Sabtu, 10 Oktober 2009

Luluhawa


Tangkap depan2 Amy

Nah, ambik resepi agar2 leici.

Kalau wa tak silap resepi wa biasa buat ni boleh memuatkan 8 sampai 10 orang makan. hehe.

Bahan agar-agar. kenapalah nama dia agar2..

1 pek agar-agar yang macam tali rafia tu. Cap Lombong . (berapa gram jangan tanye wa. haha. yang saiz sderhana RM2 - RM3 tu)

1 tin kosong. eh. susu pekat. (pakai jenis Dairy Champ untuk mendapat warna hebat! ) padahal guna 1 per tiga tin je.

1 senduk gula. pandai2 lah lu bajet. haha.

1 tin laici berjenama laici.

air paip. (secara fakta, lu boleh minum je trus air paip ni. wa kalu dah xde pitis minum je)



Bahan- bahan kuah kasted sedap semacam:

1 tin susu cair sejat jenis apa2 lah.

2 atau 3 sudu besar tepung kasted jenis layang2

Gula secukup rasa.

Air paip.

Tu je.



Cara-cara menggoreng agar2.

-peringatan awal: kalu nak masak lu baik ikhlaskan niat dan buat dengan penuh sifat belas kasih sayang.

-Kemudian, lu carilah dulu bahan2 tu. kang x cukup, lu marah diri sendiri lah.



-Lepas buka tin laici, asingkan buah dan air rembesannya. Sementara masak, lu carik-carik kan buah laici untuk letak dalam bekas acuan.



-panaskan periuk (besar, lihat dalam gambar) bersama-sama air (air lu sukat lah 3-4 plastik agar2 tu. )

-Pastu, lu masukkan agar-agar sampai habis.



-Lu tunggulah menda tali agar2 tu melarut dengan sebati. Smbil2 tu lu boleh lah dengar lagu atromen.



-Lu pilihlah nak masukkan yang mana2 dulu. Susu pekat ke, Gula ke, Air rembesan Laici
ke. Yang penting, lepas masukkan semua, lu rasalah skit. Kalu x cukup, masukkanlah apa2 yang x cukup haha. Diingatkan, lu boleh adjust kalau lu nak samada agar2 atau kuah kasted yang manis. Kang dua2 manis susah pulak.



-Kacau hingga sejati . hehe.

-Itu je untuk agar2. haha. senang kan?



-Lu masukkanlah ke dalam acuan2 yang ada (Cebisan Laici didalam itu). Wa guna 3 bekas aiskim besar tu baru muat semua agar2.

-simpan dalam peti untuk kesejukan x ternilai.


Untuk menggoreng kuah,:

-Macam biasa, ikhlaskan niat. haha.

-Panaskan kuali, masukkan air ikut suka

-masukkan terus Setin susu sejat (cair) tu. x payah simpan2.

-lu letak lah tepung kasted 2-3 sudu. Wa pun x tahu apa sebab guna tepung ni . haha. Sbab nak nampak kuning kot.

-Lu rasa lah kuah tu. Kalu nak manis, masuk je gula. jangan letak gula-gula pulak.



-Ha, siap laahh. Masuk je dalam peti sejuk. Atau masukkan Ais dalam tu.

Macam chef la pulak perasaan wat entri ni. haha. dulu wa dah wat bingka jagung dan nampaknya x ada orang berani buat. Ade bberapa orang janji dulu nak buat bingka tapi x buat2. hahahaha! Kali ni wa x nak paksa. Kalu lu berjaya, reportlah kat wa. heehe.
Wa masih x de idea untuk entri2 macam biasa.. Hambik je lah entri yang ni.

PSST: Wa mencari kuih yang hilang seperti gambarajah diatas..
PSST: dah raya 6 lu?

53 ulasan:

Zulhasri berkata...

omg..i'm the 1st to comment..bt lgi agar2 tu..bleh bt jamu ak ble ak datagn umah korg...haha

meor saiful rizal berkata...

perghh!!!

tq bro 4da recipe..

terbaek dr ladang arrr..

buat utk mak teman mmg marbelous niehh!

