Sabtu, 20 Mac 2010

"Tahap Kesuburan Wanita Malaysia Makin Menurun" Dato' Seri Shahrizat Abd Jalil.

HAHAHAHAHAHAH! APA KHABAR?

Hari tu ada orang AADK datang mesjid. Buat pameran dadah. Mahabbah ( Masjid Hentian Bebas Dadah) ke ape tajuk dia, dah tak ingat plak.

Aku pun main masuk je la dalam bas pameran dia. Dah macam perpustakaan bergerak zaman skolah rendah pulak stail dia. Manala tau kalau-kalau ada permainan 'sep-sep tom-tom', main guli ke, takpun main kutip kulit siput. Tiba-tiba, ada brader menahanku. Ingatkan aku terbowok dadah seplastik.

Rupa-rupanya aku 'pengunjung bertuah yang ke 210'. Celakak. Rasa riak pulak sekejap.

Tambah celakak, aku disoal siasat macam orang dalam dewan parlimen. Brader tu start tanya background. Aku jawap sempoi habis. Dahla cakap guna mikropon! Segan woo.. Mana taknya, ada dua orang awek-awek AADK kat tepi itu brader.

Antara soalan aku tak buleh lupa:
"Apakah pandangan adik tentang masalah dadah di Malaysia?"

Aku yang terpinga-pinga main hambur je apa yang ada di minda. Nasib baik sebelum tu aku ada baca pamplet dan buku statistik dadah dekat gerai pameran di bawah.

"Pada pendapat saya, masalah dadah dikalangan rakyat Malaysia makin teruk [Walhal berlaku penurunan bilangan penagih]. Yalah, kalau tinguk statistik tu, orang Melayu bukan main ramai isap! 78%! Benda ni dah bertahun-tahun merosakkan rakyat! Habis semua muda-mudi jadi setan. Jadi, Sayangi diri anda."
Jawapku konon-konon berfakta.


Brader tu tak puas hati sebab jawapan yang aku beri menepati kehendak soalan. Dia tanya lagi, "Jadi, apakah agaknya langkah-langkah untuk mengatasi masalah ini?"

Aku jawap sewenang-wenangnya,
"Oh, benda ni tak buleh nak main agak-agak. Kalau dari segi pihak kerajaan, saya tak nak ulas panjang-panjang. Itu semua sedia maklum.. Saya nak sebut pasal keluarga lah. Institusi keluarga ni memainkan peranan sangat penting pada pikiran saya. Mereka kenalah memantau anak-anak dengan sebaiknya.. Tapi tak tahulah kalau mak bapak mereka sendiri yang hisap ganja."


Kata-kata aku disambut dengan tepukan dari brader itu dan makwe AADK sekeliling. Aku tak tahu kenapa mereka tepuk. Bukannya aku masuk roda impian pun. Lantas, aku berlalu pergi sambil mengambil hadiah berupa sebilas payung AADK. Bolehlah aku 'payung' orang hisap dadah nanti.

woi: fuh, teringat pulak zaman-zaman berniaga dadih dulu. Kalaulah rege dadih lebih kurang dengan rege dadah, kayo den!

woi: Benji kena tahan sebab dadah ke? Yang menjadi isunya, bukan dia dah kawen ke? Pehal tiba-tiba ditahan bersama teman wanita?

woi: Rokok merupakan antara punca dadah? Nasib baik wa dan Si Kosong tak pernah hisap.

woi: tajuk entri ni? try la google.

46 ulasan:

lumut berkata...

cam bengong entry kau..aku gelak kot..yg x leh blah tajuk entry kene google..harma bettuulll..

thanx entry menghiburkan.

lumut berkata...

gua x nak jd first...

ni yg gua nak ngamok neh.haha

Judiene berkata...

ape kes nama shahrizat pn ada sekali?
ko nak makcik tu ke?
hahahaha

jwpn ko tuh bleh masuk paper r, sure nnt ramai ckp ko alert hal2 negara
hahahaha

xbleh blah!

oranglidi berkata...

mut,
/harma tu hukum alam ke?
/woi! lama x singgah sini.
/first? tampo kang.
/try la google, kite tengok sapa yang kena

jud,
/try la google tajuk tu, betul ke dak?
/keh33. nasib baik wa penah masuk sinar harian dulu.

putera aftus berkata...

weh, da balik ka? badminton jom!

putera aftus berkata...

tajuk x kene dgn entry. wat the hek.

lumut berkata...

aku selalu silent reader je bro..
aku x dpt pon msg lu.
huhu...

oh nada berkata...

biaq betoi tak penah isap rokok?

