Ahad, 3 Januari 2010

My first day at 1 Cerdas. Cilakak.

Hari ini sesetengah sekolah dah bukak. Jadi elok kiranya kita mengimbau kenangan sekolah rendah sekali sekala.. Jom telusuri kisah ini dengan tangisan berderaian..

Bayangan tentang sekolah rendah sudah terbayang-bayang sejak beberapa hari. Wa dah tak keruan menanti hari yang bersejarah itu. Zaman tu mana ada 'minggu orientasi' sebelum masuk sekolah. Maklumlah, sekolah kampung.. Nak masuk TV3 lagilah tak mungkin.

Baju sekolah baru? Kepala hotak lu. Wa pakat dengan abang dari tadika lagi. Wa malas nak perabih duit umi dan abah. Pakai je baju abang. Kami beza setahun je pun. Uniform sekolah macam orang kebiasaan.. Baju putih ada lencana (tampal guna gosokan strekar) , seluar biru gelap. Wa bukan anak orang kaya macam sesetengah sekolah swasta. Pakai ves lah, kot lah. Beg? Beg galas 'SWAN' abang sudah tentu menjadi pilihan. Wa bukan jenis budak suka beg ada tayar.

Malam tu memang tak dapat tidur. Ibarat kata mat saleh, 'eksaited'.. Jam 4 pagi wa dah melompat-lompat atas tilam berspring arwah umi. "Umi, jom pergi sekolah!" jerit wa. Umi rilek je. Kalau tak silap, dalam 5-6 kali jugak wa kejutkan umi. Hehehehe..

Pagi tu umi letak bekalan 'cekodok' dalam bekas tapewer untuk masa 'rehat' . Air dalam botol 'Altramen' . Wa tak paham langsung 'REHAT' tu pebenda.. Lepas makan brekpes, umi hantar jalan kaki je. Walaupun jauh. nak buat macam mana. Orang kampung. Semangat nak bermain-main pensil kaler baru, lastik awek dan main-main pemadam dah mula membara.. Bukannya semangat belajar wahai adik-adik.. Kawan-kawan sekampung semua dah menanti.
Ada budak-budak menangis bila mamy tinggalkan. Cilakak betul la. Hingus meleleh kesana sini. Wa? Umi hantar kat pagar je. Lambai pun dak. Bedikari kan?

Ada empat kelas yang terdiri dari 20 orang (dan kebawah) untuk setiap darjah. Wa dapat kelas 1 Cerdas. Kelas budak-budak bijak biasanya kelas A, Arif. Kedua Bestari. Cerdas ni kiranya cukup makan. Dan Dedikasi untuk kelas last. Kawan baru yang wa kenal hari itu adalah Hisham. Hisham ni kalau tengok muka memang budak pandai. Muka golongan bakal jadi pengawas dan budak perpustakaan. Wa kenal sebab kami ditakdirkan duduk sebelah menyebelah. Cikgu kelas kami time tu adalah cikgu Rosnah. Wa ingat muka beliau sampai hari ini.

Tiba-tiba Hisham mintak wa tanyakan kepada Cikgu Rosnah tentang 'JADUAL'.. Kan wa dah cakap Hisham ni advance! Wa kurang dengar jadi wa tanya "Cikgu, Darjah Dua bila dapat?". Bongok jugak rasanya. Tapi nasib baik cikgu Rosnah paham.. Esok dapat katanya. Hari ini kita berkenalan dulu. Time cikgu suruh kenalkan diri dan cita-cita, wa cakap "Saya nak jadi Altramen sebab ejaan pertama saya reti eja ULTRAMAN.". Satu kelas berdahak-dahak tergelak.

"Kringggg!!!" bunyi loceng menandakan waktu 'Rehat'. Wa pun keluar membawak beg beserta bekalan dari umi. Masa itu jugak wa berkenalan dengan Pak Long selaku tukang kebun sekolah, Pak Awang peniaga kantin, Pak Ngah selaku pak guard sekolah..
Bila dah selesai makan wa terus pulang ke rumah.

Sumpah, bila dah sampai rumah barulah wa tahu yang selepas 'rehat' masih ada sesi PnP.

CERITA DIATAS ADALAH MEMANG KISAH BENAR. WA INGAT BETUL-BETUL PERISTIWA HARI PERTAMA SEKOLAH NI.

Haih, seronok pulak teringatkan peristiwa-peristiwa sekolah rendah. Maen kejar-kejar, PTS, maen kawen-kawen, study group, pengawas, perpustakaan, cikgu, kelas Agama petang PAFA , UPSR, beg berat, beg ada tayar, maen tarik tudung awek, maen basikal, sukaneka,
rumah sukan, Rancangan Makanan Tambahan, buku teks, buku 3 line, Projek Nilam.

psst: tadi terjumpa sijil kematian umi. ziut. ziut.

