Selasa, 23 Jun 2009

Peribahasa Moden (tiada dalam buku teks KBSR mahupun KBSM)

Disebabkan dah masuk zaman baru ni, wa rase baguslah kalau kita memperhidup dan memperbaharui sedikit sebanyak peribahasa & perumpamaan demi memperkayakan bahasa Melayu. Di sini wa sertakan peribahasa&perumpamaan yang wa reka dalam masa stengah jam.

bagaikan ayam bermain myspace
: benda baru bagi seseorang. menggantikan peribahasa bagaikan rusa kampung berlari-lari anak ke bandar.

seperti kuku berlari ke angkasa: peribahasa ini bermakna tiada yang tak mampu kita kecapi

ibarat lantai dipasang mozek: perkara yang sudah ditakdirkan terjadi tetap akan terjadi. Jangan bising-bising akannya.

buang jauh-jauh, datang dekat pulak?: perumpamaan kepada pemain bomerang, juga bermaksud takkan lari gunung dikejar

bagaikan menjentik tok imam: perkara yang jarang berlaku didunia.. dulu peribahasanya berbunyi serkap jarang.

seolah plastisin diulit mimpi: terlalu menginginkan sesuatu hinggakan terbawa ke mimpi tidur tengah hari

seperti suka makan kerapu rebus: aneh dan berperwatakan galak

umpama siul berbunyi udang goreng celup tepung: tak reti dalam sesuatu bidang kerana bidang dia adalah cenderung ke kulinari

ibarat pulang ke Medan jaya: anak perantau pulang ke kampung akhirnya bila takde duit. ke Medan jaya tu cite best. dibintangi hail amir.

hinggakan jualan laris di akhir tahun: shopping sakan sukun.. betul ke perempuan suka shopping?

umpama siang tak suram: fenomena ozon yang menipis serta berlaku bencana alam seperti jerebu (global warming?)

ibarat karat di dahi: menggantikan peribahasa diluah mati ibu ditelan mati bapa, yang maksudnya terdesak

jakun dibelantara, KLCC sudah dihafal jalannya: orang bandar yang dah tak tahu asal usul.

umpama indie kini, dulu dan kini rock kapak: kebanjiran industri indie tidak akan menyekat rocker kapak.

psst: biasalah. wa kan suka mencuba. jadi wa try je smlm macam mana kalu blog jadi private. sumpah, x best langsung!!

28 ulasan:

I n n z berkata...

kerapu tu ape ?
indie besh ouh !

bkn kene h1n1 ke ?
yg dkt skola jln davidson tuh
haha !

sayanghasni @ yus berkata...

patut tadi wa tak boleh masuk..
ingatkan ndak kawan ngan diri sendiri jer...

bagai blogger yang privatekan blognyer ganti perumpamaan seperti anjing dengan bayang2..

boleh ker???/

SyafiQ berkata...

hakk3...

helena's berkata...

hahaha kelaka la oh..

najwa hazirah halmi berkata...

mmg menitik air mater gelak!
kambeng di ctuh!!!

wa dah kater...
jgn wat blog private..
tuh la...
xnk dgr ckp!
=)

zatiesiska abdul rahman berkata...

seolah plastisin diulit mimpi
-lu menginginkan plastisin kah??

hinggakan jualan laris di akhir tahun
-special utk wa...sukenye shopping :D

cik erin berkata...

kalau blog ni diprivatekan, bagai mahu transform oranglidi jadi orangpenyapu.
hohohoh.

░♥si lampu neon♥░ berkata...

memang ko best dan idea kreatif hahaha

oranglidi berkata...

lama betul wa x terjawap terkomen lu.. rase nak melempang pun ada

innz: kerapu pun tak tau? sah tak penah makan ikan ni.. kerapu dalam bahasa saintipiknya, filomingshurk.. seekor ikan sedap dimakan dan ditendang.. lagi2 di kukus

sayang!hasni dan ebi yus iskandar:
"bagai blogger yang privatekan blognyer ganti perumpamaan seperti anjing dengan bayang2.."
-bagus.. lu buleh a join wa buat perumpamaan2 baharu..

syafiq syazwan: blog lu yang mane satu weh.. wa nak chek pun xtau..banyak sgt..

tapi apahal lu trgelak?

helena: kelakar ke? wa dah serius tu

najwa hazie (bakal pengantin): haha.. lu ni.. sdih dan ketawa lu bisa menitik airmata.. cis.. mntang2 ada mataair

zatie: plastisin.. ya.. wa dah lama x maen.. wa baru jumpa cara mau buatnya secara manual.
bab shoping tu memang untuk lu

kak erin tv3 disney klab: haha.. macamna mau transpom? lu tu jaga2! haha

si lampu neon berkelipan dan terang: woi.. lu tu.. lagi kretif dan rajin!

