Ahad, 31 Julai 2011

Repost: Kisah Zulhasmadi Hasbi dan Mustafar yang Terserempak Malaikat Subuh



"Kisah Zulhasmadi Hasbi dan Mustafar yang Terserempak Malaikat Subuh"

olih: OL



Zulhasmadi Hasbi dan Mustafar merupakan jurutera tapak (site engineer) di salah satu projek pembinaan Institut Perguruan di area Selangor. Aku tak tahu ada berapa Institut Perguruan kat Selangor ni. Mereka ibarat nadi bagi syarikat BinaRuntuh Engineering Sdn Bhd. Idea-idea kreatif mereka sungguh 'menangkap' pandangan Dato Munazir selaku CEO syarikat berkenaan.

Sebab itulah Zulhasmadi Hasbi dan Mustafar dipertanggungjawabkan untuk menjaga dan menyelia projek yang membawa nilai berjuta-juta eropah itu. Ah, aku tipu. Berjuta-juta ringgit Malaysia je lah.

Selalunya, Zulhasmadi Hasbi dan Mustafar akan lepak-lepak di tangga surau Al-Munawwarah selepas menunaikan semayang. Ittiqaf la konon. Mereka ni bukan baik sangat. Cukup-cukup makan je. Hahaha. Yang menarik perhatian mereka, surau Institut berkenaan mempunyai budak-budak surau yang sangat baik dan soleh. Jauh api dari panggang lah berbanding mereka yang jahil lagi tidak berilmu.

Pandangan Zulhasmadi Hasbi tertancap pada salah seorang budak soleh berkenaan.

"Tu, lu tengok.. dah macam pak lebai gua tengok budak itu"
kata Zulhasmadi Hasbi kepada rakan setugasnya sambil menjuih-juihkan bibir kepada seorang pemuda soleh dibucu surau Al-Munawwarah.

"Aku selalu jugak tengok budak ni.. Semayang berjemaah tak pernah miss! Azan pun sedap! Kalah Mawi AF3 tu bro! Asar hari tu bagi ceramah kat masjid! Memang lelaki idaman muslimah lah katakan."

jawab Mustafar selamba sambil melipat kaki seluar jeans nya. Disapu-sapunya debu yang bertaburan yang melekat di seluarnya itu. Maklumlah, baru lepas turun site.

"Assalamualaikum Sheiikkhh."
Budak yang diperkatakan itu memberi salam dan dijawap oleh keduanya. Kemudian budak itu berlalu pergi. Zulhasmadi Hasbi dan Mustafar saling berpandangan.

"Peghhh!! Dia punya bauuuu!! Wangi siaalll!! Semerbak!"
ungkap Zulhasmadi Hasbi seolah-olah terkejut badak.

"Ini lah bau minyak attar jenama MALAIKAT SUBUH. Takpun JUMAAT. Gua kat sekolah menengah dulu selalu pakai benda-benda macam ni. Tapi tak taulah kalau ini jenama One Drop Perfume. Hanya orang baik yang memakainya"

jelas Mustafar yang belum habis menyapu seluar. Entah teori minyak attar siapalah Mustafar gunakan.


minyak attar


"Oh.. MALAIKAT SUBUHH.. *sabitlah sedap bau dia. Mulai sekarang, aku gelarkan beliau Malaikat Subuh la.."

kata Zulhasmadi Hasbi dengan teruja dan diselangi ketawa berkekek kekek.
(*sabit=patut, bahasa terengganu)

Begitulah saban hari pekerjaan Mustafar dan Zulhasmadi Hasbi.. Berbual-bual di tangga surau. Kadang-kadang mereka ni gatal jugak. Ada ke patut, dari tangga surau itulah mereka mengendap gadis-gadis bakal cikgu pergi dan balik dari kelas. Apa ke jadah punya perangai. Kalau sekadar mengendap tak apa, ni yang siap pergi fewwit tu apa hal?


tangga surau

Hari berganti hari.. Suatu hari, selepas seharian sibuk membuat inspection di site bersama pihak perunding dan sub-kontraktor, mereka berjalan menuju ke kenderaan masing-masing. Motorsikal berjenama Liquid Cooler 135 sedang segak menunggu penuggangnya.

Jiwa rempit Zulhasmadi Hasbi dan Mustafar memang tidak dapat dielak lagi kerana sedari kecil mereka bergelumang dengan darah rempit. Sebab itulah sesetengah staff menggelar mereka Engimpit (Engineer Rempit).