Lu ingat ke peristiwa first day at school?

51 ulasan:

Mimie.Candy Cane berkata...

hahaha...gilo ar kuar daya ingatan lu.wa dah tk bape igt masa darjah satu.wa cuma ingat kami berderet kt tepi longkang gosok gigi reramai..huhuh

Mimie.Candy Cane berkata...

wa first ke?

Sharinginfoz berkata...

he he he, memang seronok kan ingat kembali masuk darjah satu....

Pakai Glasses??

Azam 2010, Boleh Capai Ke??

greenhall berkata...

al-fatihah buat ummi

jane berkata...

lidi.....

huhuhu..ko buat aku teringat arwah mak aku..
aku dah takde mak sjak umur 5 tahun so, aku takde mak yg tolong buatkan bekal, tolong basuh baju, n tolong ajar apa itu makna pergi sekolah

smua buat sndri..
dan aku sgt ingat aku nangis masa 1s day g sekolah sbb sedih..

huuhu;(

cottoncandy berkata...

doakn umi...~

Sharif John berkata...

Dulu wa skema je.. hehehe

al-lavendari berkata...

kiranya awak ni muda sangat lagilah ... sbb boleh ingat semua tu. pakcik dah hampir terpadam segala ingatan kisah mula masuk sekolah.

tapi sedih juga, muda2 lagi dah tiada ibu. Tuhan lebih sayangkan dia.

saypOOL rafhtello berkata...

zaman paling best!!!

Koyuki berkata...

part last tu sedih
saya bersyukur sekurang-kurangnya saya punya kehidupan yang agak baik sikit la..sikit..heh

meh saya belanja snowcorn nak tak??
(ayat nak ambik hati)

enuLwanie berkata...

wah..kecik2 pun dh pndai wt lawak..
besau2 makin comel..

al-fatihah wt Umi.
moga dia ditempatkan di kalangan org yg dikasihi-Nya.

Mr.Chenta berkata...

weh =D

pinjam ultraman :D

mwahahaha

dulu kita punya pe ekh?

botol mineral je =D

Anis berkata...

hebat r .
ko ingat sume nye .
anis x ingat langsung ..
hahaa

SwEeTFoResT berkata...

haha..lu wat wa mengimbau kenangan lalu wa je..masuk darjah satu..wa malas nak stori..huhu..amat memalu kan..hekhekhek..

*al-fatihah tuk umi lu..

misz benida berkata...

mst bdak2 pndng pelik je msa ko blik..haha..
dlu msa kcik2,beria bwak bekal skolah..bdk2 skrng dh malu nk bwak bekal..ape nk jdik..

wong ah ian berkata...

hahahaha..lu mmg taiko la brader..budak2 parya pun pk 2 3 kali nak blah time rehat..lu slumber je..haha

cik EPAL berkata...

perghhh main kawen kawennn....jangan main lebih lebih sudah la..haha :D

iyllienaz berkata...

haha..lepas rehat ko terus balik?haha..sebenanya ko tau ada pnp lagi, tapi buat2 xtau kan..

ruffey berkata...

wooopss! same ar. aku 1st day skolah mmg bangun awal gila. ayam berkokok pun tak bangun lagi. siap lompat2 dgn kasut pallas yg ada bintang metalik tuh dari tangga paling atas, sampai lantai bawah.
pastu aku pelik time kat skolah, napa ramai dak2 nangis, pastu ada yg parents dok sblh dorng spjg hari pertama? cam aku, ditinggalkan je, sbb umi pun kena pi skolah lain gak, mengajar =)

kawan darjah 1 aku tak brp igt la, kawan darjah 2 ke atas igt lah, sampai skrg masih kontek2, sampai buat group kat FB. hehe.

lu pa kabar bro? wa lama tak surf blog ni, cam biasalah, alasan paling cliche, "sibuk". hehe. mlm tahun baru pun masih menelaah, sampai la skrg hari ahad T.T

selipar besi berkata...

main kawen2 xpe..
tp malam pertama jgn ko brani nak buat main2..haha..

weh...
take care.

mira ellyna berkata...

wahh hebat gile..
wa xegt la bro...

miss sunshine berkata...

wa xigt time 1st day. tapi yg wa igt wa nangis sbb tkut kt cg kelas yg agk garang(walaupun dia xmrh wa)

pastu ayh wa ckp klw pegi skolah dia blikan play doh yg kebetulan jadi idaman wa. terus wa pegi. tapi sampai sekarang wa xdpt play doh tu sbb lupa nk mntak dgn ayah time balik sekolah. eksaited sangat. haha

cayalah otromen xnangis 1st day skola :D

Jard The Great berkata...

aku bc dari awal cam hepi2 ja.. last2 sedey lak.. al-fatihah buat umi lu..

pssstt... hari pertama sekolah aku kat sekolah omputih.. ehehe

seKut taWar berkata...

waa..men2 pemadam!
wa dpt nyk gle pmadam mainan tu ngah femes...haha

FatinZol berkata...

haha..balik uma pas rehat ye...kecik2 da pandai ponteng..haha..

ak x ingt mna dah pn zmn2 skola rendah ni..tp yg pasti,best n riang-ria la...

al fatihah tuk umi ko..

panggiL guA siv. berkata...

aku tak ingt ape jd fes day.
aku ingt aku ada kenyit mata kat sorg budak laki mase aku darjah 1.
peh.
kecik2 da gatal. hahahaa!