Encik Azizan berkata...

ibarat tin susu masuk cakapwa.
maksdnya, perkara yang jarang2 berlaku.hehe

1st time aku masuk cni.nice blog org lidi..peace

oranglidi berkata...

encik azizan kadir: haha.. pebenda nye la lu punya peribahasa. nak baling tin rase.

slamat kenalan! trimas kasus!

SwEeTFoResT berkata...

bagaikan ayam bermain myspace..ayampinko men myspace??huhu..

oranglidi berkata...

hutan suwiet!: la.. lu xpenah dengar ke peribahasa ni? ayampinko? mende tu?

Anis Mohd berkata...

nak tambah lagi .
tp bkn rekaan sndr la .

BIAR TAK HENSEM ,
JGN PEKAK N BIUL .

NAK KATA BODO ,
MASUK U ..
NAK KATA PANDAI ,
MACAM BODO .

NAK CKP BODO , DA NMPK DA BODO NYE .

ok . tu je .
:)

zzarina_hasim berkata...

bagos2..pasni g kementerian pljrn,mtk develop 1 sbjek baru..bahasa melayu moden..
bley saing ngn matematik moden..
kang bley kacip, seperti pooh dgn botol madunya..
ngee~

Monkey D Luffy berkata...

perosak peribahasa

hehehe

zinatulhayah89 berkata...

haha..mampu tersenyum...=)

dude berkata...

haha.. editor ujang..;p

oranglidi berkata...

anis: wa xmasuk skolah.. lu msuk mmu..tp wa mmg x brkenan mane pkataan tu

zamzarina apa kata wanita: wa tgh wat proposalla ni.. cis..seperti pooh dan labunya lah

monkey: hahahaha..berani lu..

ezaty: wa mampu menggigi je

dude: lu jgn maen2.. tu cita2 wa

anis berkata...

wawa .tu nama nya ayat kejam .
anis selalu kena sedas cm tu kat melaka .
adakah org melaka mmg ayat kejam2 belaka ?
sbb kat cameron or perak ,
x penah jumpa ayat2 cm tu

terrarosa berkata...

"mendengar guruh dilangit, baju dibadan dibuka jangan"

peribahasa ini bermaksud kadang2 guruh sahaja hebat berbunyi , hujan belum tentu , jadi jangan gopoh buka baju nak main air hujan , malu mak bapak wei...

pssst : kikiki peribahasa ini sesuai untuk lu yg cuba private'kan blog :P

eZad niMo berkata...

wahahaha!!!
gle bez lu pnye blog...
huhuhu...
bgs, usaha tgga kejayaan =)

*saje je lalu*

John Iverson berkata...

Lawak giler!!!!! HAHAHAHAHA.... klu utk gua apa peribahasa yg paling sesuai? haha... By the way, thanks sbb follow gua... its an honor bro... sori menghilangkan diri br2 ni.... ada keja la.. sori bro

oranglidi berkata...

anis: ya. org melaka mmg kasar.. tp pompuan wa xtau. so, amalkan yang baek!

terra: macam penah dengar peribahasa ibunda ni.. lu ade paape ke dgn rahimin? haha! lempang kang.. dari pada lu, xleh komen lgsung

ezad exist: haha.. best? x.. runcit2 nih..

brader john: lame xdgr cite.. untuk lu?

ehem.. sakit2 ke tepian, berenang kehulu.. last2 letih.. haha! hak ela.. lu yang duk terkomen disini lagi honor.

anis berkata...

rasa nya tu mslh dr sndr kot.
kalo x ikut bahsa kasar tu .
x de r prob nya kan .
wahahaa ..

ye wawa ..
akan ku cuba .
dah lama niat .

oranglidi berkata...

haha.. ya.. bagus.. niat saja pon dh dpt pahala.. apatah kalo disempurnakan dgn amal

:: Bu Boyz :: berkata...

Perumpaan bes arrr
wa tabik arrr
suke arrr
hahaha<---cis

oranglidi berkata...

bu Boy: hehehe.. best ke? jom sent kat DBP