Sabtu, 11 Jun 2011

Batu Gajah: Badminton & Prinsip Kahwini Amoi Cina


Gambar sebenar: Kawasan kejadian adalah di seberang jalan

Haritu aku pergi kedai peralatan badminton di Batu Gajah, Perak. Kedai badminton sangatlah sikit di area Perak tengah ni. Maksud aku, kedai yang sofistikated (sofistikated ni ape ye?). Ala, dia macam kedai yang lengkap untuk permainan badminton laa. Lengkap dari kepala sampailah ke tapak kaki.

Tujuan aku ke kedai ni adalah untuk membaiki raket-raket dan juga membeli raket baru. Brader atau uncle yang jaga kedai ni (tak tau la nak panggil ape sebab umur dia baru 37) banyak gak sembang dengan aku sementara menyiapkan raket-raket berkenaan.

Kebetulan haritu memang banyak tempahan untuk membaikpulih raket. Jadi terpaksalah tunggu lama. Sedang tangannya lancar men'jahit' tali pada raket, lancar juga mulutnya bersembang dengan aku. Bahasa Melayu dia pun boleh tahan. Tak sangkut-sangkut. Pelbagai agenda yang sempat kami sembang petang tu.

Antara yang masih aku ingat adalah tentang kisah hidup dia, tentang raket yang sedap dipakai, tips-tips perniagaan, tentang orang timur yang sopan santun, dan pelbagai lagi lah cabang penceritaan.

Tapi salah satu benda yang paling aku ingat, dia ada cakap pasal kawen. Hahaha. Dia ni belum kawen lagi walaupun dah jadi tauke kedai badminton. Alasannya; ada sesuatu yang belum mencukupi.

Dia cakap, untuk pikat dan kawen dengan orang Cina ni memerlukan 5 'C'. Haaaa... Kebanyakan amoi je la, bukan semua. Dan 5 'C' berkenaan adalah:

Cash > Fulusssss
Car > Kereta
Condominium > Rumah la
Clothes > Pakaian
Credit Card > Kad kredit

Hahaha, boleh tahan demand jugak kan? Dia cakap ini berdasarkan pengalaman dia lah. Tapi bila aku tengok-tengok balik, bukan amoi je yang nak benda-benda ni. Biasanya hampir semua pun ade terpikir pasai ni kan? Jangan nak tipu lah. Haha. Lagi-lagi aweks urban yang tinggi maintenance. Kui3.. Kawen atas dasar cintan konon. HakPetuihh. haha.

Last-last tu, dia cakap kat aku dia ada gak terpikir nak kawen dengan pempuan Melayu. Hehe. Sebab berdasarkan pengalaman dia, ramai gila member dia kawen dengan Malay woman! (ofkos member dia masuk Islam la) Dan tambahan pula, dia cakap Malay woman ni sangat taat dan pandai jaga hati laki. Aku doakan ko dapat ye sorang. Hehe.

ps: Kalu semua aweks nak kawen dengan laki-laki mewah, sapa la nanti nak kawen dengan yang miskin-miskin ni? Dunia ohh dunia..

31 ulasan:

Anisa Hang Tuah berkata...

saya tak memandang harta
cewah

rafillet-o-fish berkata...

aku miskin, jadi keperatusan aku kawen dengan awek2 bajet hot ni tipis la..sob3

ama berkata...

ehem ehem batu gajah. hehehheh

Razman berkata...

kalau nak kawen gadis melayu punya, kena ada prinsip 5B

banyak duit

besar punya rumah

besar punya kereta

banyak pakaian

bayarkan hutang kad kredit mereka.

putera aftus berkata...

pergh.. boleh tuju lagu?

p/s: kiranya, aku kena start skrg la untuk sediakan 5C tu weh? hahahhahah

budak ice berkata...

waah demand sungguh..haha..tp oke jgk mcm tu...bru la laki2 sekalian bsungguh2 siket nak keje cari duit.. :P

Aimi dan Pakcik Hashim berkata...

Kawen atas dasar cintan konon. HakPetuihh. haha.


perempuan memang kejam. ko harus faham dunia

sharamli berkata...

amb0i! OL bila nak kawen..hahaha

Pyka Rahmat berkata...

kalau gadis tu dapat la kahwin dgn yang kaya. kalau.

mendatak hijau berkata...

pandang langit 20 minit
hahahha

Farihah Ahmad berkata...

ntah2 ko ada crush kt amoi mane nih, dia xlayan, pastuh wat entry kecik ati bahaha!!!

vampire's lovex berkata...

1st !!

vampire's lovex berkata...

betol ke 1st ntah.. hahaha..;p

woii org perak ke.. sama la oii.

ouhhh apek tu cakap pmpuan melayu setia ke?? yeahhh ,aku lah salah sorang nye..kahkahkah...

laaa,bukan cina je yg nak bnda2 cmtu,memang keperluan pe 5c tu..haaaa..

mamai berkata...

boleh dapat raket murah ker...mau cari satu raket wa dah kena jahanam ngan anak2

rafiq berkata...

hak petuihhh..
hehe..

jgn risau..
ada lg pompuan yg nak laki2 miskin ni.
selalunya yg sederhana ni lebih baik dari yg maintainance tinggi ni.

