Khamis, 16 April 2009

Kisah tak kisah (Seputar Kuala Lumpur-2)

MASIH DI PUDURAYA-Januari lagi: satu yang menarik di Puduraya ni adalah kita bleh tengok bas dah sampai ke belum dengan menjenguk ke floor bawah. die ade lubang untuk kita turun. haha. kat kubang pasu mana ade..Kuala terengganu ade?

xkan wa mau selamanya tunggu di atas ni?.. getus hati kecil. seraya itu wa trun..

selangkah..

demi selangkah..

perkara yang x diingini ramai pun berlaku...

keparat. dengan semena2nya sorang brader berbadan agak gempal datang menghampiri wa. Umur 30an. Wa saspek 90 kilogram. wa berbau2 malang x berbau. Kalau lari kang kene penampor percuma.. " adik nak balik mane ni?".. tanye abang misai.. mak aih, macam Abdul Galak gerakan khas "ehem.. saye nak ke ..." jawap wa terkebil2.. kebil tu macam satay kan? "o.." "bla2..bla2" sambung beliau.. macam khutbah. Menceritakan kisah peribadinya.. wa yang mentah x mmpu berdolak dalih.. dipaksa mendengar..

"abang ade penyakit.. err.. sakit mental sikit ni.." keluar sahja ayat ini, jantung mula berdegup kencang.. maunya wa ditikam di situ.. " ni msti krisis ekonomi ".. wa monolog berseorangan..
"Abang nak balik Batu Pahat.. Kurang 20 ringgit je.. abang minta jasa baik adik supaya sumbangkanlah duit sedikit untuk abang" .. ade stail bersamamu.. wa pasrah. teringat peribahasa dalam THR. Fm." nyawa anda lebih penting dr material".. kenapalah die x pegi kerja krajaan.. " Ambillah duit ni bang...buat isap curut.. eh, buat beli tiket" .. kata2 wa sambil berhati2.. " Masya Allah, Alhamdulillah.." dan banyak lagi kata2 pujian kepda yang Esa..
wa dipanggilnya malaikat dan macam2 pujian dan terima kasih.. Lantas beredar dari pandangan mata.. "Habis duit wa" bunyi dengusan kalbuku..

Dari tiang tepi ada seseorang memerhatikan gerak lenggok kami rupanya.. memakai cap "adipas".. umur pada lingkungan 20an.. kelihatan gagah seperti Wira Utama.."Detektif ke?" soalnya hatiku... " Boleh buat luahan perasaan dan aduan domba. sempat lagi suruh dia kejar dapatkan balik duit wa.." hati dah melonjak kegirangan seakan murid mendapat bebrapa bintang dalam buku latihan petak 2x2cm.

Cikgu Rosnah ade bagi lagi cop binatang dan sayuran kalau dapat A?

18 ulasan:

terrarosa berkata...

"Detektif ke?" soalnya hatiku...

hahaha hatiku ker brader ?
lu kat luar , wa syak jiwa balada ;D

tapi wa faham, lu baru nak blaja jadi bloggerkan ?
mesti terkena juga penyakit konflik identiti.

kuda kertas berkata...

kalo kt puduraya mmg x sah xde bnde2 cam2..kaki pau, kaki pukul, kaki mintak, kaki tgn dll..

zatiesiska abdul rahman berkata...

haha wa xpenah naik pudu..drive la haha...erk kalo drive pun kne pow gak...ngan akak tol :P

last paragraph tu wa xfhm la...lu cbe xplain sk8

oranglidi berkata...

terrarosa: amende balada? wa naseb baek x join shuffler.. lu pernah kene penyakit identiti?

kuda kertas: haha.. kakitangan? nasib baik kaki wa xtersepit. lu ade 4 kaki?

zatiesiska abdul rahman : tu bukan akak tol yang pow. tu kerajaan.

last paragraph? wa pon xpaham. lu pandai2 lah interpertasi..wa tulis je.

4your info, cgu rosnah tu cikgu kelas wa mase darjah1. kalo wa dapat a, beliau akan 'cop'kan gambar2 binatang dan sayuran. ayat hiperbola.

uya ahmad berkata...

waa..teringat mase kat asrama, nak balik umah....akak suh duk kl je, duk umah die....aku plak degil, nak balik umah gak...hahaha..mase balik tu, g puduraya since nak nek bas...keke...
ramai betul org begitu...smpi dalam bas lagi, yg tak menahan siap pakse kite suh beli air mineral die sedangkan die nmpk, kat tgn kite ade coke...
hahaha..teringat mase nak balik pontian(asrama).....wa jatuh tgge..kekeke

terrarosa berkata...

wa memang Pembawa penyakit konflik identiti
hahaha.... duk jauh2 sket.

wa ada soalan , lu ni pernah jadi anonymous dalam blog pipiyapong kan ?
ngaku jer ler...
wa pun ada menyamar juga hahaha ;D

oranglidi berkata...

uya ahmad: haha.. kire baek la itu kutu.. lepas minum coke kenalah minum air mineral, baru x kering tekak. lu jatuh tangga sebab tengok wa ke?

terrarosa: aduhai, lu ni memang power a.. kantoi jugak wa.. wa pernah guna nama pp jr.. settle?

terrarosa berkata...

APA ?!! ppjr ?
jengg..jengg..jengg.....
wa pernah guna nama Kereta Sukan BAX dan banyak lagi.hahaha.

ok settle !
tak syak lagi wa follow blog yang betul :D

.kakijalan. berkata...

haha kena pau dengan kaki pau.
aku penah kena dekat pekeliling.
cam harem je mat gian pau kami.

oranglidi berkata...

terrarosa: oo.. kereta sukan.. bagus2.. wa xpenah syak pun lu follow wa..

.kakijalan.: kalau mat gian pau, lu bagi nasik ayam. pekeliling tu ape? hahah..

zatiesiska abdul rahman berkata...

pekeliling tu area titiwangsa..dkt umah wa...wa kalo balik naik bas sbb myk xde n duit xde wa mmg turun ctu...xpenah lg wa kne pow...sbb muke wa mke org miskin kot hahaha

oranglidi berkata...

zatiesiska abdul rahman: wa saje je wat xtau..haha..pekeliling yang ade stesen bas tu, betul?.. pengepow tidak mangenal muka la.. ibarat johari mengenal manikam.. wa yg wat muka miskin pn kena. baek lu berhati2 di mana2..

++ a d a ++ berkata...

bkn ke klu dpt A ms wt latihan,dpt bintang j?
cop binatang dan sayuran tu dpt klu extra excellent j kn..wah,kamu hebat la ni kirenya dlu2.. =p

oranglidi berkata...

++ a d a ++: skolah rndah wa lain skit.. cikgu rosnah mungkin terbeli cop tersebut.
hebat? kyle xy lagi hebat.

milimilo berkata...

sengal r..tipu je tu duit xcukup..aku dah byk kali jumpe org cmnih..huh

milimilo berkata...

detektif tu ape kne mngenenye?

oranglidi berkata...

hek ela.. lu memang xbace betul2

zzarina_hasim berkata...

kreatip r cikgu rosnah ko tuh..haha..
bese dpt bintang2 jer..bijak2..

mesti ko bg duit kt die psl xthn dgr die b'khutbah kan?

blah r org cmtuh..mude2 da merempat,pow duit org..