Isnin, 27 April 2009

Kisah tak kisah (Seputar Kuala Lumpur-3)

Episod terakhir seputar K.L (kalau lu belum baca entri 1 dan 2 sebelum ni, lu tak akan paham)

PUDURAYA-Perdana Menteri datang 2 hari lalu wat lawatan mengejut!: "Pakcik tadi mintak duit kan?" soal brader macam detektif tersebut sambil membuka kacamata hitam.. "Pastu adik bagi?".. wa hanya mengangguk secara x bersemangat. Wa baru nak mintak beliau kejar pakcik tu ,tiba2 beliau mengangkat tangan diparas dahi.. memberi tabik hormat. " Adik ni memang sangat bagus.. Sumpah". Kenapa nak bersumpah-seranah disini?

"Abang sebenarnya tengok pakcik tu dah 2-3 hari melilau2 kat sini" katanya dengan penuh dedikasi.. "Tengahari tadi abanglah yang belanja die makan nasi.. die ajak abang makan jugak, tapi abang x boleh dik".. suaranya tersekat2.. " Knape bang? ape yang sedih2 ni?" kata wa bernada 'curious'.. "Abang bukan sedih dik. cuma kesian. dalam mulut die macam ade ketumbuhan.. bernanah2 .. abang jadi x selera makan.". Erk.. x trperasaan pulak wa.

"Abang memang respek kat adik. Nak dijadikan cerita, tadi abang tengok die ade mintak duit ngan sorang yang berkopiah..ala2 Tok Guru.. Tau apa lebai tu buat?.. Haaaak Tuuuishh.. lebai
tu ludah kat kaki dia !(sambil membuat demo)".. Memang dasar brengset..terpercik api kemarahan dibenak wa.. Pak imam kampungwa pun penah wat gitu semasa ambil wudhuk di surau.. ludahkan syaitan gamaknya..

"Hm.. Tulah orang zaman sekarang.. lupakan daratan.. lupakan Perdana Menteri.. Er, dik ..abang sbnarnya kurang 5 ringgit lagi nak dapat tiket ke Penang.. Adik ade lagi sikit duit?" Terus terang abang tersebut. Wa dengan berbesar hati memberi wang tersebut tanpa segan pilu.. Tolong menolong budaya kita.. tak gitu?

Dalam bas baru wa perasan... pakcik misai tadi memulakan modus operandi yang sama kepada mangsa lain disudut tiang menunggu.. begitu juga dengan brader tadi.. berpakat rupanya..
Wa menggertap bibir menahan amarah..siapa dikira bersalah dalam hal ini? Terbayang wa akan nasihat Frank, "Kalau lu gi KL, better lu bawak pisau..macam wa, wa
bwak rambo punya" .. Tersengih wa keseorangan...

Ini kisah benar. Lain kali wa nak belasah dengan fire extinguisher kutu-kutu tersebut. Wa akan buat 'Gerakan Menghapuskan Kutu-kutu Bersepadu' (MENGGERUTU). Nak join, mesej wa. Dah, wa nak pergi buat proposal MENGGERUTU untuk PM ni..

22 ulasan:

ruffey berkata...

menggerutu. heheh. funny.

sini kat indon lagi dahsyat wo.

ari tu aku ngan kawan aku tgh makan kat gerai makan ni.

tetiba datangla sorang pakcik mintak duit kat kitorang, kata takda tambang nak gi mana ntah.

aku ngan kawan aku menolak la dgn cara sopan santun berbudi pekerti amalan mulia,

tau2 pakcik tu maki hamun kitorang

"PELIT (kedekut)! ANJING!"

ko tak pengsan kalau pengemis maki ko dgn kejam skali?

anjing tu kata makian peringkat tertinggi kat indon ni..

oranglidi berkata...

ruffey: haha.. nama pun indonesia.. kucing pun sepak wa kalau wa tak bagi ayam seketul. kalau wa, wa bagi anjing sekor atas kepala dia.

Anis Mohd berkata...

hahaa..
anis pernah kena marah gak ngan pengemis kat indo dulu .
anis ckp x de duit ...
sesuki-suki die je seluk poket anis nak cek btl ke tak de duit.
naseb bek anis mmg x bawak duit ...
n naseb bek la die tu pmpn .
kalo tak ,
mmg dah makan terajang .
tp, kat indo ..
mmg diorg nya habit kot ..
mintak sedekah cm tu even x miskin .

bersedekah tu ada baik nya ..
cuma kdg2 yg mintak sedekah tu ..
lbh dr mampu dr org yg memberi sedekah .

