Rabu, 9 Disember 2009

E-nosen

Wa dah habis tonton Ketika Cinta Bertasbih... Wa tak puas hati sebab ceritanya bersambung. Time dia keluar perkataan 'bersambung' tu wa memang hangin. Perabis je lah woi. Tapi nak tak nak wa akui. Cerita tu memang best. Brader Azzam belajar 9 tahun di Azhar.. Sambil tu buat tempe?? Memang wa respek kalau ade orang macam dia. Rilek je. Awek yang nama susah nak sebut tu pun hensem.

##################~~########################


Dah, tu sekadar intro. Lu tengok la sendiri cerita tu. Baca novel dia pun bagus. (Wa x baca lagi pun.)


gambar sekolah wa.. sekolah kampung..


SEKOLAH KAMPUNG- Hari itu keadaan gempar kabut di asrama. Gempar sebab berlaku 3 hingga 4 kes kecurian dalam masa 2 hari. Memang celaka. Apahal lah kalau sebut asrama je, mesti ada kecurian? Dompet, wang saku, biskut dalam laci (robbok), baju mahal (jersi), neck tie, blazer, jam tangan Licorn, kamera, surat dari awek, dan lain lain lagi menjadi mangsa curi..
..Dalam dorm wa.., seperti biasa, kalau ada berlaku kegemparan, kami mulalah bergosip. Bukan orang Asrama puteri je pandai gosip bawah pokok sambil makan cikedis..

"Ni perbuatan toyol!" Jelas Shahril yang memang suka baca Mastika..

"Lu ni tak habis-habis alam ghaib lu.. sikit2 toyol la, Hantu Rambo la, entiti bukti la, puntianak gedik la, nasik kangkang la!" Balas Rumzi sambil mengelap spek. Beli kat Optometris Sanadi tuh.

"Babi, babi dan babi!!!!" Jerit Hasiq yang baru pulang dari ampaian. Tergesa-gesa nampaknya. Hasiq memang budak kaya dari Kuantan. Lagu Jesnita-Exist memang menjadi siulan zaman tu. Wa rasa barang beliau dah dicuri..

"Rilek Siq, rilek.. jangan babi banyak sangat.. nanti terbelahak." Ulas wa sambil membetulkan kedudukan duty roster dorm.

"Macam mana wa mau rilek?! Spender wa kena songlap siall ! Celaka! Spender pun nak songlap! Dahla Lee Cooper!" Jelas Hasiq yang dah tak tahan. Banyak jugak carutan yang wa tak sempat save dalam minda.

"Siq, songlap spender tu macam mana? dia kasi gunting ke?" Soal wa kepada Hasiq sambil tergaru-garu kepala yang tak berkutu.. Outing haritu wa beli syempu sunsilk kaler hitam. Berkesan.

Tiba-tiba satu dorm yang mengandungi 20 remaja bergelak ketawa. Pecah berderai suasana petang itu.

"Lu ni memang lawak la ***** ******** ***** (o nama e wa) !". "Lawak lu memang berlaku diwaktu yang memerlukan." Ujar Hasiq yang nampak dah tenang sikit.

Dahtu lu pegi cakap bahasa KUANTAN, wa memang tak paham la. Wa ni orang kampung. Mane la reti cakap luar ni. Lagi-lagi Kolumpo dan Utara. >Wa cakap sorang2..

Haritu kat kem pun sama. Dekat 2-3 orang kompelin wa ni sorang yang lawak. Amy cakap wa ni 'lawak innocent'. Wa tak paham langsung term tu. Salahkah wa?? Lepas ni wa nak berdiam je la kalau jumpa orang.

psst: Songlap tu bahasa Kuantan ke? Atau wa yang tak tahu itu perkataan bahasa Malaysia?

psst: tadi rancangan Ewah-Ewah memang best. Ali Terarosa dengan Tiar Jinbara menang di saat akhir.

psst: petang tadi wa singgah kedai jual kuih. Awek yang jaga kedai tu boleh tahan jugak. Tudung labuh plak tu. hehehe.

psst: bahasa terengganu> robbok=almari

psst: wa skang addict dengan cerita BOLA KAMPUNG, MHI, ULTRAMAN MAX, CONAN, USOP SONTORIAN, dan HAIWAN TELADAN (abang amar dan kak ady!)

apehal banyak sangat psst ni. cih..

37 ulasan:

♥chentatiku♥ berkata...

cik lidi,
1.cuba la baca novel dia.itupun kalau kamu sanggup tahan dengan watermark dia yg merimaskan

2. asrama dan kecurian.2 benda yg xdpt nak dipisahkan.macam aur dengan tebing.

3.'songlap'.tak pernah dengar ke?kesian...

