Isnin, 12 Oktober 2009

Menulis Secara Kritikal: KBKK Entri berat

Lu tak nak baca entri ni pun xpe. sebab panjang. Entri ini pernah wa tayangkan pada satu laman indie, bukan muzik indie, tapi penulisan indie.. nak tau klik kertas je disini.


Analisa Ringkas Filem Adik:

Lu penah dengar filem bertajuk Adik? Wa zaman baru-baru lahir dulu pernah tertengok cite ni.. Time kasih ntv7 yang sudi tayangkan semula semalam! (hari wa tulis entri ni 5 julai 09) Memang sebuah cite yang syok. Kalau lu lihat plot citenye, memang ringkas tapi sangat bermakna. Latar masa cite ni adalah zaman PM kite Tun Dr.Mahathir.. Yang wa kaji dulu, cite ni ditayang tahun 1990.. dan ada award yang dimenangi..

Latar masyarakat pulak ada beberapa lapisan kasta.. Yang menariknya ada masyarakat mekanik, masyarakat kaya-kaya sikit, masyarakat orang kurang siuman, masyarakat kanak-kanak dan masyarakat kutu dadah .. haha.. Pengarah dan pencipta filem ni memang membuat wa terkejut.. Dato’ Aziz Satar rupanya woi!..Pandai die cari kisah sebegini..

Wa malas nak ulas panjang lebar sebab wa bukan penulis sektor perfileman dan hiburan.

Filem ni bintang utamanya Mustafa Kamal zaman ‘rock ringan-ringan’ dengan bernamakan Rosli. Memang berpenampilan macho. Badan memang geng-geng bodi builder. Rambut paras tulang kipas, pakaian ala-ala rocker, kerja pulak kat kedai baiki kereta Gary (wa x ingat nama sebenar bengkel tu).

Watak yang paling menonjol sudah tentulah si ‘Mr Os’ waktu muda remaja.. Menjadi adik kepada si Rosli. Os ni walaupun dah besar, die tetap berpikiran kanak2 sebab penyakitnya. Kesian gile wei.. Kalo lu tengok, kawan-kawan die sume budak2.. Hahaha.. Yang penting kawan-kawan die sume kiut. Ada si Buzen dan si Tam (ala, yang belakon dalam cite Cili Padi tu!) mase kecik dan sangat comel..

Konflik cite ni bermula bila si Rosli jatuh hati dengan si Ayu (NorAlbaniah-lu kenal x awek ni? skang jadi watak ibu-ibu je dalam drama swasta).. Rosli jadi serba salah sebab Ayu kurang suka dengan Os. Wa rase nak lempang je bile si Os kena hantar Hospital Bahagia.. Kesian gile..

Cite ni tak kurang hebatnya sebab dibintangi juga pelakon handalan sebagai watak sampingan seperti Accapan dan Osman Kering. Acappan selaku kawan baik si Rosli dan juga watak membantu si Rosli sebagai penasihat dan pelerai keadaaan. Osman Kering pula melakonkan watak penjaga di Hospital Bahagia.. Berpenampilan kacak dan sangat lawak dengan loghat pantai timurnya, menjadi penjaga kepada si Os. Dialog yang tak boleh wa lupakan adalah masa si Os duk maen2 dengan tepon pejabat. Die bilang ” Mu jangan maen tepon! Kekgi ye kerkoh mung!” kerkoh=gigit.. haha..

Cite ni diwarnai juga watak jahat daripada Yusof Wahab sebagai Azman yang terlibat dalam sindiket dadah. Azman ni jugalah yang banyak mencetuskan serabut-serabut dalam filem ni.. dahla syok kat Ayu jugak.. Siap upah berader jahat sebab nak blasah Rosli. Last2 orang die gak kena belasah sampai cabut gigi dan hilang mata hitam!.. haha..

