Isnin, 18 Januari 2010

Seloka : Bila Tanjung diSanjung

Tarik nafas dalam-dalam, hembus... dan hayati:

~dihadapan bunga tanjung, wa persembahkan~


Asalnya kampung Pinang Sepiring,
Pakainya compang-camping,

Kurus kering,

Rambut berombak kerinting,
Santapan nasi berpetai jering..


Rumah beratap zink pecah,
Hari-hari menatap sawah,

Tidak dilupa kebun getah,
Ibu bapanya susah,

Saban waktu mendoakan mewah..


Meningkat remaja,
Semakin mekar kuntumannya,
Cantik dan lawa memikat sukma,
Pertandingan Ratu Kebaya,

Menang pertama,
Apa lagi, hijrahlah Tanjung ke kota.

Menjadi model bergaya,
Aktor berjaya.


Bila Tanjung disanjung,

Kelopaknya lebar melambung,

Tinggi hidung,

Berpakej ; Lupa, Alpa, Bongkak, Angkuh, dan Sombong,

Jalannya tegak dijunjung,

Diludahnya orang kampung ,

Ibu bapa dibiar tak berpayung,
Maaf, Ini kisah tak berpenghujung..
Lu tolong sambung.
Hehe..

"Ketika kedana ia,
Tuhan dijadikan sandaran,

Bila mewah kaya,

Tuhan diletak hiasan.."


..umpama lautan lupakan daratan..
-Ikhlas dari bloger bawahan, Oranglidi -


Kisah ini bukan 'kisah Kaisara Bersama Belia Empat B' ..
Ini cuma kisah yang mungkin selalu didengar. Alahai, berkonsepkan si Tanggang, Malim Kundang, dan Mayang Mengurai ..

Sekadar drama sama cuma lain-lain penyampaian.

Bukan nya wa mahu meng'konklusi'kan jadi pelakon ke, model ke, orangkaya ke, ape ke, akan jadi lupa daratan.. Wa tak mengambil sikap menghukum. Ini sekadar kongsip (kongsi gosip). hehe.

Ya lah, dalam dunia ini banyak orang.. Orang lain, ragamnya lain..

Ada orang miskin jadi kaya, ada kaya jatuh bangkrap, ada study hebat tiba-tiba gila, ada main hoki cedera, ada orang boleh makan kaca, ada orang suka bila dipuji berbanding diuji, dan macam-macam lah.

Sebab itu dalam ucapan dasar penutup Muktamar Bloger Tegar hari tu wa ada cakap
'Bagaikan oranglidi, kita dilakar kisahnya berbeza-beza. Semua orang ada masalah.'. Kan si Kosong?

Kesimpulan: (wa pun tak paham wa cakap apa. HAHAHA.)

Karangan ini ditulis dalam masa 24 minit, sebab itu cacamarba,
Trimas Kasus kerana sudi membaca.

psst: apa crita dik Adi Putra jual pil mengandungi 'steroid'? Ke kena sabotaj?

57 ulasan:

Nabil Fizri berkata...

Alo!
Maaf gua sgt sombong utk dtg blog lu.

oranglidi berkata...

pejadah lu tak tidor? sombong jugak untuk tidur?

jen - jen punye cite berkata...

ayat ko terbaik do..

biase r..budak utp

arryani berkata...

Sejak 20-30 jam nih...ko asik citer pasal sombong jek...

Siap puisi madah pelbagai ni semua..

Sapa yg sombong??

Cakap ngan akk..bior akak gtau dia...

sombong2 pun..kentut busuk gak!! bukan bila kena puji, kentut jadi wangi!!Cis...tara baca munya olang!!

lea berkata...

cacamarba = cincai eh?

inDah iNdrIana berkata...

aahh..
mesti terbaik...
bdk utp..

helena's berkata...

bm pasti A ni..

rAtu saLju™ berkata...

ayat x berapa nak paham..cube2 paham

Jard The Great berkata...

waaa.. hang mmg pandai bersajak laa.....

saypOOL rafhtello berkata...

seloka di pagi hari..

seKut taWar berkata...

nabil sombunk..haha

weh..mna blaja bahasa sanskrit nie?
wa admire bhasa camni...sudikah tuan hamba mngajarkan kpd wa?


pss;lu dtg area bangi/kl..gtaw la..insyallah wa kan luangkan masa utk bermesra ngan lu

wong ah ian berkata...

budak utp mang hebatla..otak aku x sampai tahap otak ko doh haha..

Masy berkata...

main seloka dah sekarang.. maju betoi hehehe

~0~ berkata...

owh...hebat

.rafiq. berkata...

tahniah seloka memang cantik.
adi putra jual pil dalam filem kot.

ezzati berkata...

mcm si tanggang lak..

handhalah ibnu kamil berkata...

salam.

minta maap la.
wa kot salah sorang bloger yang jarang mengomen kat blog lu dah.
hehehe.

sekarang wa komen. lalala. ~~

FarhanaDr berkata...

