Sabtu, 23 Mei 2009

Pahit Manis Setangkai JAGUNG..?

Hahah.. sapa bilang laki xreti masak? Ambik lu.. wa dah beberapa tahun membantu ibu wa di dapur! haha.. lelaki mesti pandai jugak didapur.. lu jgn pikir lelaki yang tolong didapur adalah golongan lemah-gemalai saja.. Nabi pun tolong isteri die kat dapur.. x gitu?

Walaupun lu pandai tahap gaban akademiknya dan dalam kerja, kalau x perform dalam memikat hati mak bapak serta bab surirumah, wa malas cakap.. Kalau wa balik rumah bahagian yang wa suka buat adalah sarapan (?).. haha.. nasi goreng, mee goreng singapore, telur goreng, mee mamee rebus, roti bakar bersama kaya, hahaa..
kalau diperantauan, wa penah buat dadih.. jual rumah ke rumah.. lu penah buat?

antara pencapaian wa dalam bidang masakan:
-buat resepi lempeng sendiri (bukan lempang).. siap letak sardin dan telur!
-buat kerepek ubi kayu goreng (chips).. hiris2 ubi, goreng.. kadang-kadang wat sos pedas-pedas manis
-masak meggi style sendiri.. (letak2 keju)
-buat kek (ni kurang menjadi sebab masa tu wa baru darjah dua)
-buat ciken chop (juga gaya sendiri sebab bapak wa yang ajar)
-buat koleh lemak (lu tak tau? lu chek sendiri amende ni..)
-cekodok n cucur (ambik lu... pisang ada, jagung ada,sosej ada)
-ayam masak madu (wa goreng pastu warne jadi hitam.. tapi bila makan, wooo!!sedap)
-dadih (mendapat sambutan dibulan ramadan)
-kuih siput.. (kali terakhir buat jadi macam kuih raya pulak! cis)
-Tomyam ayam..
-nasi goreng dalam genggaman..
-biskut coklat (serius wa dah x ingat resepi nih.. rasa mcm kuih ladam)
-Wa penah menang pertandingan masak (time lepas SRP..) lu?
-dan lain lain

ambik lu.. sebuah resepi terbaru

BINGKA JAGUNG
Bahan-bahan:

1) 500 gram santan (kurangkan guna yang dalam kotak tuh)
2) 1 sudu teh garam (bukan teh garam.. sudu teh garam!)
3) 3 biji telur (ayam.. telur penyu wa belum try)
4) 200 gram tepung gandum (blue key sangat bagus.. takpun yang cap sauh tu)
5) 100 gram gula (jangan banyak2.. kang kencing manis susah)
6) 50 gram marjerin (jenis daisy bagus! haha..)
7) 2 sudu makan tepung kastad (sudu makan tu sudu biasa..)
8) ½ tin jagung berkrim (jagung biasa boleh je..jagung bakar?)
9) ½ cawan bijan (goreng tanpa minyak)

Cara untuk lu masak :
1) Masukkan semua bahan (kecuali bijan) ke dalam pengisar. Lu kisar hingga sebati.
2) Masukkan ke dalam periuk dan masak sebentar di atas api.
3) Sementara itu sapu rata acuan atau loyang dengan marjerin. (Loyang lu tau ke ape?)
4) Tuang adunan ke dalam acuan/loyang. Taburkan bijan goreng di atasnya.
Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 180° selama sejam /
hingga masak.
5) Ingat! Sejukkan dulu dan barulah potong. Masukkan dalam mulut lu.. tutup mata.. rasai kesedapannya.. pergh!


(Lu baca entri ni sebabtu wa kasi resepi ni)

psstt: lu jangan lupa buat kuih ni.. kalau jadi wa mau tengok hasilnya.. terutama follower wanita yang bising : terra, innz, sharamli, Anis Mohd, zatie, azie, milo, hidayah, darleena, cik wawaa dan yang lain.. berani ke?

untuk lelaki, lu jangan senyap2 je.. try kalu berani!