Antara babak-babak yang menyentuh hati wa adalah ketika Os tertikam si Rosli dengan pisau (sebab marah dengan Rosli yang nak hantar die ke Tanjung Rambutan). Si Rosli lempang Os dengan kuat waktu itu. Pergh.. menusuk jiwa woi!.. Lagi scene yang best adalah scene Os lari daripada Hospital Bahagia sampai menyorok atas pokok. Haha.. padahal abangnya nak keluarkan die dari situ.. lagi satu babak menarik adalah, pengarah filem, Dato’ Aziz Satar turut turun padang berlakon sebagai orang gila. Walaupun sekejap, wataknya cukup memberi makna. Ade ke patut? die jalan gaya orang mintak duit dengan pusing2.. ahaha.. lu wajib tengok babak tuh!

Satu scene yang wa minat adalah mase si Os tidur dengan memeluk bantal berbentuk penyu, sebab wa pernah ada benda tu kecik-kecik dulu. Kahkahkah! Di samping itu, wa terusik dengan scene Rosli bersedih dan berfikir sorang2 kat pantai.. Lagu yang dimainkan mase tuh adalah lagu Sendiri-Jamal Abdillah.. Pergh.. Best!

Cite ni berakhir dengan penangkapan si Azman dan konco2.. Os dikira membantu Polis, padahal die tengah maen polis and thief je mase tu.. Cuak si Azman tengok pistol mainan yang Os pegang sehingga tertangkap oleh polis baju biru laut dan suar coklat cerah… Latar tempat cite ni sekitar area KL je.. Cume yang Hospital tu je scene dilakon kat Tanjung Rambutan, Perak. Scene terakhir pun kat balai Polis Gombak..


Moral cite ni? Jaga lah adik beradik dan keluarga lu dalam apa jua keadaan! Ibarat kata Accapan kepada Rosli: ” Makwe lu boleh cari, tapi adik tak boleh wat ganti!” Kalau lu nak tau latar cite ni, lu boleh lawat : Laman web ini. Takpun, baik lu tonton je terus filem Adik!


Psst: Maaplah, entri ni je yang ada.. kalau lu ade lagi filem2 'klasik' yang ingin dikongsi silalah bagitau. hehe. Contohnya cite 'KAMI' lakonan Allahyarham Sudirman. Best!

Psst: wa blum jawap komen bawah? esok2 lah.

28 ulasan:

Akmar Anuar berkata...

eh, aku macam pernah tengok cerita ni masa aku skola rendah dulu..
hmm..cerita ni sedih ah, aku kalo nak tengok pon memang kene ada mood sikit sebab aku tak ske tgk cerita melayu yang sedih2..
part si os jadi orang yg tak betul tu aku tak brape ske..hahaa..cian la kat abg die weh..hmmm...

Anis berkata...

cite adik ni kan dah 4/5 kali tayang jat tv3 .
sayangilah adik badik .
tp plg penting syg diri sndr lu

BuLaN iTu aKu berkata...

adik ni yang OS berlakon tu kan..
sedap gak cite ni
sedih + funny

sha berkata...

aku lagi syok 'baca' cerita(ulasan) kau dari 'tengok' cerita tuh...ihik

EN.ROBOT berkata...

ulasan ko best,.,.
leh jadi pengkritik filem nih,..,~

sI tEDI berkata...

yuP! suka tgk cerita ni. sbb budak yg belakon kanak2 tu semua dah besar.

Cik Dila berkata...

ooo...yang ada scene kat tepi pantai tu..y os main lambung2 bola tu..dan sudah tentu mata2 silelaki terfokus kat gadis2 y berbikini tu kan...!tu pun kalau wa tak silap ah..

imHepPie berkata...

haha..btol2 aku suka part dato aziz satar jdi gila tuh..wahaha jln pusing2 besh2...

cuba ko try wat cmtu kalo brani...!!

zatil berkata...

ade ke movie 'KAMI' Allahyarham Sudirman berlakon??

farah berkata...

aku dah tengok.

versi melayu dan cina.

best.

