Selasa, 8 Disember 2009

Mama lu berintelektual tinggi.

psst: Slamat pengantin baru buat Lan Kristal. Lu memang penyambung legasi rock brader!

Ya, wa akui.. mama lu seorang berintelek tinggi. Wa perhati kereta pun dah tahu. Kalau bukan doktor, mungkin engineer, lawyer atau apa-apa lagi kerja kaya. Mercedes siri berapa entah. Yang pasti tampak riak-riak profesional dan kaya. Pakai spek, kasut tumit tinggi, beg kulit dan baju kelip-kelip..

###

Stesen Bas Kuala Terengganu.

Ni berlaku minggu lepas. Sebelum pergi kem. Seperti kebiasaan, wa kalau ke mana-mana akan berpakaian mudah dan serba ringkas.. Nak kata selekeh, terpulang. Pakai seluar trek, dengan bawak sehelai jacket takut kesejukan. Baju 'teen's club' menjadi pilihan. Topi sudah tentu tidak ketinggalan. Wa bawak beg galas dua helai.

Sedang menunggu bas SP Bumi bukak pintu, wa ternampak dari jauh seorang ibu berdampingan dengan anak lelaki remaja nya.. Seperti pernyataan di atas, wa dapat bau itu adalah famili kaya. Duit dalam poket mesti selalu penuh. hehehe.. Si ibu menghantar anak sampai ke muka pintu bas..

Keluarga yang terdiri dari seorang ayah, mak, anak lelaki remaja dan anak perempuan kecik itu menghampiri wa.. Naik bas sama dengan wa. Terengganu ke Lumut lalu Grik.

Tiba-tiba, wanita tersebut memandang wa. Wa menyambutnya dengan senyuman. Wa taknak la kena kutuk tak 'berbudi bahasa budaya kita'. Sekali, dia buat tak endah. Takpe, tak perasan barangkali.. Tak pun sibuk memikir masalah mesyuarat itu ini..

Naluri wa terdetik mau mendengar perbualan anak 'kelihatan manja' dengan mamanya itu. Yang paling jelas wa dengar, "Along jangan kawan dengan orang macam tu.. yang pakai topi itam tu..Mama tak suka sangat..". Wa pandang kanan kiri. Wa sorang saja pakai topi hitam.

Wa buat tak kisah pun. Takkan wa nak herdik seorang mama kan? hehe. Wa tau, setiap ibu mesti mahukan yang terbaik untuk anak-anaknya. Lagi-lagi golongan 'alpha beta kappa' (intelektual tinggi)..

Pengajaran: Dahtu bila atas bas anak lu tertinggal kunci laptop, pastu kredit tepon takde, sape yang tolong? Orang selekeh ni lah jugak. Moga-moga lenkali kalau lu ternampak lagi orang kampung macam wa ni, tak payah la duk sindir2.

psst: trimas kasus banyak2 kepada yang sudi polow blog ni.

psst: takziah buat mangsa rempuhan kereta di KBMall haritu..

psst: setiap hari adalah hari ibu.

49 ulasan:

♥chentatiku♥ berkata...

sabar ye.sebab fitrah manusia itu menilai dr pandangan pertama walaupun pandangan pertama itu tak selalu tepat~

[z@ck] berkata...

hoii..sapa berani cakap cam tu dekat orang lidi aku ni haa..
cili mulut kang..
=X

Ries Lee berkata...

dont judge murtabak secara luaran...
rasa inti dia dulu...

sI tEDI berkata...

ahaks..

claim lah balik kredit tu kat mama dia

Wanie-san berkata...

2 org xsedar langit 2 tinggi ke rendah..die pikir dunia die jew..bile susah baru die sodar!

Cik Dila berkata...

keciannya..

samseng sangat ke muka kamu ni orang lidi sampai camtu sekali kamu dipandang hina..

ehehe..takpe,at least kamu hati baik walaupun tak kaya..bravo!