Diari Kampung Tengah berkata...

Wow terer la lu. Leh ingat time hari pertama sekolah. Aku ingat siket2 je....
Projek nilam lah wat aku rajin membaca, percaya tak? :D

mukasurat17 berkata...

bawa bekal-giler comel
balik lps rehat-giler sengal
sijil kematian umi-takziah. (alfatihah)
1st day aku kat skool-tak igt. tapi 1 arif lah..*kerek* hehe

sayu=pilu berkata...

wa tak ingat arh time dajah 1...rugi2 bai

Frodo Baggins berkata...

>>____________<<


muhahahhahaha ...
Boleh tak wa kata tak ingat skolah kat mana?
tp per yg wa hingat, semua tgok rambut wa jer ... kehkehkeh ... ada keganjilan yg nyata disitu


yer sama2 kita sedekah Alfatihah utk ummi kita. weh, wa ada jer x senyap mana pun ... bz dgn hal dunia jer ... xoxoxoxoxo

puspa berkata...

hehehe..
yang aku ingt fes day aku kat sek...
akulaaa bdak yang ko nmpak menangis2 sampai hingus sane sini...
hua2...

al-fatihah utk arwah umi ko..

Wanita Itu berkata...

uiks....sekarang keja altraman eh hee :p

YobSumo berkata...

hehehe seronok kan igt2 saat gembira dgn org tersayang. aku punya hidup pun mcm kau je lebih kurang, aku tak pernah dapat beg roda. hemmm.



tapi aku rasa kau tipu lah part cita2 ULTRAMAN tu? cepat nye kau sengal, kecik2 lagi. hahahhaa.

Razman berkata...

gle kaya pakai beg swan. beg tu mahal siot. wa pakai beg xde jenama pun. td wa g jusco, wa tgk beg swan harga rm99.90. zaman kita dulu dlm rm39.90 je rasanya. abes mahal dh wktu tu. cilakak mahal. utk bdk skolah rendah je kot.

[z@ck] berkata...

aku teringin gila beg swan..tp x mmpu..tp nak gak..hentak2 kaki kat dinding insist nk juga...
last2 dapat..ahahaha

balqissy berkata...

waa~ terus balik tuh. hebat2. hahaha

inDah iNdrIana berkata...

kuat gak ingat lu ex

si kosong berkata...

wa pun pakai beg swan jugak..botol air jenis telefon model motorola.kasut kalau x pallas mesti bata.pencil box mest ada gambar superhero..hahah

shakinah berkata...

jom lawan pemadam!

ada berkata...

hahaha.tak main2 cuit2 tiang ke?

ct odah berkata...

mase aku dajah 1 dulu pun aku tak ngs..mak aku anta pastu trus blik..peh terse hebat..hahaha

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP berkata...

wa dah lupe la..hhahaahaha...

jen - jen punye cite berkata...

weh..lu main kawin2 ade 'main' x??

mcm best.

hBz berkata...

jom buat artikel kepada menteri, suoaya sekolah dilanjutkan hingga usia 30 tahun. zaman sekolah memang memberangsangkan. aku suka!

helena's berkata...

suke lu..rendah diri je kan..wahh cikhel panggil lu pulak..hehe kasar bunyi rase..

Judiene berkata...

aku bru nak gelak-gelak, last2 terbaca ko jumpa sijil kematian umi ko, sedih plak aku rse
huhuhuhu

al-fatihah utk umi ko

btw, aku baru ag kt sini. sila beri tunjuk ajar. haha.

oranglidi berkata...

no hal la JIDUENE,
wa pun nak ajar mengaji ni. hehehe.

oranglidi berkata...

mimie,
-hahahahah.. kuat kan? itula penangan minum horliks.
-yang berderet gosok gigi tu memang cilakak. siap pakai kodomo lion. hehe.
-ha, pirst laaa..

share,
-hahaha.. betul2..

green,
-em, trimas. untuk fatihah.

jane,
-huhu.. lu lagi indepndant.
-rilek2.. jgn sedih2. skang dah besar. hehe.

gula-gula kapas,
-doakan..

brader John are u sleeping?,
-cis.. bila dah besar, jadi activist plak. xkan la lu skema. mesti buas dulu.. men2 dalam hutan. hehe.

brader lavendari,
-muda? hahaha.. takdelah mda sangat.
-btul2..

saYPooL,
-HAHAHAA.. ZAMAN ROCK KAN?

