Isnin, 15 Jun 2009

kisah yang sedap.

Pada satu ari murid tnya ccikgu, (cikgu sedang ajar subjek kasih sayang)..

plajar: camna kite nk pilih sseorg yg trbaik sbg org paling kte sayang? mcmna juga kasih syg itu nk brkekalan?
cikgu: ok, follow arahan ni
1- pegi padang, jalan ats rumput sambil pandang rumput depan kamu
2- then, pilih yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang walau sekali
3- bile dah petik dan pilih, bwa ke kelas

######
bile plajar tu pulang kekelas, sehelai rumput pon die x wat balik

cikgu: apahal xdde rmput?
pljar: masa sy jalan, sy cari rmput trbaik n cantik, memang ada banyak yang cantik tp sebab cikgu ckp ambik yng paling cantik jadi saya terus brjalan ke depan (mencari yang lebih baik kononnya) tanpa toleh blkang. bile dah hujung padang, sy x jumpe lak yang lbih cntik dr yg diblkang

cikgu: ya, itulah jwpan kepada soklan kamu tadi.. makna nya, bile kita dah jumpa ssorang yg baik dan kita sayang, jgnlah kita sibuk cari yg lebih baek dari itu.. kita patut hargai orang yg berada ddpan
kita sebaik2nya.. jgn kta menoleh keblakang lg krna yg dah brlaku ttap dah berlaku.. n ia xkan brulang..

=moral.. ntah, watak wa xde dalam cite ni.. jadi wa terasa hati sikit.. wa jumpe cite ni kat belakang sekeping gambar lama..

tiba-tiba..

ahmad: askum! oranglidi ke ni?
wa: ha.. apehal?
ahmad: wa baru menang pilihanraya.. lu jangan berani2 tutup blog.. kang wa kasi minum nukliar.
wa: a.. lu kasi wa projek.. baru wa sambung blog..
ahmad: ok.. esok kite meting.. wa sibuk kat tehran ni.. mir husin ni wat dakwaan lak! cis..
wa: okeh.. wa sokong lu..

psst: ntah.. ada blogger bilang.. kalau bloger tu xupdate lame, ade bbrapa sbab.. meninggal, kemalangan, xde tenet dan.. da kawen.. btul ke?

weh. wa diganu ni sonok weh.. dapat tgk tv9(cite apekehalnya best). yang best bab makanan.. makan nasik dagang, goreng kropok, makan ketam laut, makan ikan sarok(? yang ade inti klape), makan gulai pak sop, dan sebagainya..

23 ulasan:

John Iverson berkata...

Betul tu bro... dh jpa yg baik buat apa nk cari yg lain lg.. setia je la ngan perasaan tu wlupn dpt feedback negatif dr org tu... betul x? hehehe

oranglidi berkata...

betui tu berader john.. jiwang plak brader john ni. cis. hhhahahaa

Akmar Anuar berkata...

cte pasal rumput tu best lah..
mmg terus masuk di hati..
mekaceh sbb kongsikan cte tuh!!

terengganu best??
nak ikut!!
nak makan byk2 gak!!!

handhalah ibnu kamil berkata...

hahaha.

bagus jgk falsafah cerita ko tu lidi.

ko nak berenti bloging?
lu nak kena?

hahaha.

anis berkata...

dah selalu baca cite sal rumput tuh .
ada gak org tak update sbb mls.
cnth nya anis .

zuLL berkata...

Tak kolumpo ar kalo ade kat terengganu skrg

zinatulhayah89 berkata...

huhu...=)

SwEeTFoResT berkata...

tol2 tuh..lelaki lah selaunyer camtu..da de yang cantik nak lagi cantik..ish2..

najwa hazirah halmi berkata...

menusok btol statement blackforest!hehe..

hah!!ader pon kamoo..jgn ngader2 nk stop bloggin yer...kang wa cubet kang!!

pasal rumpot tuh..
mmg pnah bacer..
mmg touching arh!
huhu...
moral of da story : bersyukur ngn aper yg ader..n setia pader yg satu..

kalau wa yang da lamer xhapdet..maksodnyer wa kawen la tuh!!!kuikuikui~

najwa hazirah halmi berkata...

