Khamis, 23 Jun 2011

Siput sedut masak gulai lemak


Pertama kali aku makan siput sedut masak gulai lemak ni masa darjah 2. Memang festaim tu nak sedut payah gaban. Tapi nikmat gila kot bila sedut-sedut tu dapat dia punya isi. Lembik-lembik. Wuuuhhhh.. Sekali suap dengan nasik dan kuah gulai tu. Memang lengkap la terasa hidup ini!

Tapi ada dua benda kena berhati-hati: Pasir dan sedutan yang kuat. Pasir tu sedia maklum lah kan, nama pun siput msti la ada pasir-pasir sket rasa dia. haha. Yang pasal sedut kuat tu, kalau ko sedut terus masuk kerongkong, pedih gak terasa.

Resipi siput sedut masak lemak :
1/2 kilo siput sedut
4 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
5 bji cili api
sedikit halia
sebatang serai
1 bji kelapa diparut
garam secukup rasa
sedikit kunyit
sedikit gula
cara2 :
1.Perah santan dan dptkn santan pekat.Santan yang cair diasingkan.
2.cuci siput sedut hingga bersih,gaul dgn hampas klapa td dan dibiarkn beberapa jam.ini membuatkan bau lumpur ilang dan siput sedut akn jd lbh sdp,pstikan bekas ditutp supaya siput tidak merayap..
3.Bawang2,cili,halia dikisar atau ditumbuk utk dijdkn bhn tumis,
4.Bersihkn siput dan ptong belakang
5.Tumis bwang,cili api dan halia,,msukkn sntan cair dan msukkn siput sedut.Masukkan garam,gula,kunyit,serta batang serai yg dititik..
6.Apabila msk,msuk santan pekat dan dididihkan sbntr dan matikan api
7.Sedia dihidang bersama nasi putih

GAMBAR DAN RESEPI AKU PINJAM DI BLOG : Syahira Shaari


31 ulasan:

CGG berkata...

ko post ni..aku lapo tetibe weh..
hehehe

Anisa Hang Tuah berkata...

dah lame tak makan.
lapa laaa

habsahharun berkata...

sedap hoi.

Titel berkata...

aku puasa harini! mencabar iman betul! urgghhh!

rafiq berkata...

ceh ingat resepi seniri tadi..
pepun memang best golai lomak ni..

org indon kate, lommakk ni..!

-li.zue- berkata...

huh.gambo takley besar lagi ke?




kecur air liur.

aku pun mula-mula igtkan ko bg resepi sendiri.haha

bila nak masakkan utk aku?

bact. berkata...

lu tak payah la letak resepi
gua tanak masak

gua nak try rasa je
bila bini lu nak masak nnt jemput gua k..
hahaah

Anis Mohd berkata...

sedap2

beautiful_rose berkata...

hai la....time2 ni la ko nak up entry makan2.nak pulak gulai lemak siput sedut.melelh kot air liur tgk gulai ni lama kot tak makn...



lapar weyh.......

cik Lea berkata...

wah.....ko ke yang masak

maveles

oranglidi berkata...

cgg,
-ahahhaa.. mngidam x? hehehe.

anisa,
-haha.. ak pn da lama x jmpa kt sini.

habsahharun,
-sedap woi. hehe

titel,
-sama la. aku pun. haha.

rafiq,
-resipi sndiri? haha. masak sadin bole la aku bagi resepi sndiri.

lizue,
-hahaha. ingat nak letak background teruhh gamba tu. bia lagi besaqq. haha
-ko masak untuk ak la duluu. hehee

bact,
-aku ltak resipi mana tau ade yang nak mencoba. hahahaa.
-bini aku masak nanti, aku sental sorang je aaa. malaas nak bagi org len. hahaahaa

anis,
-memang sdapp

beautifulros,
-hahahahahahhaah.. meleleh jugak air liur aku ni. cis.
-makan2.

lea,
-hahaha. tu aku da tulis ambik dari blog org. hehehe

Roza Ami Nanomiya berkata...

aku igt ko bg resepi sebab ko masak sendirik

arryani berkata...

ingt ko msk tadik!! rupanya mimpi ngeri..copy n paste jek.. ;P

Baru ingt nk mntk tapau.. ;P

arryani berkata...

erk..ko pndi msk tk??

Encik Psychopath berkata...

dah lama tak sedut.

perlu sedut sesuatu.

Bella Bell berkata...

arghhhhh.. tak kira tak kira.. nak marah juga kat awak.. huhuuu..

saya suka gila makan siput sedut masak gulai lemak ni.. kalau balik kampung mesti makan punya.. hahaha!!~


errr.. nanti tolong masakkan untuk saya ea :)


^^

ama berkata...

lepasni update resipi rendang. dah boleh kawan dgn mak mak punya blog. kehkeh

vampire's lovex berkata...

woihhhh gila la clear gambooooo....lapar tros..aku balik nnti,memang cari gulai lemak ni aaaa...tapi bukan siput sedut aaaa,aku x reti sedut hahaha...

tabik sikit kat kau sebab terer sedut siput..wahahaha

oranglidi berkata...

rozami,
-hahahaha. kalu aku masak sndiri dah takde resepi da.. smua main balun je. hehe

kak arr,
-hehehehe.. mimpi ngeri ye?
-pandai je masak. nasik goreng, mee goreng, kari dan sup. hehehehehhehe.

psycho,
-ko jgn sedut benda2 x berpaedah dahla. haha.

bella,
-hahaha. marahh konon.
-kampung katne?
-boleh je masakkan. masakkan beras.hahaha.

ama,
-hehehee. woi orang bizi. haha
-resepi rendang aku x pandai sangat. tapi slalu tgk dlm tv.
-blog mak mak pun okk. haha

vampire
-hahahhaa. lapar? makan le.
-ko xretiii seduuuuuttttt??????????????? ish3. rugi2.

ax berkata...

pehh sedap...
dah perut aku tengah kosong nih

nada hanis berkata...

percayalah aku pernah sedut siput ni sampai terkentut. finally aku dah tak penah makan dah. haha

oranglidi berkata...

ax,
-hahaha. ape lagi, resepi dah ada. masakle.

nada,
-hahahahahaa! ko salah teknik sedut tu. ko kena cuba depan belakang

nur berkata...

mak.. laponye.. nak sedut2..

aleen aiden berkata...

pergh...peberet ni okeh!hu3

Fakur berkata...

saya tak pandai masak. takat masak air tu boleh le.

tapi resepi ni kalau masak campur batang keladi, lagi sedap kot.

kat tempat saya, orang masak kari daging campur batang pisang.

tak kisahlah. janji sodap.

oranglidi berkata...

nur,
-hehehe.. masak le. resepi tu da ada.

aleen,
-hehehe. peberet saje wat apee. masak la.

en fakur,
-haha. masak air pun boleehh.
-batang keladi? cam best gak tuu. tak gatal kan
-tempat mana tu siap ada batang pisang. hehe.
-dan btui, janji sooodapp

cimOt berkata...

sedap giler woiiiiii..sedut sampai semput!!!

oranglidi berkata...

cimot,
-takpenah lak aku sdut smpai smputt. hahaha

FzaIbrahim berkata...

terliur.. T_____T
mana la aku nk cri siput sedut ni.. aaaaaaaaaaa..

Fiq Vertigo berkata...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


mana aku nak cari sipot sedut katy sini ...

alahai...

oranglidi berkata...

fza,
-masak lee.. kat pasar ada jual siput biasanya. ehehe.

fiq,
-kat mesir ke? haha. xpa la nkwat cmano jauh.