Rabu, 24 Jun 2009

Cempaka Widuri Riono - Cerpen rekaan semata2

Kecewa xdpt pegi sini<--klik a kalau mampu!

Surabaya
: awal 80an lalu (Amy Search baru mula nak tubuhkan kmpulan.. dulu maen kat gerai2 kampung je..)

Jimi berlari-lari ke pintu utama. Dikuaknya pintu kayu itu deras-deras.

"1000 rupiah satu! 1000 rupiah satu!" kelihatan mak cik Mujer memekik menjual kuih bepang.. Kain compang camping tak dipeduli.. inilah miskin katanya.. 'takkan mau kaya selalu.. kalau kaya, gila!'.. dah menjadi rutin mak cik Mujer menjual bepang waktu2 begini.. pagi jadi cikgu, petang jual kuih..

Jimi masih mencari-cari Cempaka Widuri Riono.." Gimana sih! Janji jam 1400 sore.. bunyi tapak kakinya pun nggak kedengaran.. adus.. gawat sih.." .Di ambilnya jaket jeans lusuh carik2 dibahu.. lalu disarung ke badan. Tak terlupakan juga, gitar yamahal kesayangan..

"Agus! gue turun dulu ya?! Mau cari'in si Cempaka.. lambat pula sih ini ari!.. kalu lu mau masak, nun ambik aja menu dan resepi yang gue dah sangkut di peti. Jangan macam-macam sama gue! hari ini menunya 'pisang hancur bulat2 goreng plus tepung'!" ngomong Jimi kuat2.. Agus sedang berhempas pulas dalam kamar mandi menyahut nak tak nak je..

Agus dan Jimi student Malaysia.. Jimi top student sewaktu Sekolah Sultan Yusof.. Agus pula dulu MCKK.. Mereka dapat ke indonesia setelah result gempak tahap Arjuna.. ambil medic 7 tahun. Unibersiti menda ntah.. Unibersiti Surabaya kot.

######

"Oi! Bukan maen lame gue nungguin kamu! Rupanya lu sedang berantakan gumbira disini.. sama-sama ini Mas Andri Jambul?! Cempaka.. Cempaka.. kusangkakan Cempaka, rupanya cempedak yang lu beri!" marah Jimi pabila melihat pacarnya berduaan dengan seseorang.. Andri jambul budak course engneering tahun ke3 yang skima.. luluh kesuma hatinya.. selama ini mencuba bertahan di atas puing2 cinta yg rapuh.. akhirnya meletup jua..

" Merepek, kami jumpa atas dasar studylah mas! Kamu jgn kayak gitu ya?.. Omong-omong, kamu sudah abis prepare untuk final? Ayuh, kita pergi dari sini yuk? kita pergi makan tghari.." tenang je reaksi Cempaka.. dia tahu Jimi memang kuat gaduh..

"Dah2..Usah lu berlakun lagi!.. ceh!.. lunch kepale otak lutut lu! Gue dah telan air liur dari jam 1400 sampai 1500.. gue dah knyang! ".. mata Jimi masih memandang Andri yang membetulkan kaca mata bulatnya.. kadang2 Andri sikat jambul.. Bukannya dia tak tau, Andri Jambul ni memang jambu. Semua cewek mau dikebasnya.. tak kira tudung labuh mahupun tudung jatuh.. Skimanya skima buat-buatan. Pacarnya pun satu.. dah xde wanita laen ke nak ditanya assigmnt tu?.. kelab wanita umno ade je padahal..

Tiba2 Jimi menanggalkan jaket.. tampak susuk tubuhnya yang sederhana.. bersinglet hitam menampakkan ke'rock' kan nya.. ada tertulis 'aku budak kampung'.." Gini a Cempaka Widuri Riono.. Kita berpisah saja.. gue dan lu dah nggak sehaluan.. Sebelum itu, gue mau tujukan lagu..".. Lega semua penuntut fakultas Jurutera yang ada di sekeliling.. ingatkan mau bergaduh2.. rupenye mau nyanyi lagu.. Jimi petik gitar sambil nyanyikan sebuah lagu baru cipta..
"Widuri, kau elok bagai rembulan.. o... blalala"

disinilah nostalgia lagu Widuri bermula..

hahahaha!

psst: time kasihla yang sudi baca blog ni.. sampai arini.. cis!

ni satu lagi hasil karya cacamarba wa..

sbenarnya nak perfom entri2 pilihan wa sambil iringan akustik gitar kat perak nun.. di Pentas Kita Karya <--klik je sini

tp trlambat lak nk tempah..ciss!!! lenkali ade mase wa join.. baru seni woi! GENG SOL-JAH! TUNGGU WA!