eh...sweetforest la....
sesuker ati jer nk tukar...hoho~

zatiesiska abdul rahman berkata...

wah cte ni wat wa rse wa xptt cari balak lain hahaha...lu x rse nak kirim kan utk wa kopok ke otak2 ke..haha

sayanghasni @ yus berkata...

nasib baik aku berhenti di tengah padang..
dapat jugak yang terbaik untuk disayangi..

i tengah tunggu orang tu balik dari Trengganu..
nak harapkan belas ihsan dari tuan blog nie, 3 malam ngigau makan kopok...

xuen adyla berkata...

terengganu ?
pergi mandi pantai berjemur best

argh rindu

cik erin berkata...

cerita rumput tu best la.
mcm.. terasa sikit. gulp.
err.. nak copy boleh?
nanti kite tayang nama & linkkan blog oranglidi la.
boleh la eh? eh? heheh:D:D:D
*buat muka paling innocent dgn mata bersinar-sinar penuh harapan* :D

cikwawa berkata...

cite sal rmput uh mmg bes.
touchng kot.
nti nk cite kt mbe la.
huhu.
klw org lidi stop b'bloging mknenye org lidi KAWEN!!!haha

ruffey berkata...

your story, make sense =D

kawen ngan sapa bang lidi? ngan silent reader kah? heheh

mamma mia! berkata...

makan mmg best kan?? nak2 makanan free hehe

terrarosa berkata...

citer rumput tu wa dah baca lama daaaaaaaahh...

terennganu , apa yg ingat..
keropok losong (yg ori) dan otok2 dan sotong celup tepung .

A+z+i+E = AziE berkata...

wah.. ak ta pnah bace n taw pun psal cter ni... i like dis stuf a lot bai...nway, btul ke ko nk brenti??? cis!!! di saat org ramei m'folow ko, time 2 la ko nk brenti...

Baby Wify berkata...

haa..penah dgor kisah rumput neh..

byk moral of the story nye.

zamzarina berkata...

tv9 mmg besh..
ptg2 ley tgk katun..pas2 gado ngn adik yg xminat katun nk tgk cite laen..haha..besh2..

oranglidi berkata...

Akmar dan olie: masuk dihati? macamna kah itu? cis.. ya.. ganu besta

handallah lu: cis.. falsafah plato lagi bagus.. haha..kena? kena mende?

anis o manis: yeke? wa baru terbace.. lu x update sbb malas? cis.. gadis2 xboleh malas..

zullLlLlL: WOI! hapa hal .. memangla trengganu bukan kolumpo.. sepak jugak lu.. dahla tertipu dengan gadis jagungbakar

ezaty: bunyi ape tu?

suwit hutan: haha.. cis.. asik salah lelaki je.. pompuan bukan slalu buat ke? mase shoping contohnya

najwa haziesiu: woi.. tukar2 name orang pulak.. wa xpe la.. lu cubit peha kanan, rambut pun tak sakit.. cis.. ke lu memang da kawen?

najwa lagi: kan wa da bilang

zatie: haha.. tu la.. kayu balak tu tempatnye dihutan.. otak2 ayam ke?

sayanghasni dan yusri chek lah: hahahah.. wa pun nak brenti tengah jalan gak tapi banyak nyamuk.. orang tu?

xuen adilalala: berjemur? apa lu ingat lu omputih ke? hahaha

cik erin: nak kopi ? ambiklah.. xyah link xpe..

cikwaawa dan arnab peliharaannya: cis.. lu?

ruffey bakal PM: haha.. sense tu macam duit x? ya.. kawen dgn silent reader.. pandai ilmu mantik lu

mamaamamiaoo: ala.. makan pree memang best.. terutama bulan raye

terrarosalinda : yeke? cis.. taulah lu banyak membaca.. apa salahnya wa taruk disini.. ade lagi orang x bace. cis.. haha.. eja tengganu pun dah salah.. sotong celup tepung di pantai teluk ketapang

cikgu azie: yeke? stuff kasut wa lu xnak tengok? hahah.. benti?cis

baby wify: selamat pengantin baru

zamzarina rtm2: ala.. tv2 dan cite yang lu jadi pengacara tu pun best gak.. haha..

zzarina_hasim berkata...

best la sgt!!!