Khamis, 25 Jun 2009

SEJARAH TERPENTING DI DUNIA. SERTA BRADER ROSHAIZUL

Dalam 2 bulan lebih wa berblog ni, pelbagai benda baru yang wa pelajari.. antaranya berbloglah.. takkan belajar menyusuri sungai pulak..

Wa dah khatam e-buku 'blogging for dummies' - tulisan Brad Hill, dan khatam kaji blog2 terpengaruh dalam dunia maya nih.. tapi semua itu berlaku selepas peristiwa di perenggan berikutnya..

Sejarah memblog wa mudah.. Lepas men badminton satu malam, ade p'rocksi tanye hobi wa selain menjadi penglipurlara.. wa betulkan dulu persepsinya, hobi nombor 1 wa adalah 'pakai kain pelikat pegi kafe'.. habis je dialog tu, wa bergurau senda sambil sinis yang wa akan cari satu lagi hobi baru.. membaca blog (mane ntah wa dapat idea nih)..

Blog pertama wa baca sumpah tak sedap. Setiap perkataan dia ade nokhtah.. pejadah ni? lu punya spacebar keluar nokhtah ke?? Tapi malangnya, dari blog beliaulah wa bukak link2 laen.. Sampai satu tahap, wa jumpa Tok Rimau.. kisah paling menyengat hati wa zaman tu adalah entri KERETA SUKAN PIPIYAPONG . Wa klik nama pemuda zuhud itu lalu berjumpalah blog yang betul2 masuk dalam minda dan paling logik untuk orang macam wa. Blog dia nih (dah nak dekat dapat gelaran Dato' kalau x silap).. Namun begitu, sedang wa layan blog beliau, 1 aribulan April 09, beliau tutup blog.. Jadi, wa mengambil langkah drastik.. 2 minggu lps tu. untuk bukak blog wa sendiri..

Itupun setelah wa mendapat tunjuk ajar daripada beliau jugak.
katanya:

"Gua rasa lu kena perhatikan benda benda 'simple' macam ejaan dan penggunaan huruf besar dan huruf kecil semasa menulis blog. Perkataan macam 'kadang2' elok ditulis dengan 'kadang-kadang'. Tanggungjawab promosi blog lu terserah pada lu sendiri. Cara paling mudah, menulis dengan jujur. Cara paling 'market' dalam dunia blog pula adalah dengan sering berkunjung ke blog orang lain, baca dan tinggalkan komen. Selamat maju jaya."
-PIPIYAPONG. 21 APRIL.-

Hah, apa lagi, wa pun mulalah langkah serabut2.. wa tak ikut sangat telunjuk beliau.. haha! Lu Kuala Lipis, wa Kuala Terengganu. Ok, selesai sejarah blog ni. Wa rase nak publish kat arkib negara pulak rasenye entri nih, paling koman pun dalam buku teks sejarah form5.. haha..

Yang peliknya, idea2 untuk buat entri bercurah2 curahan semenjak bergelar blogger.. Setuju x? Macam wa, setiap mende yg terjadi di sekeliling mesti wa rase nak masukkan dalam entri.. kadang-kadang baca surat khabar pun boleh terase nak wat entri kutuk penulis surat kabar.. sebabtu wa suka catat dalam enset apa entri bakal wa buat.

Tapi sepanjang hayat wa memblog ni, inilah pertama kali wa jumpa blogger yang akan kawen secara live depan mata.. ya, sabtu ni... Brader Roshaizul ni antara blogger awal2 wa pollow dan terikat.. blognya pasal pengalaman dari johor ke trengganu.. ringkas dan mudah je blog beliau..

Mengisahkan macamna beliau tempuh hidup sebagai pensyarah hensem dan muda di politeknik dungun.. lupe nak bagitau.. tengganu antara bandar berdaya saing didunia (walaupun baru teruntuh stadium).. Jadi, kalau xde aral mengganggu, wa pergi.. menunaikan hak lah sbab wa dikira dijemput.. Wa disini mengucapkan selamat pengantin barulah kepada brader Roshaizul.. semoga kekal sepanjang hayat.. jangan lupe pulak berblog!

psst: wa nak pakai baju melayu ke nak pakai t-shirt pegi kenduri ni? adeh.. dua2 kena padan dngan kain pelikat belang2 warna coklat wa.. Ke nak wa pakai tuksedo warna silver? Ade sesape sudi teman?

21 ulasan:

I n n z berkata...

tlg la
pekehei pake kain pelikat g kafe ?
nk glamz erk ?
hahah !

slmt pengantin baru pade beliau !
;)
bwk aku weyh.
aku suke kenduri2 neyh
heheh ;p

xuen adyla berkata...

pakai sut penguin itu-tuksedo

hahahah

selamat berjumpa jumpaan

handhalah ibnu kamil berkata...

hehehe.

lu punya sejarah mmg best la lidi.

mcm terinspirasi plak gua membacanya.
hehehe.

siap kalau lu privatekan blog!