.rafiq. berkata...

lu memang bikin wa panas. mana perempuan tak subur ni. ceh. lu bijak jugak ye boleh jawap soalan berfakta. wa tabik la.

helena's berkata...

tajuk takde kene mengena tau!jahat!haha

cayackpgua berkata...

haha.
lawak.
ley tahan ko jawab soalan

sharamli berkata...

eleh..bangga la tu dpt pengujung bertuah..

FatinZol berkata...

erk,google2,skali kuar gmbr pondan da~wahaha...tu msti mung la tu~

"derma lah darah,jangan hisap dadah.."
kata si semmy vellu

jane berkata...

ngok ngek ko lidi
apa kaitan entry ngan dato' feveret aku tuh pulak??





























sengallllll
































hahhahahhahahhahah



























majulah belia utk negara cam lidi
































keh3x~

Farihah Ahmad berkata...

kena interbiu plak. bajet tgh kaya kosa kata la tuh. ngehh.

P/S: Still prob load blog ko. instead, kalo aku click per entry, bole la bace. full, xdapek.

FarhanaDr berkata...

Wa tau ape motip lu letak nama dato' sherry.. Supaye kalau dia google nama dia, kuar blog lu, lalu dia klik dan dia bangga sbb ade nama dia.. Popular laa lu pasni.. Hohoho.. ;p

Wa rase tang kes benjy tu lebih elok letak ditangkap bersama calon isteri kedua instead of teman wanita.. Cian bini dia.. Ni laa orang kate, di belakang lelaki "berjaya" pasti ada "wanita".. Erk..

Anis berkata...

laaa..
payung je ke ??
ade plak bertauh yg ke 210 .
hahaa

nawal berkata...

impian suci murni ak nk jdi first x penah tercapai! cisyy!

hebat ooh, jwb spontan pon cam da gaye menteri cakap..

hahah! pdn muke lah si benjy uh, da kne tgkp pasal dadah, x psl2 kntoi gak simpan awek..

lme x nmpak cik lidi?
ke mne mghilannG.

Diari Kampung Tengah berkata...

Wah! taniah dapat payung. Gua beli kate pun tak dpt taw. hur3

Tajuk entri nk gempak je. Tapi betui ka? takut plak aku, dah la cita2 aku nak branak 8. ha3

ruffey berkata...

tetiba terpikir
"ade ke org isap dada, tp tak merokok?"
hoho menarik.
tapi walaupun dorg isap dadah, dorg tetap tak makan babi, walau pun mungkin dorg ikut teguk arak skali? cet

Frodo Baggins berkata...

>>___<<

Frodo Baggins berkata...

tahap kesuburan menurun? owh, tulah wa galakkan kawen 4 ... ngahahha

Frodo Baggins berkata...

belia benci dadah!!
jgn x ske dada sudah ..
x normal .. ngeh ~

ciaoooo

Mimie.Candy Cane berkata...

WAHH...ni yg tabok toing2 kat lu ni.jawapan spontan yang ade isi..wa suka..

wa suke makan dadih..bile lu nak belanje wa makan dadih? perisa keladi tau lidi..perisa kelidi pun buleh gop..hehehe

Frodo Baggins berkata...

ciaoooooo

Frodo Baggins berkata...

hye mimie ... mr. bean tu, wa masih x puas hati lagi!!

crazy_labelle berkata...

lu n si kosong xnah isap rokok?
rse mcm nak french kiss dgn korg...

deqyalalink berkata...

hahahhaa...hebat jawapann lu.terpukau gua..

Si Aizuddin berkata...

Aku rasa brader tu masih tak berpuas hati dengan kau. Baik kau berhati-hati.

