Rabu, 27 Julai 2011

Artikel Sebelum Puasa: Kumpulan Nasyeed.

Pertamanya trimas kasus diucapkan atas doa kalian. Moga diteruskan doanya. hehe.

Jadi, sempena dengan hampirnya ketibaan bulan puasa, aku nak buatlah entri berkenaan kumpulan nasyid skali skala. Sementara blum start bizi petang2 macamni sempatlah nak mencelah entri sebutir.

Sebelum ni asyik crita pasai kumpulan rock 80-90 an je kan, skali skala terasa nak kasi berubah angin skek.

Lagu nenasyid ataupun lagu-lagu ketuhanan ni memang aku duk dengar dari skolah lagi la. Zaman skolah rendah dulu memang grup2 seperti Shoutul Amal (Serius sedap), Nadamurni, Raihan, Hijjaz, Rabbani, The Zikr, Brothers, Durani, Al-Jawaher, sangatlah terkenal. Tiba-tiba aku masuk je skolah menengah rendah, puh, berlambak grup nasyed naek. Tapi kebanyakan grup yang naek ni, orang kate depa banyak bawak lagu Nasyid Jiwang la. Bagi aku takda hal la pun nya aduiyai.

So aku nak rumuskan beberapa kumpulan yang menarik bagi aku atas dasar nama. Hehehe.



U.N.I.C. (First Batch)
Yang ni sumpah unik nama dia. Aku tak sangka depa bulih pilih nama yang hebat mcamni. Memang 4 ketul huruf je, tapi kalu sebut kan, di samping bermaksud 'Unik', dia juga ada bunyi 'You and I see' ataupun dalam BM dia 'Awak dan saya tinguk'. Tinguk apa? itu yang kita tak tau.. Salah satu lagu dalam album dia pun ada satu guna nama tu kalu tak silap. Tapi skarang dah berpecah grup ni, sampai da tukar nama UNIQUE. Rebranding kot. Ahli kekal sorang je. Aku knal brader tu, nama dia Bazli. Sedap suare dia. (Tapi hak buleh tarikk paling tinggi tu memang sdap gak). Aku beli kot kaset dia hok ada lagu Demi Cinta Yang Suci tu. Rasmi kat walkman Sunny aku dulu. Pehh.. Nostalgik.




IN-TEAM
Hak ni la yang banyak bawak lagu jiwang tu. Senior aku duk suka la pasang lagu ni ari Jumaat time gotong royong bersih surau. Lagu Kasihkekasih la, damba kasih, impian kasih, nurkasih, Hoh.. banyak tu kekasih dia. Hok ni pun nama dia stailo jugak sbab dia bawak dua maksud yakni 'Intim' dan jugak 'Dalam Kumpulan (Jemaah)'. Cun gak tu.



DE-HEARTY
Ha.. Ni pun kretif nama dia. Boleh membawa makna 'Di hati' dalam kedua-dua bahasa. Tapi betui ke dak Hearty tu inglish aku tak tau la.Grup ni plak banyak lagu dia pasai perempuan dan cinta. Lagu dia memang sedap. Lagu Wanita, Bidadari Hidupku, dan macam-macam lagi lah.


MESTICA
Mestica tu maksud dia Mastika ke Mestika ke Mustika, semua pun boleh. Aku tak tau Mestika tu apa sebenanye. Yang pasti vokalis utama dia, Razin Che Mud tu aku agak kenal tapi dia tak kenal la aku. Hehe.


NOW SEE HEART
Fuh, letih gak menulis panjang-panjang. Tapi takpelah. Kalu penat, gi la minum air dulu. Taknak sambung pun tak po. Kumpulan ni, pehhh.. Kalau tak tau lagu Sekeping Hati tu memang noob la. (Aku tau serangkap je. "Sekeping hati di bawa berlari lalalalalalaa" hahahahaha). Nama dia memang panjang tapi bila disebut, ia bermaksud 'Nasihat' dan juga 'Sekarang Tengoklah Hati' bukan tengoklah muka je.

MIRWANA (First Batch)
Kenal Faizal Tahir? Dia grup ni la dulu. Zaman dia grup ni aku memang saspek la suara dia. Tarik tinggi wo. Lagu Aku Tanpa CintaMu tu. Dulu aku ingatkan depa ni band NIRVANA untuk versi melayu punya. Tapi dok la. Skang ni masih aktif grup ni. Dah tak ambik haluan nasyid. Tapi still lagu ketuhanan la. Lagu baru dia masuk AJL jugak taun lpas. Lagu Manisfestasi Cinta feat Fiq Mentor tu terbaek. Respek2.


FAR EAST
Ko kenal Anas Tahir koq? Adek kepada Faizal Tahir tuu laa. Yang terkenal dalam Youtube tu. Dia grup ni la dulu zaman lepas skolah. Group ni pun still aktif cuma penyanyi utama dia tu dah masuk Mirwana la. Lagu Menanti Di Barzakh tu sedap. Tajuk lagu dia mengingatkan aku pada Jenazah Cinta nyanyian Handyblack. Haha.


