Sabtu, 31 Oktober 2009

dialog dengan budak masjid

Budak masjid: Lame x nampak?

Wa: Ade je. Hidup sihat je. Assalamualaikum.

Budak masjid: Eh lupa nak bagi salam, walaikumsalam. Lame x g masjid?! (dahla ramai orang sekeliling.. memang ramai..)

Wa: oh, Jumaat slalu je pegi. Ke lu yang x pegi masjid ari jumaat? (tenang)

Budak masjid: Eh, saya selalu je pegi masjid, solat jemaah, meeting, tidur masjid, bla bla bla.. Saya bukan menunjuk2, tapi sekadar berkongsi.. bla bla.. Yang mendapat naungan akhirat nanti... bla bla2..

Wa: O, baguslah. Wa kalau puasa pun x penah nak menunjuk. Genglah kita.

Budak Masjid: Hm, haritu dengar cite awak pegi Talent Search ? (lu tengok post kat bawah, ada pasal Talent search ni)

Wa: Hooo. Secara menipu wa x pegi. Secara jujur memang benar.

Budak masjid: Awak tau tak pasal hedonisme? Kan kami ada sebar artikel2 dan kertas kecik2 pasal ni?

Wa: Tau. (sambil korek2 telinga)

Budak masjid: Dahtu kenapa pergi? (nada menaik volume 20)

Wa: Dahtu kenapa x boleh pergi? Wa nampak gak 14 orang masjid pegi.. Tak tau lah kalau dia pergi buat bacaan Ya Sin kat sana. (nada biasa)

Budak masjid: Kan ke ada maksiat banyak kat sana ?

Wa: Kat tepi lu skarang pun ada amoi tengah pakai skirt gak. Maksiat sana sini. Lu x pegi pun lu boleh kena panahan maksiat gak. Lu meeting Muslimin Muslimat masjid pun boleh je jadi maksiat.

Amoi: ??? [terpinga-pinga.] (dari jauh sambil bawak buku2 dan pensil kotak)

Budak masjid: Bukan.. a.. a..

Wa (memotong) : Wa nak pegi sebab wa minat seni. Seni lukis, seni nyanyi, seni potograpi, seni kewartwanan, seni sastera, seni silat, seni bla bla, lu minat x? Haritu wa nampak gak lu kat konsert ********** . Dalam komputer lu pun ada klip video Waheeda lah, Akil hayy lah.

Budak masjid: ...

wa berlalu pergi begitu sahaja sambil mengejar amoi tadi..

lenkali wa sambung lagi. Malas sbenarnya mau cerita sepenuhnya. Wa cakap elok2, lu cakap lah elok2 jugak baghal! Wa memang jahil tapi kalau lu nasihat secara jahil wa lagi marah. Kalau nak nasihat tu, fikir kan faktor berikut:

- 'Timing' biarlah bersesuaian, ni time wa tengah nak bersiul pun lu kacau..
- Cara lu nasihat elok2 lah sikit. Wa taulah lu tengah emo sebab pertelingkahan dalam parti politik lu kat luar sana. Tok Guru lu x ajar langsung ke Dakwah Fardhiyah? Bodoh sumbu.
- Tempat tu pilihlah yang xde orang sgt. Ni cakap kuat2 seolah2 nak kasi aib.

Satu lagi, x nampak kat masjid bukan bermakna x solat langsung. Lagipun surau dekat2 ada. Dalam rumah pun boleh brjemaah. Wa memang respek lu, tapi respek lah jugak hidup orang lain. Sebab tu wa tulis kat blog ni "Lu jangan pernah pikir yang lu paling betul!"..

Babil...!.

53 ulasan:

Jard The Great berkata...

peh........... entri yg emo.. ehehe

Jard The Great berkata...

yay! yay! aku yg first!!!!

