Sabtu, 23 Mei 2009

Kisah tak kisah (Pengalaman di alam buana-4: Lompat Tinggi-Tinggi!)

Cuti semester sekolah menengah, tahun SRP:

Wa: "Mie, lu rasa x yang wa rasa?"
Mie: "Rasa jugak.. jomlah ajak lagi ramai.. baru meriah!"

Kami keluar dengan penuh sopan malam itu.. (Jalan kaki je..) katanya ada bazar lewat malam.. niat sebenar mau mentakedarah.. Ayo, Dinori, Slion dan sape-sape ntah.. wa dah kurang ingat.. 8 orang semuanya.. Ade dalam diari skolah menengah wa..

Masing-masing dressing maut, macam mau gi disko.. pakai celana nak ketat dikaki.. cis.. macamla awek-awek skolah agama tu kuar malam-malam gini nak tengok lu... wa? wa biasa je.. Baju tshirt putih dan sluar jenis kain baju melayu.. Lepas pulak pak gard malam tuh.. rilek je lepas pagar depan.. cis.. nasib baik tengah cuti..

Mie: " Tadi bukan warden dah buat pengumuman ke tak boleh kuar ke mase kem
ni?"

Wa: "Alah.. tu pakcik Misai bagi kuar.."- riak muka tenang..

Mie: " Pertame kali wa lompat pagar ni weyh! Tak sangke senang pulak.. secara terhormat
pulak tu " - sambil senyum sipu-siput

Wa: "Aisey men.. ni kan cuti lagi.. memang a senang.. orang cakap time kem macam ni la
senang mau rasa kuar malam"

Wa memang tengah kem akademik mase tu.. ade ke patut cuti semester skolah depa pegi wat kem? ...

*****
Pegi ke bazaar lewat malam memang membazir masa.. xde hape pun.. makanan setakat kacang dan kuaci rebus, kat asrama buleh beli! Hampeh.. dahla barang2 mahal.. siap jual mesen rebonder rambut lak tuh..

"Apa kata kita lepak pantai?" wa kasi sebuah cadangan bernas..
" Aah.. kat sane ade gak gerai-berai kan? Ayuh!" - mereka menyambut riang

On the way ke sana, kami lalu jalan yang sukar dan belukar.. Sebagai orang kampung wa begitu malu dengan Mie.. ade ke patut, jalan kampung sendiri tak tahu? ces..
Bile dah sampai pantai kami lepak-lepak.. nyanyi-nyanyi.. tengok keindahan laut.. nasib baek bulan penuh, kalau x mesti gelap.. Kami pun pulun roti-roti canai dibeli dari gerai.. buat hilang lapar..

Bila nak balik tu beribu-ribu dugaan yang dihadapi!.. Serempak warden la.. nasib baek masing-masing pandai cover line dan kami berjaya memujuk cigu.. Serempak anjing la.. nasib baek Slion sudi sedekah selipar wat baling.. tepat pulak tuh..

Yang tak tahan bile dah sampai asrama.. Ade ke patut boleh sesat sampai pagar belah belakang? Takpe.. ni baru mencabar.. Masing-masing lompat katak atas pagar.. cis.. bile time wa je..
" Ang! Ang!Ang!" Wa ingat bunyi lagu Doraemon, rupanya datang sekumpulan angsa lapar.. ces.. depa nak sudu kaki wa! cis.. sekali wa tampor sekor.. sampai pusing kepala.. berkeliaran mereka lari.. Wa pun lompat masuk.. Selamat!..

Esoknya kami dipanggil dan didenda dikhalayak ramai. Apa la cigu!.. kate kami dah lepas smalam sbab belanja cikgu rokok dan air fresh oren!!..


psst: wa x isap rokok.. bazir duit dan nyawa.. lu isap??

25 ulasan:

sharamli berkata...

halal x r0k0k ngn air 0reng tu?
hua3

I n n z berkata...

ang ang ang
angsa pown tgk doremOn..
haha !

rasuah doe
;p

Kuda Kertas berkata...

hahaha..2 r sbbnye mudah sgt nk kluar mule2 tu..rupe2 nye ade hlgn ble nk blk..