John Iverson berkata...

Asal jgn sama dgn pengantin sudah... even skrg pn wa x tau nk berblogging secara betul... just hambur je apa yg wa tau... harap x membosan kan bro... thanks sbb sudi follow

azizan4444 berkata...

gler same hobi kite suka pakai pelikat, tapi wa nye kain plikat kotak2 ala sathya n belah tepi ala azizah mahzan..

najwa hazirah halmi berkata...

wa suker tang title tuh jer...
sejarah terpenting di dunia..
lalalalala~

tuntung berkata...

wa rse lu kne pkai bju yg sama mcm pengantin..
mne tau kot2 dy tersilap,tertukar pengantin, lu yg untung..dpt kawin free~

tuntungkita.blogspot.com

Monkey D Luffy berkata...

pakai kain pelikat ikat kat badan jer

kekeke

wah! sejarah ko boleh jadi rujukan anak2 muda di masa hadapan

terrarosa berkata...

ehem, lu tak nak cerita ke macamana kita berjumpa

wakakaaaa...

terrarosa berkata...

lu tak nak cerita ka, macamana kita berjumpa...
wakakaaaa...

cik erin berkata...

"suka catat dalam enset apa entri bakal wa buat"
hahah. sama kot.

uih masuk buku sejarah form5?
toksah la encik oranglidi oii..
jgn seksa gue selaku calon spm 2010.
kang kejung nak recall sejarah blogging oranglidi. hahah.

zatiesiska abdul rahman berkata...

haha pkai tshirt dah...ke lu jd pengapit?? wa xmo p...nak kirim bunge telur...lu x makan kan bnde tu..bg wa ek

oranglidi berkata...

Innz: haha.. tak tau lah.. memang hobi wa.. xde a glamer sgt.. stakat ni xjadi isu lagi. haha. ajak lu? meh a ganu.

xuen adilalala: sut penguin? memang dalam BM gitu ke? haha.. btul2.. pertama kali jumpa blogger luar blog

handallah lu..: haha best macam kuih ape? cis. terispirasi.. lu ingat wa tv3 ke? haha.. private blog? xdah.. dah serik

brader john!!: haha yeke? lu memang merendah diri a.. cis.. lu hambur pun blog lu tetap mantap.. sama-sama

azizan kadir?: haha.. bagus2.. camana lu kasi belah tu? gune cermin tingkap kaca ke? siap ade nama azizah mahzan.. ade skandal ke?

najwa hazie: <> haha.. apa2 lah.. cis.. tajuk memang paling mahal dalam blog wa ni. maksud sirat dan surat

tuntung: hahahah! best2.. kawen free.. x trpikir lak wa..

monkey: betul2.. ala2 penari zapin kan? sejarah wa memang dah nak termaktub da ni..

terrarosa: amboi2.. sampai 2 kali nak bgtau.. bahaye nih.. haha.. teruja lah tu agaknya.. ade nama pemuda zuhud pilihan sanubari lu.. kisah kita jumpa ada dalam lipatan sejarah lain.

cik erin: haha.. bagus2.. ade gak sseorang yg same dgn wa.. haha.. cis.. biarlah.. kalu lu dapat jawap topik wa, lu boleh dapat fullmark.. jap2.. kejung mende woi!! cis..

oranglidi berkata...

zatie: kadang2 wa rase nak pakai kemeja jeans la..

oi! bunga telur wa nak.. orang bilang sapa makan bunga telur sampai ke lidi dan daun, jodoh dah dekat.. (ke ajal?)

anis berkata...

urm ..
kenduri kawen .
lama x g .

pakai la apa2 pon.
asal berpakaian .

roshaizul berkata...

huhuhuhuhuhu. setiap entry kau buat aku tergelak. sampai anak jiran aku tanya "nape pok cik dok suke selok depang komputer tu"

apa-apa pun, jemput datang ke majlis aku. pakaian >>> bebas. tapi tak la bermaksud kau boleh pakai spender sahaja. atau kau pakai baju melayu gaya sultan mizan, nanti orang ingat kau yang jadik pengantin.

oranglidi berkata...

Anis: haha.. lama tak gi? bukan aritu lu ke kawen? ahahha..
pakaian sukan boleh gak kan?

Brader roshaizul: haha.. habis a lu lpas ni.. kang istri lu tgk pelik pulak lu trsengih2 dpn komputer.. haha.. xpe2. bagi die bace je blog ni.. haha..

bebas? superman!! ahaha.. cis. awal2 dah bagi syarat2..

anis berkata...

nasi minyak .
nasi minyak .
anis nak nasi minyak la .
bukan nasi buh minyak ok.

ari tu ,
mkn nasi putih je .
n anis x kawen lagi ...
heh !

oranglidi berkata...

Anis: haha... nasi minyak? berminyaklah muka lu lpas ni..

eh yeke?

cottoncandy berkata...

errr..
xphm header blog anda itu...
kui3

zzarina_hasim berkata...

ermm..

nk itot bley???

ngee~