Rabu, 29 Julai 2009

Kisah Tak Kisah (Di Alam Buana)- Rafsanjani... Terbang Tinggi2...

sambungan entri sebelum ini....

Bilik wa mengandungi beberapa rakan sejawat dengan wa yang hebat2 belaka.. Pelempang naik didahi adalah pekara biasa.. Nyalaan rokok menggunakan 'spark plug' motor warden sudah menjadi lumrah hidup..Cuma time tahun SPM ni masing-masing enggan menunjukkan belang.. Andai ada yang menyalakan bara api kemarahan, AWASS LU!..
(AMARAN: Wa x hisap rokok sebab ia menjerumus ke arah kebinasaan badan)

Usai pemilihan ketua bilik, otomatiknya kami iktiraf diri sendiri menjadi MT.. Seperti biasa, Majlis Tertinggi hanya untuk 'Otai2'.. MT lah wajib memilih AJK serabut2.. Sedangkan kami tahu sangat.. MT takkan buat dah kerja2 menghias bilik selawa asrama puteri (pmpuan), gantung-gantung nama di kaki katil, cuci lantai, tampal nama di loker, lap kipas, adjust locker, kilatkan cermin tingkap, wax kasut kulit hitam, chek line kalau ade warden, chek kalau2 ade pengawas dan lain lain.

Rafsanjani menang mudah jawatan Ahli Jawatankuasa Kebersihan dan selaku Ketua untuk budak tingkatan 2. Tanggungjawab AJK Kebersihan adalah memantau dan sekaligus menjadi 'adik cleaner' bilik.. Dan pada malam pelantikan itu juga beliau mendapat panggilan baru setelah sesi 'brain scan dan brain storm'. 'Sanjay Dutt'. Hahaah.. Entah macamane geng2 wa boleh berfikir memberi gelaran tersebut. Hindustan sungguh baunya..

*******


Hari Jumaat, penghulu hari.. Merupakan hari bercuti hujung minggu buat sekolah2 negeri Terengganu dan sewaktu dengannya. Hari jumaat jugalah hari berehat sambil menyanyi, berehat sambil berdiri, berehat sambil makan makanan di koperasi, serta berehat sambil membasuh baju (seminggu tak membasuh adalah adat biasa).. Namun demikian, bukan semua merasai nikmat kerehatan.. Form 1 dan form 2 diwajibkan pergi menuntut ilmu Fardu Ain.. Form 3 hingga 5 menuntut fardu kifayah= rehat.

Selepas solat subuh dengan berjemaah yang ade sujud sejadah, masing-masing menyendiri. Hari tu wa melepak ditangga surau kalau-kalau ade cewek lalu . Biasanya jam 8 pagi adik-adik fom 1 dan fom 2 akan beransur-ansuran ke kelas untuk fardu ain..

Wa pun tak paham, asal nak pegi kelas je, pengawas buat pengumuman.. jadi, hari tu wa dapat idea bernas.. Wa meluru ke 'bilik gerakan pengawas' sambil buat announcement nada tinggi yang berbunyi:

"Assalamualaikum, baek sume tingkatan satu dan dua pegi kelas fardu ain awal-awal!! sebelum wa mengamuk cantas kepala sekor sekor! Kecuali adik-adik perempuan." Jerit wa pada mikrofon. Selepas tu wa tekan loceng kuat-kuat. Padan muka. (Jam baru tunjuk pukul 7.30pagi).

Semua budak huru hara.. Bertempiaran lari sana sini.. Wa dan beberapa kutu surau (surau dan bilik gerakan pengawas dekat saja..) terhegeh-hegeh gelak melihat kerenah budak2. Usai kerja-kerja amal tadi, wa mengambil keputusan untuk meronda-ronda asrama..