35 ulasan:

I n n z berkata...

wahaha !
perlu name ku di mentiOn
aku rety wat kek je beb
tape2
aku sahut cbrn ko tuh
tp kalo gune resepi sendrik leyh x ?

lempeng,lempang ta same erkh ?
hehe ;D
ayat kO hangus dowh
eh2 silap2
mak aku kate hangus=garing
haha !
;D

I n n z berkata...

*ayat = ayam.. typing error lak. adeh !

oranglidi berkata...

innz: hahah.. bagus2.. sahutlah.. wa x kisah kalau guna resepi sndiri.. yang penting wa mau lihat hasilnya.. haha..

ayam hangus=garing.. betul cakap mak lu.. kim salam kat beliau..

Anis Mohd berkata...

urm ..
x pe lah .
wat bingka jagung ??
urm .. anis mkn terer la .
tp kan .. bingka jagung tu yg mana erk ?
wat kuih2 pelik cm tu ..
anis x reti .

kalo setakat karipap or donut or pizza , lps la. .dah la cm leceh je wat kuih tuh .
ko wat je la kuih tu wawa , pastu bg kat anis.
saya pakar bab makan2 nih kalo x membabitkan susu n durian .

Kuda Liar~ berkata...

adoiyai..

kalo korang buat bingka nih,bile dah siap tuh,tuh laa bingka..hahaha

cucur n cekodok yang ade pisang plus sosej tuh menarik aa...

waktu ko makan tuh,rase ape ea???

ade rase biawak goreng ke??ke sup lemak lembu???

+_+

terrarosa berkata...

ah sukatan tidak jitu !
1/2 tin jagung ? tin banyak wei kecik ? atau besar ?
unit dalam gram brape ? kalu sukat gan cawan standard pun bleh apa ?

sebelum bakar adunan kena masak ? masak lama mana ? kalu ada santan, adunan mudah
meletop la ? hahahaaa.... time masak tu kena kacau ke ? kacau sampai adunan likat ? atau tukar warna ? arahan biar jelas wei.. kalu bika jagung wa hitam ... wa cari lu.

cis alang2 menyeluk pekasam , wa goreng itu pekasam !

Kuda Liar~ berkata...

terra2...

ko ikut je arahan orang lidi tuh...

mungkin tulaa maksud bingka jagung die..

yang warna hitam keemasan barangkali..

hehehhehe...

jgn marah orglidi!!!

+_+

zatiesiska abdul rahman berkata...

resipi lu copy paste kat website mne ni hahahha

A+z+i+E = AziE berkata...

ewah3x... how dare u??? cabar ak ek??? ko tggu c2.... balik cuti ni, ak wat, n pos kt ko...ko rilek jek ek.... spesel tuk ko jek ak wat.. limited edition... huhuhu

A+z+i+E = AziE berkata...

geram aku!! belagak sungguh kate2 ko ni... wat dadih la, lempeng la, sarapan la... bajet cm ktorg tataw buat jek kn???? cis!!!!!

kuda kertas berkata...

mntp jugak ko..mjadi rebutan bini2 ni utk djadikn suami soleh..hahaha..

awiena berkata...

tip t0p le mu...
tabik spring ahh b0le msak..
cayalah~!

kuda kertas berkata...

aku rse plik..camne nk bkr pada suhu 180 drjh tu??kne tbalikkn loyg 2 180 drjh ke, ke org yg nk mbkr 2 kne berpusing 180 drjh??hahahaha..

ruffey berkata...

waah
terkesima jap...
hebatnya

satu2nya benda aku reti masak,
masak air. tu pun kadang2 hangus.
hiks

one_are berkata...

nm ak teda.. bgs2.. haha.. tyme cuti ni aku kasi improve lg cooking skill ak.. nm pon pomwan kn..

oranglidi berkata...

woi! rilek2.. wa jawab satu persatu!

anis mohd: la.. susah la kalo lu xreti.. ceh.. reti makan je.. asyik2 makan.. patut a gmuk haha..
aik, durian sensitip ke?

kuda liar: lu penah wat jugak kah? hahha.. rasa biawak tu mcmna? rasa terajang penah?

terra: lu cakap paling banyak.. lu cuba buat dulu baru boleh bising2.. cis.. cakap banyak xgunaa!! hahah.. lu pandai2 la adjust sukatan.. masak sekejap pun x paham ke? cis.. ni msti xpenah gi dapur!