Dairy Champ,kasted Layang2 ngn agar2 Cap Lombong timah yerk..

laici cap ayam brand?haha

Anis berkata...

ahh ..
sudah .
jadi blog bg resepi plak ..
hahaa

nmpk nya anis tak kan makan agar2 yg ko wat la wawa oii ..
tbe2 ternmpk perkataan susu
hehee

cottoncandy berkata...

huwahhh
leh la try......
mudah dan nampak lazat jeh...
heheh

terra berkata...

hahahaaa,
-nasib baik ada gambar senduk disini , buleh wa bajet banyak mana gulanya :P
- CIS , kalu nak sruh nampak kuning letak water color pun kuning weh , itu tepung kasted bertujuan untuk pekatkan kuah la ( 2 markah untuk wa tepuk - tepuk tepuk !)
- air sukat pakai plastik agar - agar , wowww... klasik !
- apa kejadah wa nak komen semua langkah2 lu , tak try buat tak guna, tunggu Raya Deepavali , wa try... lu simpan kata - kata wa ni .




lagi satu... perisa ikhlas dan kasih sayang tu memang sodap , serius :P

Faraheen Hazirah berkata...

haha.. pelik tol blog laki ade resepi..

oranglidi berkata...

Zul:
-haha.. macammane buleh jadi first komen ni??!!
-hehe. kate nak wat dadih plak!

meor dari kuala kangsaq!:
-wahahaha.. sama2. lu nak wat ke tak weh???
-terbaek dari sawah. ni . ladang xde lagi. haha.
-bagus2. wat je untuk sesape. yang penting kena ada kasih sayang!
-hehe. yang jenis2 tu wa x tau lah kat negeri lain ade ke tak. hahaa.
-laici cap ayam ade lah.hahah

Anis Zahidah yang dah habis finalnya:
-tu laaaaah!! wa rase dah boleh jadi serba serbi blog ni. kadang blog atromen, kadang blog masak2. esok lusa blog untuk peluang pekerjaan kot. haha
-adeh, lu ade phobia ke dgn susu? jadi alergic ke? hm.. xpe2. lu wat xyah ltak susu pn xpe kot.

gula2 kapas:
- hahaha. macamana?? lu wajip try weh!
-memang mudah 100 peratus. bahan pun sonang. kecuali kasih sayang. haha

TERRAROSA seiring sejalan dan si Nora:
-haahahaha
-nasib bek ade senduk kan? tu tandenye lepas tu wa baling senduk. Hahahah. lu pndai2 le bajet gula. haha.
-OOOOOHH! macamtu ke gunanya kasted??!! hahahah. wa baru tahu. patutlah haritu wa buat letak banyak2 die jadi melekit. haha. 10 markah!
-hehe. wa baca kat blakang packing agar2 tu suh guna plastik. wa pn guna lah. haha
-wahahah. trimas kerana komen dengan detail! WA TUNGGU LU BUAT! hehe.
-sampai masuk dalam blog lu tuh. haha
-hehehe.. perisa tu terpaling mahal!

oranglidi berkata...

Faraheen:
-hahahha. Chef Wan ade blog x??
-lagipun sekali sekala je. hehe. skadar brkongsi weh. kata nk jadi suami terbaik. kenalah pndai masak. hehe.

al-lavendari berkata...

agar-agar berjaya membuat agar-agar, agar tidak perlu lagi membeli agar-agar.

oranglidi berkata...

al-lavendari:
-wa dah berpusing musing nak memahaminya. tapi x dapat paham jugak. yang wa tau agar lu sihat sentiasa. hehe

Cik Dila berkata...

ramai perempuan rasa tercabar bila orang lidi buat entry pasal resipi.hehe.termasuklah aku.balik umah kena try ni!!

The Hobbit Frodo berkata...