ALARMME
Bulan-bulan Islam tak tau?? Huk alooo.. Tu yang Muharam Safar.. smua tu depa la yang nyanyi. Hadui. Alarme ni nama dia bermaksud 'Alarm Me' ataupun 'Ingatkankan aku' la kot dalam bahasa pasarnya.



IN-SAFF
Tak kenal?
http://www.youtube.com/watch?v=bsqBBE55L9M . Takpun http://www.youtube.com/watch?v=_zWu9-6jzS4
Cer klik link Youtube ni kalau nak dengar la. Sebuah kumpulan nasyid di perak. Fuh, memang aku fan dari dulu la grup ni. hohahihaoaho. Nama dia pun unik. 'DalamBarisan' maksud dia. Bukan Barisan Alternatif mahupun Nasional.

------------------------------------------------------------------------------------

Well, asal usul kumpulan ni smua korang boleh la gugel. Aku takat tulis brdasarkan nama2 unik je. hehehe. Banyak lagi kumpulan laen yang aku tak tulih sebab nama grup depa biasa2 je la. Saujana contohnya. Takkan tak kenal kot lagu Keluarga Bahagia? hahaha. (Sedih aku tengok ex-grup dia jadi keperempuanan macamtu)

Memang panjang penulisan kali ni. Nak baca ke tidok, tak kesoh pung. Hahahaha.

19 ulasan:

sharamli berkata...

kenal khairul jafni budak in-saff..keh keh keh

Irshadim berkata...

UNIC = you and I see u kira makna dia 'saya dan kamu nampak' la. nampak tu macam dah nampak kebenaran, jalan yang benar etc..

Mimie.Candy Cane berkata...

aku x into sangat ngan group nasyid2 yang baru ni..tapi masa zaman2 raihan,rabbani nijjaz dulu memang best..

selamat menyambut bulan Ramadhan lidi!! mintok maaf kalo ada tersilap kata ehh

unknown berkata...

ko plak dalam group mane? (^_^)

cikpia berkata...

takleh lawan my fav-rabbani............ he he.... terbaek sepanjang zaman..... =)

-li.zue- berkata...

wei lelidi.

nasib baek takde button like, kalau tak aku dh click byk kali. haha



tapi sampai dh beso gajah mcm ni.lagu2 diorg zaman berzaman dululah ni lah yg aku duk ulang-ulang dgr. lagu nasyeed tak byk yg letop2. kau bila nk buat group nasyeed plak? aku nk main percussion.main apa benda ntah yg goncang2 kt tgn tu.

arryani berkata...

erk...ko tertinggal raihan ke??

milimilo berkata...

ni semua kumpulan nasyid yg aku layan zaman sekolah dulu. heee. suka gila. skrg org layan maher zain je. heee. XD

Farihah Ahmad berkata...

comel jugK Hng buat entry ceni. tetiba nk bernostalgia.




terima kes.

Mutiara Bernilai berkata...

hm,,

sy suke destiny n tashiru :)









*hye awak!

Pyka Rahmat berkata...

raihan masih terbaik bagi aku :)

oranglidi berkata...

maksu,
-haha. kenai ke?

irshadim,
-haha. betul ke? x tau lak ak

mimi,
-btul2. yg hardcore la sdap2 kan
-slamat berpuasa jugek. hehe

unknown,
-hahaha. xda pun. suare x sdap

cikpia,
-huhu.. rabbani mmg a best. otai.

lelizu,
-haha. btul.. lagu depa sdap la dibuat dengar dikala nak tidur kan.
-hahaha. nnti ak wat grup. tp ko kna jd vokalis.

kak arr,
-hehe.. ni msti x bace atas2. ni grup2 yg lepas ak masuk skolah mnengah. raihan ofkos power.

milo,
-layan gak ekau. btul gak, skang smua layan maher zain je. tp sbnrnye grup local ni best jugok. cuma xda promosi kat media sgt. harapkan ikim fm je la.

farihah,
-hahahaha. trimas2.

mutiara,
-hai2!
-oo.. yg tu baru sgt tu. dgr skali dua je. hehe

pyka,
-hehe. msti la raihan trbaek. ak suka album first dia. tp raihan awal2 grup nadamurni gak.

putera aftus berkata...

naik mercedes naik mercedes.
naik mercedes naik mercedes!

lawo gambo. :)

Frodo berkata...

part last 2 aku guling2 baca .. bukan ke ko vote beliau sblum ni?

alarmme? x pnh dgr ..

rathiqah azmira rosli berkata...

muka semua stok2 imam muda


ish aku tak leh tengok lama lama weh

hahaha

a little less conversation berkata...

ko bila plak nak buat team nasyid?

oranglidi berkata...

aftus,
-haha. gambo curi dalm tenet. hahaha

frodo,
-lama gila x dgr cite
-aih, saujana tu ko yg suka. haha

rat,
-hehehe.. ko bukan minat ayeem ke? hahaha

allc,
-aku penah wat dulu. tapi nyanyi minus one je

Nazz@Purple berkata...

Lagu Sekeping Hati tu bukan lagu saujana ke? Now see heart lagu damai yg hilang..video clip animasi 3d tu..huhuuhuhu..dulu semua2 tu memang fav ar..la ni..gi mane tah.

oranglidi berkata...

nazz,
-hehe. akhirnya! ada gk org prasan.