yang penting wa buat jadi..

kuda liar lagi: cis.. warna hitam tu sedap..

zatie: apa lu ingat wa x reti? cis.. ni wa reka sndiri.. lu cuba dulu baru tahu!

azie: wa tunggu sama lu!!!!

dan azie lagi: haha.. jangan terasa...

kuda kertas: biasak la tuh..

awiena: tenkiu tenkiu.. lu reti masak? haha

kuda kertas lagi: lu boleh pilih mana2.. kalau lu pusing-pusing 180 degree bagus untuk pinggang lu..

180 darjah farenhite la..(yeke?)

ruffey: ambik lu.. haha.. boleh hangus kah itu air??? ke muka lu mau ditumbuk sehingga hangus?
meggi pun lu x reti?

one are: la.. dan lain lain tu termasuk lu la.. hahaa... bagus2.. wa chalange lu!

milimilo berkata...

banyak chef lelaki, so xdinafikan ramai lelaki yg pandai masak..kalo bab decorate mknn, salunye laki lg kreatif..

milimilo berkata...

trime kasih sbb kasik resipi..tp aku rase aku xkan cube buat sbb aku xminat mkn bnde alah nih

joegrimjow berkata...

caya lah!!
nanti kite lawan masak

oranglidi berkata...

milo dan milo: hahah! belum cuba belum tau.. wa dah baca entri lu pasal mimpi lu didapur.. wa caya lu xnak buat sebab mimpi tuh.. haha

joe: set! lu duk jauh da..

kuda kertas berkata...

hahaha..apehal pulak 180 drjh fahrenheit??kalo cam2 smpi pg bsk pon x msk2..da tak jd bingka jagung da..jadi ungka jagung..harharhar..

I n n z berkata...

kalo aku suh mak aku wat aci x ?
kO bkn taw pown kn3?
hehe
;)

sharamli berkata...

arghhh...ni nk mengutuk 0rg xgheti masak ke ap?
mkn kedai suda....muahahaha

Monkey D Luffy berkata...

no thanks!

bini masak

oranglidi berkata...

kuda kertas: a? yeke? kalau bukan faranheit.. kelvin barangkali.. ungka jagung tu sedap x?

innz: la.. x aci la.. cis.. wa x tau, yang Atas tau.. hahaha!!

sharamli: tenang2.. bukan mengutuk.. mencabar je.. memandangkan wa trbaca artikel yang wanita skang jarang masak.. tu sebab wa tertaip entri nih! lu makan kat lua?

Monkey: hak ela.. lu jangan mau tipu2! masuk zoo kang

A+z+i+E = AziE berkata...

ko tggu la ek... ko kasi r alamat rmh ko.. ak pos pkai nation wide... hek3x

oranglidi berkata...

ok.. wa tunggu.. ~~~ }:)

A+z+i+E = AziE berkata...

jgn sebut name pnuh ak..... hohoho

I n n z berkata...

adOii..
baek2
aku yg wat
esOk rase nk msk tom yam la
kO ghety x?

oranglidi berkata...

azie: knape xleh pulak? hahaha..

innz: lu bace kat atas.. salah satu mende yg wa reti.. tomyam!

sharamli berkata...

tepaksa mkn lua..nk mkn umah..kena tunggu blik kg..mak masak..hua3

A+z+i+E = AziE berkata...

sbb ak pun x pnah sbut name pnuh ko.. name pnuh ak boley disebut oleh seorang kawan ak saja... Kenishiro kwn ak, dy ley sebut.. ko tak leh.. =P

oranglidi berkata...

sharamli: hek ella.. bile lu mau reti masak kalo duk harap mak lu je!.. cis!

azie: alahai.. lu mau sebut nama penuh wa? silakan!! ahahah.. kenishiro tang mane lak nih.. cis..

cik wawaa berkata...

wa, bila masa kite bising nehh. ceh cehh ;p

oranglidi berkata...

cik wawaa: haha.. lu x bising ke? cis.. salah orang barangkali.. hahaha