Isnin, 28 Mac 2011

Mencari Bintang Usai Hujan

Mencari Bintang Usai Hujan

Dalam becak berlari sa'orang anak..
Laju bagaikan dikejar..
Anak itu berhenti di sabuah jambatan, kayu nya jati..
Langkahannya penuh hati-hati..
Jatinya rapuh..

Alangkah indahnya malam ini..
Tiada seperti malam-malam yang lalu..
Yang gelap gulita..
Anak itu menatap langit tinggi..
Matanya mencari..
Segugus bintang..

Lama ia disitu..
Ayah bonda datang..
Kerisauan..
Bonda menangis..

Aku tak mahu terperuk lagi!
Aku mahu merdeka!

Pomm!!

Gerila menembak anak itu..
Matanya merah kebulatan.

Sunyi.

sampah,
Pasir Salak,
12 jun 1953

16 ulasan:

K2r~90 berkata...

▂ ▃ ▄ ▅ ▆ █
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄__♥♥♥

- aq like jer tapi tak bape paham haha 1 jujur tak aq

Encik Psychopath berkata...

akhirnya merdeka dari kehidupan. sadis.

sharamli berkata...

anak lari dari rumah?

beautiful_rose berkata...

karya kau sendiri,atau org lain?

ama berkata...

ni kenapa? ahaha

oranglidi berkata...

maisarah,
-takpe2.

en psychopath,
-trima kasih krna faham

sharamli,
-sort of, tapi ni untuk orang zaman dulu2. zaman baru nak merdeka.

beautifulrose,
-huhu.. sndiri. tapi konon2 hidup zaman dulu.

ama,
-hehe. saja. mendalami sejarah2.

ama berkata...

dulu sejarah kau A latu

rafiq berkata...

anak itu sudah selamat di sisiNya.

oranglidi berkata...

ama,
-hahaha. mana kau tau? subjek paling aku minat tu selain matematik moden.

rafiq,
-btul2. smoga ko sanggup berkorban seperti anak itu. he he he.

Diari 929 berkata...

Simbolik sgt!

Anis Mohd berkata...

tiba2 rasa mcm tak tahu kisah pasir salak melainkan kisah omputeh kena sula waktu mandi tu .
emm

ama berkata...

aku teka je. bak singgit. hehe

Pyka Rahmat berkata...

aku tak suka lagu bunga raya dekat astro mcm gampang.

kbai

oranglidi berkata...

diari 929,
-trimas2.

anis,
-banyak kesah ttg sejarah di pasir salak. komunis pun ade.

ama,
-hahahahaha. nah2.

oranglidi berkata...

pykarahmat,
-ade gak kena humban kang.

oranglidi berkata...

pykarahmat,
-ade gak kena humban kang.