Ahad, 5 Julai 2009

Hospital ibarat Taman Permainan Wa.. Kadang2 Masuk, Kadang2 Keluar.

1997 ....(yeke? dah x ingat lah lantak la)..

Zaman ni wa belum baligh dan separa mummayiz.. Appointmen dengan dokter memang mengdissapointkan hati.. Wa yang masih kecil dipaksa masuk Hospital Besar K.Trengganu (kini HSultanah Nur Zahirah).. Untuk satu operasi (dalam inglish sebut operation)= pembedahan.. Wa sakit hati betul. Dahlah kerja sekolah rendah bertimbun-timbun. PTS dah dekat.. Tanggungjawab terhadap keluarga pun belum selesai, apatah lagi terhadap bangsa.. -Ciss..

Hospital- Katil memang untuk pengemis. Nyamuk memenuhi segenap ruang angkasa.. Kadang-kadang wa nyanyikan lagu Cinta Bandar Tasik Selatan by Olan untuk meredakan hati yang terguris dek kerenah birokrasi.. Yang speselnye, wa duk dalam ward bersama2 orang dewasa (jadi, nurse pun mestilah dewasa kan? haha.).. Tiba-tiba ade 2 orang lagi kanak-kanak sebaya wa masuk ward dan kami ditempatkan betul-betul di satu bahagian.. Nama budak tu wa ingat sampai hari ni. Saleh dan Anaki. Mereka ni lah menjadi teman sepermainan wa. Bayangkan, 3 minggu di hospital woi!

Kami semakin hari semakin serasi.. Anaki jenis galak-galak sikit.. Suka mengorat akak nurse yang muka pesen zaman 90 an.. Wa dan Saleh lebih menumpu kepada komponen2 robot Power Ranger dan kereta Dash Shun Kuro.. Kami maen sampai tak ingat bahawa itu adalah sebuah hospital (kerajaan).. Dah sampai satu tahap, akak2 nurse menggelarkan kami Do Re Min.. Wa rase nak muntah je. X macho langsung. Kalau bagi nama bunga2 di taman lagi bagus.

2-3 hari sebelum operation.. Kami bertiga rasa agak gatal2 tekak nak melantak ayam KFC.. Lu tau x, sebelum kena oprate ni, kami dikehendaki puasa.. Celaka.. nasib baek wa ingat lagi yang dekat area bawah HBKT ni ade sebuah KFC (dulu hanya satu-satunya cawangan di KT.. siap ada swiming pool)... Jadi, selaku satu-satunya orang yang ada pen dan kertas, wa menjalankan tanggungjawab pelukis pelan dan pengurus projek.. Wa lukis lawa2.. area KFC dan segala macam.. siap ada gambo matahari terbenam di Pantai Batu Burok dan ada gambar burung2 sedang terbang di awanan.. Bila dah siap, wa buat pembentangan idea.. dibantu Anaki.. Saleh mengangguk2 setuju je..

Malam dah tiba.. masanya untuk pelaksanaan tugas.. wa ingat mau dressing gaya abang-abang, tapi tinggi pun tak sampai paras pinggang akak nurse lagi, jadi wa pakai je lah baju singlet.. Segalanya berjalan lancar.. Akak ketua nurse yang jaga bahagian wad terlepas pandang kami.. Agak mencabar kerje nih.. Tiba di satu persimpangan, kami buntu.. Malam tu kami tidur macam biasa sambil mengurut tekak.

Cilakak.. kenapa peta wa lukis tu ada gambar sebuah bangunan hospital dan KFC je? kenapa wa tak lukis pelan dari atas? Barulah boleh tau kat mane lif!

psst: kami selamat dibedah dan wa dah x jumpa 2 orang kawan tu sampai kini. Dewasa ini baru wa tahu yang hospital ni ada masa melawatnya. So, ade pak guard lah kat pintu masuk dan kuar? (kfc 24 jam ke?)

psst 2: Jomlah join blog menulis ni: tulis indie ... banyak paedahnya.. lu boleh karang apa sahaja disana woi! Wa dah join, lu bila lagi?

17 ulasan:

QasehBukanSatu berkata...

ahah!

+_+

Anis Mohd berkata...

sengal!
ha3x
sabo je lahh..

ruffey berkata...

oh, ko dah zaman pts rupanya, aku blom lg time tuh. adekah bermaksud aku lebey tua dr ko? hehe
waah, bedah apa ko dulu? sampai 3 minggu prep sblm operation? bersunat kah? haha

budakbaek berkata...

wa pun amek pts...
tp x lepas

zatiesiska abdul rahman berkata...

lu sakit ape? huh macho lg doremi dr nme bunga haha :P

sharamli berkata...

s0klan pts yg tah pape..

terrarosa berkata...

ayoooo... lu tahu tak kalu nak makan KFC juga musti ada duit tabung ?

SMS : wa bukan budak kelahiran indie ,
kalu wa taruk lagu NKOTB sama Tommy Page, nanti lu juga yg malu hiks3

John Iverson berkata...

Alhamdulillah... selamat di bedah... Gua pn suka hospital sebab nursenya hehehe... I like nurse

iyllienaz berkata...

haha..mesti ingat da hebat sgt lukis peta ala2 prison break..huhu..

oranglidi berkata...

Qaseh bukan satu, dahtu berapa?: woi!

Anis yang cilik: sengal ke?

ruffey!: kalau sunat, pagi sunat, petang wa dah men bola! lu lagi tua ke?

budak baek sangat: wa nak masuk dewan pts pun tak masuk. haha

zatie: sakit kanak2.. haha.. bunga a best skit.. melur ke..

sharamli: pts tu memang membunuh rakyat

terarrosa: woi.. kene ade ke duit di tabung? wa ltak dalam dompet je.. wa xnak jawap SMS lu.. hahaah!!

berader john: alhamdulillah..selamat.. kite ade persamaan lah.. haha!!

iyllienaz!: wa ingat wa watak utama cite tu! cis..

najwa hazirah halmi berkata...

(jadi, nurse pun mestilah dewasa kan? haha.)..

wah2...wa sgt tertarek ngn statement nyh!
gatal! cis!
hahaha~

handhalah ibnu kamil berkata...

waktu kecik2 pun lu dah ada pemikiran yang macam best tahap bdak2 minum susu DHA+susu lembu.


pehal lu masuk wad?
sunat ke?

oranglidi berkata...

najwa hazie: haha.. wa pun tertarek dengan statemen tu .. gatal ke?

handallah lu: ahaha.. susu DHA tu bikin budak2 jadi smakin manja dan tak reti berdikari! wa minum susu ibu dan susu pekat manis je.

sunat? lempang gak kang.

sayanghasni @ yus berkata...

masa kecik2 memang gitu arr..
bila dah besar baru tau ..
poyo rupenyer aku nie masa kecik dulu..

oranglidi berkata...

sayang cik hasni weeiii: cis! poyo mende?

:: Bu Boyz :: berkata...

Dash Shun Kuro <--- dah punah tak sampai seminggu...

Lu punya strategi... mesti bertiga?

:: Bu Boyz :: berkata...

operation sunattttttt <---- huh!