Jumaat, 26 Jun 2009

Kartun Paling Wa Suka : Kappa Mikey


gambar skuad Lilymu semasa berlakon.. cuba bezakan dengan gambar yang bawah

Kali pertama wa tengok cite ni wa rase ada chemistry yang sangat bagus dengan wa.. Sebuah kisah kartun yang memahami jiwa-jiwa pendahaga karya seni.. Wa tau ade ramai orang dah kenal benar cite ni.. ala tv 9 slalu tayang ptang2..

Tapi wa nak cite jugak sebab wa sangat minati kartun ni! Sebenarnya depa ni semua pelakon dalam cite Lilymu.. (macam crita bingkai-cerita dalam cerita..).. Biase bebrapa minit awal tu depa tayangkan episod cite yang depa berlakun.. dalam 2-3 minit..

Skuad Lilymu ade bberapa ahli, Mikey Simon, Mitsuki dan Lily serta anjing sengal, Guano.. Si Gonard pulak watak paling jahat kononnya- dalam lakonan.. (dalam lakonan boleh je serius, tapi bile blakang set, macam sampah).. Skuad Lilymu ni kire macam Power rangers, Jetmen dan macam2 lagi.. Boleh dianggap penyelamat bumi.. Tapi bile beberapa minit mereka berlakon, pasti ade je menda yang berlaku untuk menghalang habisnya lakonan.. dan dihujung cerita, depa tayang balik kesudahan crita lakonan mereka..


gambar bile depa tak berlakun.. kontra gile prangai sekor2 di sebalik tabir.. terutama gonard

Tapi, lepas crite lakunan di'cut!', barulah bermula kisah sebenar.. Kisah di sebalik tabir la..
Ok, biar wa kenalkan.. mamat tengah pegang mikropon tu watak utama dalam cite ni.. Mikey Simon.. makhluk kanan die yang kecik tu Guano.. xpenah mandi.. sumbu punye makhluk.. tapi dalam masa sama, merupakan director crita.. wa kurang pasti, die anjing ke ape.. dalam cite lakonan, kalau tak silap wa die punye skrip cume sebut perkataan 'Guano2!'.. Hampeh..


Atas tulah Gonard yang bengap seperti unta sesat. Menggemari donat dan makan apa sahaja.. Atas sekali tu orangkuat syarikat penerbitan Lilymu (syarikat yang produce cite yang mereka lakunkan), namanya Ozu.. Wanita yang rambut perang tu Lily yang garang manakala sebaliknya, Mitsuki (berambut ungu) yang peramah.. Ade sorang lagi sebenarnya.. Mr Yes Men.. macam setiausaha dan pembantu kepada Ozu.. gile kuat mengampu die ni. (lu tengok gambar paling atas, ade sorang pakai kot, berambut skema dan bercemin mata)


mikey simon bila berlakon.. pakaian memang begini

Ada sorang kawan haritu bilang yang penulisan wa dalam blog ini menyerupai perangai si Mikey yang gila-gila ni.. Same ke? Ciss!! Kalau lu perasan, lukisan mamat ni sorang je laen sedangkan lukisan kawan2nya ada gaya lukisan Jepun kan?.. sebab? hahah!! Disebabkan die ni dari Amerika lah, sebab itu lukisan die macam omputih punya lukis.. Kreatif gile orang wat cite nih.. Dan yang penting, si Ozu sangat sayang akan Mikey ni ....


mitsuki yang ayu

Ha, yang ni Mitsuki.. Sebab ape wa letak gambar ni? Sebab, die ni suka Mikey secara senyap2.. Lu tak percaya lu tengoklah cite ni!.. Mitsuki ni jenis sangat peramah dgn Mikey.. Die tak kisah walaupun Mikey perangai gila-gila.. Dia tak berani bagitahu yang dia minat si Mikey.. Tapi dalam diam2, rupanya beliau bekas seorang ejen perisik yang professional sebenarnya..Berbeza dengan Lily, Lily seorang yang garang dan bencikan Mikey.. (dulu wa ingat si Mitsuki ni sukakan Gonard sebab rambut depa warna ungu).. wa doakan agar Mikey bahagia bersama2 Mitsuki.. haahahaha!!

pssstt: kalau lu mau tahu dengan lebih lanjut, tontonlah cite ni.. best! dan lu takkan menyesal.. (tv9 isnin-khamis , 4 ptg..). Wa dulu memang tak paham konsep cite ni.. tapi setelah wa kaji selidik, wa sangat kagum dengan idea pengasas cite ni..
dan .. kalau wa Mikey, sape Mitsuki???

