Rabu, 15 April 2009

Kisah tak kisah (Pengalaman di alam buana-1)

SEKOLAH- Ketika wa belum belajar subjek matematik tambahan lagi: Malam tersebut sungguh dingin. Wa dan rakan2 sebilik berhempas pulas menyiapkan santapan larut malam. Ya, wa tinggal di asrama waktu sekolah menengah. Sekolah di perkampungan. Santapan kami malam itu adalah meggi rebus.

Tentatifnya mudah. 1orang berjaga2 didepan pintu bilik (cover line), 2 orang mereneh air panas (zaman ni wa guna alat pemateri bengkel Kemahiran Hidup sebagai heater) dan seorang tukang merebus meggi. badan pelaksana xboleh ramai2. nanti xhappening.

malam itu meggi pilihan wa adalah perisa tomyam. dah lame wa cari perisa spageti tapi xde. Ahmad (bukan nama pendek) bertindak sebagai projek manager. misi bermula sebaik sahaja lampu dipadamkan.

########

segalanya berjalan lancar. wa sebagai penyumbang pinggan mangkuk dah x sabar nak melantak. kami membuat bulatan mengelilingi hidangan tersebut. seperti bulatan tadarus Quran. Tiba2 wa rasa nak mengamuk. Rase nak memahat kepala Abu Bakar (tukang merebus). "makan ramai2 lah syok." ujar beliau sambil menyuapkan meggi yang panjang. Wa tau la syok makan ramai2.. tapi kenapa harus masak meggi yang bercampur-baur perisa dalam sebuah baldi??

malam tu kami tidur kekenyangan..

21 ulasan:

farid berkata...

oit...

g aa buat assignment tuh...

sebok nk update je..

hehehhehe...

1st commentar...

tp x bace lg..

hahahahah

(+_+)

farid berkata...

klaka siot....

+_+

oranglidi berkata...

lu nak kena tendang bahagian mana?

farid berkata...

bahagian ____ maximus...

isikan tmpat kosong pasal ak lupe...

wakakakaka...

+_+

.kakijalan. berkata...

memang gila.
aku paling kuat pon pernah makan megi tanpa rebus depan warden.

terrarosa berkata...

aku syak baldi yang Abu Bakar guna tu ada sisa sabun breeze kaler,
sabun tu ada kesan mengantuk kalau termakan .
serius...hahahaaa....

uya ahmad berkata...

hahaha..best nye ade pengalaman cmtu...
mase aku kat asrama dulu, kettle, water heater(kat fountain air tu..) da ade...makan meggi tak yah cover line sebab kat koop pon ade jual..hhuuuuu..teringat zaman kecik2 selalu ponteng prep, skang ni ponteng kelas pon takde sape nak marah....

ruffey berkata...

funny. teringat kenangan kat asrama dulu. hehehe

tapi tak la rebus meggi dlm baldi.

kitorang fly gi warung depan skolah je, makan meggi. heheh

Saphuan Awang berkata...

Lek ah brader Wa...

Meggi campur2 perisa pon orait pe. Experimental sket...

oranglidi berkata...

.kakijalan. : Megi tanpa rebus ibarat irama tanpa lagu. xsedap. baik makan mamee manster..

terrarosa: haha.. yeke? xsilap wa budak2 skolah wa pakai sabun daia je.. breze kaler tu bukan baru tahun 2007 ke dicipta?

uya ahmad : dulu lain skarang kain.. haha.. wa gerenti hidup lu merana kalau hidup d skolah wa.

ruffey: wa penah gak flew.. tapi kantoi ngan pak gad.

Saphuan Awang: nama lu macam retro 70an.. memang ok tapi wa makan sampai terantuk kepala nak sedap ape? rase stokin pun ade

kuda kertas berkata...

mnarik creta lu tu..bole bikin pilem pendek..

zaharidla berkata...

aku pon teringat time dok hostel belajar kat sek. vokay, dulu...
aku pernah rendam megi kari dlm teh 'o', sbb dah x dpt air panas kes dewan makan dah tutup.

oranglidi berkata...

kuda kertas: memang wa plan nak wat filem. lu ade bajet?

zaharilda: lu memang hebat brader. wa sgt simpati trhadap lu. mesti ade rase teh tarik skit2..

uya ahmad berkata...

hahahha...eyh, penah2 rase, mase tu kat lower form, before transfer sekolah baru...kekeke...
megi haram bawak...nak makan megi pon senyap2...pastuh, tibe2, depan bilik ade fountain air sejuk n panas..ape org pggl tu???haaa..water cooler???
tapi seb bek ku jenis tak kepingin sgt ngan megi ni.....heee

oranglidi berkata...

uya ahmad: apahal la skolah lu haram bawak meggi..

mende air tu namanya pembancuh simen. wa pn xkepingin tapi inilah nasib wa yang hidup sederhana. xkan nk makan tiken chop stiap ari?

milimilo berkata...

haha..ape ke bangang benor masak dalam baldi?
tapi aku mcm pernah buat je masak dalam baldi..time hari kentin

milimilo berkata...

skolah aku ade water cooler n heater..so xpyh susah2 nak pecah masuk bengkel khb..hoho

milimilo berkata...

mane pergi pinggan mangkuk yang kau sumbangkan huh?

oranglidi berkata...

ahaha.. lu skali komen 3.. spam.. cis.. pinggan mangkuk tu jadi hiasan..

zzarina_hasim berkata...

ayarks..
bley plak ko mkn lam baldi..
baldi yg digunakan utk merendam bla bla bla..

hahaha

Tanpa Nama berkata...

ko x agk2 da r penyumbang pnggan mgkok pas 2 nk pky blik pnggn mgkok 2