Rabu, 16 Mac 2011

Sijil Pelajaran Malaysia - Suatu Illuminati?

20 A SPM? Awat banyak sangat?

Sijil Pelajaran Malaysia? SPM pada aku adalah salah satu sijil peperiksaan terpenting untuk warganegara Malaysia selain sijil beranak (surat beranak aku yang dalam kertas tulis tangan tu!). Terdapat 5 subjek teras untuk SPM yakni :

Bahasa Malaysia
Bahasa Inggeris
Pendidikan Islam (untuk sekolah tak agama)
Matematik Moden
Sejarah


Buku paling best

SPM bukanlah calang-calang sijil kerana tahap peperiksaannya amat bermutu tinggi walaupun sesetengah soalan boleh di'spot'. Contoh kertas yang paling susah di Malaysia adalah Matematik Tambahan, Fizik, Kimia, Seni Lukis dan English for Science and Technology (EST). Zaman aku SPM dulu, EST dikatakan subjek pembunuh oleh kerana ia subjek yang baru dan sukar untuk men'spot' soalan yang bakal keluar dan bagaimana strukturnya.

Dengan memiliki sijil SPM yang sekurang-kurangnya lulus, seorang rakyat Malaysia mampu memiliki pekerjaan dengan mudah sebenarnya. Dengan SPM jugalah seseorang pelajar mampu melanjutkan pelajaran ke puncak yang lebih tinggi setinggi menara gading. Mereka boleh memasuki tingkatan enam, diploma, matrikulasi, sijil tinggi agama, ijazah sarjana muda dan lain lain lagi terma yang aku terlupa.

Namun begitu, SPM juga bukanlah pengukur aras berjayanya seseorang itu. Bagi aku, kalau dia sudah buat yang terbaik dan bersungguh-sungguh, itu lebih utama. Sebab itulah walaupun keputusan SPM aku sangat luar biasa ( ada B, C , D dan lain lain kecuali AF), aku puas kerana itulah hasil usaha aku sendiri.

aku tak ade pun gegambor macam ni sebab tak setaraf. hehehe.

Tak dinafikan, perasaan kecewa menyelubungi diri terutamanya bila ditanya cikgu dan rakan-rakan. Lebih-lebih lagi bila dibandingkan dengan mereka yang mendapat 11 A1, 17 A1, 182 A1, err, dan lain lain lah.. Tapi apa mau buat? Pena dah diangkat, dakwatpun sudah kering.. hehe. Saje sedapkan hati. Jadi, buat anda-anda yang bakal mendapat keputusan (sepupu sepapat aku ramai spm taun lepas) dan yang bakal mengambilnya, aku nak pesan sikit je,

Wak abih rreng @ teh! (buat sehabis baik)

Sekian karangan saya untuk kertas dua Bahasa Malaysia yang bertajuk "Sijil Pelajaran Malaysia - Suatu Illuminati?"

pst: gegambor semua aku search dalam google.

23 ulasan:

ama berkata...

tetiba gua cuak, result spm dah nak keluar ni. demm

Frodo Baggins berkata...

kahkahkahkah
punya ler serius aku baca dol
cari2 isi tersirat pasal iluminati
harammmmmmmm nol point nol

sekian

ulasan penyederhanaan ulasan telah diupayakan untuk SPM: SUATU ILMUDIMINATI!

fadh ^_^ berkata...

sumpah tang mane yang ade kaitan ngan illuminati pon aku xtau..
=.='
p/s:buku sejarah tu memang best!

-li.zue- berkata...

hahahahaha


lelidi.


ko masih sengal dowh.
sama macam dulu.



penat je aku excited tunggu ko reveal pasal illuminati dlm spm.
-.-'

sharamli berkata...

paling tak suka EST..
rasa macam dah 0k dah jawab..
bila dapat balik ketas jwpan..ticer cakap kamu tak menjawab kehendak s0alan. deng!

sharamli berkata...

eh..baru keluar gambar.

ada jugak buku sejarah biru tu..

ha3.. nak jugak bagitau kan.

aleen aiden berkata...

aku sker subjek EST!
ERT xmaen ye...hu3 :P

si kosong berkata...

hahaha...mmg iluminati btl

oranglidi berkata...

ama,
-aku tujukan entri ni untuk kau. hahaha! rilek2. jgn cuak2. tapi bile result kluar?

frodo,
-serius kan? aku nak jadi serius ni. jgn men2. haha.
-ade kot isi tersirat. cer cek betul2. haahhahaha.

fadh,
-haahhaha. pi mai pi mai tang tuuu.
-ade la iluminatii
-buku sjarah yang tu memang sangat membantu kecuali yang bab wawasan 2020 tu.

lizue? lama xdengar kabare
-hhaaha. sengal ke . ceh.
-ala, ade kot isi iluminati. cer cek btul2

sharamli,
-cewahh.. pdahal dia dpt A1. tapi btul la. EST tu nak jwapan ikut skema tul.
-buku tu buku terbaik kot. xyah baca buku teks pun

aleen,
-ceh. aku amek ert masa pmr. haha

kosong,
-hahahahha! kan3?

MATAHARI berkata...

grrrr.



mata puas scan2


hahahahahhaha

cikpia berkata...

ok, aku gagal cari isu iluminati di situ...... ke aku yang blur????

oranglidi berkata...

matahari,
-tengok betui2. hehe.

cikpia,
-hahah. pakai spek ke dak? xpa2. cari slow2. ehehe

| Larasephia | berkata...

iluminati dah patut jadi salah satu subjek kt sekolah dah kot..
ramai sangat dh maklum pasal iluminati nie kannn...

deqyalalink berkata...

aku cam nak cakap, ape kaitan illumintai ngan spm ? dow ? huhuhu

Masy berkata...

gua langsung takde A, ade aku kesah? hahahahahahah

yg penting, subjek mcm BM, BI dgn Math tu dpt kredit. baru la ade 'muka' nak apply masuk U.

oranglidi berkata...

larasephia,
-wah. betul gk tu. kita bagi nama subjek tu : pendidikan tentang illuminati
ehehee..

deqya,
-hahaha. banyak kaitannya.

masy,
-yeah! semangat begini yang kita mau! betul2. asal dpt kredit untuk subjek2 tu. hehe. sistem kredit ni camna ye?

- mrs koroe - berkata...

penat cari illuminati dalam entry ni.

takde pun .

kalo ada , boleh jugak buat alasan kalo result tak best nnt .

haha

-li.zue- berkata...

hahaha

tulah.aku pun lama tak dgr kabare ko lelidi!

byklah ko punya illuminati.

baka kata ferodo, ilmudiminati adalah kot~ sengal!

-li.zue- berkata...

hahahaha tulah pasal.aku pun dah lama tak dgr kabare lu lelidi!


banyaklah ko punya illuminati,
bak kata ferodo, ilmudiminatia dalah kot~ sengal!

oranglidi berkata...

mrs koroe,
-hoh. rilek2. result ko gempak nye nnti.

lizue,
-amboi. sampai 2 kali. haha. iluminati? ke "ei, lu diminati?"

ama berkata...

Hahahhahhahha. yeke? terharunyaaa. haha. ok dah perasan. 23 hb ni result. tehehehe

fadh ^_^ berkata...

jubah???!!!
:D

oranglidi berkata...

ama,
-hahhaa. 23 aribulan ye. heehe

fadh,
-hahha.. ade betul dah tu.