Pyka Rahmat berkata...

lupa ah dah comment entri ni ke belum.

hm runsing

Republic Aku berkata...

lelaki melayu power...cakap amoi cina...keh3

nada hanis berkata...

sofistikated tu canggih. hehehe. dalam 5C tu, ada jugak la yang aku pandang. HAHAHAHA. Future beb future. hidup berdua memang indah, bila dah beranak pinak, ekonomi meleset, kesian kat anak2.. hehehe


(menetenen tinggi dak?) kehkehkeh

beautiful_rose berkata...

hahah ko bila lagi mau kawen? =p

Encik Psychopath berkata...

normal.


ko bagi la kakak sedara ko kt tokey tu.

oranglidi berkata...

anisa,
-ohho, btui ka? hehe.

rafilet,
-hahaaha. awek bajet hot ye?

ama,
-ape ehem2? haha. penah smpai x?

man,
-ceh, ko bahasamelayukan ye.

aftussu,
-boleh2. ko nak lagu ape?
-stat esok pun boleh ape. hahaha

budak ice,
-hehehehee.. ye la tu. alasan. hehe

rozaimi,
-hahahahaha. permpuan ke dunia yang kejam sbenanye?

sharamli,
-aku tunggu kad dari ko dan mofasad dlu. hehe

pyka,
-kalau kan? hahahaha.

mentadakhijau,
-lama gak 20minit tu. haha.

farihah,
-cis btul anggapan kao.

vampire,
-hahha. first ye.
-kome duk perok dekak mano?
-ko setia ke setiawan? haha.
-keperluan kan. kredit kad tu aku kurang leh trima. haha

mamai,
-ada gak raket murah2 situ. hehe.. maen ganas sgt tu anak pak mamai.

rafiq,
-yang sederhana tu payah mo cari der.hahahha. tapi ko dah jumpe kan?

pyka,
-hahahahaha. takpe2. ko dah komen sbnarye.

republic,
-hahahah! ke situ plak dia.

nadahanis,
-tq teacheeeerr! hehehe.
-future kan. betui le tu. hehe.
-ko mentenen tinggi gak ke? amboi.

beautiful,
-aku tunggu ko dlu. haha. amcam.

psychopath,
-hehe. ape normal dude?
-kakak sedara? haha nanti ak try. hehe.

-li.zue- berkata...

mak saya pesan,

"zaman sekarang ni,
KENA jadi materialistik"


hahaha. tak boleh nak buat apa.
KENA dengar nasihat mak. :)


hye lelidi.
lama tak jumpa.gua harap lu makin ensem skrg ni.
gagah main badminton mcm lin dan.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

salam
bohong la 5c tu... bini gua cina ..gua tak ada duit ok aja bau seminggu ni nikah...kah kah kah..nice n3

arryani berkata...

Kalo jmpa chong wei kat kedai badminton tu...mntk tips ngan dia -camner bole power smash!!

Bella Bell berkata...

malay woman sangat taat dan pandai jaga hati laki?

hehhe.. ok.. saya taat dan pandai jaga hati laki :D

errrr.. memang awak suka ea main badminton?

oranglidi berkata...

lizue,
-hehehee.. betui ke pesanan camtu? hahah.. kalu btui nk wt cmna kan.
-trimas la doakan aku smakin hensem. kui3. maen bdminton ape.. injured. hhee

brutal,
-hahahahaha, yo2 je. tapi tu la kan, aku tulih segelintir ja. x smua.
-trimas2.

kak arr,
-heu3.. chong wei skang sibuk brtanding.
-senang je power smash ni, kena berlatih dengan batu bata.

bella,
-uih, bagus22. hehe.
-badminton? ofkos! hehe. hobi tu. tapi skng injrd. trpakse rehat le. haha.

aleen aiden berkata...

err...er...err...tetttt!ha3.malas nak komen lebih! :P

-li.zue- berkata...

hahah mak mmg pesan camtu.

tapi bukan suro cari org kaya mcm ahmad albab pun.

janji ada duit,
tak bg bini makan batu dgn kayu + hidup melarat dahlah. kehkeh

injured?
haih. main guli jelaa weyh!
take care. :)

vidadarisakura berkata...

aku cari 500 C ok. haha

oranglidi berkata...

aleen,
-jangan menggoda aku la. haha

lizue,
-ooo.. tu bukan materialistik la namanya. tu realistik. hehe.
-ok, aku men guli. cis

vv,
-hahahha. kalau 1 c pun dah 1 tahun untuk dapat, 500 maknanya ko kna tunggu 500tahun la. hahaa

Tanpa Nama berkata...

Terserempak blog ini pulak... Mmg pernah i terfikir mcm pmpuan suke duit laki jer, cinta konon. Tp saudara skalian jgn lupa kbnykan laki 'suka' pmpuan untuk yg 'tu' jer. Lgpun, kalo pilih pmpuan yg cun belaka, bayangkan kalo sendiri jd pmpuan - pandai jaga diri, sopan, keja kuat - laki mcm mane yg anda pilih? Xkan susah pyh buat sume bende tu bg laki smbrngan? Tenung le pnjg2...