Lidi~~~~


Tapi ...... cara camner wat kepala kura2 ittew mana? cengkerang kura pown x ader. hhhahahhahaa
tapi layan arr resepi ni.


kank wa suh bibik wa masak. kerr aku yg kene blaja pgg senduk ni? xoxoxoxooxo. HUh?? masak?
Mampukah aku ikhlaskan hati? :) kalau x ikhlas apa jadik lidi?? muhahhahaha


p/s: kuih tersebut hilang ditelan bibir yg beso merah delima seperti header di atas. terima kasih

mamma mia! berkata...

waaaa jd chef ko skrg ye?

[z@ck] berkata...

hebat la skill memasak lu..
tabik sama lu..
wa xpernah try bt agar2, puding or kek..
masalahnya umah tok gua tak ada alat2 nak bt semua tu..
isk3..

cik naJwaa berkata...

hahahaa! chef org lidi. perghhh. hebat2. sedap ke tak tu? bak mai la sini :D

♥ayudeadwish♥ berkata...

masak? aku alergy ngan dapurla.. nti ader je yg tumpahla, pecahla, teraburla...
sampai sekarang nenek aku akan halau aku law aku wat kje2 dapo... huhuuuu.. (asik nak memecahkan pinggan mangkuk dia je)

imHepPie berkata...

kalo agar2 ganti ngan tali rafia xde org prasan kan??

Farhana berkata...

Hahaha.. Gempak seh.. Pasni ku nk resepi nasik hujan panas, ikan 10 rasa, ayam masak kelabu asap plak ke.. Bolehhh kan??? Hehehe.. =p

~ kalau nak dengar lagu power rangers masa masak tu buleh kaa??? =p

azzaliena suziantie feisal berkata...

wehhh....
wa uattt...
tapi lu sediakan bahaann..wakaakka..
bagus la ko nih..
leh jadi laki ak masak..hahahahaha

FdausAmad berkata...

update apa lu cakap ni brader?
dah 3 entry lu bising pasal update,
mula mula gua ingat lu nk gurau gurau..

dah sampai 3 kali ni gua rasa rimas juga la..
apa gila gua nak update entry content yg sama,

ok,gua tak update apa apa..itu je message gua nk sampaikan..

mungkin hal intenet yg nk main acah acah..

Chill!!

fadh berkata...

owh tidak~
bukan menggoreng agar2 la..
memasak... klu goreng,
tkot garing je kang agar2 tu..
dah xjdi agar2 dah...
hehe~

~0~ berkata...

wa dah raya 6....pepepun lu mmg terer bro

anak laut berkata...

salam.....

menu yang sangat menarik..kejap lagi saya copy..terima kasih berkongsi.:)

pisey itu aku berkata...

kau buat pos kat aku lah.
oke?

=)
waaah.
ngidam2.
nak laici.
campur ribena.
ouh.heaven online kat rumah.
isk.

tunggu wa balek wa cuba resipi ni!!

Kuda Kertas berkata...

oiii..cam knl je tgn brader yg bkk tin leci tu..kah3..

teringat aku bila kt kmpg mse zmn kecik2..bila blk je msti sme2 buatkn agar2 utk arwah nenek..mmg meriah abes..

{lumut} berkata...

aku nak ko yg buatkan...
leh kan..

!Hidup dalam kotaK! berkata...

bising2 plak kuda kertas...

naseb bek ko bleh mkn laici yg budak tuh carik2kan..

hahahhaa..

btw,,,,resipi laen ade??

+_+

syed mohamed bin syed hassan (jen) berkata...

wakakaka....hai....lu ngajok ngn gua ke...ala,,,,,jgn gtu...xbest r..nnt org ckp wa cbok...poyo..blagak..hehe..mane ad!!

weh!tq 4 da resipi!kalau free wa nak buat!yahoo..!!haha

Diari Kampung Tengah berkata...

Aku yg p'puan ni seumur hidup belum pernah buat agar2 lagi. Nak nak try la. Rajin betul anak bujang zaman skrg ni memasak ye? :)

Sharif John berkata...