20 ulasan:

najwa hazirah halmi berkata...

ya ampon...
nyh dikaterkan entri berat...???
mmg berat!
sebab kner bukak dictinary indon..
hahaha~
mas...nugguin aq ya!
wakakakaka~

najwa hazirah halmi berkata...

slh eja...
dictionary..
takot kner lempang ngn oranglidi
hahaha~

najwa hazirah halmi berkata...

tiber2 teringat citer safira yg wa lyn kat tv2 kul 3ptg kowt..
nanges weyh tgk keabadian cinta safira ngn mas adit!
wakakaka~
arap cinter wa sekukuh tuh..
pergh!
(tiber2 wat kcu kat komen orglidi nyh...)
haha~

xuen adyla berkata...

erk xfaham aku
aq xmahir indon weyh

John Iverson berkata...

X paham sgt... kesusasteraan Indonesia ka bro? dh mcm drama... good job haha

zatiesiska abdul rahman berkata...

waduh kok enggak abisin cheritanya..jadi apa endingnya?? wa tgh sedap baca cherita lu...nnt lu abisin cheritanya ya...ada puing2 cinta...emangnya lu minat lgu rossa ya :P

FdausAmad berkata...

lu jgn bgtau gua lu sekolah budak budak gay..hahaha

anis berkata...

universitas .
slalu ambik medic sana ,
ambik kat ukrida .

mcm biasa la ..
anis nk tanya ,
bepang tu apa ??

sayanghasni @ yus berkata...

ni kalau ader indon yang baca ni..
waduh! waduh!
mau berantakan guling2 nie..

si mamat 2 orang tu cepat betul lupa diri..
nak belajarnyer 7 tahun jer, dah macam beranak kat indon lah pulak..
musti pengetua MCKK malu nak ngaku dia bekas pelajar

oranglidi berkata...

najwa hazie 3 kali disini:

berat lah ini entri.. yang pikir jauh akan pikir lebih jauh..hah!

dictionari eja salah pun xpe..haha..

benda safira tuh? kesah benar wa layan gak..

xuen adylalalala: adeh! tak paham pulak.. lu x penah tgk mutiara hati ke? hahaa! bahasa indonesia mudah ni..

brader john are u sliping?: haha.. ya.. kesusasteraan.. cis.. lu bile nak ajak wa ke zoo?

zatie: nak lempang tak? cis.. bukan dah abis ke cite ni?
cubaan yang baek lu bercakap dlm bahasa indonesia.. laguu rosa tu sbagai perencah je. haha

fidaus@ pipiapong2?: wa skolah binary lah weh.. campur baur je.. sultan yusuf ade pompuan la! saje je tulis Mckk.. ade maksud tersirat dalam ini cerita.. kalu lu boleh jumpa, baguslah!

anis manis: unibersiti! ukrida??? bukan unibersiti padang jaran kat bandung ke ambik medic? hahah!
eh, bepang pun xtau? cis.. beras pulut rangup disaluti gula.. biasa bentuk segiempat tepat.

sayanghasni? dan yusri che lah?: waduh2.. berantakan ya? hahah.. tu a. baru brape taun dah pekat indonesianya.. pengetua mestilah bangga..

roshaizul berkata...

kau terlalu banyak menonton sinetron dari indonesia...

azizan4444 berkata...

mampir sob..ko suda dipengaruhi geng2 indon yang masuk kat chatbox ke?r ko da ...hahaa

Anis Mohd berkata...

ok .
da google da bepang tu apa .
br anis tau ..
hehehe..
slama ni tau mkn je .
x tau lak nama die bepang .

universitas gak !

oranglidi berkata...

brader roshaizul hensem: haha.. xde a.. dah lame wa tinggal tabiat buruk itu!

azizan kadir: haha.. mampir? tapir ke? chatbox wa xde org indonesia.. sebab wa ade protection

anis si manis: haha! bagus2.. sedap kuih tu.. yela2.. unibersitas

FARIE berkata...

nanges boery marantika.. :P

xuen adyla berkata...

wa tengok kartun je
lain wa x into sangat
:p

oranglidi berkata...

fariee: tu a.. wa terlupa yang beliau rupanya pengasas lagu tu. haha

xuen2 adilalala: patut a.. dah muka pun jd mcm kartun dah skang.. cis...

terrarosa berkata...

"Jimi menanggalkan jaket.. tampak susuk tubuhnya yang sederhana.."

hahaha bagus2, wa suka
hero berbadan biasa2 !
cuma lu jek yg luarbiasa... kikikkiii

Monkey D Luffy berkata...

aku syak ko org indon td

kakaka

John Iverson berkata...

zoo mana? Zoo negara ke taiping ke melaka? hahaha