Ahad, 24 Mei 2009

Hikayat Dua.. Pencari Belalang (Nada Pilu)

" Bukan senang nak senang, bukan susah nak susah! "- jimi asmara..

****
Haritu cuti.. zaman tu wa nekad mau cari kerja 'part time' di perantauan.. Sebelum ni wa kerja di negri sendiri je.. Ibarat kata orang tua2, 'hujan emas dinegeri orang, hujan ais batu dinegeri sendiri, negeri sembilan hujan apa? haha'... Wa keluar mencari pekerjaan setelah (hikayat satu.. ni lain kali wa crite..).. Lagipun mau tambah pengalaman diperantauan..

*****
sambungan dari hikayat satu:

Bayangkan.. tidur merempat dijalanan (dahlah banyak nyamuk..cis ).. mandi dan salin pakaian pun kat tandas awam.. hah.. sadih2.. nasib baik ada motor pinjam sebagai peneman (cca5929-betul ke?).. Paginya, berbekalkan sedikit wang dan sijil, wa sambung cari kerja.. Wa lalu habis semula kedai-kedai yang dah dilalui malam sebelum ini.. semua taknak kasi kerja.. nak cari pekrja pompuan je. cis!!

Sampai satu tahap, wa berhenti di sebuah pondok jaga sebuah Villa.. Wa tanya itu guard india.. Lama jugak kami sembang.. dah jadi macam kawan.. inilah muhibbah namanya.. Sekali dia bilang yang dia pun perlukan pembantu guard.. Wuish.. ini peluang keemasan.. Wa cakap yang wa tak kisah kerja apa.. kalau kerja housekeeping pun takpa macha.. (haha..) Dia suh wa jumpa Bos..

Datanglah satu van.. Abang Epul yang bawak.. Dia nih best wo.. kerja juruteknik.. dah round satu Malaya.. cis.. Die bawak wa jumpa Bos kat opis..Mr Kelvin nama diberi (Chinese).. baik hatinya.. " Lu mau kerja apa? Takkan housekeeping? Belajar tinggi-tinggi apa pasai mau kerja ini macam susah?".. tanya Mr.Kelvin.. wa cakap, wa dah tak kisah.. mau tambah pengalaman.. kerja apa pun boleh.. " Gini la, lu kija sama wa cat itu apartment yang ada sikit terbakar.." Ujar beliau.. Wa ok je.. Tiba2 beliau hulur dua helai baju T dari dobi beliau (beliau ada dobi, apartment, villa dan mcam2 projek pelancongan..).

" Lu keja, wa kasi kamu 30 ringgit satu hali.. okay? Kamu dahla budak unibersiti femes.. (?.. bila masa?) ! Saya kasi kerja mudah sudah.." Jelas beliau.. Mak aih, banyak tuh (bagi wa lah kan.. dahla kasi baju free..)! Terharu bai..

Lepas tu, wa dah terus mula kerja..(apartment kelas 1 wo..) Sakit leher tak terkira.. Mau cat siling dan dinding tu!.. (asap wane hitam menyebabkan abis dinding n siling jadi hitam) ..
Kadang-kadang tertumpah cat atas muka.. cis.. Ada abang india sorang tolong wa..(mamat ni expert wo.).. Dia bilang tak perlu la cepat2.. kalau lambat pun Bos kasi duit ikut hari.. memang betul.. tapi wa kena la amanah kan? haha..

Yang peliknya akak2 housekeeping kat situ duk usha wa.. cis.. "Watpe keje mcam ni susah dik? keja la dekat syarikat besar2!" haha.. cakap sorang akak nih.. wa cakap.. "Dulu Belalang tu keja macam ni jugak sebelum Pak belalang jadi Nujum kan? " wa kasi satu analogi mudah.. xkan mau terus jadi bos.. mula dari bawah! haha.. Nasib bek akak tu x mintak nombo telpon..

"Berakit-rakit ke hulu (sakit dulu), berenang-renang ke tepian(senang kmudian).. lama-lama letih!!?"

