Rabu, 30 Jun 2010

Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Bahasa Melayu

Institut ini telah ditubuhkan sebagai Institut Bahasa pada 12 Januari 1956 di atas syor Penyata Razak 1956 agar sebuah institut didirikan untuk mempertingkatkan taraf Bahasa Melayu. Pada mulanya, institut ini berpejabat di Kementerian Pelajaran, Rumah Persekutuan, Kuala Lumpur. Aktiviti awal institut ini adalah bertumpu pada kegiatan pentadbiran sahaja seperti pengambilan pelajar dan penyediaan tenaga pengajar serta kakitangan lain yang bertugas di sini.

Namun demikian, pada November 1957, Institut Bahasa telah memperoleh bangunan sendiri di Bukit Senyum, Johor Bahru sementara menanti bangunan tetapnya siap dibina di Lembah Pantai, Kuala Lumpur. Fungsi utama Institut Bahasa pada masa itu adalah untuk melatih guru-guru khas tentang bahasa terutama dalam pengajaran bahasa kebangsaan.


Molek-molek sungguh cikgi disana...

11 ulasan:

kassim terselamat berkata...

tak tau naper aku baca sampai habis.
hahahhahahha ... mcm baca buku sejarah weh!!

I n n z berkata...

uh ?

FarhanaDr berkata...

Adik aku kat sane.. Ko berkenan cikgu cikgi sana ke OL? Ahaks..

beautiful_rose berkata...

rencana kah?

Anis berkata...

ni sejarah form berapa ni?

aleen adela akoo ^_* berkata...

err..ko pasti ke bukit senyum tmpatnye?sbb klo tempatnye gunung senyum,sebelah je 2.agaga~~

Kuda Kertas berkata...

kenapakah dgn tiba2 saja anda bercherita tentang institusi itu??berkenan utk menetap di sana kah??

-li.zue- berkata...

sumpah aku cam terkejut gak baca post ni awal2.
bia betul orang lidi punya blog kan?










tapi ayat last tu memang mengembalikan keyakinan aku.

bahahahaa.

putera aftus berkata...

kalau begitu, aku kirim satu. terima kasih.

Farihah Ahmad berkata...

ayat last tu, mang menjelaskan betapa post ni milik ko lah.

orglidi berkata...

kasim, ak minat sjarah.

inz, huhu.

dr farhana,. ye ke? ade adik laki ke pmpuan??

beutiful ros, hahahah. rencana dari wikipidie

anis, er... tak pasti.. penyata razak tu form 3 kot.. er..

aleen. ahahah. sebelah je?

kuda, apehal gmbar kaki saama dgn kaki komenter bawah?

liza, oho. yakin kan dirimu.

aftus. no3. x leh. smua aku punya. ahahah!!

farihah. emang dasar kan?