.rafiq. berkata...

kasian lu. dia tengok orang ikut luaran. dalaman tak tau lu ade baiknya.hehe

imHepPie berkata...

haha baik tol ko cam x caya aku..seb bek tu bukan mak aku kalo x malu wooo

milimilo berkata...

choitt,belagak gile..aku pnah jumpe la org2 cmni..mmg banggge sgt dgn kemewahan yg ada tp budi bhsa yillek..eh eh emo plak aku

terrarosa berkata...

kalau menda ni selalu jadi plot drama, wa syak ianya memang terjadi kat mana - mana ,

oleh itu woi. !!!
makcik - makcik yang pakai bling - bling... tak tengok Drama melayu ke ?
Tangisan bulan madu ?
Natasya ?
Nur Kasih ?
cis wa tahu drama RTM dan TV3 ,
dorang tengok Astro kot :P

{lumut} berkata...

last2 anak die pinjam phone lu ker??

x ckp sepam dua kat mak die dalam fon?
mane tau mak die cair ngan lu lak..
hehe

LORD ZARA 札拉 berkata...

err...

lu nak gua bagi tazkirah sedas dua tak?

~0~ berkata...

sabau je la bro...

dia ingat lu nak ngorat dia kot..ahahahaha

anis berkata...

wawa
normal la kalo judge org cm tuh .
tu nama nye 1st impression.
hahahaa

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ berkata...

wahaaa~
makcik tu kedengki
dia tak tau hati budi ko yg sgt 'suci' tu
heheehheeheee

iyllienaz berkata...

haha..orang poket penuh mcm tu xde kredit??baik hati btol ko tlg..makcik tu mmg xpatot influence ank dye bkn2..macam mane la ank dye nk berdikari..kawan pon mak kena pilihkan..mesti nk ank dye kawan ngan org yg kaya2 je..

fadh berkata...

weih aku penah kene weih...
cam shial je...
seb bek aku penyabar..
klu x, dah arwah dah pompuan belagak camtu..

Cik Cookie berkata...

dah habit org kita pandang luaran.
seriously, cuba anda bekerja ngn foreigner.
sgt seronok.
mereka akan pandang tinggi pada kita.

rAtu saLju™ berkata...

biasa la manusia beb..xde yg sempurna,klu awk x tolong dia,mgkin smpai bila dia akn prejudis pada org rock mcm awk.so,terus buat baek wlw diri dikeji @ sindir..peace!

oranglidi berkata...

cintatiku,
-fitrah ke?

zack,
-hehehe.. cili jangan x cili!
-trimas sebab membackup.

ries lee,
-kena bukak dulu la kulit dia kan? hehe. kalu x sedap cari yang len.

siTedi,
-ahaks, xpolah.

wanie-san,
-wa pn x tahu ketinggian langit sbenanrnye.. brape kilometer ye? hehe.

cik adila,
-haha.. samseng kot.
-baik hati? cis.

rafiq,
-lu bila nak turun KT? jom a lepak2 sekali.
-dalaman lagi teruk weh. hehe.

imheppie, lame lu menyepi!,
-mane ade baik.
-hehe..

milimilooooo,
-lame lu x komen. heheheheh..
-biasa la bila dah mewah. makan nasik pun lauk ciken chop. hehe
-emo2..

Terrarosaa,
-cis. lu bercerita tentang drama plak dahhhh. lu boleh ganti erma fatima ni!
-tu a pasal, depa tengok ASTRO je.. RTM x layan laa..
-tangisan bulan madu tu tv brape? hhehehe.

LumuT,
-hehe.. yo. sebab dia duk sebelah wa.
-malas la nk cakap, kang die sumpah seranah plak. hehe.
-biar je dia sedar satu ari nnti

Lord Zara,
-NAK!!!

o,
-sabau? lu orang melaka ke?
-wa nak ngorat pejadah nye. kalu awek2, memang dah biase wa siulkan. hehehe.

Anis cik molek,
-1st impression? ni kali pertama wa dengar. hehe.

ayu,
-'suci' dalam 'debu' la..

iyllliieee,
-kredit abis tiba2. Tuhan nak tunjuk kot.
-xdo la baek sgt.
-huhuhu.. mak sekarang memang nk yg trbaik. berdikari letak tepi.
-anak dia wa x tau la kawan dengan anak org kaya atau x.

fadh,
-peh, lu penah kena? stori la skit.

cik kukie,
-habitat orang kite. hehe.
-foreigner pandang tinggi? walaupun kita rendah? heheheh..