BuLaN iTu aKu berkata...

wawawawawa aku ingat aku first!!!
aku dah set jam dah tadi...

hehehehehe..
itu lah masalahnya kalau orang
berilmu tapi tak beramal.
hanya tahu menunjuk2...
dan mudah sangat menjatuhkan hukum pada seseorang
diri sendiri tak betul ada hati mau nasihat orang

kalau aku nak cari suami sekali pun
biarlah dia bukan kaki masjid...
biarlah dia umat islam biasa yang cukup
solat 5 waktunya walaupun bukan solat di masjid @surau..
dari pada dok membangga diri begitu

arryani berkata...

Wa rasa, dak masjid ni ada masaalah ngan Lu nih...

baik Lu ingt btl2...

ada tk Lu tercarikkan hati dia..

pepeun, cara dia sound dpn2 tu mmg tak patut dipuji...

sharamli berkata...

sabar w0it..sabar...

Sharif John berkata...

Fuyyyooo. Ganas la lu.... tp betul gak apa lu ckp tu... sometimes kena cermin diri dulu sblm bg nasihat... wa rasa lu termengorat awek yg dia suka la. sbb tu la dia emo sket ngan lu wakaka....

wa still kecik ati lg ngan lu huhu

oranglidi berkata...

Jard:
-haha. emo pun emolah. wa memang dah naik muak dgn org tu.
-woi2! apahal lu first?

rembulan:
-rilek2.. lu dh penah jadi first. hehe.
-betul tu. menjatuhkan hukum kat org len.
-cari kaki blog pun ok kan? hehehe..

kak arr:
-hehehe. ntahla, wa pernah simbah air kot kat die. hahaha.

sharamli:
-wahahaha. dah lama sabar. diorang ni kena ajar sikit baru reti.

brader john:
-woi2!!! apahal hati lu dikecikkan plak??? adui.. sori lah wa x leh gi weh. bkn sengaja. nak je jmpa lu. cis.
-ngorat awek die? bek wa ngorat amoi tu.

Akmar Anuar berkata...

ooo...ko pon kene gak eh?
aku pon pernah weh..

cuti sem dulu2 aku wat status nak blaja piano sbb mcm best je blaja piano..
pastu ade la sorang muslimah nih tegur aku..KENAPA KAMA NAK BLAJA PIANO?
aku cakap la sebab MACAM BEST JE...nak tau ape die jawab?
die kate KAN ELOK KALAU KAMA HAFAL SURAH2 AL QURAN KE...AYAT2 HAFAZAN KE CUTI2 NI...

mak ai weh...
menyirap kot darah aku mase tu..
die ingat aku blaja piano mcm ala2 nak bukak aurat tu sume ke??

sampai sekarang aku terasa menyirap lagi X-(

...sarah n... berkata...

bese ah. manusia. baju sendiri x basuh sebaldi xnampak, baju org tak iron sampai straight nmpk pulak.

Zulhasri berkata...

ushtad....sabar2..jgn emo2 smpi dri sndri pon jdi cam dorg..amek yg baek n buang yg buruk...wuuuuuuu

FdausAmad berkata...

Campus Politic is fuckin bullshit!

pegi sambung entry entry 'abang' gua kat rausyan apa ntah...

kahkahkah

imHepPie berkata...

haha besh tgk ko emo...ilex2..eh msti besh kan tgk reaksi muka beliau pas kene ngan ko tuh

oranglidi berkata...

Akmar dan olie ais dik non:
-haih.. tu la. sempit sungguh pemikiran diorg. bab2 alat musik tu, kalau smpai dah lalai barulah dikira salah.

sarah nur - dah macam watak nur kasih + adik dia, sarah plak . hehe. jgn marah:
-macamne lu tau wa x basuh baju lagi? haha.
-wa dah lame x iron baju.

joe:
-aku mmg dah habis sabar jo, kalau dah sampai sebar2 kt prg len ni ak x tahan ni. hehe. tapi ak masih rilek. dah malas ambik tau pasal depa.
-trimas ats nasihat hang

Fdaus Amad datang blog wa???? [bangga]:
-hahahahahahahaha.. bagus a lu. memang ada conection pun hal2 di atas dengan kes PRK tu.
-rausyan fikir. hehe. tu facee MAS wa dulu tu.
anak2 buah die smua dah dpt jawatan besar2 kecuali wa. hehe.

oranglidi berkata...

im heppie:
-haha. lu nak ajak wa g langkawi ke?
-apahal best plak tgk emosi? cis. wa x emosi. dia yang emosi.
-wa dah x pndang muka dia dah. blah terus.