Oh ye, Kacip fatimah sekarang banyak yang fake.

oranglidi berkata...

tus,
/chong wei sungguh
/wat de crep

mut,
/aik? kurang asam celcom. abih singgit.

nada,
/nak suruh sumpah kena petir pun buleh

raf,
/har har har. bikin panas gamok nye? wa dengar dalam berita woo!
/bijak lutut lu. buat2 bijak je.

lena,
/alamak. im sori

ulfah,
/lu lawak juga
/tahan panas x?

sha,
/BLOG LU MANA? lama wa tanye
/bukan bangga.. riak takbur je.

fatinzol,
/aik? yekeaa?? bahaya tu. lu terliur ke dengan pundan tu?
/woi2. dato sammy vellu la! pandai dia buat pantun kan?

jane,
/betul la. cer try google
/oi2. butang enter lu rosak ke? wa pun rosak gak

far,
/kaya kosa kata lagi baik dari kaya tak sedekah. ye dak?
/hadui, lu sorang je ada problem mcm ni? tenet rosak kot.

dr farhana,
/dia main google gak ke?
/wa ade try google tadi, dan blog wa ada dalam senarai. adui, takut ISA looll
/ha'ah la, kes benji tu patut letak bakal istri kan?
/kui2.. pandai lu kaitkan ya. lu pandai mengait tak?

nis,
/tu la pasal. payung je. kalu depa bagi dadah kan gempak.
/bertauh ke bertuah?

nawal,
/a? nak wat menda jadi first? haha.
/jawap spontan kena lah masuk spontan lepas ni
/menteri pun xleh jawap mcam tu.
/uih, lu jgn la ckap mcm tu. dia kena reman je laa..
/cik ? cis... cuti laaa.

diari,
/trimas2
/beli kate ke kereta? konpius2..
/betul la! try google.. ada dalam malaysia kini, metro..
/wow.. semuga tercapai cita2 murni tersebut

drRuff,
/isap dada? dadah la!!
/ha'a la, camna ye doktor? wa pun dah pusing bangat sih.
/haram tetap haram kan?

fro,
/pekabor?
/ooo.. betul2. kawen 4 ok.
/ish2. asik dengan dada je. bek lu maen dam.

miau,
/tabik toing2 gane pulok starang?
/spontan isi maen sebal je. hahaha
/er. lu kena belanja wa dlu la!! perisa kelidi? cis. ketitir sungguh.

fro,
/ciao.
/mr bean kawan frodo. sebab muka depa sama.

belle,
/xpenah isap rokok. bau pernah la.
/french kiss tu camna? tampo kang.

laling,
/lu lagi hebat. doktor gigi tuu

si aiz,
/brader tu dah makan nasik. puas dah kot.
/ha'ah, kacip fatimah dah naik harga. dahla fake.

GRuNGe berkata...

Wuits, kenapa anti dadah jer ada kempen, kenapa anti dedah takde plak kempen. Wakakakaka. Lama sey tak datang bertenggek dekat sini.

I n n z berkata...

oranglidi semakin pelik.

░♥si lampu neon♥░ berkata...

weh giler arr aku harap aku subur..

nurayunni berkata...

ish..lari dri tjuk nie...

cayackpgua berkata...

oh



takk
aku putri lilin


mne ko twu nme aku ceh
baru nak misterimisteri

TARANTULAH berkata...

hail ada betol ad yang slah terpulang pada penilaian msing2

mukasurat17 berkata...

bukan perokok????

syabas mere beta!!!

wong ah ian berkata...

alah kene google la pulak..ko taruk terus kan senang aku bace..ni dah betambah keje nak carik la ape la..

siti murni ishak berkata...

erk..apsal soklan dia mcm soalan ujian lisan bahasa melayu pmr tahun 95 eh...?uhuk uhuk...tkpa..kira orait la, jawab soklan dpt payung eksklusif..

LORD ZARA 札拉 berkata...

hahaha~

tajuk memang buat gua laju je nak baca kan?

hahaha~

ni kalau ajar kat kelas ni, mau anak2 murid gua yang suka testosteron tu sanggup buat apa je bagi menaikkan kesuburan~

hahaha~

Razman berkata...

"Rokok merupakan antara punca dadah? Nasib baik wa dan Si Kosong tak pernah hisap."

makan dalam ni lidi. lu nak kena pukul?haha

hans berkata...

gua pun tak hisap rokok
kita geng
hahaha

deus X machina berkata...

gua isap rokok takde lak isap dadah pun...keh keh keh

aleen adela akoo ^_* berkata...

hak.aku sker jawapan yg ko berikan kpd brader 2.terase agak nerd si lidi d ctu.wi3

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

Erk..

















tercari2 mana tahap kesuburan wanita tuh.





















HAMPEH.

vidadarisakura berkata...

fuyooo.jawapan mengalahkan menteri.