Ratu salju,
PEACE! wa suka komen lu. so, lu bile lagi nak jadi rock? ala-ala akil hayy. hehehe.

Fatt Chin Choy berkata...

haha
berlagak nak mampos

oranglidi berkata...

fatt, lame x dgr cite. ape cite>??!

bodi bilder berkata...

adoi.. ni yg aku pntang pasal org kaya ni!! dia pikir dia bgus sgt?

seb bek lu cool.. kalo wa $&$&^*^%*(*&(

Koyuki berkata...

rock lu makcik
gua kenal orang macam makcik ni
sebijik perangai die

Mimie.Candy Cane berkata...

cisss...giler berlagak mak budak tu..lau terlalu straight sgt pun ssh jugak.skali anak dia tak jadi mcm yg diharapkan,baru padan muka

ape pun gaya dia judge lu mmg tak patut..wa geraamm!!!

~enon89~ berkata...

ish3..sadis cter lu nie..
klu wa la kan..wa ckp ceni je :
"sory la bro, mak lu xbg lu kwn ngn wa doww..mak lu xske wa..so scre saintifiknye wa juge xske mak lu n sgale keturunannye..sekian, harap mklum"

mamma mia! berkata...

siot punye makcik.

rathiqah azmira rosli berkata...

cewah,abang lidi kita jadi hero rr..fuyyyoooo!!!






tahniah333 *terharu sangat*
hehe

BuLaN iTu aKu berkata...

entah makcik tu ibu ayam... huhuhuhuhuhuhu...

weh ko pandai bau org ye..

cuba bau aku ni..
agak2 org kaya ke, sederhana ke, miskin ke, hina ke,

Farhana berkata...

Woooo.. Dun judge a man by its topi.. Takpa laa orang lidi.. Lumrah2.. Jgn teriak naa.. jgn nanges2.. Bahu wa ada kalo nak nanges.. Kah kah kah.. ;p

~ takziah juge..

jenny ngeian berkata...

kalau aku xdenye nak diam je.x kisah la mak org ke ape.ngade2 btul.mcm 2 pulak ajar anak

FatinZol berkata...

sungguh berintelektual mamanya...prof aku pun x berintelektual spt itu...

Masy berkata...

hahahaha sialan punye org. sibbaik laa ko tak ckp 'awk xleh mintak tolong kat sy, mak awk x bg awk ckp dgn sy tau' kat budak tu.

cilakak betoi. kaya tp henpon tak topap, pi mamposss opssss

helena's berkata...

pakaian tak mencerminkan org la makcik..hehe

mukasurat17 berkata...

hahaha..padan muke lu bai.
len kali pakai lah high heels bersama baju kurung pastu tambah tudung ct, kompem makcik 2 kate, "along, along kawanlah dgn orang ni. mesti selamat."
auuuwww!!!

jane berkata...

lidi....biasa lah tuh..
manusia ni suke sgt judge org dr luaran tu aku bngng sgt tuh..

hbis...ingt laki pakai kopiah baik sgt keh??xoxooxoxox

tkpe..aku tau lidi budak baekkkkk...haha

oranglidi berkata...

bodi bilder,
-apa crita cuti? hahahahha..
-kalo ko msti kool gak punye. heheh.. ko bukak skali lengan msti die dah cuak. hahaha.

koyu orang pandai buat sushi,
-dahtu camna? apa tindakan beliau?

mimie oh mimie!,
-rilek2. haha.

enon89,
-wahahhahaha.. sadis tu biasa.
-ayat lu memang power! dengar menangis budak tu.. siap harap maklum. hehe.

mammamiaoo,
-hahaha.. makcik ke datin?

rat (lu sedih lagi?),
-hero menda? hiro hiro ke? cis,
-lu jangan terharu sangat. menangis kang..

buLan,
-peh. rilek2.. ibu orang lagi tuhh..
-wa pndai bau. bau lavender dah tau kaya. hahahahha!
-hm.. lu?.. mulia.

Farhana oh farhana..,
-topi pun nak judge kan?
-hahaha.. wa rilek lagi. mane bahu? mane? mane?

jenny,
-hehehe.. diam je laa.. die nk yg trbaik la tu.

faTinZol,
-prof lu name ape?