******

8.30 pagi..
Wa masuk bilik sendiri setelah penat ke sana ke mari.. wa bukak pintu, wa nampak beberapa orang sedang nyenyak tidur.. Wa ambik kamera usang, wa snap gambar sebagai bukti (walaupun zaman itu belum bergelar blogger lagi). Celaka. Semua 4 orang dibawah adalah budak tingkatan 2 yang wajib menghadiri fardu ain. Menghadiri fardu ain dalam mimpi agaknya..


dari kiri: ntah, ntah, Rafsanjani (tidur berkopiah sebagai tanda solat subuh tadi) dan ntah..
lu nampak hiasan di loker sana? itulah hasil kerja Sanjay. Wa agak terkilan kerana wa memang tidak ada gambar muka Sanjay. Tunggulah bila beliau dah ada frenster nanti.

Maaf, wa dah lupa nama kanak2 lain..

oh, cerita tak habis disitu...

Nampak saja mereka, wa sepak terajang sorang-sorang. Suruh cuci muka dan gosok gigi lebih kurang. Wa heret ke kelas masing-masing. Ustazah hanya mampu berterima kasih kepada wa. Malamnya seperti biasa.. Lu faham-faham sendiri.. 'sesi kenal-kenalan' namanya. Haha..


gambar nostalgia (sementara sahaja) : dari kiri.. wa- memenangi award 'pelajar prihatin' pada tahun itu.. mungkin kerana kes tadi barangkali.. dan jay-z (selaku guru pelempang dan pemberi hukuman kepada kanak2) memenangi 'anugerah bulan 3 K'
ya, hiasan locker adalah karya Sanjay..


psst: kenapalah bila wa buat anouncement Rafsanjani tidak sudi mematuhi? Padahal beliaulah harapan tingkatan 2 bilik kami. Cis!

psst: Kalau tak silap , Rafsanjani dan kawan-kawan akan menghidapi SPM sebagaimana kewajipan rakyat Malaysia yang lain pada tahun ini. Doakan yang terbaik untuk beliau dan semua calon2. Haha!

29 ulasan:

sharamli berkata...

yg mn1 1?
2 dari kiri ke 1 dari kiri?

najwa hazirah halmi berkata...

hahaha...sharamli....=)

erm....duduk di tangga surau kalau ader cewek2 lalu..??
aha.....bek g tdo!!!!cis2!!

diskriminasi btol..!asal dak pompuan xyah g kls fardhu ain awl....????(tp bagos pon...diorg msti nk basoh baju-teringat zaman dlu-)

mmg btol xnmpak si rafsanjani tuh!!haha..msti skunk beliau dah hnsem....

teros dpt anugerah plajar prihatin pas kejadian tuh..???apsal wa jerit mcm nk kuar ank tekak ari2 dlu xdpt pon anugerah prihatin....??????dapat anugerah tokoh pelajar jer...(bangger..haha)

maap la...sharamli dah rmpas title wa sbg pengkomen pertama...=(

anis berkata...

ada org kata , rokok lambang lelaki sejati.haha

gila kesian jd junior kat sekolah ko wawa ..
kesian sungguh.

kalo bdk tu tgk gmbr tu r kan , sure die blasah ko sampai lunyai.defamation sungguh.hahaa

pelajar prihatin sbb kejadian tu ? heh!

mimie berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
mimie berkata...

menggamit memori tol citer ni..dorm mung tu ada aircond eh..aku tgk sunjay and kanak2 lain tu tido mcm sejuk gile2 jek.ksian knk2 yg no 2 tu tadek selimut.

aku rase sunjay akan menjadi interior designer yg cemerlang nti.aku dah start admire kt sunjay..siyes.

mmg wajahmu melambangkan ke prihatinan yg melampau.tahniah..

anda hebat.(smbil tepuk tangan)

OREOO berkata...

giler xkacak lu rupanya..
engat kacak sgt..
wa skola raja prempuan taayah laa..
lu skola ape namenye??

handhalah ibnu kamil berkata...

huh!
lega..
dapat menyelesaikan apa yang ko gantungkan semalam.
hahaha.

wa rasa lu kat sekolah dulu pengawas atau ketua lajnah surau kan?
baik lu mengaku...
kan...kan..kan?

