglidi berkata...

haha.. ade lg komen2 wa x balas disini. cis

kotak:
cis!

zatie:
itulah bahasa tengganu

zamzarina:
hehe.. kawan wa lah..
pantang???

haizah yaacob:
-sekali sekala je entri panjang ni. haha!
-caption je best? hehe..
-mehla melawat tengganu demi merasa satay!

:: Bu Boyz :: berkata...

ali terrarossa yang macho...

last pic---> dish ape tuh? aiyo

oranglidi berkata...

ahaha.. hebat lu BuBoys.. sampai entri ni lu komen.. hehe.. ali terrarossa memang macho.
dish? haha.. bunyi dish tumbuk orang kot. hehe..
nasik goreng le..

:: Bu Boyz :: berkata...

Oooow baru wa tahu....

ungu berkata...

wa sebagai cikgu seni mengarahkan lu yang wat layang-layang tuh.Bukan adik lu.


amacam??

oranglidi berkata...

buboyyss:
hehehe.. cis!

ungu:
ambooii.. hehhe.. wa buat layang layang kan diri boleh?