A+z+i+E = AziE berkata...

hakhakhak!!! pade muko la... wawawa... lawok2..

zatiesiska abdul rahman berkata...

yeke?? wa br berchadang mau p bandung lps final abes...kang kne pow...cilakak tul

oranglidi berkata...

Anis Mohd: haha.. terajang aja itu orang! terajang itu hobi wa.

A+z+i+E = AziE : apahal bahasa klantan tiba tiba? berat sunggoh demo!

zatiesiska abdul rahman : Lu pergi saja.. jangan lupa belanja wa mee bandung, bakso, dan satay kajang.. lu buat muka pengemis, pengemis takkan pow lu punya..

AmaninaYusof berkata...

saya tak pernah kene pow lagi..nasib baik lah..my ex pernah kne pow dgn org yg pkai kopiah mase kt pekeliling..same reason, tak cukup duit tambang..the next week, kne pow ngan kutu kat pudu plak..baik nye kutu tu mintak 80sen je sambil kira duit syiling yang ade kt tgn die..

haih..org skrg..fikir nak senang je..xfikir halal haram..

oranglidi berkata...

AmanninaYusof: haha.. biasak la.. kutu memang detail.. kalau lu bagi kurang 5 sen pun dia marah. "my ex" tu mende? haha..

AmaninaYusof berkata...

ceh..kura-kura dalam perahu..huhuhuhu
my ex = my ex-boyfriend

oranglidi berkata...

AmaninaYusof: haha.. laju je jawap. nasib baik wa oranglidi xde "my ex orglidi". haha.. lampang kang!

kuda kertas berkata...

hahaha..cam aku ckp ari 2 r..org2 kt pudu mmg b'mcm2 jnis..aku stkt ni ade r gak kne sbgitu rupe..tp aku x aggp pau r..cume mmakse..ade ke ptut mntk duit utk ank yatim..aku xnk bg time 2 sbb duit kcik xde..die pkse gak sroh bg smbil m'hlg jln aku..aku ngn pns ati bg je r singgit..hampas tol..mntk derma tp ngn care pkse..kalo nk ikutkn aku nk hntak je mgkuk 2..

alif-mikail berkata...

ah! aok mmg naif..
errr.. koi kurang rm5 nak cukup 20 juta ni.. aok boleh tambah? gagagagaga

milimilo berkata...

haha..sah2 brother tu mmg nak pekene..knapela ko bek ati sgt nih..aku da byk kali jumpe org xcukup duit lg rm2 nk isi minyak moto..rupe2nye sindiket..hampeh tol..nk duit free,keje r,ni mintak2 kat org..xsuke!
haha..emo lak kat sini :)

roshaizul berkata...

anggap saja kau dah melakukan kebaikan pada seseorang. pasal dia menipu tu, itu urusan dia dengan Allah

.kakijalan. berkata...

gile baik kau.
kau baik gile.
weh belanje aku makan nasi ayam.
dah 18 bulan aku tak makan nasi ayam.
boleh?

sharamli berkata...

ooo...
ptut r xphm2..
xbc g yg dul0 pny

oranglidi berkata...

kuda kertas: lain kali lu ambik mangkuk, hayun je kat kepala diorang.. apa lagi, join la MENGGERUTU! haha..

alif-mikail : naif? daif adala jugak.. lu nak 5 ringit? lu bagi wa sejuta, wa bagi lu 10 ringgit. settle?

milimilo : haha.. baik? kang wa tendang kang! lain kali lu belanja itu orang makan taik minyak. abis crita.

roshaizul: sejuk ati wa dengar. haha.. so, boleh lu bagi duit kat wa skit?

.kakijalan. : boleh je. lauk pelempang buleh?

sharamli :haha.. kan wa da sebut mula2 sekali.. lu kena 'grabb'! silakan baca entri awal2 kalo lu xpaham. wa pun da tak paham sangat

manje berkata...

salam

macamtu lah selalunya terjadi...
dah berhati2 pon msh lagi terkena bagai...
huhu macam macam dunia

budakbaek berkata...

wa.. citer btol ke ni?
hrp2 tol la ye...
wa da tr prcaya ni...
dahsyat gak ni...

oranglidi berkata...

manje: wassalam! haha.. lu mengantuk ke masa komen ni? cakap berbelit.

budakbaek : woi2! of kos la kisah benar! memang dahsyat amat!

milimilo berkata...

patotnye ko turun bas n mintak duit ko balik..haha..xpe2..ko anggap je ko sedekah..dahla byk..bole bli coki2 spuloh kot

oranglidi berkata...

cis