Khamis, 29 Oktober 2009

Retro Retro Sekolah Kebangsaan

Retro Retro Sekolah Kebangsaan - Entri dari blog lain pertama..

budak2 yg lahir pd thn 8/90an mesti ingat
mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku
cerita.
ari ni bg list, esok mintak duit
beli walaupun cerita buku tu dah tau.
salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp
just tengok gamba je.
bile ade program
Nilam, sebok semua nak pinjam buku.

- RMT kat skola mkn x best, tp yg
berduit pon join RMT, x phm....

- pakai pensel box yg bole bukak dpn
blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

- main lwn pemadam, syg nak guna utk
padam.
padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm
ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg.
Ade
pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu
pgg pon kat situ.

- bulu ayam jd ramping krn sering
dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume boleh
tp bile time kaler sume hampeh.
ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj
la, ape la...

- main game 2D.
super contra, super
mario, street fighter, sume pakai tape.

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole
tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

- balik skola beli JoJo xpon Dendang.
Tora pon best gak.
Beli se mata2 nak
mainan, coklat die x mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die
kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, ultraman,
transformers, ninja turtles,
Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.

jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x
smpt lyn bende2 ni.
kite akan sentiasa
berubah, cume asal-usul kite yg
permanent.

huhu~
ni la baru zaman kita kawan2..

Wa copy entri ni dari blog (http://evanarieza.blogspot.com/). Tentang Indah Indriana..

dalam kepala wa memang nak buat entri macam ni, tapi xde idea sgt. hehe.

Wa perasan blog beliau pun header lukis dengan paint! hehe.. se'geng' lah kite cik eva.

Memang semua yg ditulis tu ada kat sekolah wa. Sistem pendidikan zaman tu semua seragam kan? Effek oleh Penyata Razak barangkali..

40 ulasan:

cik intan (◡‿◡✿) berkata...

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole
tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

.wahhh teringat dekat jam neh
.huuu best best!

oranglidi berkata...

hahahah bagus2!!

wa dulu pun penah nak beli.. tapi last2 parent beli yang otromen tu. bukak otromen baru nampak jam . haha. pasar malam!

sI tEDI berkata...

dulu ada nilam ke? atau org panggil lain? ehMmm..

jam boy london tu aku pernah ada.. gayat gila !!

Jard The Great berkata...

a'ah laaa........ sama je pengalaman kita mase kecik2.. ehehe

Aku Beskot™ berkata...

siyes entri ni imbau blk zmn kecik² dlu..
best²..
rsnye sume pengalaman tu wa da lalui..

buku nota:
oit oranglidi,lu org tganu ke??

itafukada berkata...

waaa..teringat aku pd zaman dolu2.syok giler.sumer di atas ada kne mengena.hikhik..

dulu ayah kasik sehinggit utk belanje.tp gi beli kad2 yg ade gambo artis spice girl,bsb,nsync etc.mane ntah kad2 tu.hikhik..

siti murni berkata...

salam...
hehe...semua org mempunyai kenangan yg hmpir2 sama....syg dh tk boleh turn back time..

OREOO berkata...

woah..
wa pon sempat rase sumer nh..
tora dan dendang 2 mmg btol,juz amik mainan je..
kopok die xmkn cz mak wa kate 2 taik idong cina :P

imHepPie berkata...

aku suka susu cokelat...

kotak pensel aku tiap ada tiga tingkat lgi canggih kan??kan??

bulu ayam x ramping tpi pecah2 bekas tibai huuu sakett..

aku beli dendang je tora mahal..pastu kopok yg tikam2 tuh...perghh dpt singgit heaven gila

eh zaman ko xde belon yg panjang2 tu eh

EN.ROBOT berkata...

game tape contra itu amat best,.,.,.~

~0~ berkata...

kenangan suma tue bro...tue wat gua tergelak...hahahha

nanti wa wat entri sekolah rendah

putera aftus berkata...

caya la org lidi.. aku rase sume pon mcm ni..

tp entri ni tertinggal cerita org main guli dgn daun 'trup' murah tuh.. bdk2 buat main tepuk..

haha

Anis berkata...

wawa..
org jual buku susu segala tuh ade je lg sampai skrg , bkn zmn 80/90 an je weh ..

anis g library sbb mmg nak baca buku ,
tak penah lak g tuk tgk gmbr je ..
lalallaaa

x penah pon beli jojo n dendang tuh n sampai skrg tak penah tau dendang tu apa. hahaha

{lumut} berkata...

indah bukan geng ngan wa ker?
haha..kat skolah wa pon ade sume mende alah neh..
sama lah kite.tp x serupa.

green berkata...

tak pun penyata rahman talib boleh jadi..

♥ayudeadwish♥ berkata...

yeay!
time sekolah dulu mmg besh..
pakai comot2 pon takde sape heran
law sekarang sumer nak branded n ciut2..
aperla

Razman berkata...

jam tgn boy london.. dlu aku ske kumpul koleksi duet..aku smpan duet rm20 yg kaler coklat..syg nk gne..sbb ssh nk dpt duet tu..last2 gne utk bli boy london..mmg aku dendam r ngan boy london..hingga skrg ak dh xdpt cr smule duet rm20 coklat tu..jam tu plak, sbb aku terlalu excited nk taw cmne leh tukar kaler, aku pecahkan..ambik kepingan besi leh tukar kaler tu, msuk peti ais..pstu jmur tgh pnas lak..