cottoncandy berkata...

lorrr
mne pic nye??
=(

helena's berkata...

blur tak nampak,,tuka gmba lain yg clear,,muehehe

ruffey berkata...

heheh. sebab dia dah nampak kemuliaan kau tuh setelah jadi dorm-mate ko, tuh dia brani melanggar titah ko.

ko tulis entri khas pasal dia ni, dia ni pernah menjadi insan istimewa dlm idup ko ek? heheh

I n n z berkata...

da besa da rafsanjani
ahaahha !

po namo polik na neyh ?

zzarina_hasim berkata...

weh..mn gmba 2 da pegi???
cis..xsmpt nk tgk ang da kasi buang..

oranglidi berkata...

Sharamli :
-??
yang mane satu mende?
-hehe..

cik najwa hazie:
-ahaha..
-tidur tak best.. ustad kate tidur lepas subuh ,miskin. haha
-hahah.. pompuan takpe.. sebab ia makhluk yg lemah lembut dan sopan
-tu a, kesian beliau.. gambarnya tiada..
-ohoho.. lu jerit bunyi laen.. wa jerit bunyi garau..

Anis di cameron highland:
-rokok lambang lelaki berpenyakit. sejati terletak di hati dan bukan di rokok.. kalau rukuk takpe. hehe..
-nak kesian mende? haa.. haha..
-x smpat beliau nak blasah, wa dah sapu dia dulu.
-defamation dengan roformasi same x?
-ahaha.. ya.. sebab kjadian ini..

mimie oh mimie ganung:
-oo.. lame wa x dengar perkataan 'menggamit memori' ni. haha!!
-dorm tu takdok airkond pung.. pagi2 di tengganu kan sejuk getor..
-interior design? cis.. beliau memang agak kreatip.
-wajah wa melambangkan seribu makna.. haha.. cis..
-wa nak tepuk tangan gak wei!

OREOO:
-..........

handal lah lu!:
-hahaa.. lega kan? sebabtu wa x sambung terus dalam satu entri.. panjang woi..
-pengawas? wa anti pengawas.. lajnah surau? x mungkin.. wa ahli pengawas dewan makan..

kapas gula-gula:
-Hehehe.. takde dah ke gambarnye? adus..

Helena tisha:
-ahaha... blur ye? cis.. wa ade gambar sekeping tu je..

Ruff sensasi ke rafshansani?:
-hehe.. kemuliaan mende gitu. cis!
-insan teristimewa lah sikit.. sebab wa salah sorang senior yang kenal rapat dengan nya..

Innz yang lame x berkunjung:
-ahaha.. amboi, semenjak uia ni.. x sudi menjengah blog ni..
-ya, beliau dah form 5 .. wa nak pegi melawat beliau kalau ada kelapangan.
-namo dio memang polik eih.. (bahaso nogoghi.. hehe)

Zamzarina apa kata wanita?:
-Ahaha, gamba mane?? cis.. nak buat macamna.. hehe..

I n n z berkata...

bkn x sudi
kesuntukan mase weyhh
sowie :D
thx sbb sound aku smlm
kalo x mesty aku x dtg cni
agak2 aku lame x muncul
sound2 r ag ouh ;p
hahah ;p

EN.ROBOT berkata...

sama2 kite doakan Rafsanjani,.,.,~
lu mmg syg sama die ye.,.,senior camni lah yg kte mahu,.

p/s : owh ye,.Skehan tu nama bdk umah aku.,.,~

najwa hazirah halmi berkata...

erm....haha....
terkedu wa bacer komen blas oranglidi kat oreooo...

erm oreo...
xbaek tau ckp orang cmtuh...
sumer org ader keistimewaan masing2..
kadang2 hnsem pader kiter...xhensem pader org laen..
tp xperlu ar ditunjukkan aper yg kiter raser..
klu statement tuh akan menyakitkan ati orang yang menerimer...
hnsem atau x..bukan ukuran..
yang penting ati...jujur n ikhlas..
klu hnsem..tp perangai cam hampeh....
xbagos gak..kennn...?