YO jiha... budak lelaki skrng lg cekap tau memasak... ape citer kaum hawa ni? wakakaka....

Terbaik la bro.... mesti pengunjung perempuan sangat kagum ngan lu... hebat2... wa pn kagum... nnt kita battle masak bro... hahahaha

Awang Kapak berkata...

add gua dekat blog lu. list lagu rock gua pun boleh tahan juga

BuLaN iTu aKu berkata...

laporr.... sedappp

KeyrOL Zaman Razak berkata...

haha............dasat2......

lenkali post la lagi

rsepi2 eyhhhhhhhhh...

terbaek wok........

.rafiq. berkata...

wah lu dah tuka gamba profil adik lu. comel gila do. wa rase nak kawen ngan adik lu.haha

awiena berkata...

wah ! mmg bgos a die nie :) na try wat a . bhahaha :DD

roshaizul berkata...

er...agar-agar tu aku tak jumpa la. pakai tali rapia boleh kah?

arryani berkata...

Komen wa ni,...berpandukan gambar dan idea yg ada dlm kepala hotak wa buat masa nih...

-Gambar Amy tu, nmpk mcm tak ikhlas jek bergambar..

-Tangan yg bukak tin susu tu klihatan gebu...segebu laici yg dah terbukak kat sebelah tu..

-Wa tertanya2..kalo2, kuali tu boleh wat kaco dodol...erk, boleh ke? Sila jawab, kalo tak wa musykil nih...

-Dan...kueh yg lu carik tak jumpa tu, jiran wa dah makan...harap maklum..

Sekian komen wa buat kali nih...

sblm wa undur dirik, wa doakan Pak Guard kat sana sihat. (walopun dia tak de kena mengena ngan N3 nih...)

mimie berkata...

wa tertelan air liur berkali2 sepanjang bacer entry lu.terima kasih utk resipi terulung ni..nanti wa try buat,kalo jadi wat pos kasi lu.kalo tak jadi pun,wa pos jugak kasi lu rase...

gambar kuih yang last tu buat wa menjerit.wa pun ngah cari kuih tu..mak wa ckp tu kuih tepung kapur..

errr...kenape nak cari? wa leh wat sendiri ape..mintak resipi kat mak wa je..lu nak join tak?

syed mohamed bin syed hassan (jen) berkata...

komen wa x dibalas..ngajok 3 hari

cottoncandy berkata...

OL...
alang2 da nk sms pkck tu..
sms la kt CC resepi agar2 neh!
heheh

br kekal di ingatan sk8...
ngeh3

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

ngeeeeeuuu.

resepinya kalah chef wan.

ni chef lidi ye adek3

balqissy berkata...

sini xde dapor.. mintak sket buleh?? ^.^

chipsmore berkata...

bagus pandai masak..hehe..
btw, i klik ur nuffnang ;)

Masy berkata...

aku tetap nak yg ko buat gak. x kire!

+ cik pinky boomboom + berkata...

fulamak..masak mcm mak aku tuh..kagum2.cuma beza mak aku xnyanyi lagu otromen jer

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP berkata...

adess..nape la wa lmbat komen ni..sbb wa sgt bizi mggu ini..huhuh..ape2 pun, dgn rsepi agar2 laici tu, hopefully wa akn cube.hehe..nnt wa letak la lam page wa, then credit kt lu..amcam..??heheheh...

en_me berkata...

sodappnyerr ..

anis berkata...

weh..
update update !!!

oranglidi berkata...

rilek2 weh, xde idea. komen pun blum balas ni. haha

sI tEDI berkata...

huh!! chef ni!!

aku nak try resepi ni!

I n n z berkata...

pe motip ltk gamba amy tuh ??
musykil ouh

oranglidi berkata...

tedi. silakan! haha.

innz: ntah la.. wa sndiri musykil. haha

Razman berkata...

gle r lu bro...smkin mganaz sjak lme ku tak jenguk...dh bukak kelas masakan...