Selasa, 19 Mei 2009

Kisah tak kisah (Pengalaman di alam buana-Kenshiro dibulan April)

Masuk sekolah tingkatan satu sangat memberi tekanan buat wa.. abis upsr takleh ke terus kerja? hah? Sikit-sikit nak suh skolah.. sikit-sikit nak suruh belajar.. last skali suh masuk unibersiti..

Ada sorang senior..Muhai namanya. hahaah.. nama macam soleh.. cis perangai macam koleh.. boleh pulak nama gelaran Kenshiro.. konon muka mcm ninja.. cis.. tak semat langsung.

Lepas bunyi-bunyi suh tutup lampu, budak-budak bilik wa dipanggil.. 20 orang sebilik. smua tingkatan satu.. (kerajaan xboleh bagi bilik sorang satu ke..?).. Kami diwajibkan pegi bilik budak2 hantu (form 5).. Dahla letih.. cis.. Masuk-masuk kena terajang sedas dua.. nasib baik wa tak kena.. haha.. Sorang kawan wa Aduka namanya.. salah sorang yang kena.. Kata budak senior tuh, sebab utamanya beliau diterajang adalah krana 'muka macam kotak'.. hahahah!! Yang x boleh tahan bile Ken cakap kalau baling kepala Aduka boleh kasi mati anjing2.. haha.. Sebab sebenar segelintir diterajang: Tak senyum dan menyapa bila jumpa senior. (Cis! muka macam kapal pecah.. nak sapa pun rasa nak muntah)

Abis sesi tu, masing-masing dipaksa menyanyi tiba-tiba.. bila ditanya utk apa, mereka cakap untuk pemilihan nasyid (pertandingan antara blok@rumah dalam masa 3 minggu).. Tiba-tiba semua semangat..yang mengantuk jadi excited.. Masing-masing cari lagu yang sesuai dengan suara.. Tema malam tuh bebas.. Wa? entah la.. Wa pilih lagu P.Ramlee (malu woh! mane wa reti.. klasik lak tu ) bila time persembah, semua dikritik.. Budak2 bilik fom 5 smua sibuk nak bgi komen.. Zaman tu lagu popular Exist: Jasnita.. hhaha.. ramai pulak pilih lagu tu.

Malam tu jugak keputusan keluar. Hahaha.. entah macamna wa boleh dipilih untuk wakil blok.. Gembira, bangga dan ntah apa2 perasaan wa.. ada yang dipilih men perkusion.. haha.. Semua rasa bertuah.. bakat dihargai..

Practise pagi petang selama 3 minggu.. semangat nih.. Lagu dipilih Kasih Kekasih (Intim) hahaha.. wa sepatah haram tak hapal.. Wa mana layan nasyid jiwang nih.. boleh pulak jiwang2 dalam nasyid.. awal2 wa dah kritik habisan.. Pendirian wa teguh nak nasyid lagu Hijau Bumi Tuhan (XPDC).. Kan ada sentuhan2 bahasa ketuhanan walaupun rock!! Tak gitu cikgu AZIE atau Cik Terra?? Aduh.. Wat malu je.. Wa mau berpatah arang pun tak guna.. wa teruskan.. baik wa malu atas pentas daripada denda2 bodoh form 5.. (wa penah kena tiup lampu sampai terpadam.. tak ke gila budak fom1?!!)

Hari pertandingan sudah hampir.. Malam sebelum kami perform, kami dipanggil lagi.. Dalam bilik senior.. Kami wat persembahan (reheasel) depan mereka.. katanya nak betul2kan.. takpun nak kasi sedap lagi.. cis... wa dah dapat perasaan berdebar untuk pesembah depan satu sekolah.. depan budak fom5 berbelas orang pun dah rase nak buang air.. apatah lagi.. nasyid pun berterabur..

Bila dah berlatih dan perform depan fom 5 dengan letih, tepat pukul 12malam, Ken tanya wa.. tarikh bape aribulan aritu.. (wa ingat mau tulis dalam buku nota)
Rupanya, kami diperkotak katik dengan mudah.. patutnya kami dapat mengagak keadaan ini melalui keadaan berikut:

-tiada sebarang pengumuman (banner@poster) tentang pertandingan
-tiada cikgu atau ustaz yang latih..
-tiada peralatan sebenar untuk practis (maen tepuk2 meja je..)
-tiada kedengaran latihan daripada rumah lain.. (wa ingat menang tanpa tanding)
-tarikh malam itu 31 mac..
-tarikh pertandingan.. (1 april?)

Sebenarnya wa lambat sedar.. lepas semua fom 5 bising2 pasal tarikh baru wa sedar..
Balik bilik wa tarik terajang pintu.. kawan2 dah mencarut dengan nada bisik-bisik (kalo kantoi kang kena tumbuk)..
mungkin kami masih terlalu naif ketika itu. Cikgu AZIE boleh tolong denda budak fom 5 tu? Selamat ari guru sekali lagi cikgu AZIE.. maap zahir batin..

20 ulasan:

milimilo berkata...

haha..biasela tu form 1 kne cmtuh..slalu prefect r nak tnjuk bagos..standard dok hostel..aku xpnah kne buli tp time form 5 pnah r aku n mmbe2 pgl dak2 f1 dtg bilik..kasik basuh sket..name glam torture..