A+z+i+E = AziE berkata...

haha!!! ko amek SRP ek??? means dat u r gen x....

Anis Mohd berkata...

aiya ..
ply pon kantoi ke ??
tak pro sungguh ko ni wawa..
jgn ply ramai2...
sng kantoi !

.kakijalan. berkata...

kau lompat gaya ape?
apekejadah nya menghisap rokok?
nasib baik aku dah berhenti.heh.

oranglidi berkata...

sharamli: ntah.. kami ikhlas malam tu.. kire halaal barangkali.. tapi dari segi hukum.. rokok halal?

innz: wahaha.. tu bunyik die la.. lu penah jumpe angse?
bukan rasuah.. belanje.. haha

kuda kertas: ahah.. tu la.. itulah akibatnya..

azie: gen x apakajadah? hahah.. pmr a..

anis mohd: la.. nak wat camne.. kampung kami kecik.. fly kanan kantoi dikiri.. cis..

kakijalan: hahaha.. kan wa dah bilang.. gaya katak puru.. o.. lu penah isap a..

ruffey berkata...

hahaha. kantoii.

dak skolah aku yg kantoi fly gi mandi pantai, warden rendam mereka dalam longkang yg menerima sumber dari aspuri, dewan makan, dan flat guru.

"korang nak sgt berendam! berendam la korang"

heheh

oranglidi berkata...

ruffey: hahaha.. padan muka lu! nasib baek wa kena sebat sedas dua.. tapi kami x mndi laut.. hape kes mau mandi laut malam buta? hah..

A+z+i+E = AziE berkata...

menurut Ustaz Hasrizal, gen X is org yg lahir taun 70-an... tahun 80-an is gen Y....

zamzarina berkata...

hye..slmt knl..
xde sape nk pollow kot..mls ltk kotak follower tuh..
tq..
oit..aku bkn zamzarina RTM 2..
aku mude lg..ngee~

I n n z berkata...

pena jumpe
tp x pena dgr bunyik dy
sbb bile nmpk angsa
aku trs lari
4x500

takot dy keja
bak kate ko
takot dy nk sudu
haha !

oranglidi berkata...

azie: oh.. ya kah? haha...

zamzarina: haha.. ingatkan yang pengacara RTM tuh.. ade je orang mau follow lu.. jgn rndah diri.. haha..

innz: yoko? lenkali lu nampak, lu sembelih je.. wat angsa panggang!..

kuda kertas berkata...

kalo gen 2 camano lak tu?? taun bilo lahir agk2 tu??

oranglidi berkata...

GEN 2 tu lahir taun kuda barangkali..

Monkey D Luffy berkata...

cikgu mana makan rasuah

hahaha

oranglidi berkata...

Monkey: ya.. cikgu makan pisang kadang-kadang.. kalau tengahhari cikgu makan nasik..

A+z+i+E = AziE berkata...

org lidi gebang kuda kertas.. hek3x

terrarosa berkata...

lu dah buat perut wa kucar kacir...

mana nak cari kuaci rebus skrang ?

oranglidi berkata...

azie: a? gebang tu mende? macam udang galah tak?

terra: hahah.. perut lu kucar kacir? hahah.. kuaci rebus pun xtau? lu beli kuaci, terus rebus.. nak sedap tambah mentega dan garam..

zatiesiska abdul rahman berkata...

apakah mentakedarah?? haha BM wa ckp2 makan je

A+z+i+E = AziE berkata...

gebang tu tpu deyh...

oranglidi berkata...

zatie oii : mentakedarah pun x jelas? haha.. wa pun xtau.. rase2 macam mentadak mentadu.. camna?

azie o azie: hahah.. bahasa perak ke tuh?

A+z+i+E = AziE berkata...

Arab. =P

oranglidi berkata...

azie: woi2! mane datang arab cakap gitu.. cis!