Cik Cookie berkata...

sangat setuju.100% setuju.
kenapa bila mereka rs mereka baik, mereka nak je tunjuk baik depan semua yg ada.
yang buruk semua kita.

anis berkata...

wawa..
emosi habis.
hahaa..

oranglidi berkata...

kookie:
-tahulah depa tu dah chupp syurga. tapi pikir la jugak kat prasaan org len kan? psikologi2..

hanis zahidah:
-haha. rilek2 je

Razman berkata...

uishh..mnarah betol ni..lg 1 aku xske geng2 tabligh yg kte ade hal, xnak bukak pntu..dh bg 3x salam xjwb, blk la..ni duk gegar2 umah lg..bkn kte blaja agama klu 3x salam tuan umah xjwb, jgn ganggu dh ke? mb org ada hal laen..

al-lavendari berkata...

baru bertemu buku dengan ruas ! sabar dik, dia dah dapat mesej tu.

DilOt berkata...

aiiyoo...xsolat kat masjid xsemestinya xbaik...

apela dieorg ni..budget bagus sgt daaa~~~

Zulhasri berkata...

oi..xbleh blah do ko nye senyum2 kat atas tu...hak2..sensor sket..lol

gule2 berkata...

rasenye org tu ckp elok je...haha
ko emo jgk sbb tu ko kate die emo skali..

putera aftus berkata...

terbaik la org lidi.. pe lg, letak la kt status gtalk ke ape ke.. baru panas... hahaha

siti murni berkata...

oo..tengah marah bebenor kamu ni..sabar..org cmni bek jgn dilayan jer..

fadh berkata...

omai...
semenjak due tige menjak nih aku asek
terdengar topik perbualan yang same lah...
suda jdi citer hot dlm kampus nih...

miss jane berkata...

owh akhirnya lidi..

ini ke wat ko emo tu???huhuhu
hmmmm....kdg2 tak smua budak yg pergi masjid tu btul dan baik..aku pernah jumpe lagi teruk dari yg kau jumpe lidi..

berkopiah berjubah tapi sbnrnya berselindung di sebalik imej yg di telanjangkan pd umum..

kau tau dia sape?? die rupe2nya seorang perogol bersiri yg tegar! brapa ramai prmpuan yg terpedaya dgn pnmpilan dia, mnjadi mgsa die...

aku kdg2 bukan nk prejudis, tp dgn ade nye org yg brlindung d sblik imej mcm ni, aku rs lbih baik jd org biasa tp tidak mnunjukan apa yg kita buat tu d org...

amalan kta ckuplah hny kita dan Allah je yau kan..
n lagi satu, aku tk prnh anggp org yg pergi msjid tu baik..

sapa kita n sape dia nk bezakan kita dgn org lain???

hati die pon kita tak tau kan???

huhu..pnjg lak kmen rq..
pepun, tima kasih wat cter ni lidi..

haha...adekah ia dibuat sbb rq tny???xoxoxoxoxoxo..haha

najwa hazirah halmi berkata...

memang panas....
suspek kamoo lbey arr....
aper kater pas ni g masjid teros azan setiap waktu..
biar menyirap lg drh dak masjid tuh...!

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
{lumut} berkata...

lu bengang wa cuak..tp lu cool...

Mimie.Candy Cane berkata...

wahhh...entry emo..cool man..adat la tu.bila dia rasa amal dia lebih,dia perlekeh org je.nak tegur x salah,tapi mmg tak kena gaya..

sabar eh

oranglidi berkata...

