Ahad, 12 Julai 2009

Pengat pisang sangat manis , iyakah?

2012: Tahun ini 'Tahun Melawat-Lawat Russia'.. Wa tengah siap2 sukaneka kampung sebab wa incharge acara 'berlumba tarik timba dari perigi sambil menyelam minum air' (ade lagi perigi zaman ni? ciss).. Tiba-tiba dapat miss call dari blogger.

"Woi! dah sampai masanya! cepat lah, nanti lambat.." wa pun putuskan miss call itu serta dan merta.. Suare dahla tak sedap.. Sedap suara pokok nyiur lagi, getus hati wa.. Ah, alang-alang dah ade kat sawah padi ni, apa salahnya wa menjejak kaki ke kolumpu sekali sekala?.

Hati Juhaizi Sameon bergelojak-gelojuk nak mempollow wa ke kolumpo. Sekali sekala terserlah gigi rongak beliau.. Umur baru 10 tahun. Anak kampung sejati. Macam wa.. Wa ambik 'sikat tak pernah guna' kat kocek belakang suar askar wa. Wa sikat rambut Juhaizi Sameon ke belakang.. Kadang-kadang terjumpa 2-3 urat uban.. pelik.. Kutu takde, ribut pun xde, kenapa uban bisa tumbuh mekar?? Wa cabut kasi kucing makan itu uban.. Lahap je Tomik-Timok makan.. Dah 14 ari xmakan kot..

"Jom Juhaizi! Gi Kolumpo! Cuti2 sekolah gini tak elok menghadap buku je! Lembu pun berhijrah kekota waktu2 begini." Ujar wa dengan tegas..

"Kolumpo? Nak! Nak! Nak!" (penat btul taip 'Nak!' sebanyak 4 kali ni..) Jawap Juhaizi Sameon sambil bermuka redup.

Peluh memercik didahi wa akibat letih menyediakan logistik2 pertandingan yang bakal berlangsung karang.. Juhaizi cuba mengelap peluh wa dengan stokinnya.. Bodek a tu!.. Wa menepis secara baik. Bunyi "Ketakk! Kertakk!" jari jemari Juhaizi mengingatkan wa pada perjumpaan blogger tahun lepas. Tak best langsung. Sebab tu wa ambil alih acara tersebut tahun ni. Tempah gerai mamak, tempah penyanyi jalanan 2-3 band, tempah itu dan ini. Tema wa mudah. " Haa? Lu Blogger Ke? Hahaha!".. Tak payah nak wat cam taun lepas. "Disini kita reveal".. xke garau bunyi tu?

Tiba-tiba satu persoalan menyinggap, menerjah, meluku di benak wa.. " Ei, Juhaizi! Keja sekolah lu dah siap belum!?". Juhaizi langsung mencelah " Erk, keja skolah banyak a jugak brader! Sains dan Teknologi (ST) ade 2-3 sub topik kena selesai, Matematik Dalam BM (MDBM) ade 26 persamaan serentak, Kejururawatan (KJRRWTN) ade 5 soalan esei, Kimia Untuk darjah Empat (KUD4) ade dalam 13 juta formula kena reka cipta, Programming ade 9 projek, dan.. er.. inglish atau dikenali bahasa penjajah (BI) ade 3 soalan objektif je.."

"Ok, lu takyah buat inglish. Yang laen2 wa buleh tolong." Kata wa pada mangsa PPSMI. Kesian.. kecik2 dah beruban.. inilah penangan kekeliruan PPSMI.. inilah bangsa wa dan bangsa lu juga. Naseb bek 2003 wa dah menjengah sekolah menengah ( wa memang dah x stuju dari dulu.. tapi wa wat senyap2 je..).

Hahaha!!

tajuk - Pengat Pisang Sangat Manis, Iya? (PPSMI)

psst: dah takde idea, sori banyak2.. mekasih sudi memberi semangat kepada wa utk entri sbelum ini!

psst 2: ni xde kena mngena hidup bahkan meninggal.. nama rekaan semata2.. fakta ntah betul ke tidak.. ini pandangan wa je.. lu ade pandangan? hah, tulis dlm blog lu sndiri.

25 ulasan:

!Hidup dalam kotaK! berkata...

uban=putih

bahasa inggeris=bahasa omPUTEH

mungkin penangan PPSMI?

tapi kenapa MELAYU??

x meMAJU ke???

+_+

Anis Mohd berkata...

anis kagum ngan teknologi 2012.
misscall pon leh ckp2 ek.
ha3x..
lama x gelak ..
ha3x

oranglidi berkata...

bagus2.. komen yang melirik senyuman.

Lu memang dalam kotak.. kotak hati=hujan. haha!

meLAYU=meMekar?? +~+

oranglidi berkata...