*wah..pnjang wa mmbebel...oranglidi...t blanjer wa ek...dah backing nyh!!!=)

joegrimjow berkata...

gudluk sahaja

adila lalala berkata...

comel2 nye mereka,,mcm budak hingusan sangat,,sampai hati kau 'berkenal-kenalan' ngan mereka? aku x sampai hati,,,,kalo da besau sket,,baru leh aku tunjuk otai,,hehe~

zatiesiska abdul rahman berkata...

sanjay dutt? walawei..wa nk jd juhi chawla ok ah hahaha

:: Bu Boyz :: berkata...

aiyoo... brutal la lu... wa dah agak... agak tak agak lu di alam buana yang lalu... huh

*mo0ney_seLamaH* berkata...

kau xpelangkong dia???

kakuna_daisy berkata...

sungguh bertuah itu Rasfanjani,ade senior cm lu yg mengingati beliau. Ari2 beliau tersedak sbb ari2 ade org bace entry ni..huhuhu...

ruffey berkata...

waaahh, abg mithali. heheh.

cam aku, junior kat skolah yg slalu carik aku dulu kat skolah kalo ade ape2, memang rapat ar, sampai parents pun saling mengenali, skrg sombong dah dia, mentang2 dia bljr jadi doktor, slalu bagi alasan dia sibuk. perghh.
kenangan manis tuh, dia slalu belanja aku kat skolah dulu. hahahah.

oranglidi berkata...

innz:
-hehe.. ye2.. wa paham . hehe. saje je.

encik Robot Cop!:
-oh, ya.. sama2 kita doakan mereka.
-haha.. muda hormat yang senior, senior sayang yang muda.. biasa lah tu. haha.
-Skehan.. bagus nama beliau.. kirim salam kat beliau. semoga sihat hendaknya.

najwa hazie:
=terkedu. wa lagi terkedu.
=belanje? hehe..

joe jambul:
-mister joe memang dah lama x datang sini. trimas kasus sudi baca. hehe..

adila lalalalala:
-hehe.. comel? cis..
-'berkenal-kenalan' itu adat kami. hahaha!!
-cewah, cik adillallalala pun otai?

zatieee:
-ahaha.. juhi cawla.. boleh2.. prity zinta tak nak?

bu Boys:
-hehehe.. apasal lu buang gmbar hensem lu dalam entri baru2 ni? hehe
-brutal ke? haha! cis. komen lu memang menyebabkan wa berpikir panjang lebar.

murni cik selamahh oi:
-pelangkong tu macam mane? haha!
-wa sepak sikit2 je. tu pun kena muka sikit sikit.

kakuna arjuna daisy:
-ahaha! bertuah2..
-wa rasa beliau mesti suka lu.

ruffey sejati:
-hehe.. mi tali?
-uih, sombong betul junior lu skarang.. ala, lu pegi je melawat dengan lawatan mengejut.. hehe..
-dia belanja lu? cis! ke lu mengepau? haha!!

A+z+i+E = AziE berkata...

means dat u r 20.....

terrarosa berkata...

ala, cumelnya Rafsanjani tidur,
tak berselimut ?
maknanya dia tak berniat nak tidur lama tu...

cis wa syak lu saja jer nak jadi 'hero' depan ustazah kan ?

oranglidi berkata...

aziezah:
-eh, kakak nazirah.. hehe.. ke cikgu? hehe.. macamana lu kira? (wa baru 12 tahun)

-(mungkin saja wa ade putarbelitkan fakta) haha!

terrarossa:
-bile nak apdet blog lu?? cis..
-ala, sanjay berselimut aa (yang gmbar dari blakang tu)
-pengesyakan lu mungkin ada betulnya. haha!
-wa dah sihat.

:: Bu Boyz :: berkata...

Bukan ape... wa takut gossip gossip skandal sama lu laa... haiyooo... cis... buang tak buang wa ambik tepek balik.

oranglidi berkata...

bu boys:
hahha!!! cis.