Khamis, 2 Jun 2011

Liku Hidup Jurutera

PENDAHULUAN


The American Engineers' Council for Professional Development (ECPD, the predecessor of ABET)[1] has defined "engineering" as: The creative application of scientific principles to design or develop structures, machines, apparatus, or manufacturing processes, or works utilizing them singly or in combination; or to construct or operate the same with full cognizance of their design; or to forecast their behavior under specific operating conditions; all as respects an intended function, economics of operation and safety to life and property

Antara kerja paling payah dalam dunia selain menjadi Perdana Menteri, doktor medik, peguam, hakim, ahli ekonomis, adalah jurutera (Engineer).

Jurutera tak semestinya kerja duduk dalam ofis je 8 jam. Tapi kadang-kadang seorang jurutera akan dihantar nun jauh ke laut demi sesuap nasik. Ada juga yang dihantar duduk di tapak projek untuk menyelia, dan tidak kurang yang dihantar ke padang pasir untuk mengkaji tanah.

1.0 CABANG

Terdapat banyak cabang dalam bidang kejuruteraan dinihari. Contohnya kejuruteraan kimia, kejuruteraan mekanikal, kejuruteraan elektronik, kejuruteraan air, kejuruteraan software, kejuruteraan pengangkutan, kejuruteraan tanah dan juga kejuruteraan awam. Semuanya mencabar belaka. Aku ulang, semuanya mencabar belaka.



Kereta, tayar, bas, jalanraya, bulatan, penghadang jalan, bangunan pencakar langit, alam sekitar, amoi.. semuanya berkenaan kejuruteraan..

2.0 CABARAN

Ramai orang memandang tinggi kepada profesion kejuruteraan. Apa tidaknya, sebelum menjadi seorang jurutera, seseorang itu perlu mendapat ijazah sarjana muda yang mengambil masa 4 tahun belajar di Institut pengajian tinggi dalam atau luar negara. Dalam masa itu, berpuluh-puluh subjek, beratus-ratus tugasan (assignment), berbondong-bondong ujian (tests) dan peperiksaan (exams) serta projek-projek yang perlu diselesaikan.

Selain perlu berfikir secara kritis, inovatif dan kreatif, kebanyakan subjek kejuruteraan memerlukan ilmu matematik untuk menyelesaikan masalah. Kalau tak silap, semua kos perlu mengambil hampir 6 peringkat matematik untuk layak ke peringkat selepas itu. Matematik yang aku cakap disini bukannya matematik yang sekolah menengah tu. Matematik disini adalah matematik yang jenis kau kena bezakan 800 kali, kamirkan 40kali, punca kuasa itu ini, barulah kau dapat jawapan.

“If I were again beginning my studies, I would follow the advice of Plato and start with mathematics.”

-Kata Galileo Galilei


3.0 KAYA ATAU TIDAK?

Dan untuk pengetahuan anda, kerja sebagai jurutera tak tinggi pun gajinya. Jadi janganlah cepat menganggap once dah jadi jurutera dia seorang yang kaya raya seperti bisnesmen. Sebab apa aku cakap macam ni? Hahaha. Aku rasa yang dah ada pengalaman mesti tahu. Kat sini jurutera akan diuji adakah mereka bersyukur. Kan? Tapi kalau dia reti manipulasi kejuruteraan, mesti senang jadi kaya. Bukak company consultancy sendiri contohnya.


4.0 KESIMPULAN & PENUTUP


Apa-apa pun, kalau nak berjaya kita kena berusaha. Rezeki ada di mana mana. Jurutera ke, hakim ke, penyapu sampah ke, driver teksi ke, polis ke, arkitek ke, pengacara tivi ke, seniman jalanan ke, artis ke, ape ape je la.. Semua saling bergantung satu sama lain sebenarnya. Ko jangan nak sombong sangat. Tak ke mana pun. haha.

pst: aku nak bukak kejuruteraan perkebunan la satu hari nanti.
pst: aku tulih pasai jurutera tak semestinya aku jurutera
pst: sapa mampu baca sampai abeh memang aku tabik la.