4. ewah2??tak suka tengok sebab king are-zura asyik terjerit2.bingit~

5. melaka= gobok :p

Cik Dila berkata...

haha...memang kampung gile r orang lidi ni..songlap pon tatau..sebelum ni duk kat planet pluto ke..?

rathiqah azmira rosli berkata...

ceh baru nak jadi first.nih emosi nih.haha


lu jgn risau,wa pun baru tahu maksud songlap tuh.heh maksudnye wa pun enosen la.cis!

imHepPie berkata...

cheh surat dri awek pon nak curik desperate ke ape tuh..

songlap aku tatau..songsang aku tau

terarosa ngan jinbara??cam sedap ja kalo buh nama anak camtu

Farhana berkata...

Songlap tu mmg bhasa malaysia laa weh.. Kan slalu org sebut songlap duit syarikat.. Haaa.. Ada hengat??? ;p

Spender kene songlap mmg dasat laa kan.. Pape pn ko mmg lawak tp tak innosen ponnn.. Hahaha..

~ johor pn ckap robok gak.. hehe..

sayu=pilu berkata...

heheheh tergelak wa baca cite lu beb....takper2 lu bukai sakai cuma lu tak pernah denga jer kot.....hehehehe songlap tuh curi labai...hehehhehe

surat cinta pun songlap tuh dah sangap....erk sangap tuh ap yer...ngeheheheheh

Koyuki berkata...

nasib baik gua bleh komen kali ni
oki, gua da komen

░♥si lampu neon♥░ berkata...

aku pon terhibur dgn ewah2 .. plg kelakar waktu pekakkan telinga hahaha

iezat n hobbes berkata...

ketika cinta bertasbih?best ke..
super strikas la best!

jane berkata...

cter btul ke lidi???haha

p/s jugak : smlm ke mlm bile ntah aku mimpi pasal ko...haha

p/s lagi satu : aku nk tgk KCB tu..pnjm blh????
ke ko tgk movie???if cd..leh aku pnjm..kekeke

helena's berkata...

songlap tu bahasa kuantan ke?tak kot.tp cikhel memang tau maksud dia..kelaka la o.lidi neh..hahaha

yg curik suat cinta tu mesti nak tiru ayat cinta dlm tu.hakk

~0~ berkata...

mentang2 cuti...ko edik ngan cite ek...jeles aku...cess

Cik Cookie berkata...

kalau ada kes curi je mesti sibuk 1 aspuri.
yang ptg kami gossip xmkn cekedis ok

rAtu saLju™ berkata...

KCB mmg best..hehehe..

oleh itu tnggu smbungn nye,,,

p/s-x sngka lu layan ea KCB..lala~

inDah iNdrIana berkata...

bile habis cuti??

Jard The Great berkata...

tak baik mencarut babi.. babi tu binatang chumel per.. ehehe

Razman berkata...

seluar dalam perempuan kena curi mungkin ada motif. pengubat rindu katanya. tapi suar dalam laki, bukan pengubat. penyakit. kayap mungkin..

p/s: lme x jengok lu bro.blk kg susah on9..masa on9 sgt limited..jpe d genting..

Daffodil D berkata...

first time berkunjung.. :')

songlap bukan bahasa kelantan ke? he he he

mukasurat17 berkata...

lu tgk ketika cinta bertasbih?
pergh! tabik arh!
aku igt lu tgk cite 18sx dgn pg13 jer... hahaha

YobSumo berkata...

haha songlap tu pebenda aku tak tahu.

asal spender dia kena curik? meragukan di situ. ke ini kes mahu femes cepat?

BuLaN iTu aKu berkata...

cerita itu best tau..

tertarik dengan komen first..

cik lidi?????

LORD ZARA 札拉 berkata...

err~
ko ketagih ke?

LORD ZARA 札拉 berkata...

Quote dari "Bulan itu Aku"

Cik Lidi??!

aku pitam jap dua minit~

Tanpa Nama berkata...

eyh.
itu samura ke?

cik EPAL berkata...

dah lama tak tengok ewah ewah dan nak tengok ketika cinta bertasbih jugak..tak tengok2x lagi..huhu

anis berkata...

wei wawa ,
songlap pon ko tak tau apa ehh .
kelakar .
ingat kan anis je yg slalu de mslh nak phm bahasa pelik2 nih.ko pon sama rupa nya.hahaa

.rafiq. berkata...

songlap dah biase dekt srama. wa rase tu pekataan kolumpo kot. cube cek oxford.

FatinZol berkata...

songlap adalah sejenis kueh. sekian,terima kasih =)

pisey berkata...

kim salam kat awek tudung labuh jual kuih.kuih apa dia jual?sedap tak?wa nak belajar gak ni.ehem2.