Masy berkata...

sama2. heheheheheehe

fadh berkata...

hak3~
zaman dolu2 memang indah weih!!
lgi indah daripada dapat taw duit scholar da msok...

miss jane berkata...

lidi..
ko lupe nk taruk RMT kat seko , program susu, cter suria perkasa hitam...nurse dtg cek gigi bunyi gerudi...

hahhahahahhaha..byk lagi weih..

aku prnh buat entry mcm ni dulu..

hahahahah tp lain cket..ngeh!

SCHAKEYRA berkata...

hahahah sumer aku rasa, jam london tu, aku tak pakai pon, tgok yg kawan jer, dlm hati, mangaih, kagum giler...lupe ker satu mende lagi tu, ala belon pstik yang panjang tu... wahahaha best2...

skang ni, aku sgt addicted beli balik jajan2 zaman skola dolu2..

Cik Cookie berkata...

CIk Cookie ingat semua tuh.sampai sekarang.bila baca gelak cam mak lampir

arryani berkata...

Tang dendang tu....mmg sokong sangat!!!

Pas tu, coklat dia, wat baling2 kat budak yg slalu lalu lalang kat tepi kelas..

saje nk ukur jarak balingan...

chokio_nia berkata...

haha..aku angguk2 je ble bcae sume ne..de g satu..kadang balek mkn eskrem..haha

Sharif John berkata...

Wa layan citer smurf... lu ada ingat.... hhhohho.... wa kecik ati ngan lu ni hohhoohhhooo

[z@ck] berkata...

ciss..patutla macam prnah tgok..
hahahaha

terra berkata...

wa lahir tahun 70-an,
tapi semua citer kartun tu wa layan habis,
sebab sampai sekarang pun masih melayan ngehngehngeh...

mesti lu terlepas tengok kartun Toriton,
hahahaaa rugi lu :P

pisey berkata...

aha.
gua pernah buat entri seperti ini,cuma lebih mendalam.
kih3

june/july aritu kot.entah.tak ingat.

sweet kan zaman muda2
aku suka part RMT tu
sedap kot makanan tu sebenarnya!!
sekali cikgu umum makanan banyak tak habis
semua berduyun pakat nak serbu makan
sebab free.
aha.
=)

Myra Sham! berkata...

hahhaha :)) lawak la bila ingt blk zaman sekolah, btw myra pki pensil box yg guna dr tape nye bekas yg petak tuh, gambar2 artis yg jd bahan inspirasi di jd kan cover nye haha :))

bab lawan pemadam tu mmg btl pon ! :p

vidadarisakura berkata...

haha.betul2.
kena lagi jam ada kalkulator.

BuLaN iTu aKu berkata...

aku ingat lagi kotak pensil aku bentuk kereta...
pastu siap2 bertingkat2 lagi...
huhuhuhuh
teringat jap nostalgia lama pas baca entry ni

inDah iNdrIana berkata...

same2..
semua lalui hal2 mm tuh..
copy2..
xde hal la..
kete kiter se"geng"

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

yg RMT tu aku terasa.

xdapat RMT. tp sebokkkkk nak mkn gak. agagaga

Mimie.Candy Cane berkata...

hohoho..dasat la entry ni.boleh restore balik memory2 wa yang dah di recycle bin.

time ada org jual buku,wa akan mogok takmo bace buku smpai mak gua kasi duit beli buku.huuhuh

wa tak pernah terpilih utk RMT,tp wa slalu share mkn Rmt memember yang dpt..boley gitu?

skang wa asek ngelast je komen entry lu.sebok je skang...

Akmar Anuar berkata...

weh, aku suka main pemadam tu..
ada yang wat collection macam gambar2 dragon ball tu sume..
ade gak aku buat main yang KALAU PEMADAM KAU ATAS AKU, KAU LA MENANG...tau kan game tu??
tekan tepi pemadam tu bagi die gerak and jatuh atas pemadam orang len..hahha..best glerr main bende tu weh!! ;D

Nabil Fizri berkata...

eem

balqissy berkata...

jap, tertinggal pasal baca buku siri salma ngn hady boys. pergh! haha

oranglidi berkata...

apahal wa belum balas komen sini? cis.. lenkali wa reply. haha

iyllienaz berkata...

haha..mmg kenangan mase sekolah tu indah..tegelak2 bile aku baca entri ni..semuanya tepat..ko tetinggal 1 la..dulu2 ade jual biji2 kecik2 yg wangi2..pastu letak kat dlm pencil box semata2 nk pencil box tu wangi jugak..ingat x??

oranglidi berkata...

IYLLIE, WA X INGAT PLAK MENDE TU. AHAHA. YANG PEMADAM WANGI TU WA TAU LA.