.rafiq. berkata...

wa pun dah tengok. memang betul lu cakap paling sedih time die toreh pisau dekat abg die. pastu dapat pelempang sebiji. peh sedih gile.haha

Masy berkata...

adik aku tak payah laa risau aku akan letak dia kat hospital tg rambutan ke ape ke nanti.. x payah risau, sbb aku takde adik.

mana agar2 laici?

arryani berkata...

Betul la apa lu cakap tu..

Jangan letak adik kat spital rambutan..

tak baik tau..

Kalo bg dia mkn rambutan tak pe, kan...kan...kan..

(Adik wa keja kat Spital Tampoi. Bukan wa hantar dia...Tapi, ari2 dia keja sndiri naik keta...Berdosa kah wa???)

~0~ berkata...

mmg cite mr.Os best pun..

cite dlu pentingkan moral dari megi cintan bukan cam cita skang..

terra berkata...

wa tak baca pun entri lu ni,
sebab wa dah baca masa zaman kala dulu,
cuma wa nak tanya lu , lu pernah tengok tak cerita :
PERJANJIAN SYAITAN...
wa malas nak gugel, ala pasal pompuan nak cantik pastu dia berjanji dengan syaitan , syaitan tu menjelma dalam rupa nenek tua siap ada tongkat yang berbunyi.....
hah satu lagi cerita MELATI PUTIH.... dengan si Tempang . Best !

Chikoo berkata...

wa rasa penah tgk la cita nih. masa zaman kanak2 dulu

azzaliena suziantie feisal berkata...

udah usha..
weh..
pehal ngn ko??
ko gi ke singapore tuh??
ak xsure g...
wakekekeke

azalea berkata...

adusss memang berat rasanya entri kali ni.. hehe

[z@ck] berkata...

aku ada bantal spongebob..
tiap2 hari msti gentel hidung dia..
hahaha..

The Hobbit Frodo berkata...

hahhahahhaha best best lidi!!!

wa suka ulasan lu! kahkahkah wa ingat masa beliau jalan dengan adik siap pegang2 tangan. masa tu si mustafa kamal dada bidang leh kata kat org ramai .. " ini adik saya, ini adik saya" .. pastu ader minah ni jwab .. "tak tanya pown!!!!" muhahahha


watak os sbgi kanak2 kertu mmg dasyat. hahaha, ni kira filem zaman kanak2 wa jugak arr lidi! huhuhu, wa prnah nak praktis bawak mas karto nyamar jadik abah wa g skolah amik report. huahuahua epic!!!!


perghhh bantal kura2 ko!! patut lu nyer agar2 laici kura2 jugak!!! xoxoxooxoxo

mimie berkata...

lu mmg terbaek la..wa suke citer ni.skang ni takde masa sgt nak layan tv.so kira dah lamer gak la tak tgk citer ni..

” Mu jangan maen tepon! Kekgi ye kerkoh mung!”>part ni mmg kelakar.hahaha

lu luper nak cer part os and the geng tahan umah dia dari roboh.hahaha..last2 sendal ngan kayu..

meor saiful rizal berkata...

mr os dok sebelah kg gua bro..
hahaa..
kg kota lama kanan.
moh le dtg kuala ni hah..

Tp mr os mmg terbaek..
sume citer beliau best2.kelakar giler.
die same ngn hero citer zaman dlu2 cam AR Badul, Salih Yaakob.

Aku Beskot™ berkata...

aha..
ade lg 1 part klaka rsnye..
time os tahan rumah xnk bg runtuh..
ilek je tahan pakai kayu..
cm bongek je tgk..

ak pon ade tgk yg versi cina..
jackie chan blakon..

green berkata...

ak br je nak ckp citer kami tu..

cter kami..
cter yg buat ak nangis..

*malu sbnrnye nak gtau*

oranglidi berkata...

cik Akmar dan olie:
-hehe. masa tadika wa dah tgk cite ni.
-bgus jgk ingatan lu. hehe.
-mmmg ksian kt abang die. kasih syg katakan..

anis zahidah d cameroon:
-ye ke? smpai 4 kali?
-syangi diri tu mmg btul!