Tanpa nama, wa trpaksa delete komen lu sbab mengandungi unsur2 merbahaya di blog ini. lagipun nama lu tulis tu salah. hehe.

nasib bek boleh padam2 komen.

sape lu wa dah x kesah.. wa pegi singaprore lu tak trkejut?

cik intan (◡‿◡✿) berkata...

.huu nmpak sgt niat die da terpesong wlupun slalu g masjid

inDah iNdrIana berkata...

asal lu tak hentam jer kpala dye..
lidi.. x semestinya yg slalu g masjid tuh komprem msk syurga dan
x semstinya kt yg nakal2 neh msk neraka..
kan2..

lea berkata...

sabar2...jgn em02...

chokio_nia berkata...

haha..marah ye??lek2..haha..

tapi aku ske care ko tibai die balek..makan dalam siak..huuuu

cik CumeY berkata...

ntah lah..
ramai jerk kan orang camtuh..
saiko tol..

i mean..
dakwah tue bole..
tapi biar cara yang betol..ini main hentam kormo jerk...tak malu kah??

carik salah orang memang senang..
tapi salah sendr x sedar...


psttt...dia malu pastu?
x soh dia blah tutup muke ngan plastik??

hehehe..

nway..aku dah link blog ko kat blog aku..
sbb blog ko best!
hehehe

anis berkata...

ko memang emo habis .
wat anis tergelak je tengok kartun kat atas tuh

Aku Beskot™ berkata...

btol pny marah wa tgk lu..
aha..
tenang je kn lu tinggalkn dak masjid tu terbangang sorg² kt situ..
kekeke..

zatiesiska abdul rahman berkata...

haish wa hangin tul baca entry lu
sebab wa penah kena gak
masa tu wa lepak kat DC (tempat lepak bbdk uitm)
dah pukul 11.30pm rasenya
wa ade keje peers sikit, 3perempuan 3 lelaki
sambil minum2
ade satu geng akak2 tudung labuh ngn abg2 lebai wat meeting kat hujung DC tula
tibe2 depa berpecah
ade 3 orang akak tudung labuh datang kat kitorang
bagi flyers anti kapel
pastu tunggu la sampai die nak kitorang blah
kapel yang lepak kat pondok lain dah blah dah right after depa bg flyer
haha kitorang xnak blah..wat muke blurr je
ingt kitorang dating ke
apa daa
boooooo

meor saiful rizal berkata...

hahahhaha.

pangkah jek budak mesjid tuhh..
apekehe dier..

hmm.
bro lu ade no amoi tuh?
siap kejar lagikk.

msti cun amoi tuu.
perghhh..

OREOO berkata...

hehe..
dah biasa dgn kes cmnh..
dmer ptot amik kelas gimana harus menegur org..


wa ade dengar satu cter..
kalo lu dok atas satu kerusi..
ade ular berbisa bawah kerusi lu..
then ade org tgor,"hoii org lidi yg bodoh dan bangang,ade ular bwah kerusi lu la ngong!!"(contoh saje)
dia menegur scara kasar..
kalau dipikirkan,ape masalah dia tgur lu scara tidak berhemah gituu..
hampagass btol..
tapi..walau apapon..
lu patot bersyukr sbb dia tgor lu..
kalo x lu dah nyaris masok spital sbb kner ngn ular tuhh..
kesimpulannya..org tuh mmg hampagas...
dan amiklah msg yg baik dari org itu saje..
jgn hiraukan si hampagas itu..
doakan dia dapat hidayah dan petunjuk :P

1st tyme wa tules pnjg gilaa cmmnt entry org :)

ruffey berkata...

cool lah lu brader! teringat zaman waa kena serang sampai 4 org masjid skali kat matrix dulu. hoho

farra-eng berkata...

peeehhh ramai gle comment haha..baru me tau o.lidi femes haha

Razman berkata...

hahaha..weih, header bru ko mmg cam siot..

