Rabu, 15 Jun 2011

Sanaisalju, Asap Kotaraya, Pelangi Buat Bonda. 1991


Lorong panah ditembus sepenuh hati..
guruh berdentum tiada dihirau..
hati cekal tak terperi..


digapai pelangi..

secebis tercalit ditangan..
dikirimkan buatnya di 'sana'
.

- Sanaisalju, Asap Kotaraya,
Pelangi Buat Bonda. 1991
-


rainbow puke colours drawing pictures, backgrounds and images


Sanaisalju merupakan penulis yang memang tak dikenali umum. Aku pun tak kenal. Aku terjumpa buku 'Asap Kotaraya' ni didalam timbunan buku satu ketika dulu. Best tulisan dia. Buku dah tak ade tapi nasib baek aku sempat salin beberapa kerat. hehe.

Aku rasa apa yang disampaikan pemuisi adalah :

-Bagaimana dia bekerja keras untuk survive
-Kejayaan yang ditempa walaupun sikit, dikongsi bersama bonda beliau yang telah pergi. Mungkin dengan kiriman doa.

Aku rase je la mcm tu. xpaham sgt pun. hehe.

15 ulasan:

aque berkata...

fara seorang yang tak memahami ayat2 mcm ni... urm.. so x pandai nak komen...

komen kat pelangi je la... cantik.... sangat :)

oranglidi berkata...

fara,
-tu aku baru je ulaskan. hehe.

intan.maisarah berkata...

lagi best kalau dapat baca keseluruhan buku tu kan

Masy berkata...

sekian terima kasih *blur*

sharamli berkata...

0k..pelangi tu cu..gerak-gerak..ha3

zonaku berkata...

lain orang lain tafsiran

beautiful_rose berkata...

bunyinya macam menarik rugi kau tak simpan buku tu...

vampire's lovex berkata...

hebat ko wehhhh..kalau ko tak translate ayat puitis tu,memang putus otak aku nak pikir bnde maksud sebalik tu...

yang aku tahu,pelangi warna warni...

ko bila plak nak berpuisi?? hehe

A.L.I.L B.L.O.G berkata...

awak mmg minat sajak2 ke? interest to know...

oranglidi berkata...

intan,
-hehe. betui tu.

masy,
-sama2. hahahhaha.

sharamli,
-aku gugel. heeehe

zonaku,
-ye2. lain padang lain belalang. hehe

beautifulros,
-hm, tu ler..

vampire,
-ala, aku men agak je. haha. dulu time komsas kat skola ak men buat je. haha
-puisi? ade je. entri dulu2.

alil,
-mnat jugek tapi x reti sgt.. hehe.

aleen aiden berkata...

klo ko xpaham sangat,aku sangat tak paham..aku bukan jiwa seni.jenis hati keras.memang xdapat nak buat apela.hahah

Roza Ami Nanomiya berkata...

aku sikit pon x paham
nasib baik ko terjemah
memang blh relate

oranglidi berkata...

aleen,
-takpe2, buat2 paham je lah. hahaa

rozami,
-hehee. aku agak je le.

aque berkata...

dah paham yes :D

vampire's lovex berkata...

ko tulis,baru aku ingt aku ada blaja komsas dulu2..hahaha...lupa ingatan betol aku skg...