Koyu,
-sedih ke?
-wah.. best la lu dapat hidup baik2.. hargainya!
-snowcorn same x dengan popcorn?

enul,
-adeh.. kecik2 lawak tak bersalah.. besaar2 makin comel? cis.. pelik2.
-semuga.

mrChenta,
-tak leh! tak buleh!
-cakap kite2 pulak, cis. haha.
-botol mineral pon ok la.

Anis,
-bukan lu ada wat post zaman kanak2 gak? hehe.

suwit,
-hehehe.. imbauan lalu menyepi kini.
-kenapa memalukan? lu makan dalam kelas ke?

mizz benida,
-hahaa.. xde orang tengok masa tu..
-ha'a la.. skang budak makan kat kantin je reti. cis. membzir je.

wong,
-kah kah kah! budak2 parya tu menda?

cikEpal,
-wahahah.. er..

iyllie,
-jangan bising2. hehehehee..

rufff!!!!,
-BAGUS2!!! KITA MEMANG ADA PERSAMAAN!
-KASUT PALLAS? NI JELES NI!
-wahh! indie jugak la dulu lu ni!
-bagusla siap ada FB dgn diorg.. keep in touch kan?
-rilek2, wa pn bizi dengan ayam kat kampung.. hehe.. wa kabor baik je.

selipar,
-er.. er.. cis.

mira ellyna,
-hahahahaha.. rugi tak ingat. kalu x boleh wat entri kan?

oranglidi berkata...

miss irda,
-hahahahahahahaa... Menangis? kesian2. Cikgu tu x marah, tiba2 lu nangis plak.
-PLAY DOH lu jangan sebut disini!! wa dah lama nak main!!!!
-apa lagi, try la mintak play doh tu. hehehehe.. konpem dapat.
-ye2. otromen x nangis. hehe.

Jard,
-wa baca komen lu dari awal sampai akhir. trimas..
-peh, patut la speaking fluence je. (betul ke fluence?)

SeKut,
-HAHAHAH!! BEST KAN?

Fatin zOl,
-kecik2 tak pandai lagi la ponteng.. Playing truant je. haha.
-ya, riang ria disneyland!

Panggil Lu SiV,
-Hhahahaha... KOMEN LU Lawak benar..
-gatal mata kan ?

Diari,
-LAMA X DGR CITE LU.
-projek nilam? PATUT A LU MINAT MMBACA..

page17,
-comel kan?
-sengal kan?
-trimas..
-kerek jugak lu ni.. msti budak pandai.. tu yang dpt masuk Ukm tu.

Sayu,
-memang rugi benor!

fRODO!!!!,
-muaaahahahahahahah jugak!
-lu memang nak kena tmpor. sampai skolah pn x igt.
-mesti rambut lu terpacak kan?
-alFatihah utk Ummi lu juga.

Puspawati,
-LU KE YANG NANGIS2 TU? patut la.. hehehe..

wanita Itu,
-er.. macamna lu tau?

Yob,
-wahahaha.. same la nasib kita.
-beg roda tak payah laa..
-BETUL WEH.. PART ULTRAMAN TU!

mAN,
-lu buli azza ke?
-memang mahal, tapi wa dapat free.

zack,
-YHAHAHAHAHA. dapat? gile aaa.... skang lu pakai beg apa?

balQissy,
-wehehehe..

indah,
-erk.. kuat sikit2.

Kosong,
-Pergh! beg swan first hand kan?
-botol tu kini boleh didapati bila beli ribena je. haha..
-pencil box superhero tu memang ketentuan.

SHAKINAH,
-JOM! awak kalah, saya ambik pemadam awak!

ADA,
-WAH!! TONG TIANG TU SUDAH TENTU!

ct Odah,
-BAGUS2!!! TERASA HEBAT KAN?

kakuna,
-takpe, yang penting lu x lupa wa. hehehe.

Jen,
-ade sikit2.
-celaka.

HBZ,
-lu buat la sorang2 benda macam tu. wa x nak skolah lama2. kalau buat artikel tak payah sekolah, wa sokong. hahaha

Helena,
-hahahaha.. memang rendah pun.
-xpe, cakap lu dan wa ni patut dijaikan kebiasaan

judiena,
-trimas sudi singgah.
-meh wa tunjuk dan ajar. hehe..

ol,
lu ni apahal?

sya ar berkata...

giler hebat
ingat lg tuuh
saye sudah tidak mengingati ape pon lg.
=.=

oranglidi berkata...

hehe.. rilek2... esok2 ingat la tu