Bila malam wa cari port terbaik di masjid.. nasib baik tok imam bagi.. Makan? ahah.. nasik kosong sama sup kosong.. dan air kosong(sehari sekali).. xpe.. hari pertama x dapat gaji lagi.. Wa terus membanting tulang hari demi hari..

bila hari ke3.. Sedang wa syok kerja tiba2 dapat satu call..

Sambung di hikayat 1 dan 3 esok lusa.. ah, bila2 masa wa mau sambungla..

"Kajang Pak Malau kajang berlipat,
Kajang hamba mengkuang layu,
Dagang Pak Malau dagang bertempat,
Dagang hamba merempat dan bermusafir lalu.."

buat cik innz yang memuji wa.. trimas.. kredit yang sungguh besar.. ah.. lu wat wa segan.. cis.. kredit celcom ade?

pssst: buat yang hidup senang lenang, ingat! hidup kita kadang-kadang dibawah, kadang kadang diatas (macam yoyo..).. lu kena pikir alternatif untuk masa akan datang..(ekonomi tenat ni woi..) jangan duk hidup mau pikir poya2.. wa penah rasai.. lu? hahah..

33 ulasan:

I n n z berkata...

haaaa...
neyh ta suke neyh
syok2 bace
to be kontiniu plak..

gle indipendent dowh..
huhu..
bgs2 !
;)


cca ?
lol
area phg neyh
;D

oranglidi berkata...

innz: haha.. kang panjang2 xde orang mau baca!.. wa pon xlarat mau karang..

indie? ya.. sbbtu wa suka musik indie..

motor pinjam la..

I n n z berkata...

musika indie ngan ko independent
de kaitan ke ?
wink2 ;)

oranglidi berkata...

mestilah ada.. irama dan musika x bisa dipisah.. cis.. ia banyak berkait dgn hidup!

kuda kertas berkata...

sedih r cte ko..bole bikin pilem ni..kalo nk cri plakon aku ade wehh..hahaha..

cca 5929 tu mcm aku pnh nmpk..bkn tu no plet kereta kuda ke??

sharamli berkata...

alahai..sedeyny0..mkn nasik k0s0ng sama sup k0s0ng..air k0s0g lagik..sum0nya k0s0ng..

:: Bu Boyz :: berkata...

Aku terharu... tegarnya hati... tabah...sabar... rendah diri...Wa Respek sama Lu beb... Tak terbayang... nape la tak buat terserempak ngan aku... aku bleh blanja makan.

I n n z berkata...

aku ta pakai celcom
jd x de kdt celcom
;D

terrarosa berkata...

wa pun pernah rasa susah,
sekarang wa simpan itu duit banyak2...
dan baru habiskan yang lebih2.

aahhh otomatik wa cancel jer la niat wa nak pos itu kuih bangkit dkt lu... wa nak simpan itu duit.
buleh ?

Cik Zahora berkata...

wah.. entry yang best.. huhu.. tul gk.. klu pilih keja pun sush gk.. huhu.. tp.. awk mmg cekl la. huhu. bukan sng keja ngecat tu.. sakit leher..

zzarina_hasim berkata...

cian kt ko..smpai kene merempat cm2 skali..
sadis2..

.kakijalan. berkata...

apsal ada bersambung plak ni.
cis.
sambung cepat weh.

Anis Mohd berkata...

urm ...
awat la de smbungan plak ..
ko ni wawa ..
tumbuk bg pengsan kang baru ko tau.

mamma mia! berkata...

hoi cter x habess.. sambung laaaa..

Monkey D Luffy berkata...

hehehe

kena rasa susah baru rasa senang

:)

oranglidi berkata...

woooii.. tunggu a wa mau jawab satu-satu.. cis!

kudakertas: wa memang mau kasi mamat khalid wat pilem pendek.. lu reti ke belakon? jadi ape? kuda mainan buleh?

cca tu plat kete kuda ke? xsangke..

sharamli : hahaha.. masib baik wa bukan si kosong! lu penah ke makan macam ni? haha..

buBoyz : lu jangan nak puji lebih2.. cis.. haha.. kalu wa tsempak lu lain kali wa suh lu blanje KFC boleh?


innz : cis..pkai a celcom u pax! murah weyh! haha.. ke lu pakai u-mobile?

terra : "sekarang wa simpan itu duit banyak2...
dan baru habiskan yang lebih2."

