Ahad, 19 April 2009

Kisah tak kisah (Pengalaman Sekolah Rendah-NewStreetTime )

Masa kecik2 banyak betul tuisyen. Kalau free xpe jugak. ni kena bayar. Wa dah buntu macamana nak bayar yuran. Nasib baik ada mak ayah tanggung. kalau x terpakasa wa jadi buruh jadian..

Setiap malam Jumaat, Sabtu, Isnin, Rabu wa ada tuisyen. Kelas tuisyen wa area2 kampung je. Baru darjah 4 dah sibuk2 belajar. "Keputusan UPSR mnentukan Universiti mana kamu nak masuk bile besar kang!" tegas mak wa.. Wa nak gak main plastesin malam2.. xpun main khemah2! wa memberontak.. tapi xmampu melawan kata2 orang tua wa. " Xpe, nanti orang besar orang nak wat rumah guna plastesin!" tegas wa.. (manalah wa tau pasal takat lebur plastesin mase tu.)

Malam tu turn abang wa pegi tuisyen. Apapun, wa suka pegi kelas tuisyen sebab ada kedai jual burger berdekatan. "Bila amik ____(abang wa) nanti, orang nak pegi gak." pesan wa kepada mak wa. Nak merasa burger 80sen. So, tengah2 wa menunggu jam 10 malam, wa pun baca NST. Melihat propaganda politik sedunia hari itu.

Tiba2 wa terdengar enjin kenderaan mak wa. Wa pun keluar dan terus ajak mak wa pegi ambik abang wa.. Sedar x sedar, abang wa dah ada dalam rumah sambil gelak2kan wa.. Rupanya wa tertidur sambil membaca NST. Waaagrrh!! wa mengamuk.. wa tendang satu keping kaca dipintu dengan gaya Zamorano.. "Prangg!" berderai kepingan kaca tersebut. Wa berjalan tenang meluru ke katil wa. Wa terduduk sambil memaki hamun. "Ha, tengok. Kan dah berdarah!" kata mak wa.. beliau ambil kain, minyak gamat lalu membalut kelukaan tersebut.. Wa x menangis. Mak wa suapkan burger.

Sampai sekarang parutnya masih ada -samada dihati mahupun dikaki. dan wa dah x baca NST.

17 ulasan:

ainfazrin berkata...

:) ok k. kalu sedih2 nnt sy jenguk sini ek?

oranglidi berkata...

ainfazrin: haha.. lu sedih ke, lu tidur ke, lu rasa marah ke, lu tengah tergelak ke, silakan jenguk..

terrarosa berkata...

kalu lu adik wa,
wa dah bagi burger wa dkat lu.
pastu mak lu duk seblah kanan , wa duk sblah kiri, tolong lap sos yang meleleh .

amacam ? baru cukup lengkap cerita mengada2 lu kan ? hahaha..

oranglidi berkata...

terrarosa: nasib baik lu bukan kakak wa. kalau ya, lu mesti dah lari dari rumah macam drama2 melayu. (batu belah batu bertangkup terutamanya) wahaha..

ni kisah x mengada la, ini kisah benar. orait?

sharamli berkata...

beger ap 8 kupang?
letak r0ti ngn timun je erk?

kuda kertas berkata...

pergghh..sunggoh menyayat hati wehh..trase smpi ke dlm jiwa..

Anis Mohd berkata...

hahaaa...

ruffey berkata...

berger 8 kupang tu zaman bila org lidi?

zaman aku dah 20 kupang dahh.

aku pernah gak marah bapak aku, aku sepak cermin kereta, pecah.

1 bulan nek bas mini sbb ayah tak nak antar dah, sblm mak aku bayarkan bas skolah utk aku nailk.

hehhee

.kakijalan. berkata...

murah gila berger tempat ko.
tergugat la aku cmni.
kena jual lagi murah pulak.

oranglidi berkata...

sharamli: haha.. xkan la letak timun je.. daging2 arnab adala jugak.. itu zaman inflasi sifar namanya.

kuda kertas : yeke? menghayat hati? hahah.. wa pancitkan tayar lu kang.

Anis Mohd : haha je?

ruffey : zaman lu zaman PM mane? wa zaman orang2 lidi.. padan muka lu. berani lu kasi terajang bapak lu punya kreta!

baik lu berjaga2 kang anak lu tendang lu punya kreta pulak.

.kakijalan.: memang murah.. so lu kenalah jual murah. nanti bile dah turun sampai 80sen jual kat wa pulak.

sharamli berkata...

inflasi sifar tu t0n bila?

oranglidi berkata...

sharamli: hhaha wa pon xtau. wa hentam keromo aje.. lu nak tau pasal inflasi sifar lu baca ni

http://www.pmo.gov.my/ucapan/?m=p&p=mahathir&id=306

zatiesiska abdul rahman berkata...

pergh siap bg link lg

milimilo berkata...

aku bace nst hari2 time skolah dulu..mase ade dpt nst free dkt skolah..sjk masuk uia, kurang sikit..aku bace sminngu skali je..mane de org sponsor dah..habis duit aku nak beli hari2..pdahal bace paper skip2 je nak carik case yg latest

milimilo berkata...

zamorano tuh sape?xknal lak aku..

milimilo berkata...

kau betul2 tendang kaca sampai berdarah ke?kau mengingatkan aku kat seseorang..huhu

oranglidi berkata...

zamorano.. pemain bolasepak negara Chile.. xkenal xpe..

sape lagi tendang kaca?