Chikoo berkata...

nice one. ayat mudah paham, isi mendalam. wa mmg syg kawan

~0~ berkata...

ko lukuk skali kepala budak masjid tue...

oranglidi berkata...

man,
-lu jangan memain, wa respek tabligh!
-die ketuk rumah orang laen kot.

al-lavendarii,
-buku bertemu dengan sifir jadilah buku sifir.
-hehe.

diLot,
-aiyyoo.. hehe.
-budget harian dah lari barangkali..

zul,
-alamak, kena tapis FiNas ke?

gula-gula,
-mane link lu?
-emo x emo.. ni rase nak buat emotikus ni.

bumi putra aftus,
-bukan terbaik disini. hehe..
-maleh a nk smbung2 lagi. lantak la depa.

siti murni setulus hati,
-sabar2.. wa x laayan.

fadh,
-omai? omai? ehehe..
-ha.. baguslah.

panjang komen cik jane,
-haha. emotikon ke?
-perogol bersiri?? bahana jugak tuh.
-jadi orang lidi=orang biasa x?
-trimas untuk komen lu. hehe.
-dibuat kerana skadar mau brkongsi.

najwa,
-azan dalam kelas la lpas ni.
-maleh a nk wt ape2 lg.

tanpa nama,
-ahahaha

lumut,
-wa bengang lu cuak? hehe.
-lu pun cool.

mimie candy,
-coooll...
-pelekeh orang tu memang mnda x betul

oranglidi,
-apahal lu komen ?

oranglidi berkata...

cik intan diulit,
-hahaha. ntah la. x reti baca niat orang. hehe.

indahnya indriana,
-haha. ekstrim plak lu ni.
-wa stuju!

lea lea,
-hehe. x emo la.

cokio,
-marah sikit je. rasa nak makan nasik je.
-makan dalam ke? hehe. siak tu ape ye?

cik cumey,
-panjang plak komen. hehe. trimas2.
-wa stuju benar dgn lu!
-wa rase biar lah die tutup muka dengan sejadah.
-trimas sbab dtg sini dan link.. aih, xbest pun la.

hanis zahidah,
-kartun itu secara universal. kalu sape2 terasa bguslah. hehe.

biskut,
-haha. xkan wa nk tembak plak die?

zatiesiska,
-panjang plak lu komen? heheheh
-trimas sbab sudi kongsi cte ni.
-DC? uitm shah alam? wa penah pegi aritu!
-ala, depa pn meeting smpai kul 2-3 pagi.. nk salahkan orang.
-ahaha, abang2 lebai?
-korang bkn kapel pun. wt keja je kan?
-sorakan bertenaga!

meor lame x dgr berita,
-wa dah pangkah masa pilihan raya haritu. dia menang.
-alamak, nombor amoi ke? lupa lah. cis.

oreeooo,
-wah, panjang nye komen! haha
-contoh yang hebat!! hahaha.
-betul dah tu. tapi kalo CARA PUN DAH X KENA, JGN HARAP NAK IKUT.
-ade ke orang suh lari dari ular cakap mcm tu? hehe.

doktor ruffey,
-hahah. cool kan? lu makan mentos mint ke? ke strepsil? haha
-ala, kena serang 4 orang tu sikit je.

farra eng,
-haha.. komen membina.
-femes tu mende??

razman,
-haha. siot siot. siul x nak?

CHIKOO,
-amacam AAR? hehe.
-ayat lu lagi power weh. nak jugak dengar skali skala. hehe.
-sayang kawan!

~0~
-hehe.. daripada wa lukuk, baik wa pegi rukuk. hehe. trimas komen!

Wanie-san berkata...

mmg biase sgt org yg xcukup ilmu agama tp bajet mcm ilmu penuh di dada!bg nasihat biarla kne cara n tempatnye..

.rafiq. berkata...

sabar2. lu rock wa rock. lu masjid wa masjid.
haha

syed mohamed bin syed hassan (jen) berkata...

sumpah wa benci makhluk jenis tu.pui

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

pehhh.

berlagaks siiooot.

bagussshh cik lidi=)

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP berkata...

musti budak tu balik nangis..heheh..