Jumaat, 1 Mei 2009

Panass!! Parti terbaru di Malaysia selepas KeAdilan?

Tadi wa hantar seseorang ke stesen bas (nak ke KL) . Dalam perjalanan motor, wa ternampak ade buruh-buruh yang masih membanting tulang rusuk di sebuah tapak bina. Ada yang tengah pasang wayar atas atap,ada yang membancuh simen dan ada juga tengah mengetam kayu..

Mana buleh, ini tidak adil! Arini adalah hari buruh, so para buruh kena enjoy puas-puas.. Wa rasa lu punya majikan tarak otak. Bila hari raya baru reti nak bagi cuti. Baik lu report sama ISA.. ke SUHAKAM? x pun MARA..

Kalau wa dapat jadi kerajaan, menjelang hari buruh wa akan buat sambutan secara besar-besaran. Malamnya wa akan buat countdown (macam lu menunggu 1 Januari setiap tahun kecuali tahun 2004)... Pastu adakan konsert ' Sure LABOUR ' di seluruh pelusuk bumi yang bertemakan 'Tiada Aku Tanpa Buruh'.. artis jemputan yang wa fikir adalah Spring, Moin, Massa, Saleem, Ekamatra dan Hujan.. Tambahan, setiap buruh akan masih mendapat elaun walaupun cuti (syarat wajib: kalau mereka bercuti dengan bersungguh-sungguh)..

Wa juga pernah terfikir untuk buat sebuah rancangan realiti 'Akademik fantaBuruh', tak pun 'Buruhku Idolaku'. Di mana para buruh akan bertanding sesama sendiri untuk membuktikan ke'buruh'an mereka.. Kalau yang kalah wa akan bagi hadiah kecilan seperti kereta Kancil atau Kuda. Yang menang akan mendapat kelayakan 'tak perlu lagi bekerja' @ 'Pencen Bergaji' -setaraf dengan PhD. Elaun akan terus masuk.

Ni yang buat wa rasa nak adakan Parti Buruh SeMalaysia macam di negara-negara lain.. Lu tunggu! Manifesto wa mudah je :

" Mem'Buruh'kan Rakyat , Mem'Butuh'kan Semangat"

sekian dan salam sayang,
Bakal Presiden Malaysia. Settle?

15 ulasan:

milimilo berkata...

haha..macam kelakar pun ade usul buruh ni..peniaga kat pasar malam boleh jadi buruh gak ke?kalo diorang cuti,susah la mo beli brg :)

oranglidi berkata...

milimilo: haha.. sebenarnya wa nak tujukan khas buat buruh kasar! ye la, sedangkan peniaga pasar tani dah dianggap buruh apatah lagi pasar malam! lu nak beli barang, lu shopping kat jasco la!

Anis Mohd berkata...

akademik fantaburuh ..
uhm ..semua nya nk ada rancangan realiti.

bakal presiden malaysia ?
tinggi cita2..
padahal malaysia pakai sistem
perdana menteri.
bukan presiden la cik WaWa oi..

oranglidi berkata...

Anis Mohd: haha.. mestilah buat rancangan realiti. baru popular! O, malaysia guna sistem raja berpelembagaan ya? haha.. takpa2 nanti wa wat sistem baru.. barulah demokrasi sikit. ok?

zatiesiska abdul rahman berkata...

cik wawa? ooo nme lu wawa ek

oranglidi berkata...

zatiesiska abdul rahman: cis si Anis Mohd yang tulis. xbenar sama sekali. ni wat wa rasa nak pegi cangkul tanah. lu jangan termakan dgn si anis!

Monkey D Luffy berkata...

parti buruh berhaluan komunis ler ;p

dude berkata...

apa definasi buruh...

sharamli berkata...

butuh = perlu ?

oranglidi berkata...

Monkey D Luffy: woi! wa bukannya maksudkan yang tu bro. malas wa nak terangkan secara penuh.. interpretasi wa lain. hahah..

dude: camon a dude. wa pun tak tau.. lu jangan malukan wa dalam blog wa sendiri!

sharamli: haha.. ada maksud lain ke? runtuh tu same gak kan?

roshaizul berkata...

aku nak jadi setiausaha sulit kau. boleh?

terrarosa berkata...

tak guna mgadu kat MARA ,wa orang MARA pun kerja hari ni huhuuhu...



hah lagi satu , kalau tak ada SEARCH dalam konsert 'Sure LABOUR' , wa tak undi parti lu.

oranglidi berkata...

roshaizul: setiausaha sulit kena grad sains politik dulu.. lu bukan kerja mekanik?

terrarosa: woi2! lama x dgr cita!!! lu MARA ke? wa ingat xnak jemput search.. kalu jemput terrarossa ok x?

milimilo berkata...

kau dah panjangkan usul ni kat pihak tertinggi belom huh?

oranglidi berkata...

erk!.. dah barangkali