Dalam perjalanan ke arah motor, mereka terserempak dengan dua lembaga, seorang yang macam biasa mereka nampak dan seorang lagi jarang mereka nampak.

"ASSALAMUALAIKUM SHEIKH!!!! SALAM SATU MALAYSIA SHEIKH!"
Jeritan Zulhasmadi Hasbi mengejutkan lembaga-lembaga berkenaan.. di jawap secara tergagap-gagap oleh As-Sheikh Malaikat Subuh.

gambar diambil dari: mutiara insyirah

Ya, petang itu menjadi turning point kepada Zulhasmadi Hasbi dan Mustafar terhadap MALAIKAT SUBUH yang pernah menjadi bahan 'respect' kan mereka. Malaikat Subuh dilihat berdua-duaan dengan seorang awek institut berkenaan. Awek itu awalnya mahu lari tapi apakan daya, telah tertangkap baru terngadah.

"Pun dhekk!"
Perkataan itu terpacul dengan laju dari mulut Zulhasmadi Hasbi.

"Itu lah.. Lebai pun manusia jugak. Ko tak yah lah heran sangat."
Jelas Mustafar sambil memakai jaket jeansnya.

Kunci motorsikal dibuka dan mereka serentak menghidupkan enjin dengan suis tangan. Gear satu dimasukkan dan mereka berlalu pergi.

As-Sheikh kelihatan sugul, cuak dan memandang kedua-dua engineer tadi dari jauh dengan rasa bersalah. Begitu juga dengan aweknya.

Pengajaran:
>Pandang kulit dan isi. Jangan menghakimi buku dari kulit sahaja.

>Lebai pun manusia juga
>Bersangka baiklah
>Ingat, lensa kamera Tuhan sentiasa memerhati anda
>Jangan bermuka-muka
>Ini kisah benar yang diolah

selamat berpuasa!

17 ulasan:

mira ellyna berkata...

series tak terpikir plak malaikat subuh tu minyak wangi hohoho

Anisa Hang Tuah berkata...

salam ramadhan

fadh ^_^ berkata...

macam entry recycle.
err yeke? hehe
salam ramadan encik lelidi.
halalkan terlebih terkurang :)

Miscellaneous Smiles berkata...

eh sabit, jrg ak bercakp perkataan u dah sekarang

asal dri ganu ehh, sabit laa, ak guna pakai ayat tu masa ak brda di lngkwi

=D

a little less conversation berkata...

lebai pun ada nafsu gak..lebai pn nk rasa ade awek gak..haha

Koyuki berkata...

minyak wamgi tu gua tak tahan bau die..huhu

Anis Mohd berkata...

macam penah baca .
gambar tu menakutkan ler

Farihah Ahmad berkata...

cerita femes ni. tapi everytime crossing over tajuk dia, msti igt cerita seram hehehhh

oranglidi berkata...

mira,
-hehe.. biasa laki2 je yg tau.

anisa,
-salam ramadhan jugak!

fadh,
-haha. tajuk pun repost.
-salam ramadhan!
-halalkan makanan aritu. hehe
-mana blog kome??

miscel,
-hm, ye2. ak org ganung. hehe.
-prkataan tu biasa org timur pakai. klante pun guna rasonye.

allc,
-hehe. btui tu bro. eh, slamat berpuasa!

koyu,
-hehe. sdap kan? yang sedap malam pun sdap kot.

anis,
-hehe... memang dah kuar dulu entri ni.
-takut ke? hehe.

farihah,
-cite femes la sgt.. hahaaha.

Bidadari Syurga berkata...

salam ramadhan.... huhuhuhu. biasa lah tu...

btw: ajeboom tu maknanya debab,gebu comel.... (tapi belum ke gemuk ok...)

Lea IsNaw! berkata...

awek ke?
ntah isteri lebai tuh

~MiNaH sEnGeT~ berkata...

malam td tgok tajuk tkot nk bce sbb ingt kisah mistik..
pagi ni bru tergerak nk bce.. hihi..
tajuk tu wt suspen je.. =)
btol org ckp jgn kita nilai org dr pndangan pertama je...

SwEetForEst berkata...

jgn disangka air yg tenang takde buaye..

peace..selamat berpose..

Masy berkata...

samat bpose yeeee

april berkata...

bini dia kot tu.. ^^

selamat berpuasa OL :)

aleen aiden berkata...

ya,aku ingat.aku pernah bace en3 neh.hi3

rathiqah azmira rosli berkata...

tiada yang sempurna.

lidi selamat berpuasa.jangan lupa duit raya aku tau
;D