Boleh tak aku deklamasikan sajak ni? Hehehehe..

milimilo berkata...

mmg cacamarba weh,pening kepale aku..hoho..aku xsombong tp aku mls ah nk jd blogger dah..penat lyn peminat..hahaha

[z@ck] berkata...

aku rasa family Adi Putra kena sabotaj.

touyakaruma berkata...

dah berkali-kali aku baca , tapi tak faham-faham gak maksud dier.

kakimaukah berkata...

aku ingat aku masuk blog karyawan mana tadi..

Kuda Kertas berkata...

sgguh gramtis dan puitis puisi ko ni..hehehe..hebat gak ko reka2 seloka ni..

en_me berkata...

seloka yg chantekkk.. ehehe

mukasurat17 berkata...

Ketika kedana ia,
Tuhan dijadikan sandaran,
Bila mewah kaya,
Tuhan diletak hiasan..

aku ske yg ni;)

mendalam maksudnyaaa..

sharamli berkata...

saya suka dipuji..puji cepat!!sekarang jugak...ha3

Frodo Baggins berkata...

perghhh lidi!!!
aku tau kau mmg terbaik dari ladang!!
aku baca dengan horny nyer ..

'Bagaikan oranglidi, kita dilakar kisahnya berbeza-beza. Semua orang ada masalah.' erkk a samad said koh!


Ketika kedana >> ni mmg wujud ker "kedana" .. fes time dgr. kot bahasa purba sanskrit malayalam padayappa dulu kala ke?


akhir kalam ~ adi putra perlu dijaga

A+z+i+E = AziE berkata...

ho ye.. very bermakna u...

Koyuki berkata...

apasal sekarang ni lu nampak sangat sentimental pasal 'blogger bawahan'

Wanie-san berkata...

perghhh ayat ko!!!msti ko dpt bm A++++

cik EPAL berkata...

susah la kalau diri sendiri tak paham cakap apa :D

oranglidi berkata...

WEHHH!!GI KAROEKE KAT BLOG NI DULU..

RIDZUANROHOCK.BLOGSPOT.COM

Frodo Baggins berkata...

lidi satay!! xder pown karook kat sana!!

Mohd Hazri berkata...

Ko memang pandai berpuitis. 24 minit untuk cipta seloka nih? it a record!

imHepPie berkata...

aku xpenah sarapan petai jering x dptla nak jdi tanjung huhu

Haris Dot Com berkata...

aku dh try hayati so far...cam biase je...same cam aku bace harian metro...

maybe ko kene wat kelainan...tambah perisa...maybe perisa durian, maybe perisa ajinomoto...sape tau ...

YobSumo berkata...

aku blogger kasta rendah datang menjengah ayat2 power di sini. hai diucapkan.

si kosong berkata...

btl kata ko oranglidi..sume orang ada masalah..

dan aku jugak setuju kata2 jen dan ian..

bahasa dan ayat dari student utp mmg terbaik.

.millalara. berkata...

segala yg biasa, jika diluarbiasakan, akan berubah ohh.. itu normal.

oranglidi berkata...

Jen,
-apebenda kaitan utp tu? utp tu aapaa??
-ayat biasa aja la jen.. lu punya lagi menyentuh.

arryani,
-aik? sombong tu sifat biasa kot, jd x salah la diulang2. hehe.
-tara baca munya orang? sapa?
-xde la orang sombong. ni skadar crita untuk kita.

lea,
-uish, x tau plak. ye ke?
-bukan cincau ke sama dengan cincai?

indah,
-mana badak utp?
-x terbaik, ada lagi org2 jauh lg baik

helena,
-Er, pmr A la kot. heheh.

ratu salju,
-hm.. wa sndiri pun dah x paham, nk eksplen mcmna ya?

jARD,
-ambui, DAP lu skang. hehehe
-sajak ka tu? wa pun x tau kategori apa.
hehe

sayPooL,
-pagi ke?
-hehehe.. slamat pagi.

sekut,
-ohohohho.. biarla dia sombong sikit2.. sapa lah kita ni kan?
-er, sanskrit plak dah? wa dulu tulis atas kertas papyrus dengan tulisan conifer. pejadah wa tulis ni?
-o, boleh222!! wa pun bukan blajar dgn sapa2, gini, lu perhati alam. haa.. alam la guru terbaik!
-ok2! wa ada masa wa turun sana, kita men badmnten plak. mesra2 lenkali lah.

wong ah ian,
-ni dah kali ke berapa wa nak cakap pasal utpa ni.
-otak-otak sedap kan?

masy,
-cumel la akak ni.
- hehe. seloka x leh main.

0,
-mana? mana?

fariq,
-eh, rafiq..
-seloka memang cantik?
-adi putra tu yang laen. tu yang berlakon si capik.
wa cakap psal budak genius tu la.

ezzati,
-HAAA.. BAGUS2! ade gak org prasan.

handhallan,
-ala, xpe. wa x kisah..
-cis. komen membina.