28 ulasan:

Encik Psychopath berkata...

gua lepasan dip civil eng. tapi tak rase power pon.

vampire's lovex berkata...

ko kena tabik kat aku sebab aku da baca sampai habes. haha.

keja apa pon kalau x usaha betol2 ,xde minat memang boleh jadi beban..so kena sabar,usaha..

jurutera memang xla nak masuk dengan aku,aku lemah gilak math.. hoooo

rafiq berkata...

kamiran tu menda?
pelik betul bunyinya.

semoga lu berjaya jadi jurutera kebun.

beautiful_rose berkata...

seorang cikgu pernah berkata kepada aku,

"tak kira apa pun yang kita buat,pastikan kita buat yang terbaik.hatta menjadi tukang sapu,biarlah menjadi tukang sapu yang berjaya menyapu sebersihnya"

apa yang kita nak buat tu,nawaitu kena ikhlas kena bersungguh barulah berjaya dunia akhirat... =)

CGG berkata...

ol..

keje jadi cikgu jugak yang paling best..
tak pening kapla kan bro

Faraheen Hazirah berkata...

aku bce smp abis!

bact. berkata...

aku nak bangga sket..
sbb aku baca sampai abes,,
kahkahkah

tp serius aku cakap
math enginering cam lahanat.
nasib baik otak aku cepat terima pembelajaran..tapi math jela..

yg lain loser jugak..

Bella Bell berkata...

dalam banyak2 ayat kat entry ni.. saya terpikat dengan ayat ni...

“If I were again beginning my studies, I would follow the advice of Plato and start with mathematics.”
-Kata Galileo Galilei

err.. cam xde kaitan dengan entry pulak saya komen ni.. hehe~~

Cik Cookie berkata...

nak kawin jurutera.yeayyyy...
boleh dop gitu?

Mutiara Bernilai berkata...

yg pertama, sy bace sampai abes..sila tabik skang.. :P

yg kdua, aha.. behind all advanced technologies, dalam tu bermula dgn matematik yg advanced2 jugak..

engineer adalah kosong jika tanpa manipulation of math..

aish. jd IR gaji byak..tp jd engineer, agak semput, gaji besar jugak, tp xsebesar pressure yg perlu dtanggung akal.. :P

~tak bsyukur lg. aish!

tp, kalu engineering masuk consultancy, masuk bahagian research..buat commercialized project..insyaAllah..juta2..

~aish..kne baiki niat!


yang benar,

*mutiara yg x semestinya terlibat dlm mana2 engineering field

Mutiara Bernilai berkata...

yg pertama, sy bace sampai abes..sila tabik skang.. :P

yg kdua, aha.. behind all advanced technologies, dalam tu bermula dgn matematik yg advanced2 jugak..

engineer adalah kosong jika tanpa manipulation of math..

aish. jd IR gaji byak..tp jd engineer, agak semput, gaji besar jugak, tp xsebesar pressure yg perlu dtanggung akal.. :P

~tak bsyukur lg. aish!

tp, kalu engineering masuk consultancy, masuk bahagian research..buat commercialized project..insyaAllah..juta2..

~aish..kne baiki niat!


yang benar,

*mutiara yg x semestinya terlibat dlm mana2 engineering field

Aimi dan Pakcik Hashim berkata...

ok. tabik kat ko
ko jd ler jurutera bertanggungjawab eh

arryani berkata...

aku baca smpi abis sbb nk cari typing error jek!!

tp, aku tk jmpa plak.. ;P

kasutburok berkata...

1.jumpe ak jap lg,ko kna tabik ak.
2.pepatah omputeh tu mcm bese je tgok.hahaha
3.6 level matematik yg ak xtaw ape gune semue tu stakat ni.dah lupe byk adelaa.
4.ak suke kesimpulan.hahaha. "ko jgn nk sombong sgt".

oranglidi berkata...

psikopath,
-diploma blum rasa lagi. kalu degree baru le power. cer baca balek ape aku tulih kt atas tu.

vampire,
-nah aku tabikk. xnampak xpe la. haha
-minat? minat boleh dipupuk kata bapa aku. hehe.
-oh, takpe. yang mana boleh masuk, masuk le. ehe.

rafiq,
-kamiran ni macam integration gitu. kalu ko bezakan, boleh la kamirkan balek. aku pun takreti. hehe
-trimakasih2.

beautifulros,
-btul ckp cikgumu itu.kalaulah smua org mcmtu, aman dunia ni kn?

pn gula2,
-btul222. boleh cuti time cuti skola. hehe..
-tapi ckgu pun kdg2 bizi smacam gak.

paen,
-woho. haha. aku tabek la.

bact,
-haha. silakan bangga. ak tak marah pun
-ko msti student cmerlang ni. hehehehe.
-aku pecahan pun tak pandai.

bella bell,
-trimas sudi singgah
-tu ayat galileo galilei.. hehe. aku pn kagum gk.
-xda kaetan pun takpa.

cik cookie,
-hahaha. boleh22. xdahal.
-tapi kena sabor la kalu die keja gila punya. haha.