Kuda Kertas berkata...

hahaha..lawak2..tkenang kmbali zaman2 skola dlu2..ble igt rse geram ade..klaka po ade gak..aku dlu mse skola dlu time junior sllu gak kne ngn senior bnde2 mngarut..

anis berkata...

hahaa...
kesian ..
mangsa buli erk ??
seingat anis ..
anis x penah kena buli ngan senior.
even ku kecik ..
tp, x de sapa berani buli ..

waktu zmn senior ,
anis x suka junior bg slm ..
penat nak jwb .
haha

tak leh blah ..
lagu kasih kekasih plak tuh.

I n n z berkata...

gelak guling2 ag
:D

zatiesiska abdul rahman berkata...

oranglidi bernyanyi :

kau tahu ku merindui mu
ku tahu kau menyintaiku oh kasih
bersabarlah sayang saat indah kan menjelma jua
kita akan di satukan
dengan ikatan pernikahan oh kasih


hahahahahhahahahahahahhaha (berguling2 gelak)

Mizz Faraheen berkata...

x ske duk hostel..
org lidi,pesal x sumbat je idung dyorg dgn lidi?
huhu

oranglidi berkata...

haha.. tenkiu sudi komen!

milo: apahal tibe2 prefect ni?

cis lu memang kaki buli! padahal wa yakin lu salah sorang yang dibuli.. berani lu nafikan?

kuda: apahal nama lu dah ade line? ke mende yang wa fikir dah berlaku???
lu budak lurus .. sebab tu kena. hah

anis: saiz badan lu kecik? macam mak orang je wa tengok.. haha..

lu ni.. ucapkan salam tu kan sunnah! ambik lu.
lu tau itu lagu??

innz: guling mende? terajang kang sampai berenti
hhahaha...

zatie: cis!! jangan diulang lagu tu.. muzik intro pun da macam lagu negara bangla


Faraheen: rugi lu xduk hostel.. x indie duk umah.. haha..

wa mau smbat tapi depa ada pedang.

I n n z berkata...

kalo terajang
lg la aku
berguling2 mcm tenggiling (sile bace phrase ini dgn sore shin chan)
haha !
;D

mamma mia! berkata...

kah3!! siot betul senior kau!! otak baikk punya!! best2!! siyes best.. standard la fom 1 kene.. haha.. kah3!! x tahan kene tiup lmpu smpi padam tu.. best2.. tp sayang la aku fom 5 dulu bkn kaki buli.. har3 aku wat pale aku sndri je.. tp x kaco org.. cis2.. rugi2

terrarosa berkata...

wa dulu tingkatan satu pernah masuk asrama juga,
cukup seminggu wa cabut balik,
eh baru wa sedar wa berkuasa sejak dari dulu lagi rupanya ? hahaha...

takziah la wei... tapi apsal lu sebut2 nama wa kat atas ? jangan tunjuk sangat lu windu wa.
wahaha....

Kuda Kertas berkata...

cess..pntng sggh aku org ckp aku lurus..ko pon sme gak mse jd junior dlu..men ikut je ckp senior2 ko yg x btol 2..hahahaha..pdn muke..

A+z+i+E = AziE berkata...

meh bwk ak jumpe dorg.. ak kasi hayun 1 kali... set mase n date jek... hohoho

sharamli berkata...

ni waktu f0m 5 sah balas dendam balik kn?

oranglidi berkata...

Tenkiu pengkomen fasa 2!! haha..

innz: huk eleh. tenggiling bukan xleh guling ke? gulung bolehlah.. lu boleh gulung hidung? xpun gulung lidah.. wa boleh gulung tikar.

mammamia: haha.. yang pasal tiup lampu tu nanti wa crite.. cis. lu memang dalam kerugian.. susah-susah lu masuk balik fom 5..

terra: hek ela.. homsick ke? ahhaa.. lu memang berkuasa!!

ah? wa sebut nama lu ke? tertaip barangkali. rindu mende!

kuda: haih.. tenang2.. jangan kuda kertas jadi kertas surat khabar nanti..

tapi muka wa memang padan.. lu longgar2 ke?

AZIE: haha.. baek cikgu! hayun kayu hoki skali. (tengok2 jadi cikgu jugak Kenshiro tuh) haha..

sharamli: ah? mane ade.. paling ganas wa suh budak fom 1 pijak2 belakang malam2.. takpun mintak urut2 badan.. hhaha

A+z+i+E = AziE berkata...

ok... hahaha!! ko kene ragging ek!!! hahaha!!! pdn muke engko... klu ak ad, ak join kenishiro skali... x jd r denda dy... denda ko lg best..

I n n z berkata...

aku rety gulung roti jala jer
itupown cikgu tadika aja
pehtu cikgu2 laen x de aja gulung mende laen
haha !
merepek sudaa ~~

oranglidi berkata...

cis!! haha

azie: wa dah jwp kat blog lu!~~

innz: yeke? bukan lu reti gulung popia ke aritu? tu cikgu mane lak ajar?

I n n z berkata...

aiyak !
kantOi bdh jew
haha !
aggp la kO x pnh taw aku rety gulung popia tuh
;D

milimilo berkata...

haha..saje masukkan psl prefect..xde kaitan pon..aku dah lame xdgr nasyid..tp bile dgr skali skale,sejuk plak rase hati..huhu

oranglidi berkata...

innz: cis! haha.. kantoi..

ok.. wa anggap lu x reti..

milo: comment lu macam rushing je.. nak gi mane?