Dr Farhana,
-WAAAAAAAAHHHHHHHHHHHH!! SANGAT BOLEH!!
-terharu ada orang sudi..

milo,
-wa lagi a pening. heehhehe.
-aik? alaa.. ksian la pminat luu.. mane mereka nak cari milo ais nanti..

zack,
-hmm.. tu a.. ksian ooo

touyam,
-wa lagi lah tak paham. lu x paham takpe.
-wa tulis bukan nak suruh orang paham pun

kakimaukah,
-aik? karyawan plak dah. hehe.

kudakertas,
-gramtis tu macamna?
-reka boleh a brader. nak laksana filem susah.

en me,
-apa kabar?
-shantik plak.

page17,
-wa pun suka nasik goreng pataya. Lu?

sharamli,
-SHARAMLI SANGAT CANTIK, BAIK, PERAMAH DAN MAKSU YANG PENYAYANG.

Frodo,
-wa suka komen lu.
-nasib baik wa x hadir dari ladang unta.
-horny tu menda?
-samad said pujaan wa.
-kedana=papa kedana., hahahahahhaha!!
-ADI PUTRA ASET NEGARA.

siti Nazirah Khamsani,
-u? alalalala

koyu,
-ramai skang yang sentimental pasal isu2 bloger bawahan ni. FRodo terutamanya.

Wanie,
-Amboi, awak ni.. menawok sampai 4 plus nye. hehee.

cik Epal,
-lama x makan epal.
-wa x paham sebab wa tulis.

ORANGLIDI PALSU?????????????????????????????????????????????????????????????????
-SAPA LU SBENARNYA? MACAMANA LU BOLEH DAPAT WA PUNYA PASSWORD? CELAKA.

frodo,
-TOLONG A PERCAYA, WA X TAU SAPA ORANGLIDI YANG TU. wa dah offline kot..

Mohd Hazri,
-berpuitis tu memang kegemaran. tapi xreti sangat laa.
-ha, 24 minit. tu yang macam hape. haha.

imheppie,
-er.. oo. hahaha..
-makan la sekali skala. sedapp!

Haris,
-hohoho, wa dah reply kat blog lu.

yob,
-ahaahhaha.. kasta rendah lak.
-ahaahaaiii! hehehehe. lempang gak lu kang.

si Kosong,
-HEHEHE.. SMUA ORANG ADA MASALAH! ITU MEMANG BENDA WAJIB BAGI MAKHLUK.
-wa x stuju la. pejadah kaitan utp dengan wa??

millalara,
-SEPERTI AWAN, BILA DIGENCARKAN, KOTA-KOTA WAP BERUBAH MENJADI HUJAN. KAN?

Frodo Baggins berkata...

uikkk ... lu kene hack ke??

oranglidi berkata...

frodo..!! ha.. macamna ni??? clakaaakk btul laa.. wa 19 aribulan x online pun

Frodo Baggins berkata...

hahahahha

aku siap g sna tinggal komen!
ingatkan member ko nyer blog.
mgkin ko lupa sign out x kat mana2 tak

rilex2 ~ g semayang istikharah dulu
entah2 jodoh ko dah nak sampai ..


>>___<<

oranglidi berkata...

pejadah jodoh londoh ni? ahahahah!





apehal lu rajin sgt weh? pelik2. smua blog wa pegi konpem ade nama lu.

Frodo Baggins berkata...

gilerr
aku g mana2 nama LU mesti ada!!!

oranglidi berkata...

ok wa dah tau dah.. die nye lokasi kampung wa. wa memang ada pgi cyber cafe x logout kot.. hadui..

oranglidi berkata...

ADAKAH WA SEBENARNYA LU?

WA TENGAH KONPIUS NI.. LU TAK KONPIUS?

Frodo Baggins berkata...

wakakakkakaka gilerrr
ok lah aku nak tidoo
katil aku dah mintak kene ramas ..


ko g tuka password arr ..

green berkata...

okay, boleh hantar kat berita harian nih..

oranglidi berkata...

kalu antor berita buletin utama buleh dok?

cik CumeY berkata...

ahh...oranglidi..

ajar lah aku bahase gitu gak..nak bagi kat jen..biar biol dia faham kan..hahaha

oranglidi berkata...

nampak pun kelibat cici kat sini, haha.


(wa blajar bahasa tu dengan encik alam sekitar. hehehehe)

blasah je.. jen akan paham nye. hihi

ceri masam manis berkata...

mak! 52 komen ha! lambat kotak komen ni nak dibukak. eheheee

sedap cerita lu! bolehlah hitler zami ambik buat skrip baru pulak lepas mayang mengurai.

eh, suka tulis skrip?

mukasurat17 berkata...

gua suka nasi goreng pataya free.. amcm? sudi blanje?

OREOO berkata...

sebak tika aku cuba mengahayatii..
syabas orang lidi..



p/s:lu keluar utp lah,g futher sastra..

Solehah berkata...

nak komen..serius teurja baca..makna msangat mendalam kan...

oranglidi berkata...

ceri meri,
-ahahaaha..
-hitler zami? keh keh, imposibel (layan mayang mngurai gak lu)

muka17,
-lu yang janji dulu nk blanje. pang kang.

oreo,
-lame x dgr cite lu
-sebak? hahahaha.
-cis, keluar apa, masuk pun dak.

solehah,
-mendalam sampai tulang.