Jumaat, 15 Mei 2009

Kisah tak kisah (Pengalaman di alam buana-3: SELAMAT HARI MUROBI.. hah.?)

Hari itu cikgu Fauzi mendengus kuat. Sedih katanya. Kadang-kadang tampak tension di air mukanya.

#####

"Kalau kamu lambat lagi aku rotan kamu depan perhimpunan!" tegas Encik Poji (gelaran manja).Golongan pengawas perpustakaan dan pengawas selalu menjadi mangsanya. "Mana boleh kamu ambik masa aku untuk meeting2, tugas- menugas2!!". Padan muka. Berkerut muka korang. hhaahaa..
Nasib baik wa tolak permintaan guru department disiplin untuk menganggotai pengawas2. Hahahaa..

Antara babak paling mengerikan cik Poji pernah buat adalah melempang kawan wa menggunakan papan Lukisan Kejuruteraan. Sape suh lu x reti buat? hahah.. Subjek melukis-lukis ni memang wa minat.

Golongan student paling macho adalah dari golongan LK punya kelas. Adik2 junior memandang kami hebat..

Budak medik@Bio duk menghapal kulit, sistem pembiakan sampai jadi gila. Kami memang sempoi. Kalau pegi kelas Lk.....

wa rasa nak sambung esok @ karang2 lah.. ok?

wa nak sambunglah ni:

Kalau pegi kelas LK kami pakai beg rotring.. (yang ada papan, kertas a3, pembaris lentur, set jangkalukis dll). Junior wanita bilang kami seksi dengan beg itu.. wa tak ambil peduli dengan pujian-pujian macam tu.. wa takkan ambik adik angkat punya..

haha..

Bila cikgu Poji mengajar pasti ada benda-benda out of topik yang keluar.. kutuk mengutuk pengetua lah.. Bincang masalah keluargalah.. harga langsirlah.. tapi bila beliau takde mood!, nasib baik moodnya selalu ada..

Ketua kelas wa yang badannya kecik selalu mendapat tumpuan cik Poji. Kalau ada budak datang lambat, dialah yang kena dulu. sampai satu tahap ketua kelas wa kena kuarantin dalam bilik suis 14minit.. hahaha.. memang ala2 nazi! cis.

Gaya yang membuatkan wa teringat akan cik Poji ni adalah gaya sebelum merotan budak. Rotan diletak didagu pesalah dengan sedikit tolakan. Kalau salah langkah, merah dagu seminggu. Tapi katanya marah kerna sayang.. mendidik katanya..

~~ Hari-hari sebelum SPM~~

"Saya dah buat analisa.. soalan lukisan pengorakan takkan kuar. Fullstop!". Itulah antara tips sebelum kertas LK.. Kami patuh dan akur. Segala jenis latihan dan soalan peperiksaan dijadikan latihantubi. Sampai satu masa, kawan wa Azmi namanya, pergi degil2 buat latihan pengorakan.. Cis! Melawan nampak Mie? Dahla terkantoi depan2 dengan cik poji.. Mie didenda pumping dekat area kolam ikan..

~~dalam dewan peperiksaan terakhir~~

Wa dengar ramai mencarut-carut dengan kuat. Ada yang histeria tiba-tiba.. ada juga yang menangis seorang diri.. wa dah gumpal habis slip peperiksaan.

Cik Poji menunggu diluar dengan senyuman. Wa keluar paling awal haritu.

"Amende ni cikgu!?? Kate tak kuar!" student2 celupar bising-bising.. Ya, topik tu memang cik Poji tak pernah ajar. Yakin katanya.. takkan kami nak karate tengkuk cikgu terbaik negeri? dah tentulah kami percaya bulat-bulat!!
~
Hari itu cikgu Fauzi mendengus kuat. Sedih katanya. Kadang-kadang tampak tension di air mukanya. Mie dan wa? Kami senyum panjang..