mutiara,
-ok2, ak dah tabek.
-advanced matematik ye panggilannya? hehe.
-betui dh tu.
-jd IR mmg la tnggi sket gji dia.
-stuju dgn pndapat gaji tak setimpal dgn pressure.
-ha, kan dah kantoi. haha.
-xyah tipu le. msti ambik engine ni.hehe

aimi,
-aku naek gerun lak sebut nama aimi. hahaha.
-aku tabik kat ko le sbab ko baca abeh. hahaa.

kak arr,
-cisss.. hahahaha. takda ye?? naseb baek. tapi kalo dicheck dgn bahasa baku, memang banyak la salahh.

pensukebulan berkata...

aku suke part gaji tak setimpal dengan kerja. haha kalau pikir gaji keje ape pun tak setimpal kan dengan derita ditanggung. doktor pun sama. redha wey redha. mari kite redha :)

ye mari betulkan niat setiap minit.

DuniakuAbstrak berkata...

aku dah bosan jadi jurutera..aku nak jadi artis pulak

k a k L a m p berkata...

tau x akutakot nak bace post ni.. sbb kat ntry bawah tuh pic die cam seramm iskkkk

Fakur berkata...

drama melayu dalam tv selalu tunjuk injinier pakai semat2 walaupun masa pi site. jgn nak bohonglah. mungkin tukang tulih skrip atau pengarah main bantai dan tak buat homework.

lagi satu, orang selalu terkeliru antara injinier dengan ir. diorang tak tau yg sebelum layak pakai gelaran propesional tu, sorang injinier kena lepasi dulu tahap ujian tertentu.

dan kalau dah bergelar ir, fuyoo, dia punya tandatangan mahai wooo...

lin jade berkata...

huhu...kne tabikk spring jgak kt lin erkkk...
sbb berjaye bace smpi ker lassttt...
cehhhh, igtkan engineer td, nsib bek bce ps kt bwah tu....hehe
ape2 pon..rezeki ade di mana2...

maCy berkata...

cikgu pn 4 taon. same taon ngn dokter, ngn engineer. haih. patotkurangkansikit. huehue

mendatak hijau berkata...

kita tukar profession ok?

a little less conversation berkata...

nama jawatan engineer plg pelik tp gempak lg power pnah ak dgr ialah WORKPACK ENGINEER..da cm sixpack da..haha

oranglidi berkata...

kasut,
-maleh aku tabek. hahahhaha
-dlm buku offshore kot.hehe.
-ceh ko. pdhal smua 6level msih igt. demyu
-hahaha, ksimpulan yg butthurt bagi yg trasa.

pensukabulan,
-huhu... gaji x stimpal ni boleh kata hmpir smua sektor ade. tp nk wt cmna.
-huhu.. gudlak le dokter ye?

duniaabstrak,
-woho.. baguih2. takpun ko masuk politik. bes gak tu.
-tapi rockers ramai kot ambik course engineering. hehe.

kaklamp,
-ahahhahhaha.. pic mata kucing pun seramm.

enfakur,
-depa rasa engineer kn profesional. tu yg kostum macam tu. hehe
-ingineur (ir) tu pangkat untuk yg professional sket kn. memang mahal cop tu. tapi mahal juga tanggungjawabnya. hehe

linjade,
-ok2, aku tabek spring sprong ni,hahaha
-hehe.. ak ni xda la rti sgt smpai jadi engneer tu. ahaa.
-btul2, ulat dalam batu pun still boleh cari makan.

macy,
-4tahun mrupakan satu tempoh aje.. tp subjek2 nya laen sama skali.huhu.
-kat luar ngara ada yg ambek 3taun lbih utk grad. tp x diapprove la kt sni

mentadak,
-hahahahah.. nak jadi ape? hehe

zatie,
-workpack tu besa dguna kat offshore kan.. mmg dh keja dia smpai boleh dapat 6pack le tu kot. hahaha

sharamli berkata...

Matematik kejuruteraan jadik math kejut! memang terkejut-kejut bila mas0k kuliah.

oranglidi berkata...

sharamli,
-hehehee.. tu la pasal. kejutan elektrik ke?

a little less conversation berkata...

onshore pn ada gak workpack engineer..tah ape nye skop keje la workpack ni..ape yg pasti, bg ak nama jawatan siyes gempak, trus mmbuatkn ak nk mntk jwtn ni..hahaha

Uchi kay-f @hmad berkata...

keje yg sudah ditetapkan......

apepun keje adalah ibadah