14 ulasan:

Anis Mohd berkata...

hahaa ..
baca tajuk nih .
trs terngiang2 lagu kappa mikey tuh.
wahhaa..
mitsuki tu jrg2 nk se femeninn tuh .

n cite tu ..
kelakar gile .
mula2 tgk , cm nyampah ..
" asal cite ni cm 'bijak sgt'?? taraf wonderpets n blue clues je"
lama2 , layan kan aja lahh.. ha3x
syok jugak..

Monkey D Luffy berkata...

mituski ko?

N nama pertamanya

kekeke

[Q.e.M.a] berkata...

hehe..
kdg2 lyn gak citer ni
adek borek, kakak rintik =p

cahaya kelip-kelip berkata...

kappa mikey!
suke gak katoon nih..
xP

najwa hazirah halmi berkata...

ahahahaha....
kappa mikey....
sowey..wa xpernah tgk lagi..
xder kesempatan..
xper2..kat ukm t....
wa curik2 la maser ptg..nk tgk citer nyh...
ngehngehngeh~

Encik Azizan berkata...

gua layan cte ni sma kanak2 riang..mmg syok abes la klu duk khayal kat mitsuki tuh.ahak

John Iverson berkata...

Citer ni mmg layan abis bro... rugi x tengok... Kene gak ngan jiwa.. hahaha... Suka ngan binatang tu... sangat mengelabah dan kelakar gile hahaha

dude berkata...

aku tak layan kartun...hohoho

oranglidi berkata...

Anis: hahah! wa pun, mase tulis entri ni, asik terngiang2 lagu 'kappa mikey'.. haha.. lagu xboleh blah.. gambar tu bkn pelukis sbenar die lukis, wa amik d tenet je.. betui.. cite ni sangat klakar.. haha.. xsangka lu layan gak..

Monkey: Mitsuki wa? haha.. mitsuki wa mitsuki lah.. N ape?? lgsung xpaham.. ade kena lempang ni.

Qema akmal: lama x dgr cite lu!! haha.. sori sbb lame x jengah blog lu.. byk sgt blog lu.haha.. sori weh.. haha.. adik borek kakak rintik? hehe..

cahaya berkelip ke?: haha.. suke ? bagus2.. jom join kelab pencinta kappa mikey

najwa hazie: haha! lugi a lu.. cis.. petang2 ukm mesti sibuk.. tu lah.. cuti2 xnak kelih.. haha..

encik azizan kadir: haha.. bagus2.. kita berkongsi minat sama.. tapi wa xde a sampai khayal

Brader John yang bakal PM: haha.. wa dah agak lu melayan cite ni.. wa sumpah rase nak tikam menatang Guano tu.. dahla pakai kostum konon2.. padahal same je xpakai kostum..

dudu dude: biar betul! jangan a wei.. gkc mesti suke cite ni, so, lu kena lah layan, barulah bertambah modal dan idea lu memikat die.. hehehe.. papapun, slamat berjuang dude!

ruffey berkata...

teringin nak tgk. nanti try carik aar dvd cetak rompak dia, sini kat tv takda aar.

hari2 tgk Sponge Bob Square Pant je pagi2 sblm gi kuliah. hohoo

terrarosa berkata...

bencik-bencik-bencik... wa pukul 5 baru tolak dari opis mana sempat layan ini kartun :(

♥ d'iNn0cEnt sAkurA ♥ berkata...

xbesh pn citew nih, huhuhuhuhuu

zzarina_hasim berkata...

katun nih??..lg besh tgk my fairly odd parents ngn danny phantom..cat dog pon besh..ngee~

oranglidi berkata...

ruffey: haha.. cepat2 a balik malaysia wei! sponge bob pun bagus gak.. tapi x sebagus kappa

terra: tu lah.. lu kena bahagi masa betul2.. cis.. (opis xbleh bwk tibi ke?)

sakura x bersalah: hahaha.. berani lu.. lu kena tgk betul2..

zamzarina apa kata wanita rtm2: hmm... ni sorang lagi.. cis.. catdog wa rase nak tendang tikus udus tu