Masyhkah lu ingat?,
-ambik.. sialan sebijik. hehe. rilek.
-henpon habis kredit. Tuhan nak tnjuk.

helena,
-hehehhe.. tu laa.. kat baju wa mane ade cermin kan?

mukasurat 18 dan 90,
-muka wa memang padan.
-pakai macam tu lagi la x selamat.

jane,
-laki pakai kopiah baek.. (moga2)
-aik? mane lu tau wa baek? . silap2.

en_me berkata...

baik ati luuu.. uhuhu

oranglidi berkata...

bodi bilder,
-apa crita cuti? hahahahha..
-kalo ko msti kool gak punye. heheh.. ko bukak skali lengan msti die dah cuak. hahaha.

koyu orang pandai buat sushi,
-dahtu camna? apa tindakan beliau?

mimie oh mimie!,
-rilek2. haha.

enon89,
-wahahhahaha.. sadis tu biasa.
-ayat lu memang power! dengar menangis budak tu.. siap harap maklum. hehe.

mammamiaoo,
-hahaha.. makcik ke datin?

rat (lu sedih lagi?),
-hero menda? hiro hiro ke? cis,
-lu jangan terharu sangat. menangis kang..

buLan,
-peh. rilek2.. ibu orang lagi tuhh..
-wa pndai bau. bau lavender dah tau kaya. hahahahha!
-hm.. lu?.. mulia.

Farhana oh farhana..,
-topi pun nak judge kan?
-hahaha.. wa rilek lagi. mane bahu? mane? mane?

jenny,
-hehehe.. diam je laa.. die nk yg trbaik la tu.

faTinZol,
-prof lu name ape?

Masyhkah lu ingat?,
-ambik.. sialan sebijik. hehe. rilek.
-henpon habis kredit. Tuhan nak tnjuk.

helena,
-hehehhe.. tu laa.. kat baju wa mane ade cermin kan?

mukasurat 18 dan 90,
-muka wa memang padan.
-pakai macam tu lagi la x selamat.

jane,
-laki pakai kopiah baek.. (moga2)
-aik? mane lu tau wa baek? . silap2.

oranglidi berkata...

APAHAL WA JAWAP DUA KALI? CELAKAK..


en me,
xlaa.

chokio_nia berkata...

org kaye memang cmtu..tgk org berpakaian tak bape nak kaye ngan sebelah mate..padahal tak sedar nikmat tu dr tuhan yg same..haaa..teremo suda..lyn je lah..

oranglidi berkata...

ain.
lu layan emo? hhehehe.. rilek2.. itulah yang digelar boron. golongan tuan tanah yang kaya.

rathiqah azmira rosli berkata...

wa da benti sedih.nnt abis lak air mata wa.bkn lu nak gnti pun.heh tu r lu buat wa touching ni dgn mmbntu budak lelaki tuh.keh33

sayu=pilu berkata...

heheheh itu lah org dah kata don't judge the book by it cover

aku mcm ko weh sempoi senang aku suka mcm tuh.....hehehheheh

zinatulhayah89 berkata...

salam...itulah yg dikatakan bila ilmu tanpa adab...hmm, tulah lumrah manusia...bila mana melihat luaran sese0rang...=(

zatiesiska abdul rahman berkata...

utk perenggan first aku ingat mama tu si mamanya lan kristal...adoi lu ni wat wa pusing hahaha

oranglidi berkata...

rat,
ala, esok wa ganti airmata lu dengan pasir. hehe.
touching plaakk.

sayu,
tu la, kena read the book baru judge kan?
-nice2, kita memang sempoi bahasa!

zinatulhayah ezaty saadah,
peh.. berilmu tanpa adab. puitis lu ni..

zatie,
adeh, sori weh kerana mengkonpiuskan lu. hehe

bodi bilder berkata...

haha.. lu membazirkan sesaat hidup wa dgn terbaca komen lu yg kedua.. wa cti2 berehat di gym ja r.. bercuti2..

oranglidi berkata...

HHAHAHA.. RILEK PREM TERSALAH SEND 2 KALI PLAK. EEHEHHE.. PEH.. MEMANG BERGYM SAKAN LA LUU. HEHEHE.. WA NAK TENGOK DATANG2 NANTI MACAM MALEK NOOR.