- wa kurang paham ayat ni.. lanjutkan boleh? hahah.. lu xnak bagi ke kuih bangkit? cis.. janji tetap janji wehh! haha.. xpe2..

cik zahora : entri ni je ke yang best? hish! biaso lah tu.. mau trus hidup. kena pandai2.. haha!!

zamzarina : merempat lagi mulia dari merempit.. betul kan? hahah.. merempat2 berisi la..bukan duk ngemis duit.. cis..

kakijalan : kang sambung kang panjang.. slow2 la woi! dahla lu beli pepsi tak kongsi.. gas pun habish! hahah.


anis mohd : wooii! berani tumbuk? cis.. sampai ke? hahaha... rilek2.. gurau je..

mamma mia : wa masih tak paham nama lu.. kang ade masa wa sambunglah..

monkey: hahha.. betul lah tuh.. xkan lahir2 terus senang.. idup ni ibarat kisah jack and the beanstalk? betul ke wa eja nih? hahah!

ambik lu! wa dah jawap satu2..

Kuda Liar~ berkata...

weh..agak2 aa...

nak promote ak pnye number plate pon..

hak3...

xnk promosi..huhuhu

+_+

one_are berkata...

pemeli aku pnh d ats, pnh d bwh..
lumrah hdup..

anis berkata...

oit..
kasar tuh ..
cm x de high heels je kat dunia nih .
hehh

I n n z berkata...

aku pakai hotlink youth club
same jek murah nyer
;D

:: Bu Boyz :: berkata...

BOLEH!

oranglidi berkata...

kuda liar: kenapa? salahkah? haha..

one are: ha.. ini yang wa cari.. sependapatla kite.. haha..

anis: kasar ke? haha.. high heels sakit kaki pakai.. lu mesti ade banyak kat umah kan?

innz: la.. yeke? cis.

buBoyz: ingat! kalau lu buat2 papa kedana masa jumpa wa, siap lu..

:: Bu Boyz :: berkata...

INGAT. tapi ada syarat. lo kena serah jiwa raga... hahaha...sengal...

zzarina_hasim berkata...

btol2..
lebey baek merempat dr merempit..
saya setuju ngn anda..
cis blk..haha..

oranglidi berkata...

buBoyz: serah raga motosikal boleh jugak.. jiwa xboleh.. ke lu mau kena siku?

zamzarina tv2: haha.. cis burger.. kita memang sependapat.. ke lu penulis blog ni sebenarnya? hahha

Anis Mohd berkata...

ha3x..
anis x penah pakai high heel .
selipar banyak la .

Bu Boyz berkata...

To oranglidi : sedap... lu tak tau sama wa. sapa wa. hahaha wa tak mintak pon nanti... lu mau serah jugak... muahahah

oranglidi berkata...

ahah.. anis, lu ni.. selipar x tinggi kalau mau kick wa..

buboyz, apa makna lu? mendalam betui..

:: Bu Boyz :: berkata...

hahaha lu pikir la sendrih

zzarina_hasim berkata...

haha..mungkin kot,,time ngigau aku tlg wat entri ko..haha

zzarina_hasim berkata...

zamzarina tv2 ko pggl aku..cis 44 x kt ko..weh,cis lam b'ger xbes woo..m'gemokkn n memualkn je..

oranglidi berkata...

buBoyz: cis..

zamzarina: apasalah nnya wa panggil gitu.. unik siket aaahah.. beger sedap a.. lagi2 begedil

barulah wa tau lu penulis blog ni.. cis

zzarina_hasim berkata...

haha..
begedil 2 spesis b'ger ker??xprnh plak de org btau sblm nie..