++ a d a ++ berkata...

hahaha..mmg best pon ketika cinta bertasbih..

oranglidi berkata...

chentatiku,
-ciklidi? waahahhahaha..
-watermark tu menda?? ade water colour x?
-haha, ibarat kuku dan isi kuku la
-xpenah dgr . first time.
-hehe.. die menjerit sbab org bising la.
-melaka pun same?

cikdila,
-kampung kan? kampung boy.
-sebelum ni duduk planet sonto.

rat,
-ala, wa pn x jadi first kat blog ni. heheh.
-YA, LU INOSENNN. KITA GENG

imheppie,
-hehe. desparate ke separate? hehe.
-songsang????? baik songeh.
-ayo, tu nama band laa.

Farhana o farhana. awat gambo profile lu?
-o, BM upenye. maklumlaa, spm x lpas.
-xpenah plak dengar songlap duit syarikat. gelap duit syarikat adalahh
-lawak tp x inosen? cis.
-johor robot laa.

sayu,
-trimas sebab sudi gelak sama2. hehehehe.
-lu penah dapat surat cinta?
-sakai? cis.

koyu,
-wa bangga gila lu komen sini.

si lampu,
-ewah2!! hehe.. ha'ah, time pekak tlinga tu la team oren smalam menang.

iezat,
-trimas sudi singgah. salam kenalan!
-best la jugak.
-super man?

jane,
-cerita x benar laa. kisah benar lu layan?
-lu tipu kan mimpi wa?
-BOLEH PINJAM. TAPI ADA DALAM LAPTOP. NNTI WA JUMPE LU WA BAGI.

helena,
-haha.. wa x tau la bahasa negeri mana.
-kelakau plak.
-ayat-ayat cinta pun x penah curi. hehe.

O,
-heheheh.. mentang2 cuti kan?

cik kookie,
-heheheheheheheh.. cikedis tu tambahan je.

ratu Salju,
-wahaha.. lu layan gak KCB?
-wa layan sebab ade dalam laptop.

indaahhh!!!! lama wa x dgr cite lu!
-cuti abis tahun depan. hehehe.

Jard,
-babi bukan mencarut. hehe.

razmanamzar,
-ketayap la
-wa x kisah lu jenguk ke x. hehe. wa tau lu bz. hehe (celaka, blog org len boleh plak lu tembak)
-jmpa sapa genting?

Daff,
-trimas weh sudi singgah.
-songlap tu bahasa kelantan plak dah?

page17,
-ahahah.. tabik? xyah.
-pg13 tu menda?

yob,
-hahaha.. bagusla lu pn xtau. wa lagi tak tau.
-mngkin kes mahu femes. hehe.

Bulaann,
-cerita cinta ke?
-cik lidi.. heheheheheeh.

Lord,
-ketagih? belum.
-ciklidi , wa pn pengsan.

tanpa nama,
-sapa luu??
-samura ? samura bukan skolah kampung laa.

cik Epal,
-hehe.. rugi2.
-ape lagi? on cinta! eh, on tv!

anis,
-hahaha. nak wat camne.. wa x tahhuuu..
-kita sama!!! ade jugak geng. hehehehe.

rafiq,
-ye ke? cis..
-kalu perkataan kolumpo, bek wa chek buku perancis.

fatinZol,
-alamak.. ye ke?? kuih spender? cis.

pisang,
-WWAAHAHAH.. LU SORANG KOMEN PASAL TU. BAGUS2!
-WA X TAU LA DIE BUAT KE SAPE BUAT.. TAPI BOLEH TAHAN.
-NANTI ESOK2 WA KIM SALAM.

ada,
-trimas sudi singgah!
-best kan? lu baca novel dia?

notso_violet : seindah bunga seri pagi berkata...

songlap tuh bahasa cina yang di melayukan kot. kite rase lah. men rase2 jer sebab bunyik die macam sejenis ngan pentan. heh.

oranglidi berkata...

wahhahah.. yeke cik violet?? pentan tu menda?

iyllienaz berkata...

dandan ko ngaku yg ko ni innocent..xserupa langsung...

mukasurat17 berkata...

pg13 itu bukan page 13 tapi new classification tuk wayang.juga ada nama manja yg lain bg pg13 iaitu Umum. sekian.terima kasih.

milimilo berkata...

aku pn bengang cite tu bersambung sampai aku snggup download e-book die dr intenet..dah tau ending no 2 tp dlm bhasa indonesia la..byk word yg xphm..hoho

oranglidi berkata...

iyly,
wahahaha. dan dan je kan? cis

mukasurat13,
hahaha.. walaupun lu terang pnjang2 wa masih x paham. haha

milo,
hahahahahaha.. wa x bace plak buku dia. panjang weh. wa pn x paham bahasa indonesia