Rembulan:
-hehe. btul2.

sha:
-lu scha dgn fahrin tu ke? ehe
-mcmne lu buleh sronok plak. wa tulis rambang je. haha.

encikRobot lame x dgr kabar:
-haha. rase nak jadi penyampai berita rasa. haha.

si Tedi kucing:
-hehe. btul2. tam kira dah lagenda tuh..

cik Dila:
-Ade ke part tu? patut la mak wa suh ttup mata. haha.
-bagusla igtan lu. hehe

imHeppie mimie:
-wa slalu gak buat gaya tu kalu xde keje. haha

zatil:
-ADA!! HEHE.. BEST.. TRY SEARCH KAT UTUBE.
-cite die sedih gile! Nama Sudir dalam cite tu TOOKOO. hehe.

farahwahida?:
-weh, ramai jugak cakap ade versi cina. wa x penah lak tgk .cis...

apa khabar kakijalan bentong?:
-hehe. tu a . sedih gile time tu..

masyhkah lu ingat?:
-wahahaha. kurang asam. kire nye lu anak bungsu ke????? hahahaha!!!! xpun tunggal ni
-weh, lu mcm ahlong agar2 plak. wa sibuk weh! lu wat a, wa nk tgk

arryani ibu yg pnyayang:
-bagi die makan rmbutan, die buang merata plak.hehe.
-cis.. dosa ke? wa x tahu! haha

000:
-btul!! wa stuju weh! asik2 cintan.

terrarosa:
-wa dah agak lu x baca. haha.
-perjanjian setan tu mmg best!
-melati putih macam penah dgr.. nnti wa cari. hehe.
-si tempang tu sama x dgr si capik??? haha
-satu lagi, cucu dato merah! kat ganu tu! haha

chikkkoooo coki:
-hahahaha, bagus3!

azza elite:
-ofkos pegi! hehe.
-pehal? ntah. sedih oo

azalea cik 301:
-hahahahaha! berat mata memandang, berat lagi wa menulis.

zack!:
-hehehe. bantal spongebob x tempatan sgt. bntak kekabu best!

Frooodo:
-hehe.. best ape weh?
-ulasan lu lagi menggentaarkan jiwa lah!
-aaa!! wa trlupa nak ltak part tu!, trimas sbb ingatkan! hehehe.
-oi, gile epik cirte lu. hahahaha. mas karto ape?
-hehe. teringat weh kat bantal ulat beluncas dan kura2!

mimie ganung kite!:
-hehehe. terbaek? terbalik adalah.
-wa pn jarang tgk tivi. nurkasih je wa layan. haha.
-part tu memang klako habis! wa trgelak2 sorang2.
-oh! wa trlupa part sendal umah tu!

meor:
-hahahaha biar betul kampung lu? patut a dalam rancangan tv9 tu asik dgr die cakap bahase perak! org kota upenye.. Walebooor!
-uih, lu mengingatkan wa pada plakon2 klasik. hehe.

biskut:
-apaahal muka lu sedih smacam?
-hehe, ye2, part tu wa trlupa nk state. hehe.
-ape tajuk versi cina die? wa x tgk agi!

greeen!:
-Bagus!! Kalu lu tgk cite tu, macam tu lah wa! cume ade sikit laen. hehe.
-cite Kami memang sedih weh. wa pn nk terharuan tgk ciite tu.
-wlaupun skali je Sudir blakon, tapi mantap!!!

en_me berkata...

x pernah tengok citer Os sampai abes.. volleee ghitewww

zzarina_hasim berkata...

ingt lgik cite nie..mr os de menyamar jd bapak ke abg tah pd kwn die kn??duk men kete time guru besar tgh ckp psl bdk 2 kn?kn?

Razman berkata...

dah tak perlu tgk cte...detail dh ko cte...