Anis: ahaha! tu ah.. teknologi nano namenye.. makan gula2 nano sikit2, lama2 jadi a camtu. ahaha!!

sharamli berkata...

dasar peng0t0r..st0kin tu da pakai l0m?

oranglidi berkata...

sharamli: ahaha.. tu a.. memang watak Juzaimi Sameon sengaja dibuat berp'watakan pengotor..

tapi sebab die orang kampung.. kurang pendedahan barangkali.. tuala xde, gune stokin je.. kesian x kat mereka?

roshaizul berkata...

cis! cerita tiada kaitan dengan tajuk. membazir air liur aku jer. huhuhuhuhu

p/s: lu ada datang kah majlis wa?

zatiesiska abdul rahman berkata...

adoi sume yg lu oyak ni wa xphm lah

eh kucing mkn uban ke??? haish

oranglidi berkata...

brader roshaizul: ahaha! bagaimana boleh bazir air liur sedangkan air di kali tak melimpah ke tepian?

wa datang jenguk2 je. ahaha! lu tengah sibuk kot mase tu

zatie: wa oyak mende yang lu dok pahang? ahaha! wa lagi a dok pahang.. haaha.. kan da kuar ke'ganu'an.

kucing makan uban tu ade a maksud tersiratnya.. sastera katakan. hehe..

[z@ck] berkata...

kita tgok malaysia 20 thun lagi macam mna ye..

ruffey berkata...

hahaha.
nice2.
celaru aku pikir pasal PPSMI.

ko bayangkan dulu aku kat matrix, pensyarah dipaksa utk ajar dalam BI, tp ujian masih boleh jawab dalam BM?
apa lagi aku pun belajar sendiri ar, bukak ref.text dlm BM je, pastu ujian jawab dlm BM, walaupun MUET band 5 (sedikit riak =P), sbb aku masih rasa bahasa sendiri jugak paling mudah dimengerti.

zzarina_hasim berkata...

haha..

!Hidup dalam kotaK! berkata...

pergh...

lu layan ujan skrg aa...

meMEKAR x masyuk...

meMAJU=taman MAJU??

mungkinkah??

+_+

oranglidi berkata...

zack oo zack.. : ahaha... 20 taun lagi macam dah 2029 kan? xbest a.. Tun M cakap, 2020.. hehe..

ruffey: wah! bagus2.. ade gak yang menyukai post ni. ahaha! lu xsah celaru2.. wa dah komen dalam rtm1 tadi.. ala rancangan ISU tu.. haha!

pergh, camtu ke sistem matrx? dahsat..

MUET tu mende? wa x ambik.

betul.. blaja dalam bahsa sndiri..

ibarat kata cik wani ardy : Aku junjung BM, aku kendong BI.. ha.. baru ngam..

oranglidi berkata...

zamzarina: komen lu sungguh bermakna bagi hidup wa. mekasih2

hidup dalam kotak?: pikir la di luar kotak, baru rock. ahaaha!

meMaju = taman Maju= Salam?? = Halida?? = rnr??

!Hidup dalam kotaK! berkata...

rnr=baru g smalam???

hahahahha...

tapi makcik tuh x bukak!~

+_+

sharamli berkata...

ksian la jgk...tp jgn kejam sgt...
dia xbesalah k0t...

GRuNGe berkata...

Wuits, ko memang antara panglipur lara blog yang membuatkan orang tak kering gusi dengan tiap entry ko.

bodi bilder berkata...

cis.. wat penat bca.. last2 je yg berkenaan ngan tjuk tuh..
oit org lidi, lu pakai tali pinggang x masa pakai suar askar tu? lu hati2 sket, suar lu longgar, terlondeh kang~

oranglidi berkata...

Hidup celah sudut kotak: yeke? hahaha! ke makcik tu pegi karoke sama anak die? hheehe

Sharamli: hahah! ye2.. nanti wa kim salam lu kat Juhaizi Sameon

Grunge: cis.. penglipur lara blog? ni rase nak tukar name blog nih. haha!

(kering gusi sebab pakai listerine ke? hehe!)

Bodi Bilder yang mane ni??: haha.. rilek2.. wa pun penat menaip apatah lagi membaca.. syabas sebab lu abis baca. haha!

(jangan a bising2 pasal suar tu woi! kalu lu bodi bilder sebena, wa mau cakap, talipinggang lu ade dgn wa lagi. haha!!)

bodi bilder berkata...

(orang lidi: gua tau tali pinggang gua ade kat lu. lu sebat r tali pinggang gua sebagai hadiah 3 bulan blog lu.. ahaha...)

!Hidup dalam kotaK! korang ade masalah?? berkata...

macam iklas je bodi bilder tuh...

hak3...

+_+

oranglidi berkata...

Tu a pasal.

:: Bu Boyz :: berkata...

amvoi3 ----> pengat pisa......... dush dush dush

oranglidi berkata...

bu boys: hahaahaha!! pisa ?