SELAMAT HARI GURU BUAT SEMUA WARGA PENDIDIK.. KERNA ANDALAH ADANYA BLOG... DAN ORANGLIDI

pssst: murobi=pendidik.. lu tak tau?

17 ulasan:

terrarosa berkata...

hok aloh, sambung la cepat wei.
tak berbunga2 wa nak sambung Hari Guru..
kalu tiada 'moral of the story'
hik3

cikgu Poji tu hencem tak ?

oranglidi berkata...

nasib baik wa lagi hensem.

sharamli berkata...

xsuka bdk Lk...bajet mach0 sambil bwk bag kain r0tring tu kan...padahal kal0 bdk2 yg xcukup ketinggian tu nmpk beg je besar dri tuan..muahaha

I n n z berkata...

sha x suke ko weyh
haha !
skola x dek dak LK
jd x berpeluang tgk dak2 laki sexy
haha !
adik aku amek LK
tp x pena bwk lak beg tuh
nyusah jew
kate beliau
;D

milimilo berkata...

len kali pe yg cikgu ckp xmasok tu la kne tgok..tu trick je tuh..hoho..slmt ari cikgu cik poji..n sume cikgu n bakal cikgu :DD

kuda kertas berkata...

gle kntal ckgu ko lmpng pkai ppn LK..
pergghh..sakit tu..
aku xphm laa..knpe die bg tips yg mengantoikn dak2??bkn ptutnye bg tips yg bole bwt dak2 skor ke??

igt dak LK style sgt r bwk beg bsr bagak 2..huh..igt dak bio x style ke..x kire r dak bio ke, LK ke, sastra ke..sme je..kalo skor xm org pndg style gak..

ruffey berkata...

hajat dulu nak amek LK, sbb mmg nampak seksi la gendong beg tu. hahah

tp skolah aku tak offer,

so aku jadi lah budak bio yang baek. hehe

sadis nye citer ko.

aku dulu slalu nangis gak kalo abes ujian AddMaths. senantiasa gagal dgn cemerlang

oranglidi berkata...

Sharamli: wa tak penah bajet macho pon.. mereka yang kata..

Innz: Lu sesungguhnya dalam kerugian

milo: cis! manelah wa tau!!! siap suh pumping!

kudakertas: cikgu tu pun tak tau la.. sebab LK biasanya kita boleh agak soklan yang masuk! wa tak kira, bio kurang macho.. skor mende? majalah tu ke?

ruffey: haha.. bagus2.. wa stuju akan kenyataan tentang seksi itu..

wa addmath biase dapat a. apatah lagi pendidikan jasmani..

kuda liar~ berkata...

oit,orang lidi!!

taw aa ade banner baru...

apsal name kat ujung tu macam name kawan ak je???

ke ko ni kawan ak gak??

sapekah ko???

terrarosa berkata...

wahaha...
cikgu laki suka bergosip dalam kelas ?
pasal langsir plak tu ,
lu tak ambil nota ke ?

oranglidi berkata...

kudaliar- kawan lu? kuda kepang ke?

terrarosa- hahahahah.. biasa la tuh!! sayangnye wa tak ambik nota pulak!

anis berkata...

seksi ???
uhm .. ada mslh penglihatan tuh

hahaa..
kesian cikgu tuh.
tapi ..
result ko x fail kan
so, chill la

zatiesiska abdul rahman berkata...

wa budak account lg hot :D

blue hoodie baby berkata...

haha.. ktwa tgk kuda liar, kuda kepang, ngan perihal ckgu llk bgosip lam kls. psl lgsr lak tuh. maha dahsyat.

oranglidi berkata...

anis: hahah.. dengki ke? xfail , tapi kedudukan skolah down oo

zatiee: haahahah yeke? hot sebab duk sibuk men buku lejar ke?

blue hoodie: haha.. lu ketawa? lempang kang.

milimilo berkata...

aku last kne rotan mase darjah6 je..skolah mngh xpnah lak kne rotan2 nih..main tolak markah merit de merit je

oranglidi berkata...

hah. nak kena tendang agaknya lu ni..